Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Vasta
draiwer
Postitusi: 387
Liitunud: R Mai 29, 2009 9:36 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas draiwer »

Mõtlen siin,et prooviks tekitada huvi ühes uurivas ajakirjanikus.Kui seletaksime talle põhjalikukt lahti need kahjulikud punktid seaduses.Usun,et ta saaks üsna ruttu selgek kogu selle jandi õiged põhjused ning oskaks tuua need mahlaka kommentaariga avalikkuse ette.Kardan,et ise ei ole kõige pädevam talle asju seletama.Siin oleks vaja mitme, asjaga täpselt kursis oleva inimese koostööna saata ajakirjanikule huvi äratav meil algatuseks.Ei hakka siin avalikult ütlema kes need persoonid võiks olla aga postitustest on see näha.Need kellele idee meeldib ja kes tunnevad,et saavad sellega hakkama kavandage omavahel privas see kiri ja minult saab privas nime keda siin silmas pidasin.Loodan,et üldsus ütleb ka arvamuse,kas tasub sudida,ka maaomanikud kes ei kavatse jahimeeste arvelt rikastuda.Muidu jääb mulje ,et üksikud siin sudivad ja lõpuks tembeldakse veel vaenlasteks kah.Kirja iseloom tuli nagu oleks ässitaja.Ei ole, olen lihtsalt üks lihtne jahimees kes soovib,et see seadus tuleks kõiki osapooli enam vähem rahuldav aga praegu tundub,et ilma tegude ja abita seda ei saa :D
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas sammal.habe »

ilma lokku löömata siin ei pääse, see näib selge.

aga rõhutama peab, et klaarima ei pea mitte maaomanike ja jahimeeste vahelist suhet, sest see on valdavas enamuses ju paigas ja toimiv. reguleerimist (ent kas just uue seadusega?) vajab pigem maaomanike ja jahiÄRImeeste vahel toimuv. ent miks peab tavaline eesti jahimees jahiärikate pärast kannatama?
kangesti tahaksin ma teada, kas ja milline on Kuristiku tänava tegelaste osalus jahiturismiäris? kas tõesti ollakse uue jahiseaduse vastu peamiselt eesti jahimehe eest seistes, mitte oma sissetuleku pärast muretsedes?
PS
Postitusi: 59
Liitunud: E Jaan 08, 2007 1:08 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas PS »

Tule taevas appi ! Kui 80-date lõpus oleks interneedus olemas olnud, siis oleks siinne jutt nagu Interrinde foorumist võetu. Ei saa te Moskvata hakkama .... Ajalugu õnneks näitab, et nende hirmud tõeks ei osutunud, ehk ka nüüd hästi läheb. Aga mingit kanalit auru väljalaskmiseks on ikka vaja, kui siin kisa tehtud, siis väljapoole jaksu enam pole.
Kulla jätkuva sotsialismi eest võitlejad ! Tehke silmad lahti ja vaadake mis tegelikult toimub ! Kes teie huve kaitsevad ? Jahiärimehed on poliitikas ja juhatuses, millised on nende huvid ?
Tänu Mardile kallistuste eest ! Vastuseks, et kas ... vastan, et jah kui tahan. Kas senised seltsid jätkavad ? Tegemist on vaid puht formaalse nimede säilitamisega, liikmeskond vast muutub, kui pole nõus 7-10 kordse väljamineku tõusuga. Ka rentniku väljavahetamine on tunduvalt kardetust lihtsam, ka tänase seaduse raames.
Minu soovitus on lõpetada kinnisilmi vastuvõitlemine ja anda oma panus uue seaduse parendamise nimel, et me saaksime edaspidigi õlg õla kõrval kütiliinis seista ja loomade mõttetu laustapmise asemel teha seda loodusliku tasakaalu põhiselt. Hobi kallinemine on paratamatu ja igaüks teeb seda oma limiidi piires, kui see on ületatud, siis tuleb muu ala valida, nii valus kui see ka pole. Kas mina jätkan küttimist, seda täna ei tea. Suuri kahjustusi metsas pole ja aega pole töö rabamise kõrvalt niisama kedagi tapmise eesmärgil passida.
draiwer
Postitusi: 387
Liitunud: R Mai 29, 2009 9:36 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas draiwer »

PS me ju tagamegi seadust paremaks.Ütle siis kuidas saab paremaks.Tahaks ikka kindel olla,et saan ka edaspidi jahil käia.
Asso
Postitusi: 29
Liitunud: K Veebr 27, 2008 3:24 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Asso »

Sinu kõrval seista ja seda ila kuulata ei viitsiks, jaht peaks ikkagi olema hobi kus närve puhata.
Oma saasta, mine palun räägi reede õhtuti Hollywoodis, seal on alati selliseid 18 a blonde lambaid, kes mõistavad kui lahe sa oled ja ka matemaatika on samal tasemel.
Sa ükskord juba esinesid selle jutuga.
Tähelepanu, tegu on kõrgelt haritud härrasega.
Tsiteerin.
PS Postituse pealkiri: Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendusPostitatud: R Dets 11, 2009 7:36 pm.

100 kr hektarilt peaks olema normaalne rendihind, mida mina tahan oma maa pealt teenida. Lisaks laseks ka mõned sead. See teeks rentnikule kuludeks 100 mehelise seltsi korral 1000 krooni kuus per nägu, mis polegi suur summa, kui rendipiirkond 10000 ha on.
Kas rendiraha tuleb kõigi piirkonna maaomanike vahel jagada, va keelajad, või sõlmitud lepingute järgi ?
Tulevikus hakkavad toimuma jahimaade rendioksjonid, kus enampakkuja ka piirkonna saab.

Ma ei tea mis sündroom sul on aga puhas poiss sa pole.
Kiusu pärast tõestan veel. 10000 h piirkond, maaomanik laseb 100 h 2(mõned on tegelt 3) siga =200 siga
100 küti kes on rentnikud maksavad iga kuu tonni, et kütida ülejäänud sead.
Julgen pakkuda, et kindlasti laseks iga 100 h könn ka 1 põdra ja siis teised võivad kõik ülejäänud lasta.
Proovin siis korra veel selgitada, et me ei arenda kommunismi vaid üritame säilitada seisu, et maamees suudaks ka edaspidi jahil käia.
Kui tahad seda teemat arutada, et millises riigis lihtinimeste(kelle maaüksus on väiksem kui 500 h) õiguste js soovide peale sülitatakse, kas Moskva poolt juhitus või mõnes teises, siis kahjuks
vabandan ette, seoses sinu lauba madalusega ei viitsi ma sellesse laskuda.
NB! Kui need 18 aastased lambad 23 saavad siis pead uuesti hollikasse minema.
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Ats »

Huvitav kas mõnel hakkab ministeeriumis jalgealune tuliseks minema, et selliseid väiteid loobib?
Pole looma, pole probleemi!
Asso
Postitusi: 29
Liitunud: K Veebr 27, 2008 3:24 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Asso »

Tegelt ei viitsi PS sinuga jälle sõdima hakata,pigem kuulaks neid mehi, kes tahaks jahti mõistlikel tingimustel edasi pidada.
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Pauli »

No on kõva pea! Aga sedapuhku minul - lugesin PS-i postituse 3 korda läbi, seejuures ühe korra tagantpoolt ettepoole, aga ikka ei saanud ööd ega mütsi aru. Täiesti arusaamatuks jäi, keda jutus Moskvaga võrreldi ehk kes on see, kelleta meie (kesiganes see meie ka pole) arvates hakkama ei saa.
Kahest asjast sain ma siiski aru ja olen nõus: esiteks, see seltskond, kes hetkel poliitikas ja EJS-i juhatuses jahimeeskonna huve peaks kaitsma, tundub tõesti jahiäriga seotud olevat. Seega nende peale liiga palju loota ei tasu. Ja teiseks, jahindus läheb tõesti kallimaks ja kes maksta ei jõua, peab loobuma.
Aga suurem jagu kisast selle ümber käibki, kui suur osa praegustest jahimeestest musta stsenaariumi järgi loobuma peab. PS ise mainib teoreetilist 7-10 kordset kallinemist. Mina ennustaks sellise hinnatõusu korral loobujateks minimaalselt 50%. Sõimatagu mind kommunistiks, aga see poleks enam isegi kauboikapitalism vaid krt teab mis. Ja ainult tõeline turakas arvab, et see 50% jahimeestest, kes ametlikult loobub, ka reaalselt jahipidamise lõpetab. Sokk ja seapõrsas lastakse sauna tagant ikkagi. Ja seda nimetatakse juba anarhiaks.

See selleks, kommenteeriks draiweri juttu uuriva ajakirjaniku kohta. Ajakirjandus on võimas relv küll, AGA probleem tekib sellega, kui pikalt nn laiem avalikkus (kelle hulgas leidub küllaldaselt ka pasiivseid jahimehi ja mittejahimeestest maaomanikke) viitsib selle teemaga tegeleda. Ega Eesti jahinduse ja ulukifondi tuksikeeramine pole mõni altkäemaksu võtnud kolmanda järgu ametniku moodi oluline teema, mille reportaaži viitsitaks kuude kaupa lehest lugeda (iroonia, aga nii see paraku on). Sisuliselt on meil 1-2 võimalust skandaali teha ja vett peale tõmmata. Seega peab üritus olema hästi ajastatud ja omapoolne eeldatavalt kõiki osapooli rahuldav variant kohe asemele pakkuda.
Ei, see ei ole Rio de Janeiro, see on hoopis midagi hullemat.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Ain Aavik »

Mina sain aru küll, põhisisu on seaduses juba seega kinnitatud ja oli kinnitatud juba ammu aega tagasi. Tuletan siinjuures meelde kõigile kantsleri sõnu varajasemast ajast, kus püüti meile selgeks teha, et on veel võimalik mingeid punkte sisse viia.
Sama juttu räägib siin nüüd ka PS ja ütleb selgelt välja selle, et me oleme haukuvad koerad jahivürstide ärikaravani külgedel.

Või olen ma jälle millestki valesti aru saanud.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Ats »

Kes maksab, see tellib ka muusika!
Fakt on see, et see jahiseadus enne valimisi läbi surutakse, iseasi millisel kujul?
Pole looma, pole probleemi!
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas kirp »

Tea kas sellele leheküljele on viidatud (teema all juba niipalju, et kõiki ei jõua läbi vaadata). Aga seal on vastuseid nii mõnelegi küsimusele - kes, milline erakond ja suht avameelselt ka milleks. Ajakirjanik on ilusti uurinud. Loodetavasti on Maalehel ka linnas lugejaid (valijaid).
http://www.metsainfo.ee/index.php?part= ... 9c9847a049
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas aadu kadakas »

sammal.habe kirjutas:kangesti tahaksin ma teada, kas ja milline on Kuristiku tänava tegelaste osalus jahiturismiäris? kas tõesti ollakse uue jahiseaduse vastu peamiselt eesti jahimehe eest seistes, mitte oma sissetuleku pärast muretsedes?


2.1.7 jahikülaliste vastuvõtmine ja jahiturismi korraldamine;
See on EJS põhikirjaline punkt. Muidugi jääb mulje koduleheltki, et tegemist on lihtsa "otse kokkupanijaga". Muidugi pealtnäha ei miskit erilist ju.
Võimalik, et vastuseid tuleks hakata otsima sellest ajast, kui taasiseseisvumise järgselt loodi need nn riigijahipiirkonnad, mis tegelikult olid tänase turismijahi alusteks (kui jätta nõuka-aja lõpus tekkinud kanalid vähesema tähelepanuta). Minule teadaolevalt oli siis ka esimest korda seis, kus paljud nendest aladest "tühjaks lasti". Mõneti ongi naljakas, et meie mälu ei taha paljut selleaegsest mäletada. Sellesse aega jääb ka minu mäletamist olukord, kus Kuristikust korraldati seda turismijahti. Igaljuhul mäletan ma, et välisjahimeeste ajutisi jahitunnistusi väljastas riigiasutus(MV Keskkonnaosakond, Metsaamet, siis Keskkonnateenistus, nüüd EJS koos liikmetega) ning paralleelselt said teatud jahindusnäod neid ka otse Kuristikust. Kui keegi julgeks asja täpsemalt kirjeldada, oleks tore teada. Nii, et seosed olid ning on ka praegu stiilis "üle meie peade". Tähelepanuks ka Talijärve häma kohta, et tegelikult piisab vaid erinevate asutuste poolt väljastatud välismaalastele antud tunnistused (eelpool mainitud) esile võtta ning oleks selge kasvõi see, palju ja kustkohast siin käidi.
Enne sajandivahetust muuseas üritati ka tekitada erajahipiirkondi, mis 5000 ha kokku annaks. Ning seda selliselt, et kohalik omavalitsus oleks andud riigile kuuluvad maad jahinduslikku kasutusse. Teadaolevalt oli (ei tea, kas veelgi) rendilepingu üheks osaks ka kohaliku omavalitsuse nõusolek. Lihtsamas keeles oli idee selline, et jahiturismiga tegeleja saab erajahipiirkonnaks, rentides osad eramaad, vabad riigimaad ning "saab" ka RMK jahindusliku kasutamise kokkuleppe.
Aga kui palju on siin Kuristikku ja kui palju mitte, siis seda mina ei täpselt ei tea. Kindel oli, et nii mõnigi nõuanne tuli otse sealt küll.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas aadu kadakas »

PS kirjutas:Minu soovitus on lõpetada kinnisilmi vastuvõitlemine ja anda oma panus uue seaduse parendamise nimel,


Olen omaarvates püüdnud pidevalt neutraalselt teemale läheneda ning samas pead liiva alla toppimata :D . Muuseas üks oluline osa teemast on ka pildi selgeks tegemine, et üks udune olukord ei asenduks järgmise uduse olukorraga.
PS
Postitusi: 59
Liitunud: E Jaan 08, 2007 1:08 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas PS »

Aitähh Assole heade sõnade eest ja jaksu edaspidiseks !

Kui jaht on vajalik oma ühe põhiseadusliku õiguse ehk eneseteostuse tagamiseks, siis see peaks olema riigi ülesanne võimaldada selle hobiga mõistliku tasu eest tegeleda. Seda saab teha riigile jäävate jahipiirkonde raames. Samuti saab riik pakkuda jahivõimalust kohtades, kus kohalik selts pole sellega toime tulnud ja inimese sekkumine ulukkonda vajalik on. See oleks sotsiaalne pool, mida saaks seadusega ette näha ja kehtestada. Kui neid soove hetkel esitada, siis on suht suur tõenäosus, et tullakse vastu ja on vähemalt pool muna alles.

Jahinduse kui tuluallika ( või siinses sõnapruugis jahiäri ) soosimine riigi poolt on igati mõistlik. Ettevõtja saab tulu, mida jagab ressursi omanikega ehk maaomaniku ja riigiga. Lisaks maksud ja kaudsed tulud. Alusetu on väide, et kütitakse liiga palju või vähe ja pannakse ohtu looduslik tasakaal. Ka tänaste jahimeeste seas on salaküttimine päris popp. Selle tõenduseks ka ajakirjanduses toodud faktid, mis on jäämäe väike osa. Maaomanike poolt on ärikate tegevuse üle kontroll tagatud ja riik saab võtta ette ressursimaksu kahjustuste likvideerimise tarbeks.

Ajakirjanduses kostus hiljaaegu huvitav üleskutse : armastage rikkaid ! Kui see edukus pole just kokku varastatud või välja petetud, siis on selles sügav tõetera. Hoolimata kadedusest tuleb tõdeda, et tänu nendele on olemas töökohad, võimalik tarbida avalikke teenuseid jne. Kui suudetakse jahindusest tulu lõigata, siis au tegijatele. Pisku kukub minugi lauale ja ka kaudselt teie omale. Kuna endal pole plaanis sellega aktiivselt tegeleda, siis tõden, hoolimata teie kahtlustusest, et ka tulevikus ei kata renditulu väikestki osa kahjustustest ja peletusvahenditest.

Ajakirjanduses on juttu pikalt olnud uue seaduse poolt ja vastu. Mis on nüüd need uued uudisekünnist ületavad faktid ? EJS juhtkonna plaanid tegeleda ettevõtlusega ? Äraostetud ametnikud ja poliitikud ? Või lihtsalt lootus, et enamjaolt jahimehi mittesallivas rahvahulgas tekib kaastunne tapmise kui hobi kadumise suhtes ?

Püüdke sõnastada selgelt oma probleem ja toetada seda faktidega.

Moskvat selgitades... ei usutud toonases riigis lihtrahva seas, et roiskuval kapitalismil põhinev ühiskond on jätkusuutlik. Aeg on näidanud, et on. Küll jäi enamus mitteuskujaid lootusetult rongist maha.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Ain Aavik »

Aitähh PS - kinnitasid veelkord, et meil pole muud midagi teha, kui kapitalismiga kaasa minna ja sotsialism on läbi. Veel enam kinnitasid seda, et jaht on ikka mõisnike pärusmaa, meitesugune matsirahvas peab ainult aru sellest saama ... (on sunnitud)

Püüdke sõnastada selgelt oma probleem ja toetada seda faktidega.

Võllid kinnistavad raha eest end seadustega igasse eluvaldkonda ja moodne orjapidamine jätkub uue hooga igas eluvaldkonnas!?

Kas nii???

Millist sõnastust Sa veel soovid - kindlasti oled Sa äärmise hoolikusega lugenud kõiki siinseid sõnavõtte, et kasutada neid ära, et seadusesse sisse viia parandused selliselt nii et matsirahval poleks võimalik mõisnikele vastu vaielda
Muidu kasutaksid Sa oma haridust ja haritust ju olemasoleva jahikultuuri säilitamiseks. Aga ega tööandja kätt ju hammustada ei saa - eksu
Viimati muutis Ain Aavik, T Okt 12, 2010 7:37 pm, muudetud 1 kord kokku.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Vasta