Jahinoad

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
Vasta
Snaut
Postitusi: 15
Liitunud: L Okt 02, 2010 11:06 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Snaut »

Imetlesin selle teema keskel olnu Kaupo damaskuse nuga, tõepoolest väga ilus ja täiuslik. Siis hakkas tasapisi meenuma, et olen nagu midagi sellist kusagil juba näinud. Pärast mõningast otsimist netis leidsingi ilmselt selle noa sepa üles - Tõnu Arrak. Mõni nuga tema kodukal on vähemasti väga sarnane Kaupo omale.
Siin on tema kodukal tooted: http://arrak-knives.edicypages.com/tooted
Uurisin siin veidi veel ja leidsin ka Tõnu lemmik noameistri koduka: http://www.wieland-der-schmied.de/

Mitte et need noad jahipidamiseks kõigile sobiksid või et nad raatsiksid, aga kenad vaadata on küll. :)
jyri

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jyri »

Mittevõrdlemaks nn. "premium"nuga "ehitusnoaga" küsiks hoopis praktilist nõu asjadundjatelt,kes oma kätega oskavad "vastata".Nimelt kannan jahil min.2 nuga-üks on nn.skinner naha võtuks,teine peene teraga pärasoole "vabastamiseks".Seda teist oskan ise teritada,sest selle "teritusastet" kontrollin käe karvadel-kui saab sõna otseses mõttes habet ajada,siis OK.Aga nahavõtmise noa terirusastet ei oska kontrollida-kui teritan nii,et lõikab karvu,läheb juba poole seanaha võtmisest nüridaks.Samas mäletan,et nn."tehaseteritusega" tuli vajadus teritadaalles peale 3 (üksi!) põdra nahkamist.
Meelega ei taha nugade marke/tootjaid asjasse segada,sest küsimus on ikka see-kuidas(mille peal) kontrollida nahkamisnoa teravust,et kestaks vähemalt ühe terve pödra "lahtiriietamisel?
Ette tänades kogemuste jagamises neid,kel käed "õigest kohast kasvavad",mitte neid,kel "internetis leitud tarkused" only!
P.S.Kui keegi asjatundja ei taha oma tarkusi/oskusi miskitpärast laias foorumis pajatada,palun jagada neid siis privas.
jagwelt
Postitusi: 233
Liitunud: R Nov 30, 2007 11:48 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jagwelt »

Parem puhtalt mööda kui sitalt pihta...
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

See nuga Schrade X-Timer Hunter nuga on Made in China.
Aga ergonoomilisus ja tera kuju on kõik tipp-topp, väga viisakas jahinuga ja korralik tupp. :o

Hiinlastel on mõni täitsa norm noateras, näiteks 9Cr13CoMoV (koobalti sisaldusega! :shock:) ja 8Cr14MoV (vanaadiumi sisaldus! 8) ) kes ainult ütleks mis terase margist on selle noa tera?
Tiberius
Postitusi: 16
Liitunud: T Mär 31, 2009 2:01 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Tiberius »

Mul oli see nuga ca kolm aastat tagasi. Ära kaotasin:) Tera pidamisest ei jõudnudki õieti sotti saada... Küll aga oli üks miinus: käepide mingist tugevast kummimoodi segust ning see käepideme alumine pool, millel joonelised süvendid peal, vat need süvendid läksid kohe nülgimisel rasva täis ja pärast puhastasin neid ühekaupa hambaorgiga. Paras nikerdamine :shock:
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Pauli »

Vastaks jyrile ilma igasuguse teaduse ja tarkuseta, lihtsalt oma kogemustest. Nimelt minu nuga pole kunagi olnud nii terav, et sellega habet ajada, aga põdra või sea nülib ära nagu nalja. Üldse mulle tundub, et kõige mugavam nülgida on sellise "poolterava" noaga - väga terav nuga kipub sisse lõikama (nii nahka kui lihasse) ja nürineb ka rutem. Seega oma kõhutunde ja kogemuse pealt pakuks, et sa oled noa tera (nülgimise tarbeks) liiga õhukeseks teritanud, st tera ristlõike V on liiga terav. Proovi teritada luisu suhtes suurema nurga all ehk ristlõike V nürimaks.
Hirmus segane jutt sai, aga ehk on miskitmoodi abiks.
Ei, see ei ole Rio de Janeiro, see on hoopis midagi hullemat.
jyri

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jyri »

Tänud Mosse,et ainsana küsimuse sisust aru said.Eks ma saan kah niimodi aru,et nurk peab olema "nüridam".Omasin isegi "teritusseadet",kus sai nurga ette anda ja siis "nühkida".Tulemus vahest rahuldas,vahest keeldus nahkamist peale esimesi "lõikeid" ,sellepärast küsingi,kuidas ehk mille peal saaks kontrollida,kas on hea või mitte,kui just käeparast nülgimist vajavat ulukit pole.Loomulikult ta ei peaks ka karvu samamoodi lõikama,kui näit.fileerimisnuga.
Küsimus ikka üleval! :D
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Pauli »

Kontrollimise jaoks tuli veidravõitu idee. Tegelikult pimesi kobamine on, aga midagi paremat praegu ei turgata. Kuna sa isegi märkisid, et "tehaseseades" oli asi justkui parem, siis mõõda tolle muudetava nurgaga teritusseadmega ära suvalise tuttuue ehitusnoa teritusnurk (need kõik minuarust ühe nurgaga, nülivad rahuldavalt ja on nii odavad, et võib majapidamisse varuks osta) ja terita jahinuga sama nurgaga :M äkki mõikab :D
Ei, see ei ole Rio de Janeiro, see on hoopis midagi hullemat.
jyri

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jyri »

Veelkord tänan ja vabandan kehvasti valitud sõnastuse pärast.Vaata,kui teritada näiteks minu "pärasoole" nuga,siis terituse "piisavust" kontrollin karvadel-kui ei lõika,vaja veel "nühkida" kuni karvad hakkavad kergelt raseeruma.Suurema nurga all teritades ei oskagi leida just seda moodust,mis aitaks otsustada,kas on ikka piisavalt hea(nagu tehaseteritus) või vaja veel nühkida,kuigi teritusnurk õige.
Kuna mul "tööõpetuse" hinne koolis üle "3-" polnud(käed kasvavad veits valest kohast :D ) ,siis vajangi sellist "kontrollmeetodit",sest olen võimeline ka hea noa ühe vale liigutusega jälle nüridaks lasta.Kasutan enamuses keraamilist luisku,millel sõbrad saavad vaid paari liigutusega õige terituse kätte,mina võin aga pool tundi tulutult nühkida :VS :D ,ikka ei võta nahka-siis paar õiget liigutust(kobinaga) ja kõik OK.
Ei välista,et probleem "meditsiiniline" ja ei peagi tegelema asjaga,mis üle jõu käib.Kuigi tahtmine/vajadus on.
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Pauli »

Ok, nüüd sain aru. Siis on mu jutt natuke aia august, mitte aiast.
Ei, see ei ole Rio de Janeiro, see on hoopis midagi hullemat.
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas hundikütt »

Mina kasutan luisku aruharva,paar-kolm korda aastas.Põhitööriistaks terituspulk.Need majapidamistarvete kaupluses müüdavad ei kõlba,kasutan sellist ,midalihatööstustes.Tavaliselt sea teeb ühe teritusega ära,aga kui vaja,lükkan mõned korrad üle ja jälle terav.Kuna pulk lükkab tera pikapeale ümaraks ,siis kasutangi luisku ,etanda terale tagasi õige nurk.
Kui sa Jyri ei oska nuga õigesti teritada ,võiksid ju ka pulka proovida.Kui vaja luisuga lükata,siis need mõned korrad aastas saad ju lasta spetsil teritada.Noateritus kohti peaks ju Tallinnas küll ja veel olema.Pärnus tehakse Tammsaare eest ikka tõsiselt teravaks.
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Joosep Käba »

Ostsin Victorinox-i terituspulga ja ei ole sellega midagi teha osanud(loe nuga teravaks). Ka kööginuga mitte.
Kes soovib saab ühe korraliku punase veini vastu endale. Jõulupakkumine! :D
Algul arvasin, et minu viga aga võimalik siis et pulk pole pärid see. :M
Läheb aga luisuga edasi.
Ühel jahikaaslasel on tükike EW aegset karborundumit. Hoiab kui reliikviat ja toimib väga hästi. Ma vahel salaja nurga taga küsin, kui tekib vajadus poole tegemise pealt värskemat võtmist anda. (y)
Tea kas sellist asja ka tänapäeval kusagilt saada on?
Kasutaja avatar
smtasku
Postitusi: 316
Liitunud: E Juun 26, 2006 3:12 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas smtasku »

Olen kasutanud sellist asja nagu "Wenger 1800" teritajat. Töötab päris hästi, ise rahul. Kõvasulamist v-kujuline tera põhimõtteliselt lõikab noatera teravaks. Teritamise ajal hoidmise nurka muutes saad timmida, kui palju korraga "lõikad". Stokkeris masab 178 eesti raha.
Manused
Wenger 1800 sharpener
Wenger 1800 sharpener
meie toimetused sõnas ja pildis www.salmejahiselts.ee
jyri

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jyri »

Mõnus lugeda,kudais teema areneb ja kes millega oma nugasid teritab(Joosep Käbale-EW aegne "karborundum" ongi hetkel müüdav "keraamika"!).Paraku vähemasti mina pole oma küsimusele veel vastust saanud-kuidas kontrollida,kas nahkamise otstarbeks on nuga piisavalt terav või mitte.Sõltumata noa terase margist ja teritusviisist! :roll:
Sest niisama teravaks ajan ühe noa keraamikaga mõne liigutusega,ja käe peal karvade raseerimine toimib sujuvalt.Seda siis mõned kontrollivad sõrme otsaga,mõned küüne peal jne.
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas andrus »

Ise lasen nuga teritada ühes lihalõikuse asutuses ja mulje jäänud teritusest sama nagu Jyril.Liha lõikab peale seda veel küll ja küll.
Noaks muidugi USMC SP1-95
jahismurf
Vasta