Laikad

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
Vasta
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas hundikütt »

Metsas laskmine igal juhul raskem,kui sead ja koerad läbisegi tihnikus jauravad.Metsas laskmise teeb koerale ohutuks see,et laskjaks peremees kes tavaliselt ohu korral jätab paugu tegemata.Kuigi peab tunnistama,et on teada ka juhuseid,kus ka oma koer on maha lastud.
Liinil laskmine igal juhul lihtsam,kuna loom tuleb lageda peale.Koera on lastud just siis kui ta alles seaga liini ees rupsikus.Ma ütleks selle kohta,et küti täielik lollus.
Möödunud aastal oli ka minu laikaga selline juhus,et imega pääses.Koer tuli kesikuga sihile,hoides seal kõrvast kinni ,olles enne käinud sedasi pikki sihti mitme mehe eest läbi.Kuna laskmine oli ohtlik,siis keegi ka ei lasknud.Kui loom sihile tuli,siis otsustas üks vanem mees,kes aastas korra -kaks põdrajahis käib,etpeab tina andma,kuna muidu läheb siga naabrite maale.Õigustuseks arvas mees veel ,et midagi poleks ju juhtunud,kuna koer oli teispool siga.
Olin ise sel korral ka jahi juhataja ja see mees minuga enam jahis ei käi.
Kasutaja avatar
lant
Postitusi: 116
Liitunud: E Jaan 24, 2005 3:36 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas lant »

Meil võrdsustati sellist tegevust ühe anekdoodiga.
"Vedurijuht märkas, et kaugel ees vallatleb üks paarike otse rööbastel. Ta annab meeleheitlikult vilet, kuid armastajapaar ei tee väljagi. Lõpuks õnnestub vedurijuhil rong suure vaevaga pidurdada ja ta tormab vihaselt kärkides paarikese juurde. Rahulolev mees võtab teda vastu sõnadega: "Ma teadsin, et üks meist peab saama pidama, aga mina see ei olnud..."
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Koera paremaks nägemiseks ,ärge unustage korrata oma küttidele ,et optika kasutajad oma optikad minimaalsele suurendusele regulliks.Vahest võib sellisest pisiasjast kasu olla!
jaan juhus
Postitusi: 85
Liitunud: K Mär 10, 2010 2:55 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas jaan juhus »

Feen kirjutas:Jaanile veel see kurb uudis, et neid banaane saad arvatavasti kevadel ise süüa. Pole seni näinud Eesti metsade looma, kes banaani tahaks (muud puuvilja sees jäid need ainukesena kevadeni alles). Laikase teemast sai nüüd jälle natukene välja.


Käisin täna söödaplatsil kuhu sai 200 kg banaane maha pandud.Plats oli puhtaks söödud ja selleks Eesti metsade loomaks osutus metssiga
Kasutaja avatar
Eraser
Postitusi: 400
Liitunud: E Veebr 05, 2007 4:34 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas Eraser »

rajaleidja kirjutas:
matu1 kirjutas:Ei lähe võib olla teemasse küll aga ise omades norrakat võin oma kogemustest öelda et kui loom ikka ette võetakse siis aetakse teda ala 24 tundi. Ja kui juhtub kütiliinist läbi minema ning loom laskmata jääb tuleb koera pool ööd alati taga ajada.Norrakas on juba selline ja ega tal metsas aktiivsusest puudust ei ole ,lööb loomad väga hästi liikuma ja jalast näksavad püstkõrvalised kõik nii ongi võimalik looma liikumist pidurdada .Pigem olen näinud süüd küttides,kes räägib telefoniga kes suitsetab jne, tulevad peaegu liinini ja siis tagasi ning õnnestubki koeramehel jälle uluk surmata. Ja veel olen enda koera puhul seda täheldanud et loomi kiirelt ja pikalt taga ajades ei haugu eriti,kas püüab vähem energiat kulutada või ei tea milles viga . Sellepärast on ka küttidel vaja rohkem silmad lahti hoida.Õnneks on tänapäeval gps-id ja koerte tegemistet selge ülevaade Lihtsalt tahan öelda ,et mõistvamat suhtmist koerameestesse.Nüüd on paar aastat talve olnud ja lalin taevani :lol:

Norrakas ja laika on kaks erinevat koera. Ja püstkõrvalised ei peagi jooksmise ajal haukuma. Kui laika jälje peale kilkab, siis loetakse seda pigem praagiks. Norrakad, kui ma ei eksi, siis kilkavad ka ajades, aga seda vist ikkagi siis, kui uluk silmapiiril??? Mõni norrakate pidaja võib täpsustada. Ise norrakatega kokku puutunud ei ole.


Nooremas eas kipuvad jälge kah aegajalt kilkama, kogemustepagasiga auguvad lõpuks vaid silmapiiril looma. 24h ajamine on küll puhtalt kasvatuses kinni, minu oma tuli ära kohe kui kottpimedaks hakkas minema. Max ~7-8h vist oodanud selle suure lumega. Peale lõhkuda saamist aastaselt ei otsinud koer enam isegi põrssaga kontakti kuid ka ilma "näksamiseta" pidas edukalt.

Ja mis värk see aasta nende koerte laskmistega on. Jäin samuti hiljuti oma norrakast ilma kui üks soomlane õnnetu lasu tegi. Kaastunne kõigile kelle truu jahikaaslasega nii halvasti läinud on ! :(
jahe
Postitusi: 743
Liitunud: K Mär 24, 2004 10:03 am

Re: Laikad

Postitus Postitas jahe »

Turistidega ongi asi kõige ohtlikum,need kohe oskavad s.....ti lasta ja järelotsingut tuleb üsna tihti teha,niisugustel puhkudel olen ma üsna konkreetselt öelnud,et haavatud looma lasen mina ja ainult mina ,kui laseks seda turistil teha oleks mu koer juba ammu parematel jahimaadel.
243win
Kasutaja avatar
Eraser
Postitusi: 400
Liitunud: E Veebr 05, 2007 4:34 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas Eraser »

jahe kirjutas:Turistidega ongi asi kõige ohtlikum,need kohe oskavad s.....ti lasta ja järelotsingut tuleb üsna tihti teha,niisugustel puhkudel olen ma üsna konkreetselt öelnud,et haavatud looma lasen mina ja ainult mina ,kui laseks seda turistil teha oleks mu koer juba ammu parematel jahimaadel.


Polnud tegu haavatud loomaga, koer haukus tervet karja mis üle liini läks.

Veidi küll mööda aga püstkõrv siiski : Kas kellegil on mingisugust infi norra põdrakoera pesakondade kohta kevadel !?
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas hundikütt »

Jahe kirjutas:Turistidega ongi asi kõige ohtlikum,need kohe oskavad s.....ti lasta ja järelotsingut tuleb üsna tihti teha,niisugustel puhkudel olen ma üsna konkreetselt öelnud,et haavatud looma lasen mina ja ainult mina ,kui laseks seda turistil teha oleks mu koer juba ammu parematel jahimaadel.


Eks neid turiste ole ka omade meeste seas.Kes ikka aastas paar korda väljas käib ei ole sugugi parem mees.Sellistest tuleb võimalikult ohutusse kaugusse hoida,või siis nad ise sättida võimalikult kaugele ja ohutusse kohta.
MarekR
Postitusi: 32
Liitunud: K Sept 17, 2008 7:34 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas MarekR »

Küsimus, kuidas te laika puu alt ära saate, kui nugis puu otsas? Tihti ei ole ajus aega nugistega tegeleda, sead ees vms.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas rajaleidja »

MarekR kirjutas:Küsimus, kuidas te laika puu alt ära saate, kui nugis puu otsas? Tihti ei ole ajus aega nugistega tegeleda, sead ees vms.

Kutsudes. Kui vaja, võta kratist kinni ja vii eemale. Suht kiiresti saavad aru, et vale loom ja tulevad kutsumise peale ära. Samas ei pruugi nad hiljem nugisest enam üldse välja teha.
MarekR
Postitusi: 32
Liitunud: K Sept 17, 2008 7:34 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas MarekR »

Koeral selline loll komme, et ei lase ligi kui nugisega jändab..muidu seda probleemi pole. Kui õnnestub rihma otsa saada ja eemale viia, siis vahel saab jahiga kohe edasi minna. Ilmselt uued lõhnad. Aga juhtub ka nii, et läheb otsib nugise jälle üles. Mõnda aega töötas selline nipp, et panin ise nugise juurest jooksu, ise koera hüüdes. Tuli järgi, ilmselt arvas, et kuskil mujal midagi veel põnevamat. :) Kahjuks viimasel korral see enam ei töötanud, sai asjale pihta...Samas ei ole midagi selle vastu, et ta nugist võtab, kuid võiks siiski enne otsida sigu, seejärel nugiseid. Tuleks kuidagi tema eelistused paika saada..
valaskalakene
Postitusi: 72
Liitunud: N Mai 17, 2007 1:31 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas valaskalakene »

MarekR kirjutas:Koeral selline loll komme, et ei lase ligi kui nugisega jändab..muidu seda probleemi pole. Kui õnnestub rihma otsa saada ja eemale viia, siis vahel saab jahiga kohe edasi minna. Ilmselt uued lõhnad. Aga juhtub ka nii, et läheb otsib nugise jälle üles. Mõnda aega töötas selline nipp, et panin ise nugise juurest jooksu, ise koera hüüdes. Tuli järgi, ilmselt arvas, et kuskil mujal midagi veel põnevamat. :) Kahjuks viimasel korral see enam ei töötanud, sai asjale pihta...Samas ei ole midagi selle vastu, et ta nugist võtab, kuid võiks siiski enne otsida sigu, seejärel nugiseid. Tuleks kuidagi tema eelistused paika saada..


Kui koeral elementaarne kuulekus puudub, siis on see peremehe viga/tegemata töö. Koera ei ole mõtet süüdistada.
TRG
Postitusi: 284
Liitunud: L Apr 23, 2011 8:36 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas TRG »

Enda laika "elementaarne kuulekus" kaob tavaliselt sellest hetkest kui uluk ees on :roll: :roll: .MarekR-ürita teda rohkem sea peale suunata ja vaat,et sa nugist ta eest ära ei lase(las lõugab).Kui tohib küsida,siis mis loom tema eest kõige esimesena ära lasti ja kui vana ta on?(Ise pole mingi spetsialist :roll: ).
Õnne peab olema
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas tony »

Mina olen vitsa võtnud ja õhus sellega vehkinud (nii et ikka vihin taga) ise samal ajal keelanud. Aitab küll ja saab jahiga edasi minna. Selle kuulekusega on ka nii (minu koertel), et mida vanemaks koerad saavad seda rohkem oskavad ükskõikset nägu teha, umbes nii, et ei kuule sind ja kõik. Noortel samas kuulekus paigas.
valaskalakene
Postitusi: 72
Liitunud: N Mai 17, 2007 1:31 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas valaskalakene »

TRG kirjutas:Enda laika "elementaarne kuulekus" kaob tavaliselt sellest hetkest kui uluk ees on :roll: :roll:


Siis ei ole põhjust kuulekusest rääkida. Kui koer ilma igasugu häirivate teguriteta keskkonnas käsku täidab, siis näitab see seda, et koer saab käsklusest aru, ei rohkemat.
Kontrolli all koer lõpetab mistahes tegevuse, ka sellise mis tal adrenaliini lakke ajab, peremehe esimese keelamise peale.
Aga kui selle uluki asemel juhtub naabrilaps olema? OK, see on vähe üle võlli küsimus. Aga naabri lammas? Aga uluk, millele ei tohi jahti pidada?


TRG kirjutas:MarekR-ürita teda rohkem sea peale suunata ja vaat,et sa nugist ta eest ära ei lase(las lõugab).Kui tohib küsida,siis mis loom tema eest kõige esimesena ära lasti ja kui vana ta on?(Ise pole mingi spetsialist :roll: ).


Enne kui kedagi koera eest laskma hakata, enne kui teda rihma otsast lahti lasta peab koer kontrolli all olema = lõpetab mistahes tegevuse peremehe keelu peale ja tuleb käsu peale juurde 110%. Vastasel juhul on koer ohtlik.
Vasta