Summuti/kompensaatori jaoks keere

Küsimused relvameistritele lootuses kompententsetele vastustele.
Vasta
Tooming
Postitusi: 150
Liitunud: P Dets 02, 2007 3:13 pm

Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas Tooming »

Kus, kes ja mis hinnaga seda tööd teostatakse? Soovituslikult Harjumaal.
Kuidas seda tööd teostatakse, kas relvaraud võetakse ära ja treipingis? Või käsitsi sellise vahendiga http://preciseinnovationsllc.com/old%20 ... ngkits.htm ?

Palju summuti täpsust mõjutab? Huvitab just sellepärast, et summuti läheb tiiru sportrelvale, millega ka jahti pean. Kuna hetkel summutiga jahti pidada ei tohi, kas peab hakkama optikat kruttima nii tiirus, kui ka metsas? Ilmselt liigne optika kruttimine ka hea ei ole.
Farmer
Postitusi: 93
Liitunud: E Apr 12, 2004 3:26 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas Farmer »

Summuti mõjutab tabamispunkti palju. Mul sammuti relv nii jahiks kui tiiruks ja tabamispunktide vahe 100m umbes 80mm.
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas Sarvik »

lähtekohad

kasutan nelja relva millel sumpari keere...kaks vendade nurkade töö ja kaks soomlaste tehasetöö (kahele karastatud blaseri rauale nurgad ei suutnud keeret teha...väitsid et tavalõiketerad ei hakka peale....seetõttu siis soome sumparitehase spetspingi töö)

tulemused

soomlaste üks raud ok (tabamispunkti vahe ca 1cm) teine mitte
nurkade üks raud ok teine mitte

kogemus

tabamispunkti säilimine/mittesäilimine on üks õnneasi :lol:

oletus

peale elementaarse keermestustäpsuse (millega mu meeli mõlemad meistrid said hästi hakkama) on oluline veel raskuse rauaotsa lisandumisest põhjustatud rauavibra iseloomu muutus mis on etteprognoosimatu....kui kellelgi viitsimist/võimalust keeraku sumpari asemele sama kaaluga raskus....saaks teada kas oletus peab paika :M

ps. ühes eravestluses kuulsin huvitavat kogemust (mis muideks ei toeta mu oletust) kus kõrvale laskmise juhul on torutangidega juurde vägistatud keeret (näit. kui kell kolm siis veerand pööret) nii et tabamuste vahe oleks vertikaalsuunaline mis paremini/loogilisemalt/harjumuslikumalt korrigeeritav....ise pole seda teinud ei tea :M...ja kui teeks siis ikkagi ei vägistaks vaid keeraks keermekeerajaga juurde

pps. keegi võiks kel võimalus veel ühe huvitava katse teha...lasta kahe sama tüüpi/keermega sumpariga ja vaaddata kas on samasuur ja samasuunaline hälve?(mul on neljale rauale küll kaks sumparit....aga mis on erinevate kaliibritele/.243 ja .30 mõeldud).....sest kui kahtled rauakeerme täpsuses.... tasub kahelda ka sumpari valmistamise täpsuses :lol:
kärbes kirbule!
Ten
Postitusi: 161
Liitunud: K Mai 13, 2009 10:06 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas Ten »

Kasutan kolmel relval summutit.Ühel tehase keere,teistel keermestatud ühes metallitöökojas.Torud eemaldasin ise.Saueriga oli lihtne,kolm polti lahti ja toru käes.Venelasega läks pikemalt,tuli teha mitu abivahendit ja kasutada hüdropressi.
Minu relvadel muutub tabamispunkt vastavalt ulesse või alla ja muidugi sõltub kasutatavast moonast.Kui kasutada ühte kindlat moona on tabamispunkt teada.Olen mõelnud,et kas ei annaks ise laadides,muutes rohu kogust ja COL-i,tabamispunkti kokku viia?Äkki on keegi proovinud?Ehk tuleb aeg,kui võib summutit ka jahil kasutada.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Sarvik kirjutas:
ps. ühes eravestluses kuulsin huvitavat kogemust (mis muideks ei toeta mu oletust) kus kõrvale laskmise juhul on torutangidega juurde vägistatud keeret (näit. kui kell kolm siis veerand pööret) nii et tabamuste vahe oleks vertikaalsuunaline mis paremini/loogilisemalt/harjumuslikumalt korrigeeritav....ise pole seda teinud ei tea :M

Seda torutangide juttu eriti ei usu,sest keere on lõpetatud soonega mille põhi asub keerme põhjaga ühel kõrgusel ja seega pole lihtsalt keeret kuhugi edasi keerata.Teoreetiliselt oleks antud efekti võimalik kasutada ainult keerme lõpetamis soont veidi edasi viies /laiemaks treides.
Endal on Browning poolautomaat,millel tehases keere kompensaatori jaoks lõigatud.Sinna siis spetsiaalselt sama keermega (tegu toll keermega) tehases valmistatud sumpa ja tabamis punkt muutub kuskil 15 cm kella 11 -teist suunas.Seega teie mainitud mõne sentimeetrised kõrvalkalded ikka väga hea tulemus!
Sarvik ,kas omad neid pikki summuteid ,mis raua peale lähevad v lühikesi.Minul kasutuses see pikem varjant ,millel tagumine ots läheb raua peale.Räägitakse ,et seda tabamis punkti mõjutab ka selle tagumise plastmass puksi ,treimise täpsus,mis loogiliselt võttes ka ilmselt õige. Keere on summutil lõigatud ,aga need puksid on nii öelda toorikuna kaasas ja tuleb treida mõõtu vastavalt raua jämedusele.See jutt siis käib nende pikkade ,raua peale minevate sumpade kohta.
P.s. Raua keermestamiseks ikka võetakse raud lukukoja küllest ära ja lõigatakse keere pingis . Vaja ju raud ka keerme alla ennem mõõtu treida.Seda suunajaga keermelõikajat võid kodus san töödeks tarvitada
:)
ninja
Postitusi: 327
Liitunud: P Mai 30, 2004 2:07 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas ninja »

Minu arust kui summuti paigaldamine muudab relva tabamispunkti, siis viga eelkõige ikka summutis endas või siis keermes millega ta kinnitub relvale. 22 LR vast ei kõlba siia teemasse kuna raua otsast väljuv gaaside kogus peaaegu olematu, aga minu enda tehtud leiutised ei ole muutnud tabamispunkti. Samas 308 win sarnase kaliibri puhul pidavat tulema pea 5 liitrit gaase ja see peab ju ka relva otsast väljuma. Kuna summutis satuvad ka kuuli küljed gaaside mõju alla, siis teoreetiliselt hakkavad gaasid kuuli mingis suunas mõjutama. Niiet kui summuti ehitus veidikenegi viltune siis lihtsalt suundub kuul kallutatult relvast välja. Julgemad poisid äkki proovivad enda relval pöörata summutit 90 kraadi tagasi ja vaadata kas tabamispunkt muutub, samas kas sedasi tohib :V...
Weatherby Mark V Super Varmint Master 308 win
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas Sarvik »

to ten:
padruni laadimisel annab mängida kindlasti...eelkõige vertikaalsuunal...horisontaalsuunal on oluliselt raskem...kui üleüldse võimalik (näit. oma relvast veidi paremale oskaksin kuulivalikuga liikuda.... vasakule mitte)

to kult:
mul need pikad sumparid....aga ka need plastjullad treisid soomlased mulle kohapeal vastavalt blaseri raudadele mõõtu (tikkat küll kaasas polnud aga nad teadsid täpselt milline mõõt sellele vaja ja võtsid selle riiulilt :lol: )...ja spordikal nii jäme raud et napilt mahub otsa ja plastjullat ei mahugi vahele pista...lasen ilma

to ninja:
sul tegel. hea idee katsetada tagasi pöörata (mitte edasi... nagu keegi vägistas :VS )....selleks oleks rauakeerme taha vaja paraja paksusega seibi ...ja ok?
kärbes kirbule!
ninja
Postitusi: 327
Liitunud: P Mai 30, 2004 2:07 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas ninja »

to ninja:
sul tegel. hea idee katsetada tagasi pöörata (mitte edasi... nagu keegi vägistas :VS )....selleks oleks rauakeerme taha vaja paraja paksusega seibi ...ja ok?

Ma just mõtlengi, et summutit ennast keerata tagasi :wink: . Mida ja kuda keerme vahele toppida (seib, keermeliim), et summuti loksuma ei jääks :!: , see igaühe enda leiutada.
Weatherby Mark V Super Varmint Master 308 win
Tiit Karp
Postitusi: 236
Liitunud: R Juun 02, 2006 9:35 am

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas Tiit Karp »

ninja kirjutas:Minu arust kui summuti paigaldamine muudab relva tabamispunkti, siis viga eelkõige ikka summutis endas või siis keermes millega ta kinnitub relvale. 22 LR vast ei kõlba siia teemasse kuna raua otsast väljuv gaaside kogus peaaegu olematu, aga minu enda tehtud leiutised ei ole muutnud tabamispunkti. Samas 308 win sarnase kaliibri puhul pidavat tulema pea 5 liitrit gaase ja see peab ju ka relva otsast väljuma. Kuna summutis satuvad ka kuuli küljed gaaside mõju alla, siis teoreetiliselt hakkavad gaasid kuuli mingis suunas mõjutama. Niiet kui summuti ehitus veidikenegi viltune siis lihtsalt suundub kuul kallutatult relvast välja. Julgemad poisid äkki proovivad enda relval pöörata summutit 90 kraadi tagasi ja vaadata kas tabamispunkt muutub, samas kas sedasi tohib :V...

Nägin hiljuti telkust mis toimub 35 mm kahuri otsaga lasu ajal. See on parim selgitus sumparite katsetajatele. Karabini raudade konstrueerimisel hoolega otsitakse raua pikkust. Just välja selgitamaks, mis pikkuse juures saavutatakse parem jooksu tihedus. Esiteks sumpari lisamisega lisandub lisa raskus, mis viib relva tasakaalust välja, muutub relva viskenurk ja loomulikult muutub tabamiskoht. Teiseks: lisaraskus muudab ka relvaraua võnkumised ja šanssid, et need langeks samasse faasi, on väga väikesed. Sumparite passi andmetel, võib sumpari paigaldamine viia kuuli kõrvale kuni 20 sm. Loomulikult toru keermestamine nõuab elementaarseid teadmisi ja oskuseid. Kui keermestamisel on tehtud viga, siis kuul võib hakata vastu sumparit käima ja siis "külvab" teadmata suunas. Väiksema keermestamise vea saab kindlaks teha asetades 1/4, 1/2, 3/4 keermesammu pikkuse vaheseibi. Iga seibi muutusega muutub tabamiskoht 90 kraadi. Kui sumpari paigaldamisega tabamiskoht ei muutu, siis teil on vedanud, viskenurga muutuse kompenseerib keermestamise viga, või sobiv raua võnkumise muutus.
ninja
Postitusi: 327
Liitunud: P Mai 30, 2004 2:07 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas ninja »

No kui summuti kaal rauda tasakaalust välja veab, siis teoreetiliselt võiks veel kaalu lisada rauale, et äkki stabiliseerub kuulide lend...See teema tundub juba keerulisem kui padrunite laadimine :wink:
Weatherby Mark V Super Varmint Master 308 win
Farmer
Postitusi: 93
Liitunud: E Apr 12, 2004 3:26 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas Farmer »

Mind see tabamispunktide vahe niiväga ei häiri. Kasutan jahiks ja tiiruks erinevaid kuule ja laenguid ja pean tiirus lõpetades sihiku jahimoona jaoks paika laskma. Olulisem on et summutiga on minu relval tihedus veel parem kui ilma. Ei oskagi öelda kas asi on raudvaras või kõrvade vahel.
valaskalakene
Postitusi: 72
Liitunud: N Mai 17, 2007 1:31 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas valaskalakene »

Kui tabamispunkti muutus summutiga on stabiilne, siis ei tohiks ju ületamatu probleem olla see ära mõõta ja vajadusel üles kirjutada ja siis iga kord optikast vastav korrektsioon peale keerata.
Vähegi normaalsele optikale ei tee kruttimine midagi.
Kaugemale laskmisel on tavaline korrektsioonide kruttimine, mitte ristiga hoidmine. Selleks on päris paljudel optikatel lahtised tornid.
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Summuti/kompensaatori jaoks keere

Postitus Postitas Sarvik »

Farmer kirjutas:Olulisem on et summutiga on minu relval tihedus veel parem kui ilma. Ei oskagi öelda kas asi on raudvaras või kõrvade vahel.


tavaliselt on asi mõlemas....laskmine koosneb paljudest väikestest nüanssidest ja kombinatsioonis bad luck/halva õnne korral vead summeeruvad...good luck/hea õnne korral sumbuvad/kompenseeruvad :)
kärbes kirbule!
Vasta