Raud

Küsimused relvameistritele lootuses kompententsetele vastustele.
Vasta
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Raud

Postitus Postitas andrus »

Selline "rumal" küsimus siis..........

On üks püss(308) mis oli kunagi kellegi(vanem mees) käes millega lasti ja kas seda ka kunagi puhastati ei tea.
Ühesõnaga kui hakkasime puhastama keeldus poest uus terashari rauda minemast.Käisime poes, valisime nats pehmema harja,hoolega nühkimist ja siis juba hari loksus kergelt rauas(kulus ära äkki).Ok raud puhas ,sai tiirus proovitud.Esimesed kolm pauku mahtusid 20cm sisse ja kõik ülejäänud enam 50x50 lehte ära ei mahtunud,täpsemalt pihtas oli 10 lasust 2.Võib eeldada,et optika on pees aga kas on sellist võimalust olemas,et tänu sellele,et püss oli räigelt tina ja saasta täis venitas raua välja mingi väega??Pärast on nii,et panna hulka raha optika peale jälle hakkama ja siis selgub,et püss kah paras ahju panna.Või oskab-saab keegi raua ära mõõta ja kas üldse saab kui otsad 10cm-ne kompensaator.
jahismurf
peepk
Postitusi: 775
Liitunud: L Aug 30, 2008 6:30 pm

Re: Raud

Postitus Postitas peepk »

Mis nimelise relvaga tegu üldse,Sa ju ise tead kõige paremini kui asi sõrmede vahel ja õlalihas valus suurest raua nühkimisest.Jäta optika ja proovi ilma lasta,kas saad sama tulemuse.Võib olla ikkagi ei saand kõike sitta kätte ja teisele poole vindiharja hästi ei näe kah,kui suue kulund siis aitab ainult kulund osa väljapuurimine olgu raud keskelt kuitahes ilus ja rauaotsa julla käib ju mingi nipiga ära ,kas või sooja andes.Kunagi hallil ajal laadisin musta rohuga ja lasin peegelsiledast rauast,max 5-6 lasku ja hakkas hajuma nagu oleks kartetsiga lasknud.Iga järgnev kuul kittis vindivahel oleva tahma nii kinni et sisse kiigates sile mis sile ja ju se kuul kõvasti kokku pressiti ja kahtlane et vinti lõikas.Raua venimisse ei usu küll aga kogu vindivälja kulumisse kui asi hooldamata pikalt.Kogenumad vennad ,lisage omalt poolt kah midagi,muidu jääb se foorumi asi kuidagi soiku.
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Raud

Postitus Postitas Sarvik »

1. vaevalt et tina täis see raud...kui siis ikka vaske...ja selleks on vaseeemaldusvaht....pane seda korda kolm.....kuni lapp enam sinine pole....

2. võta optika maha ja lase ilma selleta....

3. kui nüüd ikka veel loobib....siis katseta moonaks lapua fmc 8,0 g või midagi sarnase kuuli kujuga analoogi....seda tõugu kuul on tagant kolmnurkselt(lehtrikujuliselt) avatud....tina paistab ....ja lasu hetkel surutakse justkui kuul laiali vastu harju...sõjardide kuulikonstruktsioon....mõeldud kasutamiseks ka kulunud/sõjatingimustes "haiget" saanud relvadest laskmiseks rahuldava tulemuse saamiseks...
kärbes kirbule!
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Raud

Postitus Postitas andrus »

Raua saime puhtaks kohe päris kindlasti.Otsime nüüd ja vaatame äkki saame kuskil vastavad jalad prooviks ja optika.Aga kui ei õnnestu tuleb minna ühe lahke foorumlase jutule.Igaks juhuks ma ta nime mainima ei hakka,kui tahab teeb ise juttu.
jahismurf
wsm
Postitusi: 353
Liitunud: P Jaan 15, 2006 9:07 pm

Re: Raud

Postitus Postitas wsm »

Lihtsaim viis raua korrasoleku kontrollimiseks oleks vaja sellest vardaga tinakuul läbi lükata. Korras raua puhul läheb kuul ühtlase jõuga, kui aga raua suudme pool (lõpu osa) läheb lobedalt, siis raud veninud ja sellega ka täpsus läinud. Edaspidine juba relvameistri teha.
duv
Postitusi: 582
Liitunud: N Jaan 08, 2009 10:48 am

Re: Raud

Postitus Postitas duv »

Nende kirjelduste põhjal võiks enam-vähem kindlalt öelda, et see relv on õhtal. Kui vastava kaliibri terashari rauast läbi ei lähe, siis tähendab see, et raud on roostetanud st. rooste arvelt on raua diameeter vähenenud. Peale mõningast nühkimist rooste pudeneb siis maha olles eelnevalt harja karvad maha koolutanud ja siis tõesti käib hari sees lipa-lopa. Jätsid kahjuks kirjutamatta, mis distantsil oli hajuring 20 cm, juhul kui see oli 100m, siis peaks ütlema, et tulemus ju väga halb kohe alguses. Kontrolli üle mis kujuga olid need suurema hajumisega augud, juhul kui need pikergused või ovaalsed tähendab seda, et kuul lihtsalt ei võtnud enam vinti ja läbis rauaõõne otse üle vintsoonte. Mina soovitaksin võtta see308 kuul ja proovida suudmest sisse panna, kui kuul läheb koonilise osa lõpuni, edasi mahtumta on hea, kui läheb ka see osa mis soontesse minema peaks sisse on raud läbi. Edasi visuaalne vaatlus: Raua suue ei tohi olla roostetanud, vintsoone lõpp suudmes peab olema nähtav, kandiline ja kõik vintsooned peavad olema võrdsed lõppedes ühel kaugusel. Tagant raua sisse vaadates peaksid vintsooned ka olenemata sellest, et rooste nad tuhmiks on muutnud olema kandiliste järskude äärtega, juhul kui äär on ümaraks kulunud on raud läbi. On veel mõningaid variante nagu juhul kui vindid otsas kahjustatud , siis raua lühemaks võtmine ja juhul kui raud veel enam vähem ja tõesti 308, siis 311 kal kuuliga proovida. Kahjuks pole teada täpselt millise relva ja padrunitüübiga tegu ja sedasi pole ka võimalik midagi kindlat soovitada ja suvaliste variantide soovitamine võib katsetaja tervisele ohtlikuks muutuda.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Raud

Postitus Postitas kakuke »

andrus kirjutas:...
Ühesõnaga kui hakkasime puhastama keeldus poest uus terashari rauda minemast.Käisime poes, valisime nats pehmema harja,hoolega nühkimist ja siis juba hari loksus kergelt rauas(kulus ära äkki). ...

Aga mis sealt rauast välja tulema siis hakkas puhastamise tagajärjel?
Kui lukk tagant ära võtta ja toru otsast sisse vaadata vastu valgust, (mina enda püssidel ei näe tagant sisse, kuna kaba segab) siis mis pilt torus paistab?
Kas tegemist ei või olla nn. venelase 308´ga, kuhu lähevad .311 kuulid? Mul vanaisal selline (vanem Los) ja temal jookseb vaid .311 kuul. .308 kuulid pilla palla laiali.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Raud

Postitus Postitas andrus »

Välja tuli sealt rauast tina ja tahma.Suurim viga oli sellel püssil optika.See sai nüüd asendatud uuega(küll kasutatud aga korralik).Ja tulemuseks 6cm hajuring.Katsetatud sai 5 erinevat moona.Nüüd läheb püss ühe toreda foorumlase juurde "tuunimisele" ehk saab asja.
Relvaks on Zastava vana jäägri püss.Optika oli nii nagu ikka Tasco 3-9x40,selle lasime tiirus pidulikult pilbasteks.Augud olid kõik ilusti ümmargused.Mingist roostest ei ole juttugi.Eks vaatame mis saab.Ilmselt saab raud lühemaks tehtud ja midagi ehk veel aga eks meister ise teab,kaotada pole vist midagi.Saab asja saab,ei saa ei saa.
jahismurf
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Raud

Postitus Postitas honkomees »

andrus kirjutas:...Ja tulemuseks 6cm hajuring....ehk saab asja.
....Ilmselt saab raud lühemaks tehtud ja midagi ehk veel aga eks meister ise teab,kaotada pole vist midagi.Saab asja saab,ei saa ei saa.
6 cm ahjuringiga on normaalne suurulukijahi püss ... täpsuslaskmiseks ei kõlba aga jahiks küll. Ega ma alla 6 cm ringi oma niruda laskmisega ei saagi :? püssist sõltumata
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Raud

Postitus Postitas andrus »

Püüaks ikka saada nii heaks kui võimalik.Ja lühem raud oleks kah meelepärasem ei pea sihi otsas ringi käima keeramas.Praegu koos kompensaatoriga raud 66cm.
jahismurf
ARS
Postitusi: 9
Liitunud: E Mai 09, 2011 8:01 am

Re: Raud

Postitus Postitas ARS »

Vintraua mõõtmiseks on mul tehtud indikaatorkellaga sondi moodi tööriist 0.01mm täpsusega.Tinakuuliga saab küll raua suuet kontrollida aga kui vintrauas on rohkem ahanemisi ja kahanemisi siis on ta kasutu.Sondiga on võimalik mõõta vintraua üldist kulumist ,vindiharja ja vindipõhja kogu vintraua pikkuses konkreetsetes numbrites.
Vasta