Sokk 2011

Huvitavaid tähelepanekuid ulukite käitumisest.
Messer
Postitusi: 225
Liitunud: T Nov 30, 2010 9:17 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas Messer »

Ajaleheartiklid muudkui tulevad. :shock: Kui me nüüd siin foorumis ütleme, et Jõgevamaal ja Järvamaal pole paari päeva jooksul ei sokkusid ega kitsesid nähtud, siis homme loeme lehest, et need maakonnad ongi loomadest lagedad. :M
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas aadu kadakas »

Või ütleme, et mõnes paigas räägitakse hetkel äbarike äralaskmisest, aga medaliväärsed kukuvad...
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas kirp »

Eks ta nii kipub olema. Kui laskmislimiit väike ja loa hinnad üles aetud, siis tekib psüholoogiliselt tung lasta võimalikult väärtuseline trofee, mitte niivõrd lihaks.

Mõni teadjamiis (Tiit?) võiks EJ-s artikli kirjutada kus analüüsitakse soku valiklaskmise tulemusi ja erinevaid tegelikus elus realiseerunud stsenaariume. Niisama võime heietada pikalt. Seal võiks varasemalt ja muus maailmas toimunu põhjal analüüsida, kas on võimalik genofondi parandada ja kui kiiresti, kui väikese potentsiaaliga sokud maha võtta. Või mis saab kui seda ei tehta (aeglasem iseparanemine?). "Tõeliste tegijate" hukust rasketel talvedel sigimis-kurnatusest on üks ootamatuid võimalikke efekte, mida ei mõjuta äbarike jahtimine. Või vaat et isegi süvendab probleemi, sest allesjäänud tugevad isased peavad ka nigelamate töö ära tegema.

Arvan, et paljud oleks valmis teatud piiranguid ja reegleid jälgima kui selgelt ja teadusepõhiselt need ära selgitatakse ja paika pannakse. Muidu on nii nagu praegu - on vähe, ei ole vähe, tuleks üldse jaht peatada või peaks nõrgemad ära laskma. Ajakirjanduse võimendus veel lisaks.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas jorr »

Rahu poisid,praegu on pilli jah veel vara ajada.Et möödunud talv oli karmivõitu,siis arvan,et õige pillipuhumine ja sokumeelitamine tuleks ette võtta just juuli lõpu poole ja augusti alguses isegi.Sokk on loll loom ja kui aeg õige,siis tuleb küll vile peale,isegi mitu korda.
noorus on ilus aeg
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas aivar00 »

Just just- ärge veel pilli puhuge - äkitse läheb pill sirgeks :lol: või sokk saab targaks :lol: :lol: :lol: . Hea ikka kui aiast rääkimisel keegi räägib vahepeal ka aiaaugust...
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas Feen »

Komistasin sellise looma otsa, kelle sarnast meie maadel ise seni näinud pole. Eks neid loomi on nähtud küll, aga üldiselt on medali looma küll. Sarv oli üsna kindel kuld. Hinnang muidugi subjektiivne, aga jalutas kitse järel paarikümne meetri peale ning vahtis päris pikalt. Siis läksin ise oma teed edasi, kits tegi vehkat ning lõpuks mõtles sokk ka, et peaks viimasele järgi minema. Üks tuttav nägi Tartumaal veel vägeva sarvega looma. Arvestades, et mõningaid sokkusid kohtab veel, siis otsa pole nad saanud. Samuti on äbarikke, kahesed, kolmesed jms. Vähem on neid muidugi, aga jahti saab ikka pidada, meie esimesest augustist.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas Joosep Käba »

Feen kirjutas:Vähem on neid muidugi, aga jahti saab ikka pidada, meie esimesest augustist.


Me tegime sama otsuse see aasta.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas aadu kadakas »

Olin selle kõikse valgema öö looduses. Palju nisus passimist ja kõndimist ning metsdes samapalju uitamist. 1 sokk pahandas, kui seakari ta 22.30 liikvele ajas. Kits koos tallega jäljed porri jätnud, üks kits silkas metsa - oligi kogu seekordne "saak". Meie kandis alustati sokujahti 01.06. ja mehed päris usinasti lube võtnud. Küsisin koosolekul, kas ikka on niimoodi õige, äkki peaks ikka augusti ära ootama? Aga pidi olema nö "südametunnistuse järgi". Jääb siis loota, et selline asi on veel olemas - noh nii nagu Feen kirjutas/kirjeldas...
Kasutaja avatar
unt
Postitusi: 476
Liitunud: K Aug 27, 2008 12:40 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas unt »

Istusin eile õhtul ka põllus. Püssi ligi ei võtnud. Binokkel ja . . . ei suutnud kiusatusele vastu panna ja pistsin sokuvile ka tasku. Kusagil kella 23me paiku piiksutasin paar seeriat ja otsustasin, et rohkem ei lollita. Umbes poole tunni pärast pistis üks sokk 100konna meetri kaugusel pea heinast välja. Ega ilma selleta, et binokkel juhtus just sinna suunda vaatama, poleks ma teda märganudki. Hein ikka kohati sedasi vööni ja kõrgemgi. Nakitses ja nakitses seal, aga mul tekkis ikka tunne, et ta tundis huvi selle suuna vastu, kus mina istusin ja vilet olin puhunud. Egas midagid - kiusatus sai jälle minust võitu ja puhusin ühe lühikese seeria veel. Selle peale võttis vanamees (mulle tundus selle maa pealt, et oli mitte just noorepoolne loom) ette ühe lähima põõsa ja tuuseldas selle sarvedega korralikult läbi. Ja siis oli kindel, et minu vile teda ikka peibutab - võttis konkreetselt suuna minule. Mina jälle olin kindel, et nüüd teeb kaare ja läheb minust allatuult. Aga ei - rohtu ja lehti nakitsedes, vahepeal ennast kõrvatagant sügades ja põõsaid tuuseldades lähenes ta mulle otse kusagil 40-50 meetri peale. Ja seda ikka peale tuult. Ja siis äkki, nagu mind ja minu vilet polekski, hakkas lihtsalt eemalduma. Piiksutasin veel korra, juba huvist, et mis reaktsioon järgneb. Ja mitte midagid?! Nagu tuli, nõnda lahkus rohtu ja põõsaid puskides ja nakitsedes. Ei ta ehmatanud ega kartnud ega saanud ka minu lõhna tunda.
Vist ikka veel natukene vara pilli puhuda.
Jahil juhtub nii mõndagi... ja kõigil pole vaja kõike teada!
Kaktus
Postitusi: 5
Liitunud: N Juun 09, 2011 2:05 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas Kaktus »

Järelikult ikka raamatud ei valeta, et sokul jooksuaeg juuli lõpu poole ja augusti alguses on. Praegu märgistavad sarvi hõõrudes oma territooriume. Ise käisin fotoaparaadiga metsas ja võtsin vile ka kaasa, et katsetada, kui peaks sokku nägema. Ja nägingi põllu peal sokku. Pillitasin ühe seeria ja peale seda oli sama lugu, mis Undil, et sokk asus lähimale kasele kere peale andma. Ja nii ta tuuseldas mitut kaske, algul tuli natuke lähemale, kuid siis hakkas järjest eemalduma.
välek vibulane
Postitusi: 17
Liitunud: N Aug 27, 2009 4:33 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas välek vibulane »

Olen nüüd mitmel õhtul järjest näinud korraliku trofeelooma.Samas üldine pilt kitesede osas meie jahtkonna piires suht nutune.
Ja nii olengi kahevahel, ühtpidi justkui tahaks küttida esimese korraliku soku, samas populatsiooni hetkeseisu hinnates ei suudagi otustada, on´s tark tegu või mitte.Mida targemad arvavad?Loom liigub üksi,ilma kaaslaseta.Ilmselt oma geenid pärandanud selleks korraks.Vääääga ettevaatlik ja pelglik, tema tabamine, arvestades liikumispaika ei saa sugugi lihtne olema.
kahro
Postitusi: 313
Liitunud: N Veebr 16, 2006 7:30 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas kahro »

Mina jätsin korraliku trohfee soku sugu jätkama ja lasin kidurate ja ebakorrapäraste sarvedega soku.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas aadu kadakas »

välek vibulane kirjutas:Ja nii olengi kahevahel, ühtpidi justkui tahaks küttida esimese korraliku soku, samas populatsiooni hetkeseisu hinnates ei suudagi otustada, on´s tark tegu või mitte.

Eks peate ise teadma, mis selles olukorras õige tundub olema. Olukorda ilmselt sellisel lokaalsel populatsioonil teate (kitsede arv, teisi sokkusid, kiskjad, teised jahilised) ning kui jahiseltsil on tehtud vastav otsus (lasta või mitte sokkusid), siis peaks südamesse selgus tulema. Põhimõtteliselt kaks selget valikut, kus ühel juhul jälgid ühe maailma kaunima looduselaja tegemisi ning teisel juhul külma närviga katsud ta jahisaagina koju viia, et oleks trofee, jahijutud jmt...
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas Pauli »

välek vibulane kirjutas:Ja nii olengi kahevahel, ...

Juhul kui tänavune talv peaks tulema samasugune, nagu kaks eelmist, et tolle soku väljavaated suht kehvad (karmidel talvedel kipub dominatsete isendite suremus väga suur olema, sest nad on end sigimisperioodil nii ära kurnanud, et ei jõua talveks taastuda) ja oleks igati õigustatud ta kotti pista. Aga kui tuleb pehme talv, siis teeksid sellega tulevaks aastaks populatsioonile karuteene.
Ega vist ei läinud otsustamine lihtsamaks? :D
Ei, see ei ole Rio de Janeiro, see on hoopis midagi hullemat.
välek vibulane
Postitusi: 17
Liitunud: N Aug 27, 2009 4:33 pm

Re: Sokk 2011

Postitus Postitas välek vibulane »

Ei, absoluutselt ei läinud kergemaks :) Eks ootan jumala ilmutust.Niikaua las jalutab, eile nägin juba päris lähedalt poissi.Targu jätsin püssi koju.Mine tea ennast.... :roll:
Vasta