Väike mõtte ja näpuharjutus.

2005. aasta teemad
mango
Postitusi: 149
Liitunud: E Dets 27, 2004 1:45 am

Postitus Postitas mango »

Mul on tuulekiiruse mõõtja juba 5 aastat olemas, ja väga suureks abiks. Eriti sügisel hanejahis ja rebastele... sest mida väiksem kuuli kaal, seda tundlikum ta tuulele pika maa peal on. Spetsialist ütleks küll vastu, et kaal ei ole peamine, vaid kuju, ballistiline koefitsent ja massitihedus, mis on muidugi õige. Aga tõsiasi on, et .22 kaliibri 4,2 gr kuul on külgtuulele tundlikum kui 8-9gr. Et ballistikatabelitest mingit tolku oleks, peab tuule kiirust TEADMA, mitte arvama, ehkki kogenud arvaja võib olla üsna täpne. Pika maa taha laskmisele mõjub ka temperatuur, õhurõhk ja niiskus. Müüakse spets väikesi seadmeid, mis on kombineeritud tuule, temperatuuri ja õhuniiskuse mõõturid. Ja ei maksa midagi nii üle mõistuse (kallimad muidugi välja arvatud). Väga väikesed, täpsed ja kerged. Muide, tuulel on oma "tsükkel" või "periood", mida ta väikeste variatsioonidega kordab: tõsised laskjad on õppinud seda jälgima ning ajastavad oma lasud kindlale tsükli osale. Internetist otsides leiab ka külgtuule komponendi arvutamise reeglid. Toon igaks juhuks rusikareegli ära. Laskja kl 6, märk on kl 12: otse vastutuul ja otse taganttuul ei loe; kl 3 ja kl 9 on 100%, kl 1.30 ja 10.30 ning 4.30 ja 7.30 on 50%, ülejäänud vahed tuleb jaotada vastavalt puhumise nurgale laskesuunaga. Seega võtad külgtuule mõju tabelist, vaatad, kust tuul võrreldes sinu laskesuunaga puhub ja seejärel võtad sellest kõrvalekaldest vastava osa, mis peaksolema tegelik kalle. Kuid taas, kõike tasuks ise järgi proovida oma püssi ja moonaga. Jälle üks "ehku" vähem. Snaipritel on tuule "lugemine" omaette õppeaine, ja üks tähtsamaid.
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

puhu tuuleke nii soe ..

Postitus Postitas Arles »

Kaupo aee, kiida nüüd moona... st. olemas ka kuule, mis üsna vähe tuule poolt mõjutatud on. Ja selle asja tundja Kaupo ju meil on.
Mis vast kindel, on tõesti tuule puhangulisus. Lisaks kuulile kõigutab see märkamatult ka laskjat. Seega soovitus klassikaline - püüda tabada (kui võimalik) tuulepausi (ka kõikse tugevama tormi ajal üks 3 min jooksul juhtub) ... no nii statistiliselt :)
Parimat!

Arles
arlestaal.blogspot.com
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Tuul

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Jah, kõrgema ballistilise koefitsendiga kuulid on küljetuule poolt vähem mõjutatavad. Näiteks kuul, mida me koondisega EM võistlusel kasutasime . 224 52 GR HPBT Match on 100 meetri pealt müstiliselt tuulekindel. 200m pealt-(füüsikareeglite vastu ei saa) läheb pilt kehvemaks. 300 m laskurid lootsid vanasti peamislt ainult massile, 12 g kuulid tulid tuulise ilmaga mängu, vaikse ilmaga kasutati 8,0 g. Praeguse superhiti 6 mm BR Norma valikus peaks kah raskemaid ja kergemaid kuule olema. Kokkuvõtteks, meeletut keemiat ei ole mõtet hauduma hakata, paarisajale meetrile tuleks täiskaliibrist laskmisel kuni 10 cm tuuleparandust arvestada (tugeva külgtuule korral) ja saab jänesele või rebasele pihta küll. Iseasi mis tuul sellel hetkel laskuriga teeb? Kõigutab! Pikali maha, harkjalg või seljakott appi ja tuld!
Suletud