Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
PS
Postitusi: 59
Liitunud: E Jaan 08, 2007 1:08 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas PS »

Jep, saan aru, et rentimine on keerulisem kui loota võib. Tuleb ka defineerida, mis on jahimaa ja suuta määrata selle väärtust jahipidamise vaatevinklist. Ja mis saab, kui mõni nn roheline põhimõtteliselt üritust torpedeerib ? Seega rentimiseks on vajalik teatud suurusega maaomanike kokkulepe maaalale, kus jahti on võimalik korraldada. Teistel on võimalus selle leppega ühineda või jäävad need maad kasutusest välja sarnaselt keelualadega. Ja valged laigud on jahipidamise seisukohast normaalsed, sealt meelitatakse loomad ju söödale välja ja kahjustuste puhul tuleb ka maaomanik nende piiramise vajadusele. Siin tuleb mängu konkurents mitme rentniku vahel, kes pakub paremad tingimused, milleks ei pea olema primaarselt rendihind, see ka piirkoda majandab.
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ats »

... selle nn Rootsi mudeli jutu jätkuks tekib tahtmatult küsimus, millas ükskord lõpetatase ära see hindade ülevõtmine "põhjamaa" järgi, kui meie palgasüsteem on tavakodanike tasemel arengumaa oma!
Pole looma, pole probleemi!
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

PS kirjutas:Jep, saan aru, et rentimine on keerulisem kui loota võib. Tuleb ka defineerida, mis on jahimaa ja suuta määrata selle väärtust jahipidamise vaatevinklist. Ja mis saab, kui mõni nn roheline põhimõtteliselt üritust torpedeerib ? Seega rentimiseks on vajalik teatud suurusega maaomanike kokkulepe maaalale, kus jahti on võimalik korraldada. Teistel on võimalus selle leppega ühineda või jäävad need maad kasutusest välja sarnaselt keelualadega. Ja valged laigud on jahipidamise seisukohast normaalsed, sealt meelitatakse loomad ju söödale välja ja kahjustuste puhul tuleb ka maaomanik nende piiramise vajadusele. Siin tuleb mängu konkurents mitme rentniku vahel, kes pakub paremad tingimused, milleks ei pea olema primaarselt rendihind, see ka piirkoda majandab.


Tore, kui Te ise kõike seda siiralt ikka usute ja praktikas ehedalt ette kujutate.
Kui ma vastukaaluks vormiks lause metsandusest: Tuleb ka defineerida, mis on metsamaa ja suuta määrata selle väärtust metsaraie vaatevinklist. Kas vähe jaburaks ei kisu?
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

mosse kirjutas:Natuke asjalikumat juttu kah mu eelmise posti räuskamise peale. Ehk siis see jutt, mida ma tegelikult öelda tahtsin. Siin toodi järjekordsed näited Rootsist, aga öelge mulle, milla Rootsi viimati sõjas osales? Siis kui Prantsus Moskvas käis? Ja millal Rootsis viimati omandireform oli? Mitte kunagi?
Ma täisti usun, et seal kuulub jahiõigus maaomanikule ja maatamehed maksavad jahirenti 5 EUR hektarilt, aga nad ei ole seda süsteemi üleöö ehitanud. Ja ka meie pole nii kõvad mehed, et suudaks üheainsa reformikesega hoobilt Rootsile järele jõuda. Uue jahiseaduse projekt pole tegelikult üldse saatanast (sealsamas Rootsis ju sarnane süsteem toimib edukalt), lihtsalt meil ja praegu tooks tema rakendamine kaasa kaose. Suurem jagu metsaomanikke saab ju aru, et tema istutatud metsast lõikavad kasu alles tema lapselapsed. Samamoodi võiks endas kasvatada arusaamist, et ka jahinduslik tulu jõuab alles lastelasteni - vahepeal tuleb lihtsalt kasvada ja areneda (ehk reformida sammhaaval).


Hästi formuleeritud, miks sellised Valdu artiklid tekitavad "müra" ja pole sobivad 1:1 tänasele Eestile. Muidu võrdlus ikka mõtteid arendab. Seetõttu oli mu põgus Skandinaavia-jutt vajalik.
ürgmees
Postitusi: 69
Liitunud: R Juul 24, 2009 7:26 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas ürgmees »

Arvan, et on väga vähe neid, kes on soetanud endale metsamaad selleks, et seda edasi rentida jahipidamiseks. Pigem on see väike lisaboonus. Loota, et metsamaalt saadav jahirent kataks kõik laenu teenindamiseks ja maamaksuks vajalikud kulutused on veidi (ainult õige veidi) liiast tahetud. PS soovitan Sul pigem rõhuda sellele, et riigi poolt CO2 müük on vale. Riik ja erametsaomanikud peaks hoopis müüma meie metsade poolt toodetavat hapnikku.
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

Et maha jahutada mõningate eriti innukate maaomanike lootusi turismijahi "kuldmunadele", siis tooks alljärgnevalt väikese arvestuse jahiturisminduse kohta. See kindlasti ei pretendeeri mingile 100% tõele, kuid annaks mingisuguse ülevaate sellest nn piimajõgede ja pudrumägede maast :lol: .
Võtame Rajaleidja näitena 24 000 h maad ja PS soovi saada 6€/h. Kui välja rookida kogu jahiseltsi huvi jahti pidada, siis saab tõenäoliselt maha müüa ca 32 nädalat aastast, ehk 8 kuud 4 nädalat kuus. Peavad ju loomad kah puhkust pereloomiseks saama. :D Keskmise grupi suuruseks võtaks 12 külalisjahimeest ja päevatasuks ilma söömise joomiseta 60€ (1000 eek) päev, mis suures piires peaks olema max mida saada + trofeed lisaks. L-Aafrikas on keskmise jahipäeva maksumus koos elamise, söömise ja joomise (sisaldab ka alkohool) 150 EUR, millest saab ka kergesti alla kaubelda kui oskad.
Keskmine grupi pikkus 3 päeva. Selliselt jahimaalt võiks aastas saada lasta ca 30 põtra, 200 siga ja 10 kitse/sokku...need numbrid on muidugi minu väljamõeldis ja mõni targem võiks neid parandada
trofeede hinnad paneks kah mitte eriti kõrged, kuna nende arvude sees on nii trofee loomi, kui ka tavalisi puduloiuseid alates tallest, vasikast ja põrsast kuni trofee loomani...põder 400 €, siga 150 €, kits/sokk 100
Kulud:
maarent - 24 000 x 6€ = 144 000 € aastas
söötmine - 100 t x 160€ = 16 000 €
kütus/transport - minimaalne 7 000 € aasta
looma litsensid...siin jään hätta, kui valesti on parandage
siga - 200 x 15€ = 3000€
põder - 30 x 100 € = 3000€
kits - 10€ 100 x 80 = 1000 €
jäägrid/ajajad 5meest x 100 päeva aastas x 20 € = 10 000 € aastas
firmaomaniku palk + muud jooksvad kulud = 15 0000 € aastas
Mis me saime :( = 199 000 € kulusi aastas
Nüüd vaatks tulu poolt
32 nädalat x 3 päeva x 12 meest x 60 € = 69 120 = 70 000 € ( see on 384 meest aastas, ehk siis ca 10% eestit külastavatest jahi välisturistides aastas, kui uskuda ühe härrasmehe artiklit leheveergudel.) :lol:
Lisame nüüd trofeede raha...
põder 12 000 €
siga 30 000 €
kits/sokk - 10 000
kokku 52 000 €
Seega loodetavad tulud 70 000 € + 52 000 € = 122 000 € aastas
Müüme maha ka kogu liha - siga 200 x 3 x 40 = 24 000€, põder 30 x 3 x 120 = 10 800€
kits - 15 x 3 x 100 = 4500 €
Ehk siis tulud kokku = 161 300 € aastas....
nagu näete olid kulud sellise ULMELISE rendise soovi juures 199 000 € aastas
ja tulud ütleme mitte väga ülepingutatud hindadega turistile 161 300 € aastas. :roll:
Muuseas võin teile ka oma kogemusest öelda, et mingeid ulmesummasi ei ole turistid siin nõus maksma...
Seega jäi meie "väike" jahindusturismiga tegelev firma kahjumisse 37 700 €.... :M :VS
Peaks vist lollilegi olema selge, et loodetud ulmeliste renditasude juures ei ole sellise majandusharu "edendamine" võimalik. Tänane nn jahindusturis põhineb suuresti gruppide/üksikisikute võtmisel oma jahisektsiooniga samal ajal jahile...siis on suures piires "hundid" söönud ja lambad terved"...ehk siis teenitakse nats raha endale juurde...
Kui aga on teistsuguseid arusaami...siis soovitaks võtta ühendust näitesk ühe tuntud jahisekstsiooniga Imaveres...küsida kuidas nemad seda teevad. ...seal on küll hinnad vist veist kõrgemad, kui minu näites ja tulu jaotatakse veitsa teisel kombel ka kui minu näites.
Miks ma selle pika juttu kokku panin...tahaksin, et osad "seltsimehed" maaomanikud mõtleks enne kui lollusi suust välja ajaksid seoses "kuldmunadega" jahiäris...sorri kui mõni kui mõni neist solvus 8) ...Ja PS'le...ma võin endale tõesti lubad rohkem ka kui 50h osta...võib olla ka mõned sajad...kuid see muuudaks mõtetult kalliks minu hobi ja lihakilod, mida koju tassin 8)
Samas mulle meeldib, et julged olla avameelne ning omad soovid lauale laduda...ainult nii saab kokkuleppeid otsida :wink:
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas kakuke »

PS kirjutas:... Homme saab vähemalt mingitki tasu ja on võimalus rentniku vahetamisel kaasa rääkida. Ja väikeulukid ( loomad, kes on väiksemad kui hirv ja põder) on tema jahitavad. ...

Kas ise ka usud seda tõemeeli? Jah on tõesti vast hääl, mis moodustab 50ha mehe puhul siis 50/12000, ehk siis 0,4% :lol: Nii kaua, kui käib jutt ha põhiselt on kehtiv põhimõte kel jõud, sel õigus.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
valgeronk
Postitusi: 316
Liitunud: L Sept 12, 2009 10:22 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas valgeronk »

Tule taevas appi,küll ikka on lihtsameelseid.50 aastat ei ole me olnud maaomanikud ja ei oska seda ka uusmaa omanikud olla. PS ,milleks SA selle metsa ostsid,kas tarbepuidu,küttepuidu, või lihtsalt omamise eesmärgil?See 50h.-see ju väike nagu sitajupp,mis suuruluki jahti või tulu loodad saada.Kas oled ka jahimees,kahtlen väga,nii väärastunud mõtlemise ei saa ju olla-või saab? Tean ka meest,kes vaatas naabri tuulelippu,äkki oma kulub sootuks ära.
PS
Postitusi: 59
Liitunud: E Jaan 08, 2007 1:08 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas PS »

Te leote seda, mida tahate lugeda või arvate, et olen kirjutanud.
Jahirent on üks paljudest komponentidest, millest koosneb metsa majandamine. Hetkel veel mitteoluline, kuid tulevikus, kes teab. Mina teen sealt palki müügiks, küttepuud endale, panen seened ja marjad purki. Ja jahti on hoopis teine tunne omal maal pidada. Miks selle metsa ostsin ? See mets on ümber minu kodu, st nüüd kodumets ja tema majandamine ongi raske ja mitte sarnane tulunduseesmärgil ostetuga.
6 ( ja mingi 50) hakkab jälle oma elu elama. Asendame eelnevas arvutuses selle 4,3-ga, mis täna oksjonil välja on käidud ja saame ... Kui sinna paneme juurde eksklusiivse ööbimise ( ei mõtle tüdrikuid) , alkoholimüügi, safarid ja muud lisategevused, siis hakkab looma. Ja tulevad juurde ka mõned töökohad, ehk saab ka mõni endine jahimees natuke maaostmiseks lisa teenida.
See kaks kolmandikku süsteem ei hakka ka minu meelest tööle. Jahiseltsis olevatele meestele kuulub täna 10 % jahimaadest, RMK-le samapalju. Maaameti oksjonilt metsa ostnud fimad, mis seal ka kohe lageraie tegid, on omanikud ka juba 5 % ulatuses. Vabaturul on veel ligi 20% maade omanikest, keda on lihtne kaasata. Kokku on aktiivseid huvilisi umbes pool kogu pindalast. Nemad on erinevate huvidega (talumets vs röövraie) ja ei saavuta kokkulepet, seega 2/3 pole võimalik kokku saada.
Mina ei võitle uue seaduse poolt selle tänases kuues, kuid ei ole rahul ka tänase kinnise ja maaomanikega mittearvestava süsteemiga, kuigi ise olen sellega kah vähem-enam rahul. On mitmeid muid variante, kuidas asja lahendada, kuid seda juba teises teemas. Mõtteid, mismoodi asja toimima saab, arutatakse ka teistes ringkondades peale selle meediumi siin. Pole metsaomanikud kah ullikesed, kes ei oska puude taga metsa näha ja aru saada varjatud huvidest.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

PS kirjutas: Ja jahti on hoopis teine tunne omal maal pidada. Miks selle metsa ostsin ? See mets on ümber minu kodu, st nüüd kodumets ja tema majandamine ongi raske ja mitte sarnane tulunduseesmärgil ostetuga.


Ühinen arvamusega.
Põhiseadus ka muuhulgas toetab jahipidamist kui vaba eneseteostust. (soovitan 2008.a. kommenteeritud väljaannet paragrahv 19. kohta).
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas kakuke »

PS kirjutas:...
See kaks kolmandikku süsteem ei hakka ka minu meelest tööle. Jahiseltsis olevatele meestele kuulub täna 10 % jahimaadest, RMK-le samapalju. ...

Ole hea ja täpsusta oma mõtet, et mis täpselt selle RMK´le samapalju all mõtled?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
ürgmees
Postitusi: 69
Liitunud: R Juul 24, 2009 7:26 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas ürgmees »

PS pane siis see oma müstiline 4,3 selle 6 asemele Motorist lühikeses ärimudelis. Tuleb küll väike pluss, kuid sellise üldistatud ärimudeli puhul peab ka paika tõsiasi, et kulusi on tegelikult 10-20% rohkem. Siis oled tagasi miinuses. Kuludesse võid kanda ka jahiõigusest ilma jäänud meeste tegemised. Ega kohalik mees, kes praegu seal jahti peab, ei nõustu sellega, kui ta jahipidamisest ilma jätad.
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

Ürgmees, need nn kohalike õigustest ilma jäänud jahimeeste "kulud" jätsin targu välja, kuna neid on raske hinnata. Aga nagu ütleb vana hea jahimeeste "vanasõna"...korralik "salakütt" laseb ühe loaga vähemalt 3 looma ja mõnel pole luba vajagi. :twisted:
Ja PS võin veel lisaks öelda, et selliste kõrgete rendi hindade juures kargab ka jahiturismi hinnad lakke. 24 000 h rentimine näiteks 4,3 € teeks rendikuluks 103 000 € aastas 45 mehele, mis teeb 2300€ mehe kohta aastas...muud kulud juurde (näiteks kütus) ja ongi korralik L-aafrika jahireis nagu maast leitud :D ... uskuge kallid maaomanikud...soomlane, rootslane ja mõni muu käib siin vaid selle pärast, et Eestisse tulek on taskukohane tänu lähedusele. Kui te küsite sea medali trofee eest 500-800 € ja tavalise suure sea eest 200-300 € siis vastan teile, et L-Aafrikas on tunduvalt suuremate kihvadega tüügassea hind 250€ ja nn jahijuhataja valiklaskmisel 50 € või lausa 0 €...sama ka näiteks kudu laskmisel...trofee kudu 700-900 € ja jahijuhataja valikul 150-200€...sama mis täna küsitakse siin eestis põdralehma eest...ühel aga sarved peas (mis sest et kehvad) teisel midagi mälestuseks ei jää...nii et lööge ikka hinnad ülesse ja siis on ka need kuldmune munevad kliendid kadunud :VS
Ja et asja veel selgemaks teha mõned viimase L-aafrika jahireisi pildid, neile kes arvavad, et võiks teenida jahiturismiga....võrrelge neid suht tagasihoidlike trofeesi oma maadel lastavate keskmiste loomadega ja peaks nagu ka puupeadele mõikama hakkama....meil ei ole eestis olemas palju nii häid trofeid, et siia jahituristmi hordid tormama hakkaks...Kui sellega raha tahetakse teenida, siis tuleb tõsiselt investeerida alates jahiaedade ehitamisest ja lõpetades loomade juurdekasvu ja valikuga ning kasumit tuleb oodata aastaid, enne kui tehtud kulutused tasa saab 8) Uskuge, klient kes siia tuleb ja raha maksab tahab lasta üldjuhul suurt looma ja trofeed, mitte teie metsa raha eest jalutama tulla...ja soomlast rootslast norrakat ei huvita raasugi meie põder. Neid neil kodus kuhjaga rohkem kui meil...olen oma silmaga mitmeid kordi näinud, kuidas jäetakse põder laskmata, kuna see ei ole huvitav versus raha mida tuleks maksta. Parim näide on norrakast, kes jättis vähemalt hõbemedali pulli laskmata, kuna vastas et 500€ on tal muud kah teha ja kodus tal neid seinal juba paar olemas...ilma rahata ehk või 100€ eest oleks paugu ää pannud aga...
Allolevatel piltidel mu morda kah pääl, et ei oleks anonüümne muliseja :mrgreen:
Manused
Selline näeb välja trofee kudu
Selline näeb välja trofee kudu
Sellinen näeb välja trofee siga
Sellinen näeb välja trofee siga
selline näeb välja 150€ jahijuhataja valiku<br />kudu
selline näeb välja 150€ jahijuhataja valiku
kudu
ürgmees
Postitusi: 69
Liitunud: R Juul 24, 2009 7:26 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas ürgmees »

Lisaks siia sellegi, et on võimalik nn. "turuküllastumine", kus pakkujaid rohkem kui nõudmine on.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas rajaleidja »

ürgmees kirjutas:Lisaks siia sellegi, et on võimalik nn. "turuküllastumine", kus pakkujaid rohkem kui nõudmine on.

Just seda sama ma oma ühes varasemas postituses mainisingi. Pakkujaid tekib kordades rohkem, kui nõudlust on. Ja selle suurenenud pakkumisega tuleb koheselt ka ebaprofesionaalne turismijahi pakkumine. See ei ole päris nii, et kutsun turisti ja turist maksab. Turist tahab ka HEAD teenindust saada. Juba praegu on palju juttu sellest, et eesti turismijahi tase on väga ebaühtlane ja nõrka taset kohtab väga palju. Hinna ja kvaliteedi suhe on paigast ära, see jutt levib turistide seas vägagi kiirelt ja nii nad muudkui Poola poole põrutavad: Sigu rohkem, odavam ka ja ega tasemelt Eestile alla ei jää.
Vasta