Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
jyri

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas jyri »

Mäletan 90.algaegu,kus relvasoetamiseks ei tohtinud olla "kiiruseületajate" nimistus.Siis ühtäkki võeti see nõue relvaloa taotlejatelt üheks kuuks maha,siis jälle taastati.Selge see,et keegi "õige mees" tahtis relva,aga mainitud säte ei lubanud.Siis viidigi läbi "seadusemuudatus" .Kaldun arvama,et ka praegune seadusemuudatus on algatatud mitte kod.Varblase aktiivsusest,vaid teda lihtsalt kasutatakse ära.Pimedalt või lahtiselt.Tegelikke seadusemuutuse tahtjaid võib olla kõigest kaks/kolm/neli ja jahimaid neil maks.50 000 ha plaanis kasutada.Aga kuna nad on kah Eestimaa "õiged mehed" ,siis "les rubjat,stchepki letjat",ehk mis see ikka suure kella kõlina saatel vaikselt pussu lasta.Keegi ei kuulegi.
Aga see minu subjektiivne arvamus :VS
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

Eesti jahi turismi kvaliteet ei ole just kõige kõrgem, kuid vastab täna üldjoontes nõudluse/pakkumise suhtele. Kindlasti on halbu näiteid, kuid on ka häid. Põhiline vahe aga seisneb asjaolus, et enamuses ärilise jahiturismi maades juhendab jahituristi pikaajaliste kogemustega ja vastavad jäägrieksmaid/koolituse läbi teinud jahijuhataja...L-Aafrikas PH'ks saamine eeldab vastavate koolituste läbimist ja katsete tegemist ning samaaegselt või eelnevalt vastaval kohal kogenud PH käe all töötamist...ja need eksmid ei ole kerged...Oma Euroopa tuttavatega suheldes olen sama kuulnud ka nende maade kohta. Eestis tihti on selleks tegijaks küll võib olla kogenud jahimees, kes ka jahijuhataja koolituse läbinud, kuid kes ei oma teadmisi jahiturismist, ega praktilist töökogemust antud vallas. Sellest ei piisa, kui viid lihtsalt mehe pukki või paned tuleliinile ja annad talle suuna kätte kuhu/keda lasta. Kuna jahiturism on emotsiooni ja mälestuste müük...nagu muu "meelelahtus", siis peab sinna paugule ette ja taha käima kõva shall-lall-laa, et klient end 7 taevas tunneks ja tal oleks mälestusi mida kaasa viia, teistele rääkida ja mäletada...vaid siis võid loota, et sinu äri edeneb. eestis tihti unustatakse just see shall-lall-laa ära...isegi selline pisiasi, et jäägril võiks taskus olla fotokas, et turisti õnnelikke hetki jäädvustada, kui tema enda fotokas on koju ununenud... :lol:
aga nüüd läksin vist teemast kõvasti kõrvale :VS
Mis puutub Jyri sõnadesse, siis tõenäolislet ongi uue jahiseaduse näol tegemist väga kitsa huvigruppi lobitööga, kes vajaliku kaalu saavutamiseks põristabki "kümnete tuhandete" maaoanikke trummi ja hr Varblane räägib just täpselt seda, mida tema suurtööandjad soovivad...sorry kui ta sellise mõtte peale solvub, aga kelle leiba sööd selle laulu laulad. Mis puutub näitesse mõne mehe seadus/seadusemuudatus, siis nende leidmiseks ei pruugi tagasi minna 90'sse...neid leiab ka lähemalt. kokkuvõttes võiks öelda, seal kus räägib suur raha pole tunnetele ruumi... :twisted:
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas sammal.habe »

Pärnumaa erametsategelased näivad olevat radikaalsemadki kui Varblane:
http://www.parnupostimees.ee/489892/metsaomanikud-massavad-jahiseaduse-vastu
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Eik »

Nagu häguselt mäletasin ühest vanemast teemast ja näe leidsingi :D :

PS kirjutas:Selles kemplemises näengi ohtu. 5 ha oli toodud näitena, minul on neid üle 100 ja arvan, et suudaks turismi edendada ka naabreid mitte segades. 900 krooni kuus pole ka just rikastumise viis. Aga kahjustuste korvamist ma ei nõuaks. Kõik ei ole maad pärinud vaid ostnud.
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

100 h jahiturismi edendada...UPS, see on midagi uut...vast ainult loomaaiaga võiks kõne alla tulla... :lol:
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas tony »

Motorist kirjutas:100 h jahiturismi edendada...UPS, see on midagi uut...vast ainult loomaaiaga võiks kõne alla tulla... :lol:


Veelindudele vabalt.
PS
Postitusi: 59
Liitunud: E Jaan 08, 2007 1:08 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas PS »

Loeme, mida tahame... Kui muidu ei saa, siis kisume tüki kuskilt välja ja proovime niipidi kedagi rumalaks teha. Aitähh vaevanägemise eest. Selline on siis see poliitika, millega teistsuguseid vaateid ja arvamusi välja tuua. Pole paha.
Tsitaadi juurde vaid lisaks, et turismi korraldamine ei ole mitte teps sellel piskul maatükil kõne all, vaid rõhuasetus oli sellel, et sealsel maalapil leiab paiga, kus jahipidamine naabreid ei häiri, elik ei pea teise tuppa ega piiriäärde ronima.
jyri

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas jyri »

100 ha on 1kmx1km maalapp.Ehk parimal juhul 2 aju,kui teise "tuppa" minna ei taheta.Meie seltsi kodukorras teenindatavat(pidev söötmine) pukki ümbritsev "keeluala" teistele puki ehitamiseks on 1km raadiuses,ehk 4 korda suurem!.1 puki tarvis only.1 pauk ja 2 nädalat loomad ei käi.
Egas muidu 5000ha on min.ala "isemajandamiseks"!
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

PS ära solvu :D . selleks, et saaks esile kutsuda aruteleu on ikka kahte osapoolt vaja. Ja mõnikord võivad arvamised/ütlemised ka otseseks minna...aga selline on see vaidlus, milles sirgub tõde ...muidu oleks ühe poole monoloog. Panen siia ühe viite maalehe artiklile, kus kirjutab 540 h maaomanik...huvitav lugemisvara. http://www.maaleht.ee/news/mets/metsuud ... d=43000517
Kui uskuda autorit toodud numbreid, siis tõesti alla paari tuhande ha pole mõtet jahiturismile mõeldagi...kui just ei ehita jahiaedu ning ei viljele aialaskmist nagu mitmetses euroopa maades. Näiteks jaht L-A on paljuski looma aediku laskmine, aga seda põhjusel, et täna peetakse jahti endistel karjamaadel :lol:
Selle artikli järgi lasti 2009 a. mis oli hää jahiaasta üks kits/sokk 249h, siga 188h ja põder 934 h kohta. Peale karmi 2009/2010 aasta talve aga Põlvamaal üks kits/sokk 855h kohta. Nii et numbrid kõnelevad oma...muidugi saab söödakohaga ka 100 h puki ülesse ehitada ja sead pideva söötmisega kokku meelitada...kas see aga sinu naabritele headmeelt teeb on iseküsimus (sh teistele maaomanikele) kuna siga ei ela kindlasti ainult selles 100h kus söödakohta on... :wink:
Nagu kirjutisest aru võib saada on tegemist "suurmaaomanikuga", kellele maa on äri tegemise vahend/tootmisvahend. Huvitav-huvitav...miks see mees küll ei nõua mingit maaomaniku ainuõigust jahile??? Ega käsitle maade rentimist jahimeestele, kui lisatulu allikat...Ju on paljuski see nõudmise/soovimise asi isiku tasandis kinni. Ja kuna meie issanda loomaaed siin pilvede all on mitmekesine, siis uue jahiseaduse valguses võiks alata tõeline "soodoma-kommorra" selle jahindusega...aga eks inimkond elas ka selle üle :lol:
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Nu vaat siis ,keegi viitsis ka veidi ajusid liigutada ja pani mõtlemapaneva artikli kirja .Me ise oleme niipalju laisad ,et selliseid rehkendusi tavaliselt ei tee.Ja mina veel mõtlensin ,kuhu mu raha küll kaob? :) Isegi kui me selle loomade arvu kolmega korrutame(nagu "teadjad" väidavad ,lastakse ühe loaga kolm looma) ,ei oleks peale jahikulutuste mahaarvamist külluse mägesid kuskilt paista.Need suured lokulööjad (Varblane,Valdu jne)loodavad ilmselt,et nagu nii ,ei hakka valdav enamus maaomanike omal maal jahindusega mässama ja koort hakkavadki terve eesti peale 50-100 meest riisuma.Kui sellise käputäie hallata kogu resurss jääb ,siis võib asjal ju jumet ollagi. :P
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aivar00 »

tsiteerin: Need suured lokulööjad (Varblane,Valdu jne)loodavad ilmselt,et nagu nii ,ei hakka valdav enamus maaomanike omal maal jahindusega mässama ja koort hakkavadki terve eesti peale 50-100 meest riisuma.Kui sellise käputäie hallata kogu resurss jääb ,siis võib asjal ju jumet ollagi.

Väga täpselt öeldud. Mitte ükski vägi (kaasaarvatud uus jahiseadus ükskõik kui maaomaniku keskne ta ka tuleks-oleks) ei pane mittejahimehest maaomanikku jahiga tegelema kui tal selle vastu huvi puudub. Ja nii siis saavadki aktiivsemad koort riisuda ning endale rusikaga vastu rinda ka taguda - näed meie seisime ja seisame ka praegu maaomanike huvide eest... tegelikult aga ikkagi enda tasku täitmise eest.
Samas ei saa seda justkui nendele meestele pahaks ka panna - meil kõigil on samuti võimalus sinna "valitud seltskonda" kuuluda (PS soovitus endale maad osta :lol: ) ning meie kõigi eesmärk on teenida raha. Olgu selleks siis jahindus, riigitöö või talupidamine -kus iganes keegi oskab-suudab.
Vastumeelseks teeb ainult selle alusetu jahimeeste süüdistamine ja vingumine, et maaomanikele tehakse liiga - jahimehed võtavad viimased püksid jalast. Meid ümbritseva floora ja fauna säilimise pärast peaks aga esmajoones riik seisma - kahjuks ka sellest tahetakse kõrvale hiilida - pärast lihtne käsi laiutada ja tõdeda - nihu läks. Aga ega meie valitsemise ajal seda ei tehtud... meie oleme ikka head ja tublid- aga vot need eelmised... :VS
ikka lõbusalt
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

Kulla Kult, selleks et artikell ajakirjandusse jõuaks peab sul kõva seljatagune olema (lobby), või toimetus selle sult tellima...isealgatuslike sulemeeste kirjatükke naljalt keegi avaldama ei hakka :lol:
Aga asja teemat vaagides võib küll nõrka mürki võtta ja öelda mehed te olete õigel teel... 8)
Numbrid ju räägivad selget keelt...Eestis on erinevail hinnanguil 50-70 000 maaomanikku. Jahimehi on 15-16 000. Neist maaomanikke arvatakse olevat erinevate allikate alusel 6-10 000...see vist kinni maaomandi suurusest :D , kuna mina oma 5h äri-metsamaaga küll maaoamnikuks ei tüki :lol: ...sai teine kunagi uue kodu ehitamise eesmärgil soetatud...aga on mitmetel põhjustel soiku jäänud.
Nii et kui numbrid kokku lüüa, siis uue seadusega üritatakse 40-60 000 mitte milleski süüdi olevat maaoamnikku :lol: panna tegelema jahinduse korraldamisega...tundub ikke narr küll olevat 8) . Selge on see, et suurem osa väikemate maade mittejahimeestest omanikke ei hakka sellega kunagi tegelema ja koort soovivad/saavad riisuda vaid väike osa, kes seda seadust praegu jõuga tagant lükkavad... :twisted:
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Seaduse juurutamisega on kilbile lükatud rahulolematud maaomanikud üldmõistena ja kahjustused ja see, et neil on siis, kui säädus kehtima hakkab ''õigused nõuda'', ''õigused korraldada'', ''õigused saada ''õiglast tasu'''', ''õigus pidada jahti'' ja nii edasi ...
Samuti on seda rahulolematust kunstlikult võimendatud nii EEML-i liikmeskonna arvelt, keda olevat nii ja naa palju, maaomanikke arvelt, keda olevat nii ja naa palju, hektareid olevat ka nii ja naa palju ...
Tavainimene vaatab, et ohhoo, näe ''toimub midagi'' ja oi kui palju juba toimub ning nii mõnigi ühineb numbritega manipulatsiooni arvelt samuti. Klopitakse üles vahtu, kui pahad, halvad, halvasti korraldavad ja ahned meie jahimehed oleme, kui egotsentrilised ja teistega (omanikega) mitte arvestavad me oleme.
Suuresti põhineb lobitöö maaomanike emotsionaalsel poolel segadust tekitades nende ''õigustega'' manipuleerides.
Mis nendest ''õigustest'' aga saab, kui jahinduse tulevik kujuneb RMK korralduse laadseks, seda me ju kõik nägime. Samuti nägime me ''õiglast tasu'' ja muudki asjasse puutuvat.

Aga - mitte üht sõna pole vastutusest ja vastutuse ulatusest ning kohustustest, sellest targu hiilitakse mööda. Jäetakse üldmulje, et uue seaduse kehtima hakates ''tuleb õnn'' maaomaniku õuele...
Veel jäetakse üldmulje, et jahindust saab korraldada igaüks, välja arvatud senised jahimehed, et ega selle jaoks pole mingeid kursuseid vaja, ega pabereidki pole tarvis, et jahti pidada omal maal.
Tegeletakse manipuleerimistega, mis õhutavad eristumist vihkamise läbi, ja rõhasetus on inimlikul ahnusel, mis on tegelikkuses piiritu nii võimu, kui raha suhtes. Eesmärk on ilmselge - sellise tegevusega välistatakse igasugused omavahelised ja leeride vahelised arutelud ning kokkulepetele jõudmised.
Kui sellele lisada veel ''kahel toolil istumine'', mida harrastavad tänasel päeval nii mitmedki ''juhid'', kaasa arvatud igasugu ''eestseisused'', siis sedagi topeltmängu kasutatakse osavate manipulaatorite poolt ära, et sisse suruda omi tahtmisi nii nagu see oleks 'rahva tahe'' ja viia see ellu rahva kätega öeldes pärast, et ise te ju tahtsite. Juba vana võte ''probleem-reaktsioon-lahendus'' ja seda selliselt, et omad käekesed jäävad puhtaks.
Näiliselt korraldatakse ka avalikke arutelusid, tegelikud arutelud toimuvad kuskil suletud ringis, ehk rahakamate ringis, kuhu kutsutakse ka kõnemehi, kes tegelevad ässitustööga, jättes neilegi mulje, et nad on osa millestki ''suurest'' ja et nad on arvatud siseringi. Pärast heidetakse needsamused ässitustööga tegelejad üle parda, kui mitte vajalikud elemendid - niisama lihtne see ongi.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ats »

Pole looma, pole probleemi!
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Viimaks siis hea võrrelda erinevate osapoolte argumente. Lihtsalt Eelmaa taob oma deklaratiivseid loosungeid, kuid Lump on käsitlenud asja sisuliselt ning igati mõistlikult. Hakka või uskuma, et enamusel jahimeestel (kellest suur osa ka maaomanikke) on siiski asjalik eestseisja EJS-i näol.
Vasta