TIGR ja SAIGA

2005. aasta teemad
Kasutaja avatar
shikaree
Postitusi: 141
Liitunud: T Dets 23, 2003 6:25 pm

Postitus Postitas shikaree »

kordan küsimust, et mitme seeriaga ja mitme lasuga seerias see relvade reklaamides olev "kutshnost strelbõ" määratakse?
seal on teine rebane!
antonius
Postitusi: 31
Liitunud: K Nov 10, 2004 7:10 pm

Postitus Postitas antonius »

Seda mitme lasu, mitme seeria ja milliselt distantsilt(arvata võib et 100m) see"kutshnost strelbõ" määratakse- ütlen ausalt, mina ei tea. Ja ei tea seetõttu, et pole lihtsalt leidnud ühtegi saiti, kus sellest juttu. Ka IZHMASH-i kodulehel sellest juttu pole(vähemalt mina ei leidnud). Aga kui keegi teab, siis andku aga ka teistele(siin foorumis) sellekohast inffi.
Kasutaja avatar
shikaree
Postitusi: 141
Liitunud: T Dets 23, 2003 6:25 pm

Postitus Postitas shikaree »

shikaree kirjutas:mitme seeriaga ja mitme lasuga seerias see relvade reklaamides olev "kutshnost strelbõ" määratakse?


leidsin sellelt saidilt päris asjaliku artikli. kes vene keelt ei habla, sellele allpool vaba tõlge. Tõlge on alates lausest, mis algab sõnaga voobshtshje.


Üleüldse on küsimus laskude arvu kohta seerias ja seeriate arvu üle lasketiheduse määramisel küllaltki keeruline. (Lahingu)padrunite lasketihedust määratakse tavaliselt 3 X 20 (normaalsed kaliibrid) lasu põhjal või siis 3 X 10 lasku (suurekaliibrilised). Spordipadruneid hinnati varem samuti 3 X 20 lasu põhjal, siis 8 X 10 lasku, aga tänapäeval 10 X 10 lasku.
Joonisel on kujutatud märkleht suurima diameetriga 10 cm (R100=5 cm). Analüüsides neid 20 tabamust, võib neid vaadelda erinevalt: nagu ühte seeriat 20 lasuga, 2 X 10 lasku, 4 X 5 lasku, 5 X 4 lasku või 10 kahelasulist seeriat. Peale märklehe analüüsi (mõõtmist) annab 1 x 20 seeria hajupilve suurimaks laiuseks 9,4 cm, seeria 2 X 10 lasku 6,5 cm jne, kuni 2,8 cm 10 X 2 lasu puhul.
Sellest teile ka tõestus hajumise “seaduspärasustest”: mida rohkem laske ühes seerias, seda suurem saab olema kontrollitav parameeter ühes ja samas hajupilves. Nii et, vähendades laskude arvu seerias, on võimalik saavutada fantastilisi tiheduse näitajaid, kuid mis on kaugel tegelikkusest. Muideks, seda võtet kasutatakse sageli reklaami eesmärkidel.
Kirjeldatud näide tiheduse näitajate parandamiseks on enesepettus, sest hajupilve laiuse tähtsuse vähendamine toimub kesktabamuspunktide(KTP) varjatud laialiviskumise arvelt laskude seeriates. Antud näites on ühe 20lasulise seeria puhul KTP kõrvalekalle võrdne nulliga, 2 X 10 seeria puhul on see 0,8 j a 1 cm, aga kahelasulise seeria korral kõigub see vahemikus 0,3- 3,6 cm. Ja ongi kõik! Hajuvus seerias väheneb, aga seeriate KTP- d “käivad ringi” mööda märklehte ja ei ole kuidagi kontrollitavad laskuri poolt.
Snaipriasjandusele lisaks on järeldus selline: oma relva “iseloomu” tundmaõppimiseks ei ole snaipril piisav lasta relva sisse (seada lahinguvalmis) 4 lasuga. Tal on vaja teha sadu laske erinevatele kaugustele ja soovitavalt seerias mitte vähem kui 10 lasku. Vaid nii saab ta olla kindel oma relvas, nagu ka endas.

Pilt
seal on teine rebane!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Venelase näitajad on võetud 4 paugu järgi: по общим техническим условиям должны удовлетворять по кучности стрельбы следующим условиям: поперечник рассеивания четырёх пробоин на дистанции 100 метров не должен превышать 60 мм при стрельбе с оптическим прицелом и 70 мм с открытым прицелом. (Medvedi kohta käib)
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Suletud