Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas tony »

[quote="uugamets"]Juhuks kui kellelgi link ei avane, siis terviktekst on siin

Jahiseaduse eelnõu 2011

.......Piirkonniti on teravaks sotsiaalseks probleemiks asjaolu, et jahindusorganisatsioonid (MTÜd ja
äriühingud) tõrjuvad jahindusest eemale kohaliku elanikkonna ning jahindus on muutumas
suhteliselt kitsa kildkonna tegevusalaks....

Siin nagu oleks iva sees, kuna täna on kahjuks olemas piirkondi, kus maaomanikku kohalik jahiselts ( jahtkond ) vastu ei võta.
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Üllar Tamm »

Motorist kirjutas:...saamegi kohaliku jahiseltsi jahimaal ringi liikuvad tundmatud mehed püssiga, kes maaoamniku väikeuluki loa varjus lõbusalt muud jahti peavad.... :M :


Minu arusaamist mööda kehtib maaomaniku jahiluba ikkagi ainult maaomanikule kuuluva konkreetse kinnistu piires, mitte kogu jahipiirkonnas.
Praegu veel kehtiva säädusega on jahipidamisega võrdsustatud ka jahimaal viibimine püssikotist väljas oleva jahirelvaga. Kui see toimub ilma kehtiva jahiloata (väljaspool konkreetse kinnistu piire :D ), siis ju salakütt liikvel :wink:
Kes vähegi oma koduümbrust tunneb, peaks ju omama ka ettekujutust kinnistute piiridest. Tasub lihtsalt pisut vaeva näha ja jahtkonna piires maaomanikele väljastatud jahilubade paiknemine omale selgeks teha. Ja võõrad näod, eriti püssidega tegelased, torkavad ikka silma :wink:
ürgmees
Postitusi: 69
Liitunud: R Juul 24, 2009 7:26 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas ürgmees »

Üllar. Praegune ja ka uus JS sõnastab, et jahipidamisega on võrdsustatud jahisaagi, jahirelva, jahikoera või püünistega looduses viibimine. Siit viktoriini küsimus, mis on loodus? EE 5. köide kirjutab, et materiaalne maailm, kogu universum. Samas ka, et kitsamas tähenduses inimtegevusest mõjutamata keskkond. Huvitav oleks teada, millise variandi vastuseks valiks Keskkonnainspektsioon.
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

Üllar ei jõua sa igat ringisõitvat autot jälgida ja jälitada...kuigi põhimõtteliselt on sul õigus. Mäletan 80'te lõppu ja 90'te algust, kus sõideti autoga põldude vahel ringi. Kits põllus, pauk autost ära...loom peale ja aidaa :lol: . Täna on küll ühiskond veidi muutunud ja laus seadusetus enam ei lokka, aga kui selline "soosiv seadus" jõustub, siis on ka matti võtjad kohe platsis...iga auk seaduses vajab täitmist ja neid "täitjaid" leidub:wink:
Nii et parem karta, kui kahetseda ütleb vanasõna... :lol:
jyri

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas jyri »

Motorist kirjutas:Üllar ei jõua sa igat ringisõitvat autot jälgida ja jälitada...kuigi põhimõtteliselt on sul õigus. Mäletan 80'te lõppu ja 90'te algust, kus sõideti autoga põldude vahel ringi. Kits põllus, pauk autost ära...loom peale ja aidaa :lol: . Täna on küll ühiskond veidi muutunud ja laus seadusetus enam ei lokka, aga kui selline "soosiv seadus" jõustub, siis on ka matti võtjad kohe platsis...iga auk seaduses vajab täitmist ja neid "täitjaid" leidub:wink:
Nii et parem karta, kui kahetseda ütleb vanasõna... :lol:


Kindel see,et saan kohe brakonjääri süüdistused kaela,aga nii vanal ajal kui ka praegu teevad "targad" salakütid pätti kahe autoga-ühest tulistatakse ja teine "juhuslikult leiab". GPS-ga koordinaadid öelda ju nii loomulik.Ühes autos on küll relv kotis kuid saaki pole,teises saak on,relvi pole.Mine tõesta,et "tandem" töötab.Praeguse seadusega ja inspektorite IQ-ga seda küll raske teha.Kahjuks!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas kakuke »

jyri, aga mis moosiga nad ennast koos saagiga siis puhtaks pesevad? Saagiga looduses viibimine ju ka võrdsustatud jahipidamisega.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
jyri

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas jyri »

kakuke kirjutas:jyri, aga mis moosiga nad ennast koos saagiga siis puhtaks pesevad? Saagiga looduses viibimine ju ka võrdsustatud jahipidamisega.

Aga teises autos ainult mingi tibi/tolvan,kes niisama maasturiga pimedas sõites "leidis juhuslikult põllult surnud kitse" ja otsustas selle politseisse viia.Eks proovi tõesta vastupidist,kui oskad :lol:
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

17.08.2011
http://vikerraadio.err.ee/uudisklipid?main_id=3639707#1

Allolev jutt on erakate lehelt
http://www.eramets.ee/uudised-1?art=2593
VIKERRAADIO, Margitta Otsmaa: Jahiseaduse tõttu tülli läinud jahimehed ja metsaomanikud avaldasid teisipäeval keskkonnaministeeriumis toimunud kohtumisel valmisolekut otsida tekkinud vastuolule kompromissi.
Keskkonnaminister Keit Pentus ütles, et kohtumine oli tõsine ja töine, kus mõlemad pooled oma huvid ja soovid lauale tõstsid, nii et suuremad erimeelsused said tänasel kohtumisel ühiselt kaardistatud.

"Sai kokku lepitud, et hakkame nendele murekohtadele ühise laua taga lahendusi otsima. Järgmine nõupidamine toimub jahiseadusandluse muudatuste teemal samade osapoolte vahel selle nädala lõpus," lausus Pentus.

Pentuse sõnul on keskkonnaministeeriumi soov jahiseadust kaasajastada nii, et tagatud oleksid nii omanike õigused, et jahikultuur ei saaks lõhutud ja et ulukite asurkondade arvukus oleks kaitstud. "On arusaadav, et omad huvid on mõlemal osapoolel, mõlemad kaitsevad oma ühenduse liikmete seisukohti tuliselt, kuid mõlemal on minu hinnangul ka soov ja valmisolek lahendusi otsida. See viimane ongi kõige oluisem," märkis Pentus.

Erametsaliit pöördus tänavu juuli õiguskantsleri poole palvega kontrollida jahiseaduse vastavust põhiseadusele. Erametsaliidu hinnangul on kehtiv jahiseadus vastuolus põhiseadusega, mille kohaselt on igaühel õigus enda omandit vabalt vallata, kasutada ja käsutada, kui see ei ole vastuolus üldiste huvidega. Metsaomanike hinnangul on loogiline, et jahiulukivaru tarbimise eelisõigus on isikul, kelle viljapõllust või metskultuurist jahiuluk toitub, tekitades sellega maaomanikule majanduslikku kahju.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
sax
Postitusi: 246
Liitunud: T Nov 09, 2010 3:31 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas sax »

keit pentus? reformikas vist. reform tegi RMK rahapajaks ja teeb jahinduse ka. eks nad ka ole kellegi tugeva lõa otsas kelle huve nad teenivad. on nad swensonid, tiblad või saksad krt teab aga kindel on see et meie kisa siin ei loe. siga ka kisab kui tapetakse pole minuteada veel ühtegi sellepärast ellu jäetud.
hegne lump? käpiknukk. blond tibi kellele kone rist rinnale pandi ja öeldi et oled nüüd jahimees ja ESINDA. räägib mida seljatagant sosistatakse.
selline on minu maamatsi nägemus asjast
jyri

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas jyri »

Sax
Tugevusõpetusest on teada,et mistahes aktsioon(surve) kaasneb samasuure REaktsiooniga,ehk vastusurvega.Siis on tasakaal.Prl.Pentus on tegelikult soojustehnika insener,sest kuda muidu ta teadis Tallinna raadi valimiste ajal,kuidas Lasnagorski küttekulud 2x vähendada.Jahindusest,nagu ka enamustes teistes küsimustes, ei te ta tõesti mitte muhvigi.Aga Hegne teab küll ,jahindusest kasvõi.
Vähemasti mina küll usun,v/o sinisilmselt,et radikaalselt midagi ei muudeta.Kuigi soov on tõesti rehformaritel suur. S.t.mingil rahakal grupikesel,kes lubasid edu puhul reffidele mingit füüri eraldada.
kraavik
Postitusi: 378
Liitunud: E Okt 03, 2005 4:06 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas kraavik »

Pentus tõi raadiointervjuus vähemalt välja selle, mida EEML targu oma kodulehel olevas teates ei puuduta - ilma jahimeesteta ei saa ka metsaomanikud hakkama. Ja see peakski olema minuarvates üks baasargumente nendel läbirääkimistel. Täna on ikkagi vähemalt suurulukite ohjamine enam-vähem ühtlaselt üle eesti garanteeritud. Kui aga tekib selline killustatus, mille puhul jäävad teatud piirkonnad nö "jahiteenusega" piisavalt katmata, siis on metsaomanikel ja põllumeestel varsti jama majas. Ega´s jahimehed võivad samuti püssid varna riputada ja las need metsaomanikud käivad siis ise talgute korras teineteise metsades korda loomas. Saavad omal nahal tunda, millist meeletut tulu see jahipidamine neile toodab.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aivar00 »

tsiteerin:
Ega´s jahimehed võivad samuti püssid varna riputada ja las need metsaomanikud käivad siis ise talgute korras teineteise metsades korda loomas. Saavad omal nahal tunda, millist meeletut tulu see jahipidamine neile toodab,

Selline mõte on kena küll aga isiklikult seda ma ei usu. Alati leidub inimesi( loe jahimehi) kes on nõus metsa minema-ehk siis "streigimurdjaid". Sellises situatsioonis siis tõenäoliselt mingi tasu eest või lubatakse miskit muud( kasvõi 10 looma mulle ja 1 sulle). Kui meenutada kasvõi nõuka aega, kus kõigepealt tuli täis lasta nn. riiginorm ja siis alles said mehed ka endale paar põdra või sea luba. Nuriseti ka, kuid jahile tuldi ikkagi. Nüüdseks ju jaht tüki lihtsam - vintrelvad, optikad mobiilne liikumine jne.

Mind isiklikult aga huvitaks väga nende isikute nimekiri ning maaüksuste suurus ha kes ennast Varblase juures protestiks on kirja pannud. Siis oleks vähemalt enda jahipiirkonnas selge kust poolt tuuled puhuvad ning kes jahimehi ei salli. Kasvõi edasiste konfliktide vältimiseks :lol:
Isiklikult usun, et seda avalikustamist ei toimu kuna ministeeriumil paistab seadusega äge tuli ahjus olema.
ikka lõbusalt
kraavik
Postitusi: 378
Liitunud: E Okt 03, 2005 4:06 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas kraavik »

aivar00 kirjutas:tsiteerin:
Ega´s jahimehed võivad samuti püssid varna riputada ja las need metsaomanikud käivad siis ise talgute korras teineteise metsades korda loomas. Saavad omal nahal tunda, millist meeletut tulu see jahipidamine neile toodab,

Selline mõte on kena küll aga isiklikult seda ma ei usu. Alati leidub inimesi( loe jahimehi) kes on nõus metsa minema-ehk siis "streigimurdjaid". Sellises situatsioonis siis tõenäoliselt mingi tasu eest või lubatakse miskit muud( kasvõi 10 looma mulle ja 1 sulle). Kui meenutada kasvõi nõuka aega, kus kõigepealt tuli täis lasta nn. riiginorm ja siis alles said mehed ka endale paar põdra või sea luba. Nuriseti ka, kuid jahile tuldi ikkagi. Nüüdseks ju jaht tüki lihtsam - vintrelvad, optikad mobiilne liikumine jne.

Mind isiklikult aga huvitaks väga nende isikute nimekiri ning maaüksuste suurus ha kes ennast Varblase juures protestiks on kirja pannud. Siis oleks vähemalt enda jahipiirkonnas selge kust poolt tuuled puhuvad ning kes jahimehi ei salli. Kasvõi edasiste konfliktide vältimiseks :lol:
Isiklikult usun, et seda avalikustamist ei toimu kuna ministeeriumil paistab seadusega äge tuli ahjus olema.


Ma ei mõlnudki otsesõnu üleüldist streiki, vaid pidasin tegelikult silmas seda situatsiooni, kus liigkalli jahimaarendi või kalliste ulukilubade tõttu ei leidu nende ostjaid ja populatsiooni ohjamiseks vajalik minimaalne limiit jääb laskmata. Selle RMK toimunud oksjoni valguses on kindlasti jäänud paljudele maaomanikele väär mulje, justkui hakatakski edaspidi lube selliste hindadega ostma. Ei arvestata sellega, et kui terve eesti läheb taolisele süsteemile üle, siis lihtsalt igale poole ei jätku turismijahifirmasid ega jõukaid jahimehi.
Ma arvan, et enamusel meist poleks midagi selle vastu, kui liha- või vorstijagamisel läheks üks ports ka selle maatüki omanikule, kelle metsast loom lasti vms mõistlik "tasu".

Teine küsimus, millega maaomanikud peavad arvestama, on ka maksudega seotud teemad. Kui nüüd maaomanik tahab hakata lube müüma või oma jahimaad välja rentima tasu eest, siis tuleb hakata nendelt summadelt ka tulumaksu tasuma. Maksuamet võib hakata ka nõudma maaomaniku regamist FIE-ks, kui maaomanik tegeleb maa väljarentimise või lubade müügiga regulaarselt ja see on tal üheks püsivaks sissetulekuallikaks elik ta tegeleb puhtakujulise ettevõtlusega. Siis lisandub sellele veel sotsmaks. Tõsine oht varimajanduse tekkeks, kas pole?
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aivar00 »

See nn. varimajandus toimib juba praegu jahimajanduse, kes turismijahti korraldavad. Ja nn. maaomanikul ei ole mitte mingit probleemi sellega kui just "turist" tema peale kaebama ei lähe. Kõige lihtsam öelda- näe sõber lasi looma maha(kui ise jahimees ei ole) ja ise sõin ära. Mis maksu te veel tahate :M . Ja mingi summa oli ka talunikel aastas ju tulumaksuvaba oma nn. tootmise pealt. Ja kui maksuamet oleks tahtnud neid "mustalt tegijaid" kõiki nn. pitsitada, siis oleks nad seda juba ammu teinud. Tihti on lihtsalt nii, et mingi seaduse täitmise üle järelevalve korraldamine läheb kordades kulukamaks kui selle mittetäitmisest tekkiv kahjum.
Ühesõnaga asjale vaadatakse läbi sõrmede seniks kuni keegi ei ole kaevanud või käive suureks ei lähe. Ja milline turist sul siis kaebama läheb :M - pigem läheb teise jahikorraldaja juurde või üldse teise riiki.
Siin keegi juba mainis, et Aafrikasse saab olema odavam jahile minna. Palju reklaamitud Eesti siseturismiga juba asjalood nii kaugel ju on - 7 päeva puhkust suvel Eestis maksab rohkem kui sama aeg näiteks Türgis. Teeninduse tase ning kliima ei kannata aga kahjuks võrdlust välja.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Eik »

Nats OT aga jahiseadusest tsitaat: Jahiluba antakse AINULT jahitunnistust omavale isikule ja kui jahipidamisviis eeldab jahirelva kasutamist, ei tohi selleks jahiluba anda isikule, kes relvaluba ei oma.

Ehk siis ei saa iga maa-ja metsaomanik jahilube.
Vasta