Hundid Saaremaal

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
sworbe
Postitusi: 55
Liitunud: N Mai 19, 2011 7:51 am

Hundid Saaremaal

Postitus Postitas sworbe »

aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas aivar00 »

Mis talv - seal ju kommentaaris kirjas, et jahimehed on ise kõik :L ja jahti pead kohe täna õhtul minema :lol:
Huvitav millal need hundid siis saarele siginesid? Kopra saarlased said, kähriku välimusega ahmi ajasid aga autoga alla, karu Ruhnult pani putku. Peaks looduskaitsjatele ettepaneku tegema, et üks karupaar kah mandrilt sinna kolitaks :lol: . Tolledest ehk autoga üle ei sõideta ja mis maa ta muidu ilma mõmmikuteta on :lol: :lol: :lol:
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas aadu kadakas »

"Hundukaitsjatel" kohe hea see koeraversioon (või huntkoera) appi võtta, kuid huvitav, milline "kate" siis karule appi võetakse?
valgeronk
Postitusi: 316
Liitunud: L Sept 12, 2009 10:22 am

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas valgeronk »

Eks neid hunte ole saarel kogu aeg olnud.Parimatel aastatel on neid kütitud küllaga.Täpset aastat ei mäleta,vist aastat 17 tagasi,kütiti aastas 13 hunti.Eks neid kütiti ka hiljem,kuipalju,andmed puuduvad.Juba aastaid elutseb ka meie jahimaadel hunti.Kahju,limiiti küttimiseks ei ole,selleks tulebki Suurel maal hundijahis käia.
peepk
Postitusi: 775
Liitunud: L Aug 30, 2008 6:30 pm

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas peepk »

Selle 17 a taguse mälestuse ellu äratamisel Valgeronga poolt, meenus Nasva jõe ääres särjepüügil olles kenale soomlannast ajakirjanikule antud intervju saare rahva elust. Lubas selle artikliga lehe ka mulle kirjaga koju saata. Nädal hiljem ümbrik koos lehega postkastis, kus muu jutu kõrval kirjas, et mina Peep Kuus, need hundid saare peal üksipäini maha kõmmutasin :shock: :lol: minu pilt kah juures.Sellise aupaiste vastu pole miskit, aga ilmselt peensusteni räägitud jutt tal koju jõudes ära unus. :lol: :lol: :lol:
sworbe
Postitusi: 55
Liitunud: N Mai 19, 2011 7:51 am

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas sworbe »

aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas aivar00 »

Kõige parem on artikli viimane lõik jahi keelamisest omadel maadel (y)
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
unt
Postitusi: 476
Liitunud: K Aug 27, 2008 12:40 pm

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas unt »

Tabasin end äkki selliselt lollakalt mõttelt, et kui nüüd antakse erakorraline luba hundi(huntide) küttimiseks, et kas siis tulevad seda tegema rikkad jahituristid Saksamaalt? Kes maksavad 230 eurut jahipäeva tasu ja lisaks veel trofee eest ka? Et selline ju see jahipidamine eelnõu järgi peaks hakkama edaspidi olema. Et siis saaks maaomanik ka oma tulu jahipidamise eest kätte. Muidu, krt, tulevad ja töllerdavad mööda omaniku metsi ja omanik ei saa kohe üldse midagid.
Või äkki oleks nüüd vastupidi, et jahimees küsib jahipäeva eest samasuguse tasu ja saab hundi tabamise eest veel lamba pealekauba?
No, vat, ei suudagi kohe probleemi oma rumala peaga lahendada?!

Tegelikult tuli häid mõtteid veelgi :VS
. . . et kui viskaks äkki Looduskaitse direktiivi ja Berni konventsiooni hoopis nurka, kehtestaks Varblase toodud ulukite piirmäärad (oli vist mingi 3000 metskitse ja 2000 metssiga), et siis sureks hundid ise välja ja kui siis selline murdmine kusagil ikkagi äkki tekiks, et siis oleks nõudeõigus kõigil - et maaomanik saaks 230 eurut jahipäeva raha ja jahimees 230 eurut tööraha ja selle kõik maksaks kinni - noh, ma ei tea kes? Või siis hoopis riik ise?! Oleks ju kah suurepäreane lahendus?!

Või äkki jätaks praeguse toimiva jahisüsteemi alles? Aga, noh, ei saa :P Kust siis pappi tulema hakkab?


Pühadeeelne õhtu - palju häid mõtteid :wink:
Jahil juhtub nii mõndagi... ja kõigil pole vaja kõike teada!
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas Üllar Tamm »

Hämmastab inimeste lauslollus :VS Hundid murravad hulka lambaid, osad on ka poolenisti söödud ja peremees jätab oma lambad ka järgmiseks ööks samale karjamaale huntidele söödaks :M
Lisaks ka lõigu esimeses postituses viidatud artiklist. Sellise lolluse peale ei oska öelda muud kui "Tule taevas appi!!!" :P
Kuidas ülejäänud karja võimalike järgmiste rünnakute eest kaitsta, seda lambakasvataja ei tea. Eigo nentis, et ka kohalikud jahimehed kutsuti kolmapäeva õhtul karjamaa juurde, ehk õnnestub murdjad maha lasta. “Nemad naersid kohe välja. Ütlesid, et hunti lasta ei tohi, hulkuvat koera ka lasta ei tohi. Mis siis tegema peab, mis toimub? Hakkame Saaremaal lõpuks hulkuvaid koeri ja hunte kasvatama, kui midagi ette võtta ei tohi,” ei mõista Eigo, mida ta oma alles jäänud loomade kaitseks ette võtma peaks.
Kas siis tänapäeva loomapidajatele pole keegi õpetanud sellist lihtsat asja, et loomad tasuks ööseks lauta varjule ajada?
Või on see hoopis osa kavalast äriplaanist, et tagantjärgi kõvasti kisada ja kahjutasusid nõuda :wink:
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas Ahto Kattai »

See on järjekorde näide ,et tavakodanik pole kuulnud midagi ei jahimeestest ,ega nende tegemistest .Teda lihtsalt ei huvita mis jahinduses toimub,seda momendini kuniks abi läheks vaja.
Seda lauta ajamist- :M ,kindlast on farmereid kellel polegi lauta ,kui sellist ,hea kui mõni katusealune olemas on.Ja karjamaaks võib ka vabalt olla see üks ja ainumas maatükk(Saaremaa :) )kadakate vahel,kuhu sa hing neid sealt siis ikka ajad!?Mees ju ise vist mainis ka ,et ei tea isegi täpselt palju tal neid loomi üldse on.
kahro
Postitusi: 313
Liitunud: N Veebr 16, 2006 7:30 pm

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas kahro »

Ma olen kuulnud ,et tavaline liikumis anduriga valgusti aitab. Karud ja hundid pidid pelgama. Juhul muidugi kui elekterit on!
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas andrus »

Meie probleemne hunt paar aastat tagasi vaid vilistas igasugu tuledele ja viledele.Kui ikka tuli isu siis vasikaid ka murdis.

Abiks oli eriluba ja mehed pidevalt vasika aia ääres peni passimas.(kas nüüd päriselt kah sellest abi oli ei tea,vasikate murdmine igatahes lõppes)
jahismurf
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas Motorist »

Üllar sa ei lugenud Artiklit korralikult läbi...mees arvab endal olevat ca 1500 lammast...sellesk on ikka lauta vaja, et meid "ära mahutada" :D ...aga see, et Saaremaal hunti on, pole mingi ime...eks see puduloius kasutab kah jääteed nagu meiegi :lol: . Ning kui saarel pole mõned aastad hundijahti peetud siis paljunemise protsess on saanud vabalt kulgeda. :wink:
Mulle meeldis Unt'i mõte...nüüd oleks paras aeg maaoamnikel papp oma maade jahindusliku haldamise eest välja lasta :lol: ...võiks ju Varblaselt raha ette küsida....lubab teine ju nii mesikeelselt piimajõgesi ja pudrumägesi maaomanilele, kes nendega kampa löövad... :evil:
soul
Postitusi: 124
Liitunud: N Jaan 27, 2005 1:22 am

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas soul »

Viimati muutis soul, N Aug 25, 2011 11:09 am, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Hundid Saaremaal

Postitus Postitas aadu kadakas »

Soul, ärge pahandage, aga küsiksin Teilt antud asja kohta oma isiklikku arvamust/seisukohta.
Vasta