Kogukondlik jahipidamine (Eesti võimalused)

Siia paluks filosofeerivad väljaütlemised,mis ehk kaasaegsetele mõistmatud ja tulevikus arusaamist leiavad.
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kogukondlik jahipidamine (Eesti võimalused)

Postitus Postitas Motorist »

Aadu, Soome on mõnes mõttes tõesti kogukondliku jahi musternäide...Rootsi ja Norra on sellest verst maas ja muus euroopas pole kogukondlikust jahist mõtet kõvasti rääkida...seda ei ole...või peaaegu ei ole. Soome on veel teises osas eriline...seal on siiani toimiv nn igamehe õigus jahile 13 maakonnas....need on nn põhjaosariigid, kus isegi soome jahiseaduse järgi riik võimaldab jahti pidada suht vabas ulatuses riigimaadel...sul peab olema antud maakonnaga side ja pead võtma jahtlitsensi. Jahiseltside ülesehitus/liikmelisus tõesti maapõhine/kogukonna põhine, kuhu võetakse ligi nn vaeseid linnasugulasi ja tuttavaid...Üldiselt aga on jahiseltsid väga kinnised liikmelisuse osas...samuti ei ole Soome naljalt võimalik minna nn jahiturismile, kui sind just mingi jahiseltskond ei kutsu...ja üldjuhul kui juba kutsutakse on see tasuta.
Mis veel huvitav...mehed peale jahti ei torma saaksi jagama nagu meil vaid see riputatakse ilusasti konksu otsa laagerduma ja jahihooaja lõpus või siis vajadusel varem jagatakse liha kogu jahiseltskonna ja kogukondsete vahel võrdselt vastavalt jahil käidule ja ei unustata ära ka maaomanikke, kes jahimehed pole...kodukorrad väga täpselt määratletud kohustused jagatud. Samas ei ole maaoamnikel sh ka suuroamnikel jahis olles mingeid privileege...lähevad ajuse nii mis mürin, kui jahijuhataja ütleb...vähemlat neis kus mina olen käinud. jahijuhataja/seltsi juhataja on absoluutne autoriteet ja tema korraldused kuuluvad vastuvaidlematule täitmisele. Nii et ordnung nagu saksa sõjakoolis. Maarendi/jahiõiguse kohta, mis nende seaduses määratletud ei oska midagi öelda, aga nagu aru sain jutuajamistest maaomanikust jahimehed ei küsi üldjuhul mingit rendist maa eest kui kuuluvad samasse jahi porukasse. Lapis üldjuhul selleks vajadus isegi puudub, kuna seal laiuvad laialt riigimaad ja neil saab vabalt jahti pidada (peab olema side antud maakonnaga). Muusaes mul on mõned Lapist pärit kuid mujal elavad soome jahimehed tuttavad, kes selle seaduse taustal/mõjul on end sisse kirjutanud enda sünnikohta omamaks õigust seal jahti pidada...
Soome kogukondliku jahi üheks alustalaks on jahimeeste suur arv suhtesse elanikonda 150 000 versus 5 miljonit, samas kui Saksamaal (2004 aastaraamatu järgi) 350 000 versus 85 miljonit...eesti on selles osas heas seisukorras 16 000 vesrus 1,4 miljonit...nii et hoiame ja arendame seda, mitte ei üritaks seda uue seaduse kaudu likvideerima hakata :lol:
Olles suhelnud palju välisjahikülalistega mitmetelt maadelt ei ole paljud rahul tänase jahikorraldusega omal maal ja kuuldes meie jahikorraldust soovitavad soojalt seda hoida, kuna nende kodumaal on see muutunud äri ja rahaobjektiks...seepärast siia tulla püütakse, kui hind vastuvõetav on...
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Kogukondlik jahipidamine (Eesti võimalused)

Postitus Postitas Sarvik »

mjahhh.....eestlaste sotsiaalse mälu.... häda ja viletsus see orjarahva sündroom.....orjad teatavasti ei tahagi saada vabaks....orjad tahavad saada orjapidajaks.... :lol: :lol: :lol:
kärbes kirbule!
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kogukondlik jahipidamine (Eesti võimalused)

Postitus Postitas aadu kadakas »

kakuke kirjutas:Ma ise nuputanud isekeskis, et mis asi see tõuke annaks, et kogukonnapõhisus üldse toimima hakkaks ja ei oleks seda rahavalu, mis kõik ilusa rikub. Nii palju kui ka ei mõtle, oleks esimese asjana vaja jahi juurest välja rookida sõna äri. Mis oleks, kui jahiga seonduva rahaks tegemine oleks tabu? Ma arvan, et asi oleks puhtam nagu näiteks praegu omas kodus kasvatatud sea omaks tarbeks tapmine. Raha ajab igal pool inimesed tülli.


Ilmselgelt see sõna "äri" ühel või teisel moel ja tasemel ei anna võimalust normaalseks kogukondlikuks jahiks. Või mis siin rääkida, ainuüksi hästi organiseeritud ühisjahidki juba annavad parema tulemuse ning ei lase teatud meestel ja kildkondadel oma ärikesi ajada. Enamjaolt on äri jahis ju meil see poolpeidus olev asi ning siis käibki asi mängu ilu peale, et räägitakse erinevatele osapooltele erinevaid jutte.
Riigisektorist on kostnud, et tegemist jube keeruka teemaga (jahiäri regulatsioon) ning seetõttu pole võimalik (pole tahtmist) mõelda välja sobivaid või vähemalt ohjavaid regulatsioone. Ja kogukond ideena on ikka olematu küll, et sellist teemat ise endapidi jooksma panna.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kogukondlik jahipidamine (Eesti võimalused)

Postitus Postitas aadu kadakas »

Üks mõtteke siia veel. Muidugi võiks arutada alati ka selliste asjade üle, kas paat liikus pardijahis või kes pööningul on vmt... :D
Kui mõtiskleda kogukondliku jahipidamise üle, siis tasuks taustelemendiks võtta ka suuremat kaliibrit- näiteks Eestimaa. Meie inimeste vaimne tase (mille üheks näitajaks on sotsiaalsuse ja kooselamise tahe), esindajate vajadus ja samuti nende vahest veidrad esindamised, riigi avatus väljaspoolt tulijatele, regulatsioonide kaotamine ja mis kõik veel. Eks ka kogukonnas näiteks küla või piirkonna (teisisõnu rohujuure) tasemel on sarnaste kriteeriumitega tegemist. Kujutage näiteks ette, kui ühes terve kogukonnaga külas hakataks ühel päeval mingisugust "uue aja" süsteemi vägisi juurutama ja seeläbi kogukonda lõhkuma?
Kuna mujal läheks liiga teemast välja, siis lisan siia mõtte. Kui nüüd vaadata lähemalt, mismoodi on seotud kogukondlik jahipidamine turismijahindusega, siis leiab seoseid küll. Enamasti on igal aktiivsemal jahimehel tuttavaid-sõpru väljaspool Maarjamaad. Igati tore ning eluterve läbikäimine. Küll aga tuleb tõdeda, et tegemist on kogukonna aseainega ning suhted on paremad väljaspoole. Väljaspoolt tulijad aga saavd siit emotsiooni ja toreda puhkuse enamasti. Ehk siis meie kogukondlik jahipidamine on tihti kitsa ringi suhestus välismaailma mõtte/huvi/hobikaaslastega. Kogukond Eesti-siseselt pole aga tõepoolest vaid kitsa temaatika(jahindus) suunata.
Vasta