Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

rajaleidja kirjutas:
Motorist kirjutas:Mulle tundub, et Kuristiku tänav on võtud tõsiselt madala profiili ja üritab vaidlust maaomanikega mitte eskaleeria omapoolsete kommentaaridega pressis. Viimases jahimehes pole uusest jahiseaduset peaaegu juttugi :lol: ...v.a. esinaise tgasihoidlik sõnavõtt tegevjuhi veerus, ESJ presidendi kõne kokkuvõte jahimeeste kokkutulekult ja muidugi seal toimunud arutelu refereering...
Samas mingit uut olulist infi seaduseelnõu arutluste kohta ei ole. Huvitav, huvitav mis küll on põhjus :M

Ja mida annaks Eesti Jahimehes seaduse maha tegemine. Ega tavainimene seda loe. Loomulikult võiks mõnes päevalehes vastuartikleid kirjutada. Aga vähemalt midagi nad toimetavad. Minu teada peaks täna olema neil koosolek, kus kohal ka riigikogu liikmed, kes riigikogus jahindusega tegelevad.

Kuna kogu seda uue jahiseaduse väljatöötamist on saatnud müsteeriumile sarnanev saladuseloor koos tähelepanu kõrvalejuhtimisega olulistest valupunktidest, siis ei piisa ilmselgelt "vähemalt midagi nad toimetavad" stiilis lähenemisest. Küsimus pole ka selles, et pimesilmi tuleks kogu aeg uut säädust maha teha. Pigem tuleks sirge seljaga rääkida asjadest nii nagu nad on (seda tulnuks teha algusest peale), mitte kavalate diplomaatidena seirata erinevaid "tuuli". Ja ma ei näe selles mingit veidrat olukorda, kui üritataks ka nö "tavainimesele" info kõrvade vahele viia - keda siis see EJS tegelikult esindab?.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

http://www.maaleht.ee/news/mets/jaht/po ... d=56293286

turismijahi ülevaade EJS-i pilgu läbi
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Feen »

Selle turismijahi statistikaga on ka nagu ta on. Mul käis nt Türgist 1 jahimees külas, minu püssiga, nimekirja alusel. St,mitte turistina muidugi, raha ta ei maksnud, aga välismaine jahimees ikka :) Siit tekkis küsimus, et kui palju jahimehi nii Eestist läbi käib, et liidetakse nimekirja ning mingit jahiluba ei väljastata. Keegi ei hakka nimekirjade põhjal nuputama, et kas oli tegemist nüüd välismaalasega ning kus riigist pärit. Pole kuulnud ka, et sellest mingeid probleeme juhtunud oleks ja hirmus kaos meie metsades toimuks. Muidugi, vahepeal oli ajakirjanduses järjest ja järjest lugusid kuidas mõni jahiturist lasi valet looma või inimest, aga ega statistika selliseid asju ära ei hoia. Natukene nõrk argument EJS-i poolt. St, maaomanikel, turistidega tegelejatel on lihtne väita, et küll nad hakkama saavad.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
kraavik
Postitusi: 378
Liitunud: E Okt 03, 2005 4:06 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas kraavik »

Ega see jahituristide arv ei olegi nii vähetähtis argument. See peaks ära näitama neile maaomanikele, kes loodavad tulevikus selle tegevusega mille kokku ajada, et ega neid kliente ei pruugu sugugi kõigile ja piisaval määral jaguda. Isegi siis, kui pakkumist suurendatakse - selle eelduseks peab olema ikka nõudluse kasv. Ainus, mis saab nõudlust suurendada, on soodsam hind sama või parema kvaliteedi juures.

Aga minu jaoks on täna ikkagi ebaselge, mida siis EEML, kes on võtnud omavoliliselt õiguse rääkida KÕIGI maaomanike eest, täna ikkagi nõuab? Saan aru, et neid ei rahulda ka see seaduse variant, kus 2/3 maaomanike häältega saab piirkonna kasutaja välja vahetada ja ulukikahjud tuleb kompenseerida jahimeestel. Mulle on jäänud mulje, et nende nõudmiseks on täielik seniste jahiseltside kapituleerumine ja kogu jahinduse korraldamise õiguse andmine EEML-i kui kõikide maaomanike kaitseingli, kätte.
Infot ju tegelikest nõudmistest väga avalikkusele ei leki. Rääkitakse vaid abstraktselt maaomanike õigustest, mida on vaja kaitsta.
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas tony »

Feen kirjutas:Selle turismijahi statistikaga on ka nagu ta on. Mul käis nt Türgist 1 jahimees külas, minu püssiga, nimekirja alusel. St,mitte turistina muidugi, raha ta ei maksnud, aga välismaine jahimees ikka :) Siit tekkis küsimus, et kui palju jahimehi nii Eestist läbi käib, et liidetakse nimekirja ning mingit jahiluba ei väljastata. Keegi ei hakka nimekirjade põhjal nuputama, et kas oli tegemist nüüd välismaalasega ning kus riigist pärit. Pole kuulnud ka, et sellest mingeid probleeme juhtunud oleks ja hirmus kaos meie metsades toimuks. Muidugi, vahepeal oli ajakirjanduses järjest ja järjest lugusid kuidas mõni jahiturist lasi valet looma või inimest, aga ega statistika selliseid asju ära ei hoia. Natukene nõrk argument EJS-i poolt. St, maaomanikel, turistidega tegelejatel on lihtne väita, et küll nad hakkama saavad.


Välismaalase jahitunnistus ikka väljastatakse, muidu ju salakütt. Seega väliskülaliste arv teada, puudub ainult ülevaade jahipäevade suhtes, mis kajastub vaid nimekirjades ja jahituusikutel.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Turismijahi tahk on olulisema kaaluga, kui välja paistab. Tahetakse enamus väikemaaomanikke uskuma panna, et hakkab suur tulu tulema ja selleks "lobiks" kasutatakse suurmaaomanike omanduses olevaid maid, mida EEML statistika pärast muuhulgas presenteerib katastriüksuste arvu kaudu. Lisaks RMK näidisoksjon loomulikult. Tegelikult aga ei suuda ükski väikemaaomanik konkureerida hetkel toimivate turismijahiettevõtetega. Seega võib eeldada, et luuakse süsteemi, kus turismijahti jätkuvalt ei reguleerita riigi poolt, vaid kinnistatakse sobilik juriidiline ruum toimetamiseks. Hoopis teine teema on see võitlus, kes jahindust riigivälisena edaspidi juhtima hakkab/jääb (EEML, EJS,?)
Ja see turismiteema ilmselgelt on üks suur põhjus, mis mõjutab küll kogukondlikku jahikorraldust, küll Eesti jahinduse sisekliimat.
SUPS
Postitusi: 132
Liitunud: T Nov 21, 2006 9:15 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas SUPS »

Huvitav ,kas need metsaomanikud ,kes keelamisüritusega liitunud või liituvad, peavad ise oma võssakasvanud metsasihid lahti raiuma ,et pahad jahimehed aru saaks kust piirid jooksevad või tuleb teeb EEML selle nende eest ära. Vaevalt et kõik jahimehed gps taskus ringi jalutavad,et siiamaani ja mitte üks samm edasi. Lihtne on ju kaardile punast jutti vedada ja öelda et sinna ei tohi, aga ei pruugi ju alati kaart ja loodus ühtida.
jell
Postitusi: 65
Liitunud: L Dets 05, 2009 2:25 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas jell »

Siin veel üks nupuke Metsalehest: http://www.maaleht.ee/news/mets/jaht/so ... d=56291846
[quote][/quote]Tulu saamise luges metsamaa rentimise peamiseks põhjuseks vaid iga sajas metsaomanik. Rahaline rent ei ole üldiselt levinud, raha saamist märkis vähem kui 4% vastajatest
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Nuuhh, aga vaadates Jagudi swenssonit ja tema ''reklaami'' ajakirjanduse veergudel, siis asi ainult ja eranditult RMK eeskuju andmise põhjal sellel ju põhineb :M
Varblase & CO õhutustöö on samasse auku ja eks siin meie hulgas reformikate hulka kuuluv turismiärimees on sama masti ning ka seaduse ülestöötajate hulgas.

EJS põhikirjalist tegevust vaadates on lugulaul ikka sama - turismijahi värgile toetumine...
Eks kõik tahtvad ju piruka ligi saada, rammusama leeme juurde.

Aadul on siinjuures vägagi õigus, et kaal on sinna ja ainult sinna kaldu.

Paistab, et siin riigis lihtsalt tahetakse kogu jahindus üle võtta ja asi seadustega rangelt limiteeritud piiridesse sunniviisiliselt panna.
Viimaste andmete kohaselt on toimunud ministri juures juba kaks arutelu, arutlejad on sama koosseis.
Ega siis jahimeeste ligi 16 000 seltskond ei tohigi midagi teada, lihtsalt pannakse fakti ette, et nüüd on edaspidi ''NII'' ja jutul lõpp.

Selles valguses on aru saadav, miks EJS ''madalat proofili'' hoiab ja kodulehel mingit infot avaldamas pole. Väga küsitav on, milleks on vajalik nii Kuristiku seltskond, kui koduleht.
Ju siis pole midagi asjalikku ''tsiki-briki'' ehk ärategemise kohta öelda.
Samuti pole laiemale jahimeeste ja naiste ringile ka suusõnalist informatsiooni, et ''mis-kus-kes ja kui palju''
PS pani siin ühes kommentaaris ilusti asja paika, öeldes välja tõe: Ja nüüd tõdege, miks EJS ei tee suuremat lobi, vaid läheb oma teed. See on klassivahe ja erinevad huvid.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Sarvik sai õiguskansleriga jutule,kas siis kedagi pole ,kes EJS -i kirja saadaks ja otsesõnu küsiks,mis toimub? Kui nad siia ise ei taha kirjutada võib ju siis meile vastusest copy paste teha! See nüüd suur riiklik saladus küll olla ei tohiks(ministri nõupidamised), asjaosalisi võiks ikka asjade käigusga kursis hoida!
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ats »

nujh, valame õli tulle, huvitav, et pr. Keskkonnaminister isiklikult tänab hr. Eelmaad uue jahiseaduse väljatöötamisele kaasaaitamisel!

(Huvitav miks peab kõik toimiva ära lõhkuma, kas ainult selle pärast, et seadus on VENE ajast? või on se va "mammona" nii suur sel alal?)
Pole looma, pole probleemi!
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aivar00 »

Sa Kult võid ju proovida. Ma ise mitu korda erinevate küsimustega meile neile saatnud. Ja ühelegi ei ole vastust tulnud. Viimati kirjutasin küsimuse millal Raplamaale jahijuhatajate koolitust plaanitakse.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Jahikeelu hoiatusaktsiooni toimumine selgub kolmapäeval

Nagu teatavad Eelmaa, Varblane ja CO erakate lehel
http://www.eramets.ee/uudised-1?art=2618

28.08.2011

EESTI ERAMETSALIIDU TEADE: Uue jahiseaduse ettevalmistamine on murdepunktis. Maaomanikel ja jahindusorganisatsioonidel on jätkuvalt erinev käsitlus euroopalikust jahindusest.

Pärast Eesti Erametsaliidu (EEML) pöördumist mitme valitsusliikme poole on Keskkonnaministeeriumi juhtimisel augustis toimunud intensiivsed läbirääkimised juba kaks aastat ettevalmistatud jahiseaduse eelnõu „värskendamiseks“. EEML on pidanud vajalikuks viia jahindus kooskõlla euroopalike õigusprintsiipidega, andes maaomanikele suurema rolli jahinduse korraldamiseks omal maal. Läbirääkimiste teine osapool, Eesti Jahimeeste Selts, on samas pidanud sobivaks ENSV ajast üle tulnud jahinduskorralduse säilimist.

„Maaomanike soovide arvestamine jahinduse korraldamisel on elementaarne kõigile demokraatlikele õigusriikidele,“ selgitas EEML-i juhatuse esimees Ando Eelmaa. „Omanikud soovivad, et nende maale jahti pidama tuleval isikul oleks selleks omanikuga eelnev kokkulepe. Ootus on, et jahinduse eesmärgil suureks aetud ulukipopulatsioonidega kaasnevate kahjude kandmises osaleksid ka jahindusorganisatsioonid ning kahjud hüvitataks õiglaselt.“

Ando Eelmaa avaldas arvamust, et Eesti Jahimeeste Selts pole läbirääkimistel koostöösoovi maaomanikega seni näidanud. „Täna maksab uue metsa istutamine üle 1000 euro hektar, samas on EJS selle hävimisel valmis panustama ainult 100 euroga. Eriti solvav oli aga EJS-i alternatiivne pakkumine kehtestada kahjude talumise kompensatsioonimäär 0,3 eurot/ha – sama naeruväärne, kui täna kehtestatud ja õiguskantsleri poolt põhiseaduse vastaseks hinnatud tehnovõrkude talumise kompensatsioon.“.

Ühisel arutelul on hinnatud metsa- ja põllumeestele tekitatud ulukikahju umbes 25 miljonile eurole aastas. Samas ei ole osapooled üksmeelsed jahinduse tulupoole hindamisel. EEML hinnangul on see selgelt alahinnatud ning maaomanike kaasamata jätmise tõttu ka ebaefektiivne.

EEML pole ka rahul, et jahialade moodustamine toimub riigi poolt jahindusorganisatsioonile maa põlistamise printsiibil.

„Riik eraldab kõigi omanike maa jahiseltsidele sisuliselt piiramatuks ajaks. Meie ettepanek on, et perioodiliselt kuulutataks välja jahipiirkondade kasutuslepingute sõlmimine ning antaks sellega võimalus kõigile huvilistele,“ selgitas Ando Eelmaa. Ta märkis, et EEML-i hinnangul on keskkonnaminister Keit Pentus teinud suurepärast tööd läbirääkimiste protsessi juhtimisel. Samas on põhimõttelistes küsimustes kokkuleppele jõudmine jätkuvalt lahtine. „Küsimus on kahjuks väärtushinnangutes,“ lisas Ando Eelmaa. „Meil kõigil oleks täna lihtsam, kui jahinduse „pronkssõdur“ oleks teisaldatud 1993. aastal.“

Eesti Erametsaliit otsustab jahi keelamise hoiatusaktsiooni läbiviimise peale teisipäevaseid läbirääkimisi. Otsusest antakse teada 31. augustil kell 13.15 algaval pressikonverentsil.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aivar00 »

Ainult üks lõputu demagoogia. Tehku oma aktsioon ära, et saaks ükskord ometi asi selgeks kui palju siis ametlikult neid nn. protestijaid on. Mulle lihtsalt tundudb, et seda ei taheta teha, kuna siis tuleb nende arvudega bluffimise asemel kaardid reaalselt lauda lüüa.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

[quote="uugamets"] „Küsimus on kahjuks väärtushinnangutes,“ lisas Ando Eelmaa. „Meil kõigil oleks täna lihtsam, kui jahinduse „pronkssõdur“ oleks teisaldatud 1993. aastal.“

Päris keskendumata võrdlus ehk parafraseerides teateküllkeda: "sellist jama on keeruline kommenteerida!". Mul lihtsalt tekkis antud väljaütlemise kohta küsimus, kes on siis "rüüstajad", kes Eesti eest seisjad? Igaljuhul jahimehed (kellest suur osa ka maaomanikud) pole siiani aktsioone korraldanud, niisiis...
KKminister loodetavasti oskab spontaanse kiituse taga õigeid otsuseid teha.
Vasta