beretta ES 100

Siin oleks tore vahetada mõtteid jahirelvadest , nende headest ja ka halbadest külgedest .
Milline relv millise jahi jaoks jne.
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas kirp »

mõlemad on kõvad tootjad. Remington on USAs väga levinud ja 11-87 on hea mudel (peaks olema kuulsa 1200 edasiarendus). Ehituselt on mõlemad mudelid sarnased (gaasikolviga). Valides kahe sarnase mudeli vahel on sageli otsustajaks pisiasjad. Kuipalju tsokke kaasas, kui kergelt neid juurde saab tellida, kas on "liikvel" nn. kuulirauda (Eestis on igasuguste jubinate hankimisega omajagu probleeme), kas lukukojal on optikakinnituse sälgud ja loomulikult kuidas laad istub. Väga kõva googeldamise tulemusel võid leida ka kuidas on sihtlatt rihitud. Erinevatel mudelitel on %, kui palju haavlitest jääb ülespoole kui palju allapoole sihtimispunkti natuke erinev. Mingil määral annab relva häädusest aimu see, palju leiad netis nende mudelitega taldrikulaskjaid (neil peab pyss väga hasti istuma ja tasakaalus olema). 11-87 lastakse taldrikut palju, ES100 kohta ei tea (enamasti on viiteid Beretta 391 kohta, mis olla yks väga hasti tasakaalus relv). Kindlasti võta enne ostmist relv lahti ja vaata millest on gaasimehhanism. Kui õieti mäletan, siis 11-87 on seal kusagil mingi kummitihend, mis võib katki minna. USA-s elades pole see mingi probleem, aga Euroopas olles kyll.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas Mart »

kirp kirjutas:Ehituselt on mõlemad mudelid sarnased (gaasikolviga).


ES-100 ikka inertsiga laeb ringi ( kasutusel Benelli inertia süsteem). Siit ka kahe relva suur erinevus.
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas kirp »

Mardi korrektiiv õige, ES 100 kasutatakse vana tüüpi inertsi-laadimissüsteemi (sellel pole veel roteeruvat lukupead). Enamus muid mudeleid Berettal gaasikolviga. Inerts-süsteemi eeliseks peetakse vähest tahmamist (ei pea teatud arvu laskude järel puhastama, nt. kui tiirus lased) ja lihtsamat puhastamist, sest vähem (liikuvaid) osi. Samas olla inerts-süsteemiga relva tagasilöök teravam, mistõttu Benelli on paljudele mudelitele ehitanud lae sisse spetsiaalse tagasilööki pehmendava süsteem (plastkabadele vist ainult). Yks poolautomaatide omapära veel - vaid teatud mudelitel saab ilma lukku lõgistamata padruneid salvest välja (vajutad nupule ja tulevad ludinal) . Kas kummalgi jutuks oleval mudelil see võimalik on, ei tea, Browningu Maxusel peaks kyll olema. Selline võimalus kiirendab padrunite vahetamist kui vaja ühelt jahiobjektilt teisele "hüpata". Padrunite kiire ja hääletu vahetamine on poolautomaatide nõrk koht, luku lõgistamine on vaikses metsas kaugele kosta. Kui vahetamise "oht" jahis üleval, siis poolautomaadi mehed jätavad salve yhe padruni jagu tyhja ruumi, lykkad vajadusel teist sorti padruni salve ja yhe luku liigutusega saad teist sorti moona rauda (kahjuks kaotad niiviisi selle 3-nda padruni, mis teeb vahe sisse kaheraudsega võrreldes).
Kasutaja avatar
Marekp
Postitusi: 172
Liitunud: L Sept 06, 2008 6:40 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas Marekp »

Siin ja mõnes teises teemas on ka mainitud poolautomaadi laadimisel tekkivat "lukulaksu". Olles ise 5 aastat Beretta Urika omanik, siis ma ei pea enam vastu ja pean ära küsima - mispärast Te peate jahisituatsioonis luku laksuga kinni laskma? Jahisituatsioonis kui ei taha müra teha saab ju luku ka vaikselt kinni lasta, hoides teise käega lukust kinni ja lased vaikselt kokku ja see ei tee rohkem müra kui 2-raudse lahti-kokku murdmine. Nagu kirp juba mainis, siis tulevad padrunid salvest välja nuppu all hoides ja teise käe pöidlaga vajutad salves oleva padrunit korra sisse poole, seejärel jookseb salv ludinal tühjaks. Luku lõgistamine salve tühjaks ei lae, kuna ümberlaadimine toimub ju gaasi või inertsi abil - selleks peab toimuma lask. :!:
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas honkomees »

no olemata ise poolautomaadi omanik, kommin ikkagi :lol: See aasta üks meie mees lasi põdrale poolautomaadist 3 pauku, salv tühi ja siis veendus seeria tulemuses ning kuulis raadiost, et teine koer põdraga on temast ca 100 m kaugusel - no laadis vaikselt, käega saates uue padruni salve, põder jäi teele seisma ja ei mingit pauku ... see poolautomaat ilma laksuta ei lae korralikult.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas andrus »

Just täpselt......kui pole omanik ära kommenteeri! Mul kah 2 poolautot(vint ja sile) olnud ja laadisid kõik kui vaikselt(päris saueri luku sulgemine pole) luku kinni lasid.

Pigem jäi sinul kui kõrval seisjal mingi nüanss antud olukorrast selgusetuks. :wink:


Kirp.........isegi odavatel türgi junnidel on võimalik "toru" tühjaks teha lukku lõgistamata.Tuleb vaid näpp õigesse kohta lükata.
Minu silmis oli poolikauto väga hea asi aga.........miks maha müüsin? Selle pärast,et kui ma üks kord jahi käigus pea ees lumme sukeldusin ja peale seda üritasin toru lumest puhtaks saada..........oli ikka k.pp küll.Lammuta laiali,külm,jälgi,et ükski osa kuskile lume sisse ära ei kaoks,toru tühjaks ei saa...........ja siis veel tuli 2 rebast ajust mulle peale.See oli minu viimane kord poolautoga metsas käia.
jahismurf
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas honkomees »

andrus kirjutas:...Pigem jäi sinul kui kõrval seisjal mingi nüanss antud olukorrast selgusetuks. :wink:...
eks ma edastan vaid õnnetu mehe selgitusi, ise äi mõista midagi tarka öelda
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas Joosep Käba »

Ei oma seda relva. Üks mees meil käib jahis vintrauaga sellisega ja üht omanikku tean oma külast veel. Aastaid koeramehe ametit pidand ja spetsiom sellepärast ostis. Tõrkeid ei ta et oleks olnud. Igast s***a pole mõtet rauda toppi lihtsalt. (308 barnauuliga jäi ühel mehel põder laskmata see hooaeg jälle).
Paar korda olen näppind ja ise mõne turaka last.
Lahtine sihik, noh tahab harjumist, eriti kui enamus aega kasutad teleskoopi muidu.
Mees laseb lätlaste monolitiga(plastrõngad peal) ja sellega on võimalik 10x10 cm ringi lasta 100 meetrilt. Ilmselt parandaks tihedust veelgi teleskoopsihik või spetsmoongi annaks veel juurde. Tegel ju vaskmantliga kuule tollele saada.
Miks rohkematel koerameestel pole? Eks ikka sellepärast, et unistavad, vint nagu esimene valik ja saab ka kudagi asja aetud.
Hinda viskas ka miskil ajal ca 600.- € juurde. Enna oli oma 16 000.- hinnaga ikka superluks.

Ise koeramehe ametit "peaks" oleks kindlasti üks valikutest. Samas on selle relvaga ka liinil seismine väga ok. Tavalise sileraua +\- 40 meetrile annab ikke üle püoole juurde ja kuuliga täpsus ka teisest klassist.
Kasutaja avatar
Heino
Postitusi: 149
Liitunud: P Dets 24, 2006 4:30 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas Heino »

Miks peab laskma lukul tagumisest asendist ise kinni joosta - lihtne, kui käega saadate ei pruugi padrun lõpuni rauda minna ja lasku ei toimu... Luku käega saatmise eest tahtis prappor N Liidu armees kallale tulla :-) minu 192 cm ja 105 kg päästsid mu naha :-) Aga idiomaatiliste väljenditega rikastatud tõlkimatu folklooriga kallas ta mu ikka üle :-) Kui lukk lõpuni ei sulgu, lasku ei järgne, kui lükkad korralikult luku kinni, siis pole probleemi. Mis relva puhastamisse puutub, siis Benelli on nii ehitatud, et käib kolmeks ja midagi kaotada ei ole võimalik. lumest (kui seda peaks kunagi tulema) puhastamine võtab max 1 min aega.
Käisin Soomes metsisejahis ja minuga koos marssis mööda metsa üks endine laskur ja tänane sõjaväe pensionäär, tal oli poolautomaat Valmeti oma, põhjendas ta seda sellega et tegemist on kõige kergema relvaga ja tegelikult nii ongi. Nii et kõlbab nii ajusse, kui kütiliini. Mul on lisaks veel kaks lahtimurtavat, nii et võrdlusmoment on olemas :-)
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas aivar00 »

tsiteerin:
Miks peab laskma lukul tagumisest asendist ise kinni joosta - lihtne, kui käega saadate ei pruugi padrun lõpuni rauda minna ja lasku ei toimu... Luku käega saatmise eest tahtis prappor N Liidu armees kallale tulla

Sama juttu kuulsin ka vene kroonus. Lisaks tööl tiirus olles kordi näinud kuidas naisterahvas näiteks Makarovitki vinnastada üritab. Tihti on tulemuseks padrun miskitpidi kelgu vahel kinni. Seepärast ka enda Benelliga nii ei käitu. Lukk taha ja ise jookseb vedru mõjul kolksuga kinni. Ja miski rebase pärast hakata põdema kui too juhtub sea asemel võsast välja jalutama :M
ikka lõbusalt
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas andrus »

Viimane lopp tuleb kinni omal kinni lukata.Ja raagime relvadest mitte vene imedest.
jahismurf
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas Üllar Tamm »

honkomees kirjutas:... no laadis vaikselt, käega saates uue padruni salve, põder jäi teele seisma ja ei mingit pauku ... see poolautomaat ilma laksuta ei lae korralikult...


Asi pole mitte korralikult laadimises, vaid spetsiaalselt konstrueeritud tagamaks kasutaja ohutust!
Käega lukku saates pole lukul piisavalt hoogu, et lööks padruni hoidjasse, lukk ei sulgu lõpuni ja lööknõel ei ulatu tongini.
Proovige kunagi püssi puhastades, kas õnnestub näppude vahel tühi kest :!: luku otsa padrunihoidjasse suruda. Pakun, et see polegi nii kerge, vedrud on päris tugevad :wink:
Oma Benellil saab kuul peale lasku korraliku kiirenduse, enne kui gaasid pääsevad torust kuuli tagant gaasikolvi taha, mis lükkab lukku paar cm tagasi ja vabastab selle lukustusest. Edasine laadimisprotsess toimub juba torust tuleva gaasi survel, mis paiskab luku tagumisse asendisse, kust see vedru jõul taas algasendisse naaseb.
Pole teisi marke lammutanud, seega ei oska täpsemalt nende ehituse üle targutada :lol:
Mõelge pisut, mis toimuks ilma luku täieliku sulgumiseta lasu hetkel. Kumb avaldab suuremat vastupanu püssirohu gaasidele, kas luku taga olev vedru või rauda surutav kuul :M
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas Üllar Tamm »

andrus kirjutas:Viimane lopp tuleb kinni omal kinni lukata.Ja raagime relvadest mitte vene imedest.


Algul relva tundma õppides üritasin ka paar korda, ei õnnestunud :D Minu relval piisab, kui lasta lukk ca poole maa pealt vabaks, vedrul on siis veel piisavalt jõudu.
Jutt siis Benelli Argo 308-st, peaks vist ikka relvade alla minema :wink:
Kasutaja avatar
Marekp
Postitusi: 172
Liitunud: L Sept 06, 2008 6:40 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas Marekp »

Vintraudsete poolautomaatide koha pealt ei oska kaasa rääkida, aga siledatel läheb lukk vaikselt lastes ise lõpuni kinni ja ei pea seal midagi ise lõpuni lükkama. Vähemalt minu Berettal on see nii. Sõjaväe memuaare ei maksa tõesti siis teemasse pookida kuna see vaikselt luku kinnilaskmine kehtib ainult jahisituatsioonis kui ei taha müra teha, kõikkides teistes olukordades lasen luku oikeaoppisesti kinni (loe: vabalt). :wink:
Kasutaja avatar
Heino
Postitusi: 149
Liitunud: P Dets 24, 2006 4:30 pm

Re: beretta ES 100

Postitus Postitas Heino »

Saab lukuga ka lõgistada padrunid salvest välja :-) Selleks on päästikukaitse juures vallatu metallist nupuke, mille vajutad alla ja saad järgmise padruni rauda tõmmata ja soovi korral sealt välja jälle :-)
Vasta