Hundid

Huvitavaid tähelepanekuid ulukite käitumisest.
Vasta
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas rajaleidja »

Mina räägin ühes konkreetses maakonnas sisse piiratud huntidest + paar seltsi kõrval maakonnas.
Aga olgu jääb sulle sinu arvamus. Tundub, et see on ainuõige arvamus. Eks suure tõenäosusega oli tegemist hoopistükkis jänese jälgedega, mille lambast jahimehed olid arvanud huntide omadeks ja need hundud, mis lasti, olid tegelikult spanjelid
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Re: Hundid

Postitus Postitas hendrik »

GC kirjutas:
hendrik kirjutas:
Eks ole tõesti - iga üks peaks vast loogiliseks, et igas maakonnas (jätame saared naljaviluks välja) 20 hunti ikka leidub? 13x20=260 hunti. Nüüd võiks tõsta käed need maakonnad kus neid rohkem on... Alla 300 hundi ei mängi mitte mingi valemiga välja ning tänasel päeval on neid ilmselt veelgi enam. Kui veel külajutud "vasakule jalutanud" huntidest kokku lüüa, siis on see 300 ka naljanumber.


Ja kas sellist laest matemaatikat peaks nüüd tõsisemalt võtma, kui nende paljukirutud spetsialistide oma, kes aastaringselt tegelevad andmete kogumisega!?
Ma ei väida, et neil alati õigus on, aga selline jahimehele omane emotsionaalne arvukuse määramine nagu eespool, ei saa küll kuidagi tõele lähemal olla!
Hundid teadupärast ei tunne maakonna piire.


Ei pea võtma miskit tõsiselt - selles elavas näites ei ole ühtegi uuringule põhinevat fakti, loendust ega muud asjalikku. Aga see väide on sisuliselt sama väärtuslik kui see, et Eestis on 150-200 hunti, minu sügavalt isikliku arvamuse kohaselt. Tuttavaid on mul üsna palju ja tihti on nad kirglikud looduses liikujad, samuti jõuab üsna tihti minuni neid infonupukesi, kui keegi on hundi "fikseerinud". Sisetunne ütleb, et suurkiskjaid on enam kui ametlikult välja öeldakse.
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas hundikütt »

Hei mehed,ärgem nüüd tülli ka pöörake. :) See suurkiskjate arvukus on nagu on,ei tea seda täpselt keegi.Arvan ,et enne olgu see limiit väiksem ,et jaguks küttimiseks ka järgmine aasta,kui tekib kuskil probleeme antakse ju erilube.Oleme ausad,suurkiskjate jaht on atraktiivne ja isiklikult soovin,et seda jaguks igasse aastasse.On ju ka selliseid kütte ,kes arvavad,et hunt-ilves tuleks ära hävitada,lihaloomi jääks rohkem alles :) :mrgreen: Ei tea kas mul on õigus aga mõtlen,et hundi hävitamisega saaks tänapäeval suht lihtsalt hakkama.Kui vene ajal oli hunt lindprii ja ei suudetud piiri panna,siis see on arusaadav.Praeguse tehnika juures pole see vast probleem.Kogu jaht on ju palju mobiilsemaks muutunud-autod ,saanid atvd,telefonid,raadiosaatjad,vintraudsed relvad.Olgu siis neid loomi ennem rohkem kui üldse mitte.Kui asi hakkab ikka päris käest ära minema,küll siis ka limiite suurendatakse :D
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Hundikütilt üsna huvitavad väited! Nõuka ajal tegelesin üsna aktiivselt hundijahiga ja ütleks ,et selliseid "vägesi" ,kui siis hundijahile kokku aeti ei tasu praegu loota.Paljudel on oma töö,mida niisama lihtsalt ei saa nurka visata.Seega tehnika võib ju parem olla ,aga sinna tehnika külge on inimresurssi ka vaja.Ei ole üldse seda meelt,et kõik suurkikjad peaks ära tapma,aga selline kellegi suvaline jumala mängimine on ka minumeelest täiesti mõtetu ja liiast.Seda nimelt oleks üsna lihtne kntrollida,lastes üheks aastaks hundid "rivitult" .Üsna tõenäoliselt kütitakse neid samas suurusjärgus mis praegugi.Erinevus oleks ilmselt marginaalne.Arvan seda seepärast,et võib vist väita ,et 2/3 on meil eestis selliseid alasid ,kus mehed apsoluutselt hundijahti kas siis ei oska pidada v pole sellest lihtsalt huvitatud.Seega pole põhjust karta ,et hundid lõpevad.Seda oli nõuka ajal näha,kevadeks oli meil omastarust plats puhas ,järgmiseks talveks oli aga nagu võluväel hunti samapalju.Järelikult oli piisavalt kohti kuhu meie oma jahtidega ei jõudnud.Ei usu iialgi ,et neid venemaalt siia nii palju juurde tuli.Praegu ,aga toimub mingi jura ,kus jahti üks mees siin lubab, seal keelab, segades oluliselt nende meeste jahti ,kes seda edukalt teha saaksid.Järvamaal on tänaseks nii hundi kui ilvese limiidid lastud,täna hommikul aga avastasin praktiliselt külavahelt kuue hundi tegutsemisjäljed ,kes põllul kitsedega maiustamas olid käinud ja suundusid puhkama GC jahimaale.Lisaks oli liikvel veel kaks ilvest ja see maaala on Järvamaast kaduv väike nurgake . :M Need vaid minu mõtted!
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas Ain Aavik »

Ja liidame sellele veel kaitsealad, kus kiskjad on ära õppinud varjumise - lisame veel sellele jahipiirkonnas oleva üliräbuse, võsa täis kasvanud ala, mis on tuulemurdu täis alates kuskil aastast 2002 kus kohalt põder juba häda sunnil serva läbides jalaluu murrab, kuhu koerad keelduvad minemast, ammuks veel inimene-jahimees ... kus jahti pole mäletamist mööda kunagi peetud. Ja ongi huntidele sobiv varjuala loodud, kus kohal sigida segamatult ja siis karjas rüüsteretki korralda lambaaedadesse ja metsloomadele.
Talvel on vähemalt lumi, kuid hundid on ka talvel liikuvamad.

Ega kõik jahipiirkonnad polegi sellised, kuid on paljudes jahipiirkonnas alasid, kus jahte ei toimu, küll kauguse või mõne muu ebamugavuse tõttu, näiteks ligipääs ... mis te arvate, mis seal toimub just poegimise perioodil ja miks need muud metsloomad sealt eemale hoiavad.
Olen metsas nii töö tõttu, kui muidu palju ringi liikunud ja tähelepanekuid teinud. Paar hundipesakondagi on leitud selliste tuiamiste tulemina.
Ja need on siin mu väljaütlemised võtke või jätke.
Mis puudutab aga siin eelnevalt jutuks olnut, siis ütlen selle kohta nii palju, et eks inimese eest kostavad ikka tema teod ja paika paneb inimene ennast ikka ise, ma vaid konstateerisin fakte.

GC kirjutas ''Ja mina tahaks selle jahimehega tuttavaks saada, kes ilmeksimatult hundi ja koera jälge eristab, uugamets!''

Juttu polnud mitte ainult jälgedest ... huntide tegemistel on oma käekiri, sellele lisaks ka veel jäljed ...
Pean järgi küsima, kas tuttavad jäägrid, kelledest rääkisin, soovivad tutvusringkonda uusi tuttavaid :M
Samuti vanemate jahimeeste 80 aastaste ja üle taatide käest, kellega mul on au olla tuttav ja kelle õpetussõnad ja jäljetundmine mulle poiskesele (53) nii mõnigi kord päris hämmingut tekitab ...
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
MLP
Postitusi: 466
Liitunud: T Jaan 17, 2012 8:20 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas MLP »

ka seda meelt,et ennem olgu neid rohkem kui hiljem 0...hundil on looduses oma mõte .mõnede arvates võiks neid olla lagi 50,aga kes ,siis viitsib metskonna ja muude tegelastega võitlema hakkata kui männi noorendikud on p.....e pistetud ja sead kõik põllud ja hoovid yless keeranud...
sinu nukker noku!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas Feen »

MLP kirjutas: kui männi noorendikud on p.....e pistetud ja sead kõik põllud ja hoovid yless keeranud...



Sellega saavad muud loomad niigi hakkama, on neid hunte natukene vähem või rohkem. Tõmbuvad suurematesse karjadesse ja teevad lokaalsemalt rohkem kahju.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas GC »

kult kirjutas:Järvamaal on tänaseks nii hundi kui ilvese limiidid lastud,täna hommikul aga avastasin praktiliselt külavahelt kuue hundi tegutsemisjäljed ,kes põllul kitsedega maiustamas olid käinud ja suundusid puhkama GC jahimaale.Lisaks oli liikvel veel kaks ilvest ja see maaala on Järvamaast kaduv väike nurgake . :M Need vaid minu mõtted!


Tean nende liikumist ja sellist karja pole mina sel talvel siin näinud.
Samas väidavad Kõue mehed, et neil kari kadunud... mina teen sellest omad järeldused.
Taevast nad ju ei saa sadada!
koos koeraga
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas GC »

uugamets kirjutas:Mis puudutab aga siin eelnevalt jutuks olnut, siis ütlen selle kohta nii palju, et eks inimese eest kostavad ikka tema teod ja paika paneb inimene ennast ikka ise, ma vaid konstateerisin fakte.


No aga pajata siis nendest tegudest ja faktidest.
Väide, et näiteks ametnik Männil kabinetist väljas metsas ei käi, on küll täiesti alusetu!
Väga palju käib!
koos koeraga
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas Mart »

MLP kirjutas:ka seda meelt,et ennem olgu neid rohkem kui hiljem 0...hundil on looduses oma mõte .mõnede arvates võiks neid olla lagi 50,aga kes ,siis viitsib metskonna ja muude tegelastega võitlema hakkata kui männi noorendikud on p.....e pistetud ja sead kõik põllud ja hoovid yless keeranud...


Siis jõuame lõpuks sinna, et hakkame ka põtra kaitsma ja sigu, metskitsest saab ka ohustatud liik.
Huvitav kas mingeid mudeleid on ka kusagil koostatud, et mingitel x tingimustel pöördub asi ühes suunas ja y tingimusel teises suunas, mis, mida ja kuidas mõjutab.
Millegipärast levib arvamus, et meil seal kõikse targemad kabinetis istuvadki, aga ehk nad ei olegi väärt seal istuma. Ehk on noori andekaid ja helgemaid päid peale sirgunud ja tuleks neile võimalus anda, sest tundub, et hetkel valitsev meeskond on juba asja kihva keeranud. Jamaks läks asi juba siis, kui hundid külla koeri murdma tulid. Saksamaal poleks sellist asja talutud, meie aga ainult koogutame müts peos. Vassitakse numbritega, keeratakse neid nö enda kasuks, saaks aga kümmne küünega toolist kinni hoida, juba haiglaseks muutub see asi.
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas hundikütt »

Üks noor ja andekas on küll sirgunud,nimeks Egon Niittee :D Tema üllitist oleme me juba näinud.
Kasutaja avatar
plinks
Postitusi: 40
Liitunud: K Juul 23, 2008 5:03 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas plinks »

Lätist neid ikka tuleb meite maadele seakarju harvendama, Põhja eestis omad kodumaised hundud neid ju hoitakse niigi. Raske on neile jaht kui maapiirkonnad inimestevaesed ja territooriumid suured, ei kaeba sest loomale peab jääma võimalus.
kes palju sööb on tugev, kes palju joob on julge:)
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas tony »

hundikütt kirjutas:Hei mehed,ärgem nüüd tülli ka pöörake. :) See suurkiskjate arvukus on nagu on,ei tea seda täpselt keegi.Arvan ,et enne olgu see limiit väiksem ,et jaguks küttimiseks ka järgmine aasta,kui tekib kuskil probleeme antakse ju erilube.Oleme ausad,suurkiskjate jaht on atraktiivne ja isiklikult soovin,et seda jaguks igasse aastasse.On ju ka selliseid kütte ,kes arvavad,et hunt-ilves tuleks ära hävitada,lihaloomi jääks rohkem alles :) :mrgreen: Ei tea kas mul on õigus aga mõtlen,et hundi hävitamisega saaks tänapäeval suht lihtsalt hakkama.Kui vene ajal oli hunt lindprii ja ei suudetud piiri panna,siis see on arusaadav.Praeguse tehnika juures pole see vast probleem.Kogu jaht on ju palju mobiilsemaks muutunud-autod ,saanid atvd,telefonid,raadiosaatjad,vintraudsed relvad.Olgu siis neid loomi ennem rohkem kui üldse mitte.Kui asi hakkab ikka päris käest ära minema,küll siis ka limiite suurendatakse :D


Vene ajal mingil perioodil saadi tõesti huntidest lahti mürgi abil. Hundi brigaadid sellega toime ei tulnud ja vaevalt ka täna sellega hakkama saavad.
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Hundid

Postitus Postitas Joosep Käba »

Tasu siin neid kiskjauurijaid ka ainult materdada.
Minu loll peakolu arvab, et hetkel lisalimiidi mitteolemasolu on hoopis KKA-s kinni.
KIGE
Postitusi: 40
Liitunud: L Juul 26, 2008 12:16 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas KIGE »

Samas Ida Virus 10 hunti ja 4 ilvest - kuidagi vähevõitu. Hundid ammu lastud, aga lisalimiiti ei ole siiani tulnud :VS . Nüüd juba jooksukas peal ja ilusat jahti enam ei saa :evil: .
Kui koer haugub ja püss paugub - siis otsige mind metsast!
Vasta