Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Siin võiks esitada küsimusi , mis puudutavad jahindus- ja relvaalast seadusandlust ,et oma ala tundvad inimesed saaksid teile vastata.
jyri

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas jyri »

Rööv on teise vara avalik omistamine vägivalda kasutades.Vägivalla vastu võib relva kasutada,kuid tekitatud kahju ei tohi ületada ärahoitavat.Seega,kui näiteks lased tal kuuliga hambad välja,on see adekvaatne kahju tekitamine :D ,sest muidu oleks tema sinu hambad rusikaga välja löönud.Sama munadega-tema võis ju sinu omad jalaga segi lüüa?
Mäletatavasti võib relva kasutada isegi raseda või alaealise ründe vastu juhul,kui rünne on kas relvastatud -või grupiviisiline.Keegi ei sunni eakat penskarit pättidega kaklema,selleks ongi tal relvakasutamis õigus olemas (y) .Kui seadused vahepeal muutunud pole.
Paraku on need jutud jahifoorumiga lahkhelis-teise foorumisse vaja kolida
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas aivar00 »

tsiteerin:
Vägivalla vastu võib relva kasutada,kuid tekitatud kahju ei tohi ületada ärahoitavat.

No näed Jyri - ise vastad enda poolt tõstatatud küsimusele ülekäigurajal sinu poole kihutava auto suhtes relva kasutamise kohta :lol: .

Tsiteerin:
Miks "obaduse"? :) Kui tõesti on kahtlus, et kaubikus või mistahes muus sõidukis on midagi ebaseaduslikku või on alust arvata, et isik(ud) on toimepannud mingi süüteo (väär- või kuriteo), siis politseinik võib teha sõiduki läbivaatuse. Läbivaatus on haldustoiming ning peale seda koostab protokolli, kui isik soovib saab sellest koopia.

Tore värk küll aga siiski nii lihtsalt need asjad ka ei käi. Nimelt mõiste "kui on kahtlus või on alust arvata" on väga kitsapiirilised mõisted. Mardi kirjeldatud juhtumi puhul seda "alust" mitte kuskilt välja ei loe. Seetõttu seda "alust" seaduslikult ka ei ole.
Keegi siin mainis Korrakaitse seadust. Julgen meelde tuletada, et seadus on küll 2011 alguses vastu võetud, kuid.... kehtima hakkamise kuupäev on veel määramata. See aga tähendab ET TA EI KEHTI TÄNASEL PÄEVAL :lol:

Kehtivas Politsei ja piirivalve seadusesse aga on praktiliselt 1:1- le maha kirjutadud:
§ 736. Vallasasja läbivaatus

(1) Politsei võib valdaja nõusolekuta kontrollida meeleliselt, tehnilise vahendi või teenistuslooma abil vallasasja, sealhulgas avada uksi ja kõrvaldada muid takistusi, kui:
1) seda kannab kaasas isik, kes siseneb avaliku võimu organi ehitisse või territooriumile;
2) seda kannab kaasas isik, keda võib seaduse alusel läbi vaadata;
3) on alust arvata, et vallasasjas viibib isik, kellelt võib seaduse alusel võtta vabaduse või keda võib seaduse alusel läbi vaadata või kes on abitus seisundis;
4) on alust arvata, et selles on asju, mida võib käesoleva seaduse või muu seaduse alusel võtta hoiule, hõivata või konfiskeerida;
5) see on vajalik kõrgendatud ohu väljaselgitamiseks isiku suhtes, kes viibib elutähtsas energia-, side-, signalisatsiooni-, veevarustus- või kanalisatsioonisüsteemis, liikluskorralduse ehitises, seadmes või selle vahetus läheduses või
6) seda kannab kaasas isik, kes siseneb politsei poolt valvatavasse hoonesse või territooriumile.
[RT I 2009, 62, 405 - jõust. 01.01.2010]

(2) Asja omanikul või valdajal on õigus viibida asja läbivaatuse juures. Kui omanik või valdaja ei viibi asja läbivaatuse juures, võib ta määrata täisealise isiku, kellel on õigus viibida asja läbivaatuse juures. Kui käesoleva lõike esimeses ja teises lauses nimetatud isikud ei viibi asja läbivaatuse juures, teostab politsei asja läbivaatuse kohaliku omavalitsuse ametiisiku juuresolekul.
[RT I 2009, 62, 405 - jõust. 01.01.2010]

(3) Politsei võib teostada asja läbivaatuse ilma käesoleva paragrahvi lõikes 2 nimetatud isiku juuresolekuta, kui see on vajalik vahetu ohu tõrjumiseks.
[RT I 2009, 62, 405 - jõust. 01.01.2010]

(4) Kui valdaja isik on tuvastatav, tuleb teda esimesel võimalusel teavitada vallasasja läbivaatusest. Kui vallasasja läbivaatuse tagajärjel jääb valveta oluline varaline väärtus, tagab politsei kuni valdaja või muu õigustatud isiku saabumiseni vallasasja valve.
[RT I 2009, 62, 405 - jõust. 01.01.2010]

(5) Asja läbivaatusel võib kasutada vahetut sundi nii kaua, kui see on eesmärgi saavutamiseks vältimatu.
[RT I 2009, 62, 405 - jõust. 01.01.2010]

(6) Käesolevas paragrahvis sätestatud meetme protokollimine on kohustuslik, välja arvatud lõike 1 punktides 1 ja 6 nimetatud juhul.
[RT I, 22.03.2011, 1 - jõust. 01.04.2011]

Need toimingud on kõik haldustoimingud, ning nende läbiviimiseks peab ka politseiametnik täitma seadust.
Ja selleks ei saa olla ei politseiametniku või ka mõne muu ametniku soov teostada asja läbivaatus(lootusega avastada salakütt või miskit muud seadusevastast :lol: ). Minul tekib juba küsimus põhjenduse kohta miks minu auto üldse kinni peeti? :VS
See teeb küll ametnike töö keerulisemaks, kuid tegemist on otse öeldes RUMALA ametnikuga, kes muud moodi ei oska, viitsi jne.
Ei ole küll ässitaja, kuid minu praktika järgi on karistatav ametnike üliaktiivsus kui ka passiivsus. Sellepärast tasubki need asjad endale selgeks teha.
Samas kui oled tõesti aus ja miskit ei varja- näitad enda masina ette ja sõidad edasi. See sama värk kui juhiloaga - omades luba taskus kontrollib politseiametnik selle kiiremini ära kui tänaseni veel kehvalt töötava autoarvuti :lol: :lol: :lol:
Viimati muutis aivar00, K Veebr 08, 2012 10:48 am, muudetud 1 kord kokku.
ikka lõbusalt
klem
Postitusi: 73
Liitunud: E Mai 11, 2009 9:12 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas klem »

Relvaseadus on võrreldes paljude teiste seadustega siiski suhteliselt lihtne ja arusaadavas keeles kirjutatud. Muuseas, seaduse värskeim redaktsioon jõustus 01.01.2012 ehk selle aasta alguses. Siit jääb mulje, et mõned mehed pole peale 90-ndate keskpaika seda seadust rohkem lugenud - sellest ajast on usutavasti siiski üsna palju muutunud ja paha ei teeks olulisemad §-id üle lugeda. See on siiski enda huvides peamiselt.

Mis puudutab käsirelva kandmist avalikus kohas, siis nagu öeldud, varjatult seda loomulikult teha võib, küll ei või seda teha avalikel üritustel a la meeleavaldus, rock-kontsert vmt.

https://www.riigiteataja.ee/akt/13166920?leiaKehtiv

PS. Tundub, et ühtegi sisulist põhendust ei tule, miks ei võiks tabatud ulukit käsirelvaga surmata?
länku
Postitusi: 41
Liitunud: E Sept 05, 2011 10:32 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas länku »

jyri kirjutas:Ten
Kui auto juba röövitud,siis tulistamist nimetatakse omakohtuks.Kui röövimine alles käsil,siis "hädaseisund" ehk võib kasutada.vältimaks TEOKSIL OLEVAT RÜNNET.Paistab et sul mälulüngad teevad liiga.
Länku-sinu "arusaama" järgi ei tohigi relva üldse kaasas kanda.Oled ikka kindel,et said seadusesättest aru õigesti? Sinu "teooria" alusel ei tohi isegi oma relvaga tiirus käia,sest vahepeal peab "avalikus kohas relvaga" olema :VS .Näiteks tiiru ja parkla vahel "ühiskasutuses" oleval ülekäigurajal :D .Sorry,aga advokaadiks sa küll ei kõlba.Vähemasti minule,kes tegelikult nende teeneid ei vaja oma seadusekuulekusest lähtuvalt üldse.


Vabandan väga, kuna tehnilistel põhjustel oli osa minu postitust kaduma läinud!
Parandan vea:
Minu teada on selliselt avalikus kohas relva kasutamine keelatud (V.a teenistuskohustusi täites), kuna on eriti suur tegelik oht teiste isikute tervist ja vara juhuslikult kahjustada.
Fooriga varustatud ristmik on tiheda liiklusega avalik koht. Järelikult käitud õigustvastaselt.

See, kes mis ametiks kõlbab, ei ole õnneks Sinu otsustada.
Sinu kirjeldatud sündmust lugedes tekkis minul täiesti põhjendatud küsimus, kas sellisele isikule kes tõsimeeli arvab, et ta oma seadusekuulekusest lähtuvalt omab õigust käsitulirelvast talle ülekäigurajal mitte teed andnud autojuhti avalikus kohas tulistada, on ikka relvaloa väljastamine põhjendatud ja otstarbekas?
Veel imestava panev on see, et isik väidab seda täiesti avalikus ruumis, mida loevad ka kõrvalised isikud!
jyri

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas jyri »

Kõige imestama panev on asjaolu,et isik nimega Länku ei oska lugeda või loetust aru saada ja ei varja seda isegi avalikus ruumis,mida loevad ka kõrvalised isikud, mitte.Minu poolt oli KÜSIMUS,kas toodud näitest tulenevalt on tulirelva kasutamise õigustatud või ei ole.Ja tuli ka antud alal spetsialisti,AivarOO,selge vastus.Aga lubage küsida nagu 12 toolis-"kes Sina,Länku,selline oled" et sellel spetsiifilisel teemal targutad?Eesti `"justiitsministri" erialanõunik,või mis?Mina ju küsin just sellepärast,et ma pole spetsialist aga teada tahan.Aga Sina?Tahtmatult tuleb pähe Eesti "poliitika" maastik,sest ainult seal,kus aktiivsed sektandid tegutsemas(mõned nimetavad neid ekslikult "erakonnaks" või "parteiks") kasutatakse mustvalgeid järeldusi nagu"kui ei toeta reformi,oled kesikupätt" või "kui oled IRL vastu oled paadunud sotsdemm".Teisiti saada aru su järeldusest,et kui ma julgen midagi täpsustamaks küsida siis kohe "relvaluba annuleerida",aru saada pole võimalik.Onju nii,sa (sõltumata sekti nimetusest) komsomoliaktivist ?Või lihtsalt võhik,kes mistahes foorumis mistahes teemas igavusest sõna võtab. (y)
Viimati muutis jyri, K Veebr 08, 2012 11:53 am, muudetud 1 kord kokku.
länku
Postitusi: 41
Liitunud: E Sept 05, 2011 10:32 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas länku »

jyri kirjutas:
klem kirjutas:
aivar00 kirjutas:Kui üritada Jyrile vastata - kehtiva seaduse järgi ei tohi. Uue jahiseaduse kehtimahakkamisel aga tohib. See üks positiivsetest muudatustest minu arvates, sest praktiseeritakse seda üsna palju.


Mina saan aru, et kehtiva jahiseaduse järgi tohib. Seadusele juba viitasin eelnevalt.
Mis puudutab relvaseadust, siis kiirel sirvimisel takistavaid asjaolusid silma ei jäänud.

Kui keegi väidab, et ei tohi, siis paluks ka sisulist põhjendust.



Seda minagi-paluks juuras võhikule põhjendust!Samas tuleb meelde veel üks huvitav küsimus juristidele,kui aastal 95 tegin käsirelva eksamit.Tollest ajast jäid meelde paragraffid 13,13`,14 ja 14`.Ei mäleta täpselt,mis nendes öeldud aga küsimus selline.Mina ületan tänavat rohelise fooritulega .Minu suunas kimab mingi auto,mis ilmselgelt ei suuda peatuda.Nüüd mainitud paragraffidest järeldub,et oht minu elule on reaalne ja see oht on teoksil.Ehk siis mul on täielik alus kasutada enesekaitseks(hädakaitse) relva,peatamaks rünnet minu vastu.Ehk siis konkreetselt selline autojuht maha lasta!Tollal ei leidunud kedagist,kes suudaks tõestada,et ei tohi.Tea,kas nüüd on kõvemaid "tõlgendajaid"?


Püüdsin vastata sinu küsimusele. " Tea kas nüüd on kõvemaid tõlgendajaid"?
Minu arusaama kohaselt ei ole autojuhi tulistamine, kui ta sind ülekäigurajal üle tee ei lase hädakaitse, vaid meelevaldne tegevus.
Kui sa ennast sellisest vaatenurgast kuidagi sovatuna tundsid, siis vabandan. See ei olnud minu eesmärk!
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas aivar00 »

Nagu ma eelnevalt mainisin, siis ei ole minu pilgu läbi püstoliga uluki surmamine näpuga seaduses järge ajades päris OK, kuigi otsest keeldu tõesti ei ole.

§ 26. Jahipidamine

(1) Jahipidamine on uluki jälitamine, püüdmine, tabamine või surmamine.

Sellega peaks asjalood justkui selged olema. Kui sa püüad näiteks kastlõksuga nugise, siis see on jahipidamine. Kastlõksus olev uluk aga on vaja teadaolevalt surmata -

§ 39. Jahipidamisvahendid

(1) Lubatud jahipidamisvahendid on:
1) sile- või vintraudne või kombineeritud tulirelv, välja arvatud täisautomaattulirelv;
2) poolautomaattulirelv, mille salve mahub kuni kaks padrunit;
3) püünis, välja arvatud taldrikraud;
4) peibutusvahend;
5) jahikoer;
6) piirdelipud.

(2) Tulirelv peab olema tunnistatud jahirelvaks relvaseaduses sätestatud korras.

(3) Peibutusvahendid ei tohi olla elusad loomad.

Siin nimekirjas justnagu püstolit või revolvrit ei ole :lol: .
Kui hakata nokkima, siis ei ole ka nuga :oops:

Seega uues seaduses on asi kenasti kirjas ja mitte ühelgi ametnikul ei tohiks enam olla võimalust § käänata nii või naa :lol:
Mitte iial ei või sa teada kes su vastu satub - üks kohtunik otsustab nii ja teine naa. Ja ühed juristid kõik. Varasemast ajast enamusel ka juura haridus Tartust saadud :lol: Seadusest arusaamisega aga :M :M :M . Järgmises kohtuinstantsis tehakse eelmine kohtunik aga pihuks ja põrmuks :twisted:
Seda me ju igapäevaselt ka ajakirjanduse vahendusel kuuleme :lol:
Pika meenutuse peale tuli tsiviilseadustiku õppejõu nimi kah meelde - vist oli Irene Kull :lol: :lol: :lol: - skleroos peaks ütlema :lol:
ikka lõbusalt
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas tony »

Väga võimalik, et olen midagi kahe silma vahele jätnud aga siiski selline küsimus: kui sõidan mööda teed (metsateel, maanteel) ja näen tee ääres vehkivaid KKI inspektoreid, siis kas olen kohustatud kinni pidama või ei?
Mis puutub enesekaitseks relva kasutada, siis sai ka kunagi seda uuritid ja selgus, et kannatanust võib väga kergelt kurjategija saada. Nii et ettevaatust nende relvade-nugadega.
järvevana
Postitusi: 42
Liitunud: R Jaan 02, 2009 2:25 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas järvevana »

Kas siis seadused lubavad koerte hoitavat siga noaga tappa,kui ta ei ole eelnevalt tulirelvast haavatud.
länku
Postitusi: 41
Liitunud: E Sept 05, 2011 10:32 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas länku »

jyri kirjutas:Kõige imestama panev on asjaolu,et isik nimega Länku ei oska lugeda või loetust aru saada ja ei varja seda isegi avalikus ruumis,mida loevad ka kõrvalised isikud, mitte.Minu poolt oli KÜSIMUS,kas toodud näitest tulenevalt on tulirelva kasutamise õigustatud või ei ole.Ja tuli ka antud alal spetsialisti,AivarOO,selge vastus.Aga lubage küsida nagu 12 toolis-"kes Sina,Länku,selline oled" et sellel spetsiifilisel teemal targutad?Eesti `"justiitsministri" erialanõunik,või mis?Mina ju küsin just sellepärast,et ma pole spetsialist aga teada tahan.Aga Sina?Tahtmatult tuleb pähe Eesti "poliitika" maastik,sest ainult seal,kus aktiivsed sektandid tegutsemas(mõned nimetavad neid ekslikult "erakonnaks" või "parteiks") kasutatakse mustvalgeid järeldusi nagu"kui ei toeta reformi,oled kesikupätt" või "kui oled IRL vastu oled paadunud sotsdemm".Teisiti saada aru su järeldusest,et kui ma julgen midagi täpsustamaks küsida siis kohe "relvaluba annuleerida",aru saada pole võimalik.Onju nii,sa (sõltumata sekti nimetusest) komsomoliaktivist ?Või lihtsalt võhik,kes mistahes foorumis mistahes teemas igavusest sõna võtab. (y)


Nüüd selle teksti tõlgendamisel oleks küll abi tarvis!
Palun PS kui midagi hingel on!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas kakuke »

klem kirjutas:PS. Tundub, et ühtegi sisulist põhendust ei tule, miks ei võiks tabatud ulukit käsirelvaga surmata?

Mulle on seletatud nii, et see ei haaku otstarbega, milleks käsirelv välja antud ehk siis enese ja vara kaitseks.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
klem
Postitusi: 73
Liitunud: E Mai 11, 2009 9:12 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas klem »

kakuke kirjutas:
klem kirjutas:PS. Tundub, et ühtegi sisulist põhendust ei tule, miks ei võiks tabatud ulukit käsirelvaga surmata?

Mulle on seletatud nii, et see ei haaku otstarbega, milleks käsirelv välja antud ehk siis enese ja vara kaitseks.


Nojah, selle mõtteviisi järgi peaks taldrikute laskmiseks olema loal tähis "B" ? (B=sport)

k.
jyri

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas jyri »

Tähis "B" ehk sport lubab kodus rohkem padruneid hoida.Muud vahet pole!Nii mulle pollaris seletati,kui märkasin,et uuel relvaloal see tähis puudub.Aga mõttekäik on vahva (y) ja raudselt kedagist provotseeriv.
MLP
Postitusi: 466
Liitunud: T Jaan 17, 2012 8:20 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas MLP »

klem kirjutas:Relvaseadus on võrreldes paljude teiste seadustega siiski suhteliselt lihtne ja arusaadavas keeles kirjutatud. Muuseas, seaduse värskeim redaktsioon jõustus 01.01.2012 ehk selle aasta alguses. Siit jääb mulje, et mõned mehed pole peale 90-ndate keskpaika seda seadust rohkem lugenud - sellest ajast on usutavasti siiski üsna palju muutunud ja paha ei teeks olulisemad §-id üle lugeda. See on siiski enda huvides peamiselt.

Mis puudutab käsirelva kandmist avalikus kohas, siis nagu öeldud, varjatult seda loomulikult teha võib, küll ei või seda teha avalikel üritustel a la meeleavaldus, rock-kontsert vmt.

https://www.riigiteataja.ee/akt/13166920?leiaKehtiv

PS. Tundub, et ühtegi sisulist põhendust ei tule, miks ei võiks tabatud ulukit käsirelvaga surmata?


kaldun arvama, et yks põhjus, mis võib asja juures määraja olla on see ,et selline relv võibolla ei tekita loomale piisavat shokki...N:TEKS
sinu nukker noku!
aberukk
Postitusi: 97
Liitunud: P Dets 18, 2011 2:26 pm

Re: Keskkonnainspektorite õigus autot läbi otsida ?!

Postitus Postitas aberukk »

Seadustes olen küll täielik võhik ,ega üritagi kõigest aru saada,selle jaoks on teised mehed kui asi apuks kisub.Keskonna omadega olen rohkem kokku puutunud kui seda oleks soovinud .Üks tobedam juhus oli kui viisin trossisid töökotta,auto taga lohistades ja KK-omad pidasid auto kinni ja käskisid pakasniku lahti teha,seal peale võtmekasti polnud midagi.Hiljem ei vaevunud keegi isegi vabandada.Teisekorra ütlesin kontrolli küigus et unust asin loa koju ja mulle vastati et tal on vanaema ka kodus ja kirjutas rõõmsalt kutse välja.
Vasta