Tulirelva puhastamine

Siin oleks tore vahetada mõtteid jahirelvadest , nende headest ja ka halbadest külgedest .
Milline relv millise jahi jaoks jne.
Vasta
Kasutaja avatar
Hunter
Postitusi: 21
Liitunud: T Dets 09, 2003 12:24 pm

Postitus Postitas Hunter »

pärast rakketide laskmist lase paar pauku kontteineris haavli pauku,minu arust tegi puhastamise lihtsamaks (viis suurema prügi endaga välja) jõudu puhastamisel
Kaupo Kindsigo

Puhastamine

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Õli ei ole (vintraudse) püssi puhastamiseks vaid (liikuvate osade, luku )määrimiseks ja raua konserveerimiseks. Probleem seisneb selles, et pärast 5-10 lasku ladestub vitrelva torusse vask mida mehhaaniliselt on võimatu välja saada. Vasekihi all jätkab korrosioon relvaraua murendamist ja gaasid oma söövitustööd. Tuleb kasutada solvente: Brunox, Robla Solo, Robla Mil, Lapuan piipunpuhtistusaine, Hoppes solvent jne, jne. Kantakse lapi, tropi või kaltsuga rauda, (ainult relva luku poolt) lastakse reageerida 10-15 min, puhastatakse kuivaks (vask, reageerides solvendiga jätab tropile või kaltsule rohelise jälje, seni korratakse solvendiga puhastamist kuni "rohelist" enam ei tule.) Siis kantakse rauda relvaõli, kui soovitakse konserveerida siis viskoosem relvaõli. Enne tulistamist tuleb raud õlist puhtaks lükata. Niimoodi puhastades on relvaraud "igavene"! Raua välispind lükatakse kergelt õlise lapiga üle, lukku on hea vana hambaharjaga ja õliga puhtaks nühkida. NB! Puuosade tarvis on hoopis eraldi nn. "puuosade hooldamise" õli, relvaõli kahjustab ja murendab puitu! Sileraudsele aitab õli ja pronkshari ka kenasti, eriti korralikult tuleb tšokkide piirkonda nühkida, et ladestunud tina lahti tuleks! Siis harjale keeratud kaltsuga sodi välja ja kerge õlikiht rauda sisse!
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

VAPENFETT

Postitus Postitas sammal.habe »

kas keegi militaristidelt saadud rootsi vapenfett 101 nimelist puhastamismääret on proovinud? küsisin täna tuttavalt KL relvurilt, kas sellega sileraua puhastamine hää on. pidavat olema. ent - on kellelgi kogemusi jagada?
vana sokk
Postitusi: 144
Liitunud: E Nov 22, 2004 3:32 pm

tulirelva puhastamine

Postitus Postitas vana sokk »

Seni olen puhastanud ja ei kaeba millegi üle.Kui on saada siis võid puhastada küll .Olen puhastand vinti ja siledat.
võimalikult suurem ports
Suur
Postitusi: 13
Liitunud: K Jaan 14, 2004 7:51 pm

Postitus Postitas Suur »

See vapenfett on tegelikult veidi "vana" toode. Rootslased ise kasutavad CLP (või midagi sellist) relvaõli, mille toime on sama, kuid toimib kiiremini ja tõhusamalt. Kui vapenfett peab pärast relva peale määrimist seisma e. toimima ca 45 minutit siis see teine teeb sama töö ära 15 minutiga. Selle ajaga peaks nimetatud määrded relvast tahma jäägid lahti leotama jne. Info pärineb rootsi armeeohvitseridelt, kes ca aasta tagasi käisid Eestis relvaõpet andmas.
ervin
Postitusi: 6
Liitunud: N Jaan 27, 2005 2:00 pm

Postitus Postitas ervin »

ma nüüd kohe ei tea kas teen õieti aga pärast laskmist pihustan lihtsalt solventi torru tehes seda toru otsast, seejärel mingi aja pärast lükkan luku poolt valgete troppidega aga liigutan varrast edasi tagasi ehk kui tropp tuleb raua otsast välja tõmban selle ka tagasi, tavaliselt läheb 3 - 4 troppi kui raud puhas, seejärel pihustan solventi jõhvharjastele ja lükkan samamoodi mõlemat pidi.
Sama teen ka siledaraudsega ainult troppide asemel kasutan kaltse mida vahetan järjest puhtamte vastu.
Terasharju kasutan vaid kui tiirus tohkem lastud.
Küsimus kas tõesti vüib lükkata vaid ühes suunas, siis peab pärast igat lüket troi uue vastu vahetama või vähemalt otsast ära võtma, hirmus aeg?
Loomulikult ei tõmba ma varrast tagasi ennem kui tropp või hari toruotsast väljund on.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

ervin kirjutas:Sama teen ka siledaraudsega ainult troppide asemel kasutan kaltse mida vahetan järjest puhtamte vastu.

Küsimus kas tõesti vüib lükkata vaid ühes suunas, siis peab pärast igat lüket troi uue vastu vahetama või vähemalt otsast ära võtma, hirmus aeg?

Ma olen aru saanud, et solvent ikkagi ennekõike vasega reageerimiseks mõeldud ja seega vintrelva jaoks või kasutad vasetatud haavleid, et vask toru seintele ladestub?
Mis aga puudutab otsast äravõtmist siis ise olen läinud seda teed, et otsikut ei pane keermeda varda otsa vaid lükkan niisama läbi. Hoiab aega kõvasti kokku. Miks aga pole mõistlik troppe/tekstiili edasi tagasi liigutada on seletatud ka selle sama teema all (praktikas toimib väga hästi).
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
ervin
Postitusi: 6
Liitunud: N Jaan 27, 2005 2:00 pm

Postitus Postitas ervin »

mitu troppi siis ühe puhastamisega ära kulutad kui vaid ühe tropiga lükkad üks kord.
Kasutaja avatar
Estlander
Postitusi: 338
Liitunud: K Nov 17, 2004 12:25 pm

Postitus Postitas Estlander »

Olen kuulnud, et mõningad vana aja inimesed tatistavad torru ja tõmbavad kaltsuga üle...
On see normaalse inimese käitumine?
Hundist toakoera ei saa.
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Postitus Postitas Joosep Käba »

Sedasi sülgamisega käis sileraudse puhastamine. Ise pulli pärast üks kord proovisin(mitte õlipuududsest tingituna :D ) ja töötab.
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Postitus Postitas Siili »

Proovisin ka ükskord. Kui tropid olid juba puhtad, niisutasin ühe süljega, tuli jälle must välja.
allveekütt
Postitusi: 3
Liitunud: N Mär 24, 2005 7:04 pm

Postitus Postitas allveekütt »

loll küsimus aga kas näit. universaalõlid (wd valvoline jne) ei sobi relva puhastamiseks. üks tark väitis et vahet pole relvaõli sama asi aga poole kallim.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Siili kirjutas:Proovisin ka ükskord. Kui tropid olid juba puhtad, niisutasin ühe süljega, tuli jälle must välja.

Olen sileraudse puhul tähele pannud, et kui pärast puhastamist tunduvad kaltsud puhtad, võta üks õliga lapp, lükka läbi ja jälle jäävad jäljed peale. Tundub et võib jäädagi nühkima, ikka õline lapp, puhastega puhtaks, uus õline lapp, jälle tahmajäljed jms, puhtaks, jälle õline lapp, jälle tahmajäljed, jälle puhtaks jne jne
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kellamees
Postitusi: 161
Liitunud: K Mär 23, 2005 2:54 pm

Postitus Postitas Kellamees »

Abivahenditest pooldan nööri puhastustropi läbitõmbamiseks. Samas peab olema ettevaatlik, et tropp rauda kinni ei jää. Saab olema jama selle kättesaamisega pärast. Nööri asemel saab edukalt kasutada trossi mis on kaetud plastikuga. Endal on rõõm relva puhastuseks kasutada sõjarelvade puhastuskomplekti ja need on juba tehtud arvestades sõduri kirge kõike katki teha.
Kui keegi on kunagi jõulise puhastamise käigus tropi rauda kinni tõmmanud, siis äkki jagaks kogemust selle kättesaamise kohta.
laurits
Postitusi: 215
Liitunud: T Mai 04, 2004 10:15 am

Postitus Postitas laurits »

Mul on ka see sõjaväe puhastuskomplekt... korra olen selle nööri ikka pooleks ka tõmmanud aga kaltsu sain kätte üsna vaevata nimelt lükkasin vardaga kaltsu tagasi ja kõik!
Vasta