Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Väljavõte ühe eriarvamusele jäänud kohtuniku seisukohast:

21. Finantskriis on üleilmse väärtuskriisi ilming. Väärtuskriisi olemust on hästi tabanud teoloog Dorothee Sölle: „Meie suhe maailmaga on määratletud tähtsaimate kaasaegse kultuuri poolt kummardatavate ebajumalatega: raha ja vägivallaga. Keeleliselt tähendab see, et paljud inimesed on muutunud huvitaval kombel abituks kõige selle suhtes, mida ei saa hankida, muretseda, omandada, vallutada, kontrollida ega turustada.“ Väärtuskriis on kaos mõtlemises, mida iseloomustab sihitus, pinnapealsus ja ebamäärasus, alusväärtuste kui pidepunktide puudumine, väärtuste paljususe keskmes on materiaalne kasu. Eetilise distsipliini puudumisel käsitab valitsev poliitiline võim ka rahvast/inimest instrumendina. Aeg näitab, kas/millal/kuidas Eesti väärtussüsteem muutub. Üks on juba praegu selge: Eesti püüe jõuda Euroopa rikkamate riikide hulka – ei ole mõistlik eesmärk. Küll võib Eesti oskuslike vahendite valdamise ja mõistmise ühtsuses jõuda väärikate riikide sekka.
Eesti Vabariigi Põhiseaduse kahekümnendal aastapäeval soovin Eesti rahvale õnnelikku kestmist olnus, olevas ja tulevas.
Jaak Luik
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Sarvik »

klem kirjutas:Kas sama mõttekäigu järgi võiks jätkata, et jahipidamist saab keelata vaid see maaomanik, kel on jahitunnistus? Ja ülejäänud (enamus) maaomanikud ei saa isegi jänesejahti keelata? No ja muidugi alla 20h omanikud ei saa ka midagi keelata.

k


võiks :lol: ...ja oleks vägagi normaalne olukord kus jahti saaksid korraldada vaid asjatundjad mitte diletandid kes relvadest, jahist ja ulukitest muhvigi ei jaga.....

kas annaksime igale maaomanikule peale jahiõiguse veel ilma igasuguste eeltingimusteta (vastavat kvalifikatsiooni omamata) lennuliikluse ja autoliikluse korraldamise õiguse? või misiganes õiguse misiganes asju tasuta ja karistamatult prsse keerata.....?

tuletan meelde et uluk on peremehetu loodusvara ja selles kontekstis eesti rahva ühisvara...aga miskitpärast vaid jahimehed maksavad resursimaksu ja resursimaksu maksame meie jahiõiguse eest (loe: õiguse eest jahti korraldada millekäigus hõivatakse piiratud/etteantud koguses loodusvara )...ja on karjuvalt ebaõiglane kui maaomanikule antakse tasuta õigus hõivata mitte talle vaid eesti rahvale kuuluvat loodusvara ja veel piiramata koguses

saage veelkord aru et jahimehe mätta otsast vaadates on ulukeid alati vähe ja maaomaniku mätta otsast vaadates alati liiga palju....

siiani on seda antagonismi tasakaalus hoidnud riik oma laskelimiitide ja resursimaksu suurusega....niikui see tasakaal misiganes osapoole poolt muudetakse suundume ühele või teisele poole kraavi...täna siis on oht et kui maaomanik saab "upolnomotsie" (võib kontekstis tõlkida ka saavutab täiskuselisuse) siis suurem jagu ulukeid lastakse maaomaniku poolt korraldatud jahtides turistide või palgaliste jäägrite poolt kasusaamise eesmärgil lihtsalt maha
kärbes kirbule!
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Sarvik »

unt kirjutas:Tere Sarvik ja teised huvitatud!

See, mida Sarvik kirjutab, on ju osaliselt vägagi õige. Eriti see, et seadus sätestab ". . . ulatuses ja korras . . .". Tõsi, seda ulatust ja korda ei ole ja seega on praegune aktsioon jahipidamine keelata juriidiliselt ebakorrektne. Ebakorrektne on ka avalduste esitamine Keskkonnaametile selle asemel, et need esitada jahimaa kasutajale. Kuid ma kaldun arvama, et selline olukord ongi vaid "juriidiliselt ebakorrektne", mitte aga ebaseaduslik. Sest samavõrd kui seadus ei reguleeri jahipidamise keelamist "ulatuses ja korras", samavõrra ei reguleeri see ka omanike ja jahimaa kasutaja vahelisi suhteid. Õieti - natuke reguleerib, aga suures osas jätab maaomaniku regulatsioonist lihtsalt välja. Ehk teisisõnu - seadus on deklaratiivne ja paljasõnaline.

Nüüd see §3 lg1 ja lg2. Järjekordselt näen, et segi aetakse kaks mõistet
1. jahiõigus - maaomaniku õigus omal maal jahti korraldada jne
2. maaomaniku jahipidamise õigus - ehk siis loastatud tegevus, mille alusel füüsiline isik saab konkreetselt ulukit küttida.
Need ei ole kaks samaväärset õigust. Ja seda ei tohi segi ajada.


to unt :
ei ajagi neid mõisteid segi. :lol: .. kui ühelt poolt näeb seadus ette ulatuse ja korra...siis teiselt poolt otsides leiame jahiseadusest vaid õigusest tuleneva tegevuse ulatuse määramise...aga talupojamõistus ütleb et ei saa keelata tegevust milleks sul endal õigust pole.... ütleme et pool punkti teenitud :) .......aga otsime siis edasi ( "seadusega määratud ulatus ja kord" tähendab muideks et peale jahiseaduse võib misiganes muu seadus siin abiks olla) ja ennäe leiamegi teise seaduse mille järg loodusresursi kasutamise eest maksab jahimees... mitte maaomanik...ja maaomank ei saagi jahti korraldada - luba pole
ja vaid väga loll riik korraldab asjad nii et iga tõllmoll võib keelata riigi poolt välja antud resurssi kasutamast keelata)...ja ongi teine pool puuduvast punktist :)....kes viitsib otsida leikaks midagi veel :) ..usun et iga vähegi normaalne advokaat võidaks selle case enyway

seetõtt vastupidiselt undile kaldun arvama et olukord on pigem ebaseaduslik :D

tegelikult on veelgi olulisem mitte kohtucase vaid näidata et jahimehed ei ole lambad kes tõrkumata tapale läevad :lol:
Viimati muutis Sarvik, L Juul 14, 2012 12:19 pm, muudetud 1 kord kokku.
kärbes kirbule!
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Sarvikul on täiesti õigus, kui ta ütleb, et turismijahi ja kasumiahnuse ümber see kogu lugulaul siinmail tiirleb.
RMK on suure eeskuju andjaks siinjuures oma oksjonikorraldusega maksujõulisemale ühiskonnakihile andes sellega selgelt ühiskonnale märku, et edaspidi teistel metsa jahtidesse asja pole.

Oksjonite võitjad ja uued jahipiirkonnad annavad osaliselt sellele samuti kõva eeskuju. Samal moel annavad eeskuju need piirkonnad, kes enamjaolt turismijahiga siin riigis tegelevad. Maaomanik vaatab kõrvalt ja tahab kaa ... ilma vastavaid teadmisi omamata korraldada rahanumbreid nähes jahindust.
Tulemus on tühjus piirkondades ja ''ärimehed'' toimetavad enda piirialadel edasi teistest piirkondadest nn pealetulevate ulukite arvelt.
Senikaua, kui kõrvalpiirkondades ulukeid jagub, probleemi veel pole, kuid, kui ka nendes piirkondades nutuseks läheb, siis pisut küll ''ärgatakse'', kuid ikkagi loodetakse ''looja'' peale .. äkki ikka saab kuidagi korra majja ilma, et mina või meie midagi tegema ei pea .. meil ju targad esindajad, küll nemad asjad korda ajavad ...

Käimas on jahimeeste kokkutulek ja saab kuulda, kui palju seal selle teema üle arutelu ka toimub .. kui keegist osalejatest ja siinse foorumi aktiivsematest kokkuvõtte siia ehk viitsib üles riputada.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
lant
Postitusi: 116
Liitunud: E Jaan 24, 2005 3:36 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas lant »

Kellapoiss kirjutas:Asi kipub naljakaks kiskuma.Lugesin Järvamaa Jahindusklubi kirja ja oh imet,isandad tahavad ,et maaomanikud näitaks veel talude piirid kah ette.Olen ise kah jahimees,aga nii lolli juttu pole ma enne kuulnud.Me leiame koera üles meetrise täpsusega,samuti välja lendava uluki.Kas maaomanikud peavad gps seadmed kah meile jahimeestele ostma.Püssid,padrunid....KINDLASTI olen ma asjast valesti aru saanud.Kui ,siis 1000 korda vabandust. Lugupidamisega Kalle Laid

Mina ka aru ei saa, mis piiridest nad seal pöördumises räägivad.Kui lähed võõrale maale, siis pead juba enne jahti omale selgeks tegema, kus ja kuhu piirid jooksevad.
Tuleb aastate tagune juhtum meelde, kus minu töökaaslase maa naabruses veeti puid välja.Mingil hetkel siis "Ponse" juht ajas oma 3 kummi kõik piirivaja otsa ribadeks.Tähiseks oli pandud mingi "Niva" trumli võll.
Kus siis läks jama lahti, metsafirma juht käskis minu töökaaslasel kummid välja maksata (mingi 60 000 EEK), kui keeldus, siis saatis kandid veel ähvardama.
Töökaaslane polnud aga papist poiss ja võttis advokaadi ja lõpp oli selline, et metsamehed pidid veel mingi 6000 EEK trahvi maksma piiritähise rikkumise eest.
Kas seal Järvamaal on üldse kõigi maaomanikega rendi lepingudki tehtud.
Kahtlen selles sügavalt.
Sai eile koolivenna juures Järvamaal käia ja see ütles, et temaga pole keegi 25 aasta jooksul mingit rendi lepingut sõlminud.
Maaameti lehelt saab ju jahtkond ilusasti kõik katastri piirid enne jahti omale selgeks õppida.Lisaks veel ametlik kaart, mis on igas Maakonna Jahiseltsis saadaval.
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas andrus »

Selgeks õppida??? Sa Lant pingutasid kokkutulekul kangemaga vähe üle??? :D
jahismurf
Kasutaja avatar
lant
Postitusi: 116
Liitunud: E Jaan 24, 2005 3:36 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas lant »

andrus kirjutas:Selgeks õppida??? Sa Lant pingutasid kokkutulekul kangemaga vähe üle??? :D

Mõtlesin ikka neid, kelle maadel jaht keelatud.Endal näiteks arvutist prinditud topokaart kaasas, et edaspidiseid jamasi vältida.
On tekkinud ka ühe maaomanikuga väike ütlemine(omand oli vahepeal muutunud), aga edaspidi tean, et pole mõtet sinna ligidalegi minna.
Põhimõte mul selline ikka, et mis pole oma on kellegi teise.
Jahipiirkonna piire mitte teades võib asi ikka väga traagiliseks minna.Isa sügiseti loeb alati sõnad peale, et naaberjahtkonna piiride lähedale pole videvikus eriti tervislik minna.
Järvamaalgi kunagi juhus, kus Esna ja Järva-Jaani piiril oli surmaga lõppenud intsident.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Tsitaat Indrek S. E.-lt paralleelteemast:
Kõigi tähelepanu püsib mingitel triviaalsetel seisukohtadel. Neile seisukohtadel vaieldakse siis omakorda vastu kuni vurrud lähevad põlema. Seisukohtades pole aga ju üldse probleem. Probleem on HUVIDES. Neist vaikitakse aga nagu Valgene paritsanid.
Lisaks veel väljavõte Sarviku tekstist:
Sarvik kirjutas:tegelikult on veelgi olulisem mitte kohtucase vaid näidata et jahimehed ei ole lambad kes tõrkumata tapale läevad :lol:

Lant, need kaks väljavõtet mõttearendustest on juba seepärast kasulikud, et kogum jahimehi ei ole mingi väike grupp fanaatikuid, vaid tõsiseltvõetava arvukusega seltskond. Pealegi on tegemist läbilõikega ühiskonnakihtidest.
Teisalt võib alluda kõigele ning vaikides leppida ning ajada oma harjumuspärast asja edasi (seni kuni saab). Piiriteema ongi just üheks Indreku väljaöeldud "vurrude põletamise" aruteluks. Egas siis (enamasti) äriühingutest jahipidamise keelajad ehk nö subjektid ei ole liitunud aktsiooniga mitte seepärast, et kodanikke oma piiridest kinni hoidma panna. Varblane oma kirjas Järvamaa jahimeestele ju ütleb, et kellelgi pole jahimeeste ja jahiühenduste vastu midagist, kuid on vaja uus jahiseadus kehtima saada.
Väljavõte EEML-i kirjast:
Esmalt juhime teie tähelepanu sellele, et jahipidamise keelamise aktsioon ei ole suunatud konkreetselt ühegi jahipiirkonna kasutaja vastu, vaid seda tehakse uue maaomanike huvidega arvestava jahiseaduse eelnõu kiirema valmimise ja menetlemise huvides.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Eesti Erametsaliit
Maaomandike õiguste nimel käiv protestiaktsioon on tekitanud kohati kummalist vastureageerimist. Mõned jahiseltsid on nõudnud keelualade tähistamist ja piiride ettenäitamist looduses. Seda pole vaja seaduse järgi küll teha. Maaomandi piirid on üldjuhul juba ammu paika pandud ja riiklikus maaregistris talletatud. Kes kaarti lugeda ei oska või GPS-i käepärast pole, peaks jahipidamisest nendes kohtades võimalikult kaugele hoidma.

Eve Jakobson Loogiline! Ja mina isiklikult tahaksin ette teada kui keegi minu maa peale relvaga tuleb! Panen tähise metsa üles ja siis seisku seal posti juures, helistagu ja oodaku valvelseisangus kuni tulen ja vaatan näo üle. Ei taha ma rahu ajal igasuguseid ka relvaga oma kodu juurde lasta, eks ole ju normaalne nõudmine või kuidas?

Eesti Erametsaliit Kehtiv jahiseadus tegelikult ei lubagi tähistatud eraomandil ilma omaniku loata jahti pidada. Tähistamata eraomandil, juhul kui omanik pole seal jahti keelanud, tohib relvaga olla vaid päikesetõusust päikeseloojanguni. Kahjuks paljudel juhtudel neid nõudeid eiratakse.

-------------------------------------

Arvamusi eraliidu lehelt

http://www.facebook.com/pages/Eesti-Era ... 3447900151
-----------------

http://www.eramets.ee/static/files/1286 ... 7.2012.pdf
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Jaanes Partsioja
Postitusi: 134
Liitunud: P Sept 19, 2010 8:34 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Jaanes Partsioja »

Hoian juba pikemat aega sellel teemal silma peal, loomulikult on mul oma arvamus ja omad lemmikud tekkinud, kes siin hoogsalt sõna võtavad.
Isiklikult mind paneb see tants ja "Suurte" saamahimu kuradeid vanduma.
Mis kuradi euroopa??? Miks ei võiks meil asi toimida EESTI moodi.
Või, siiski - toimibki nagu Eestis, kus raha on tähtsam, kui sõber ja hea vana tuttav.
Kujutage ette olukorda kus X- maakonna suurtalunik käib ümberkaudseid väike maaomanike agiteerimas , et nad ei vormistaks jahindusklubiga ühtegi lepingut.
Asja puänt, on selles: see suurtalunik kuulub ise sama jahindusklubi jahimeeste ridadesse.
Väike maaomanik, ei teagi mida nüüd teha, kas kuulata suurt naabrit, kes tal vahel põllulapi üle käib, või toredaid jahimehi, kellega aastaid mõnusat juttu puhutud, vahel abi palutud.
Suurtalunikul ka oma kitsas ringkonnas ÄRI plaan välja treitud, ei enam pole jahindusest, kui hobist midagi, nüüd uue seaduse lootuses vaja oma kamraadidega raha tootma hakata.
Vabandan, kui midagi segaselt väljendasin.
Lihtsalt hinge teeb täis, kogu see "pasa vaht", mida EML edukalt keerutab.
Ja "vennatapjaid" on meil läbi ajaloo võtta küll ja küll.
Lõpetuseks: Sitt geeni viga kaasa sündinud - Kui võõraid pole kolkida, tapleme kas-või surmani omavahel.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Eestlastel on oskus ka iseendid ära petta, rääkimata teistest.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas kakuke »

lant kirjutas:Jahipiirkonna piire mitte teades võib asi ikka väga traagiliseks minna.Isa sügiseti loeb alati sõnad peale, et naaberjahtkonna piiride lähedale pole videvikus eriti tervislik minna.
Järvamaalgi kunagi juhus, kus Esna ja Järva-Jaani piiril oli surmaga lõppenud intsident.

Eks lastele ikka ole ajast aega räägitud igasugu tondijutte. Kui kinnistute piirid oleks sama selged, kui jahimaa piirid, mis enamasti kulgevad mööda looduslike/tehis rajatisi (teed, jõed, korralikud sihid), poleks ka teemat selles osas. Sageli ongi nii, et vaatad gps´i pealt, et siit peaks minema siht, aga paraku astud mööda ühtlast metsakultuuri (loe võsa).
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Sarvik »

veel üks hena mõte pähe tuleb:

panen oma kinnistu piiridele suured sildid NEEGRITELE KEELATUD.....

mis siis juhtub....ilmselt ei juhtu midagi.... kuni mõni leheneeger asja kella külge paneb ja siis saan ma igatsorti süüdistusi diskrimineerimises ja põhiseaduse rikkumises kuni selleni et barak obama peab ilveselt aru pärima mis värk siin eestis käib

mis mul vaesel mehel siis vastata on.... et kui jahimehi võib eesti vadariigis diskrimineerida siis miks neegreid ei tohi?
:lol: :lol: :lol:

siia sobib copy/paste ev põhiseadusest:
§ 12. Kõik on seaduse ees võrdsed. Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu.

Rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla ja diskrimineerimise õhutamine on seadusega keelatud ja karistatav. Samuti on seadusega keelatud ja karistatav õhutada vihkamist, vägivalda ja diskrimineerimist ühiskonnakihtide vahel.

Kommentaar : samas loetelus (seega samaväärse tähtsusega) on nii nahavärv kui varaline seisund/sotsiaalne seisund/muud asjaolud :lol: :lol: :lol:
kärbes kirbule!
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aivar00 »

Jah mõtted on head küll, aga minu tähelepanekute järgi on meie PS rakendatud EV valikuliselt. Ikka on olemas võrdsemast võrdsemad. Kas nad alati rahakamad on ei saa 100 % väita, kuid mingisugune võim neil "muusikat tellida" on. Ja teadaolevalt annab suurema raha koguse omamine ikka suurema võimaluse tellida muusikat enda maitse järgi...
Rääkida aga sõnast neeger - seda õpetati mulle algkoolis ning neeger jääb minu suus ikka neegriks. Nood Mikihiire elanikud nimetagu pealegi enda kaasmaalasi kuidas soovivad.
ikka lõbusalt
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Välek »

aivar00 kirjutas: Nood Mikihiire elanikud nimetagu pealegi enda kaasmaalasi kuidas soovivad.
Ma arvan, et kaasmaalased võivad vabalt kutsuda Mikisid, ja meid, nagu soovivad : http://www.youtube.com/watch?v=bBxbU5k3VaA
Vasta