Julged koprad

Huvitavaid tähelepanekuid ulukite käitumisest.
Vasta
kaliiber
Postitusi: 327
Liitunud: N Apr 14, 2005 10:45 am

Julged koprad

Postitus Postitas kaliiber »

Kuskil siin foorumis käis millalgi läbi 1 video, kus looduse olev kobras inimesel käest sõi. Arvasin tookord, et ju ta tegelikkuses ikka vangistuses kasvanud loom oli.
Peale täna õhtul kogetut ma selles enam väga kindel poleks...

Situatsioon 1.
Istusin keset jõge kopratammil. Üks kobras tuli otse minu ette, siiberdas mu nina all edasi-tagasi ja vahtis mulle otsa. Vahepeal sukeldus ja siis tuli uuesti mu ninaalla ning jätkas siiberdamist. Vaatasin et liiga väike loom, jätan laskmata. Ühel hetkel ronis tegelane otse minu kõrvale tammile ja asus seal asjatama, ise sellise moega, et kui oleksin käe välja sirutanud, siis oleks ta põgenemise asemel seda kindlalt nuusutanud. Mingil hetkel sai tal tammil olemisest villand, läks sellest üle ja ujus teisele poole edasi.

Situatsioon 2.
Eelmisest juhtumist oli möödas nii 10 min, istusin sealsamas keset jõge tammil.
Minust kuskil 20m eemal tekkis veepeale teine kobras, ujus üle jõe ja kadus mätaste vahele omi asju ajama. Laskma ma ei hakanud, kuna polnud kindel et seegi loom piisava suurusega on. Kui tal asjad aetud said, siis tagasiteel märkas ta mind ja ujus lähemale. See oli suur loom. Muudkui ujus ja ujus lähemale, tahtsin lasta, aga kaitseriiv oli peale jäänud. Kui selle maha sain, siis oli ta aga juba nii lähedal, et läbi optika sihtida polnud võimalik, lahtist sihikut tollel püssil aga polnud. Oleksin võinud ka juba puhtalt toru järgi lasta, aga huvi pärast jäin ootama, et no kui ligidale see sõge loom tuleb. Ja ta tuli ikka ligidale küll - lasu hetkel lahutasid kopra nina ja püssirauda millimeetrid, mitte sentimeetrid.

Olgu märgitud, et kummagi situatsiooni puhul ma ei istunud kobraste lähenedes (ja ka siis kui nad päris minu juures olid) seal tammil vaikse kivikujuna, vaid vehkisin kogu aeg aktiivselt sääski ja parme peletades/tappes kätega.

On kellelgi midagi taolist ette tulnud?
Kuigi koprad on loomult uudishimulikud loomad, siis need juhtumid olid minu kogemuste põhjal ikka liig mis liig. Tavaliselt tuleb uudishimulik kobras nii 2-5m kaugusele ja vahib sealt.
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Julged koprad

Postitus Postitas puugi »

Pole kobrastega sellist asja olnud,aga mingid on küll kalapüüdes varvastele toetudes mind ninaga toksinud.Aga ma ei liigutanud ja hoidsin hinge kinni.Kobrastel on seal varem turvaline olnud.
peepk
Postitusi: 775
Liitunud: L Aug 30, 2008 6:30 pm

Re: Julged koprad

Postitus Postitas peepk »

Minul on kits otsa komistand, rebane tuli ninapidi vastu püssitoru, mäger poole meetri peal, uudishimulik sokk, kes ajadeski ära ei läind ja seajahi tuksi keeras ja põder, kes mind nelja meetri pealt jupp aega uudistas. No sellist usalduslikku olukorda mina pole ära kasutand, olgugi, et luba taskus ja pauk on jäänd küll tegemata aga see on puhtalt minu probleem :oops: .
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Julged koprad

Postitus Postitas jorr »

Pole kopraga tõtt vaadanud aga oli kunagi juhus,kui panin seisvale sokule käe külge ja seda peale laskmist.Asi juhtus kunagi väga ammu.Oli aasta 1900-millegiga,täpsuse mõttes vist 1984,või midagi taolist.Olime sõbraga jaanisokku passimas aga ei näkanud ja hakkasime juba koju tulema,sest kell oli kindlasti kahe peal,jaaniajal ju kaua valge.Korraga vaatan seljataha ja seal midagi liigub aga kaugel,no minust ehk 200m.Siis muidugi "vinte"nii palju polnud ja olime siledaga mõlemad,sõber ka kusagil eespool.Heitsin ruttu maha ja oli sovhoosi ristikuädala põld,pool niidetud.Eks sokk oli liikumist märganud ja püüdis nüüd järgi vaadata,et mis-kes on ja ligines üha?No nii 50m ringis jäi seisma ja nuhutas minu suunas,samas pööras ka ringi,sest vist tundis lõhna.Kuna nägin ära,et ligemale ta enam ei tule,siis tegin kõksu ära.Loom kukkus aga kargas püsti ja minema,andsin teisest rauast ja kukkus uuesti.Siis ajas end püsti ja jäi seisma.Mina muidugi laadin kiirustades ja võtan tema sihikule.Seisame nii paar minutit ja mul käib mõte läbi pea,et nagu liigutad nii annan,tema ei liigu,aint seisab.Mõtlesin siis,et no vaatan,kui ligi laseb ja püssi laskevalmis hoides hakkasin lähemale minema.Seisab,no 30m,seisab,no 10m,seisab.Läksin siis juurde,võtsin vassaku käega sarved pihku(olid 2-he harulised) ja parem käsi suskas noa kaela.Loom nagu ärkas,tõmbas sarved käest ja nuga kaelas pages metsa suunas.Rabasin ruttu püssi pihku,et läheb koos noaga minema aga samas ka sokk kukkus ja jäigi maha.Sõber rääkis hiljem,et oli kogu janti kaugemalt näinud aga kuna oli hämarik,siis mitte ei saanud aru,et kes-kuidas toimetas.
noorus on ilus aeg
Vasta