Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

Ma ei saa aru Berreta suurest maaomanike "kaitsmisaktsioonist" seoses oma maa märgistamisega :( . Minu lihtne talupoja (kuigi pole põllumees) loogika ütleb, et oma vara tuleb märgistada ja kaitsta :roll: ...pigem tundub mulle kogu see jama väigikaika vedamisena mitte millegi üle. Ja seda lihtsal põhjusel...oma metsa või põllutüki märgistamine 4-10 vaijale kinnitatud teatetahvliga ei tohiks küll kellegile üle jõu käia, kui ollakse heaperemehelik maaomanik. Teiselt poolt tänapäeva GPS ja interneti ajastul saab sellest üle tehniliste vahenditega, mis eriti kallid enam pole. Pigem näib, et ühelt poolt maaomanikud või õigemine neid "esindav" :wink: Erametsa liit eesotsas oma juhtide ja "suuromanikega" ning teiselt poolt ärritunud (vähemalt osa) jahimehi üritavad igal võimalikul juhul mõõtu võtavad oma seaduse tundmises ja kõneosavuses :lol: . Ja oluline on seejuures vaidlus ise, mitte selle vaidluse objekt. Vastasel juhul oleks tõenäoliselt jõutud juba mitteametlikule kokkuleppele selle märgistamise või mitte märgistamise osas....
Kui ei taha maaomanik oma vara märgistada :VS ärgu märgistagu...**** temaga. Tore vaid oleks kui see maaoamnik hiljem ei nuriseks ja kompensatsioone ei nõuaks (või tema naabrid) kui metsaloomad varale kurja tegema kipuvad...ja veel hullem ei hakkaks ise oma jahimaadel jumaluse kombel salajahti pidama... :shock: (meil omast käest selline juhus võtta, vaid tõsetada ei suutnud).
Selliste maaomanike vastu tõuseb küll vähe karv turjal püsti ja käsi ostib taskust köömneseemneid mida põlluserva puistada :lol:
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Piltlikult öeldes on uue jahiseaduse läbisurumine sealmaal, et hoone on valmis, kuid kasutusse ei saa, sest selgus, et projekti pole suudetud erinevatel põhjustel kooskõlastada. Põlegi teist eriti, on ainult arvamused. Seni pole aga erinevaid arvamusi ja ideid suudetud kuskil kokku siduda. Riik? Pealegi pole olnud tõsiseid arutelusid selle üle, milline peaks üleüldse tulemus olema. Et kuhu peaks siis ikkagi reformeerimine välja jõudma. Jätaksin lobistide "halleluujad" kõrvale. Meil on ainulaadne võimalus (lisaks tänasele jahinduse ainulaadsusele) muuta jahinduslikku elu nii nagu suurem osa ette kujutaks. Ja seda tuleks teha nii, et mingisugune kitsas hetkehuvi ei pääseks domineerima.
Ilmselgelt seadustähtede jõuga ei reguleerita ära inimestevahelisi suhteid. Küll aga saab luua keskkonda, kus teatud suhted ära reguleeruvad. Tänane loodud foon aga on minuarust muutunud (tegelikult muudetud) vaenu tekitavaks ja siit head nahka ei näikse tulevat.
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

Aadu oled õigel teel kui võrdled majaga, mis valmis, kuid projekti pole....nõuka ajal ja ka uue aja alguses sai mõnikord maja enne valmis, kui projetdokumentatsioon oma kinnitused. Tean neis mõndagi...üks oli isegi hotell Tallina kesklinnas, mis uksi avama hakkas aga projekt veel kõiki kinnitusi saanud polnud...kuigi ehitus toimus vundamendist alates....aga uksed ta avas ja projekti kinnitused, kasutusluba ja muu vajalik tulid nagu imeväel peale mõningaid parteide sponsoreerimisi. Praegu tundub mingil määral olevat samalaadne olukord...on soov muuta (konkreetsetel majanduslikel eesmärkidal), kuid pole kõikehaaravat edasiviivat nägemust, et sellele toetus leida...
Ma ei näe midagi paha maaomanike nägemuses oma rolli, vastutust ja õigusi tõsta. Kuni jahikeeluni välja oma valdustes. Samas ei saa rahavalikku omandit laias ulatuses lihtsalt ära kantida omaniku "huvide" kattevarjus. Ja selles kohas on tõenäoliselt veelahe, mille mõlemal kaldal olijad kokkulepet ei leia.
Mis puutub veel sellesse maa märgistamisse või mitte, siis siin on taga üks konks...kui loete hr uugumetsa poolt viimati postitatud, siis hr Varblane toob välja jahirentniku karistamise ja sealt edasi on vaid samm jahirentniku õiguste ära võtmiseni...kuna kogemus selles vallas (politsei ja keskkonna ameti protokolli vormistamine jahikeelu ala piiride rikkumise osas olemas piiritlemata maal) siis põhjusi ei peaks vist kaugelt otsima, mis võideldakse maade märgistamise vastu....aga võib olla olen mina PARANOILINE :evil:
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Vanades kultuurides oli nii ...
Otsused, mis tehti nii suurte juhtide, kui ka inimeste poolt ja nendele järgnevad teod vaagiti hoolega läbi.

Läbi vaagiti need otsused ja teod esiteks selle pärast, et aru saada millest need on tingitud .. arutati läbi kõik asjaolud ja muutused inimestega kellega külg külje kõrval elati .. samuti vaagiti asju selliselt, et kuidas tänased otsused ja teod mõjutavad igat järgnevat põlvkonda ja elu tervikuna - kuni seitse põlvkonda edasi.

Sellise tegevuse ja kaalutletud otsuste tegemise tagajärgede eest võeti igakülgne vastutus. See vastutus ulatus üle põlvkondade ja seda õpetati lastele ja lastelastele. Selline oli omaegne haritus.

Nood iidsed tõed paistab inimkond täiesti unustanud olevat !!!

Tänasel päeval on küll olemas haridus ja kõlavad tiitlid .. ametinimetused, kuid haridusest ja kõlavatest tiitlitest ning ametinimetustest üksi ei piisa, et vastu võtta otsuseid ja teha nende otsuste tõttu kaugele üle põlvkondade ulatuvaid tegusid .. haritust ja analüüsivõimet on samuti tarvis ja väga sügavale ulatuvaid teadmisi elust ..

Eriti torkab selline harituse puudumine silma praeguste suurte ministeeriumide ja valitsusjuhtide (muudegi juhtide puhul), kes on tegelikkuses oma tegudes ja otsustes täiesti süüdimatud ja vastutustundetud elades sellise tunnuslause tähe all, et pärast mind/meid tulgu või veeuputus, peaasi, et minul/meil hea elu jätkuks ja raha/võimuvoog püsiks...
See tendents torkab silma eriti neis riikides, kus on ühest ühiskonnakorrast astutud teise.
Domineerib ahnus ja egomaniakaalsus .. lisaks sellele pimestab silmi raha ja võim!

Sellised mõtted siis ''metsapoole'' inimesena, kelle kohta ''suured ärimehed'' ja juppjumalatest ''ilmeksimatud'' ametnikud on öelnud, et ebapädev ja ebakompententne isik, kes õhutab mässu ja sõdib mõttetult koos mingisuguse madalalaubalise pundikesega MEIE vastu ning uue seaduse vastu...
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Beretta »

Motorist, Sa oled tõestanud, et Soome legendaarse kommunikatsiooniprofessori Osmo A Wiio
surematud seadused kehtivad alati ja kõikjal. Siin nad on:
1. Kommunikatsioon ebaõnnestub alati, välja arvatud juhuslikult.
2. Kui sõnumit on võimalik tõlgendada mitut moodi, tõlgendatakse seda viisil, mis tekitab kõige rohkem kahju.
3. Alati on olemas keegi, kes teab sinust paremini, mida sa oled oma sõnumiga silmas pidanud.

Puust ja punaseks, ma ei kaitse maaomanike õigusi. Lihtsalt tahan öelda, et täna nad seda tegema ei pea kuna sellist kohustust neil seaduse järgi ei ole. Said oma maad tagasi, ostsid vms. maamõõtja lõi piiripunktidesse raudtorud püsti ja kogu lugu. Ongi tähistatud. Kui me tahame, et kuldsed lindid ümber puu oleks siis on 2 võimalust. 1) seaduse muudatus 2) minna poodi ja osta ise kuldset linti.
Jahti me korraldame ju jahiseaduse ja jahieeskirja järgi, miks me arvame et maaomanik peaks ilma seaduse sunnita tähistama oma piiri nii et me igal hetkel selle looduses ära tunneme.
Ülejäänud osas Motoristiga ei vaidle.
P.S. minu enda ainuke kinnistu on elamumaa, naisel samuti. Maade tagastamisega läks nii, et vanemad sugulased said maad ja meile jäeti surnuaia platside hoolitsemine.
Grumpy old man
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Välek »

Ehk oligi Motoristi või Beretta postituses kommunikatsiooniprobleem. Beretta "kaitsmisaktsiooni" ei suutnud kuidagi välja lugeda, lugesin ka tagurpidi :VS :D
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

sorry Beretta, kui sulle liiga tegin...eks vana pea teinekord ei haara enam asju lennult ja silamdki on prillideta kehvakesed :VS
Maa märgistamise kohta ütlesin ju välja oma arvamuse...seadus tõesti ei sunni...aga kas siis maaomand on peale suunitud vai...minu arust näitab see maa mittemärgistamine vaid kahte võimalikku lahendidt...kas maaomand on mulle PO...I, kuna sain selle nagu nii niisama tagasi ja tuleb vaid meelde siis kui sellest keegi kõvasti räägib...või aetakse meelega kiusu. Ei ole ju maad vaja kuldsete lintidega piirata ja suuri sihte sisse raiuda...piisab, kui nähtavatesse kohtadesse igasse külge üks kaks vaia sildiga püsti panna, et "minu oma" ja asi tahe...
Ja mis puutub minu "väikesesse maavaldusesse 5h", siis ei ole mina kunagi seal paiknevat jahiseltsi keelenud oma maadel jahti pidada...ise ma sinna ei kuulu :lol: Pigem on mul hea meel, et keegi asjal silma peal hoiab ja pahalased eelmale tõrjub :lol:
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Välek »

uugamets kirjutas:Vanades kultuurides oli nii ...
Otsused, mis tehti nii suurte juhtide, kui ka inimeste poolt ja nendele järgnevad teod vaagiti hoolega läbi.

Läbi vaagiti need otsused ja teod esiteks selle pärast, et aru saada millest need on tingitud .. arutati läbi kõik asjaolud ja muutused inimestega kellega külg külje kõrval elati .. samuti vaagiti asju selliselt, et kuidas tänased otsused ja teod mõjutavad igat järgnevat põlvkonda ja elu tervikuna - kuni seitse põlvkonda edasi.

Sellise tegevuse ja kaalutletud otsuste tegemise tagajärgede eest võeti igakülgne vastutus. See vastutus ulatus üle põlvkondade ja seda õpetati lastele ja lastelastele. Selline oli omaegne haritus.

Nood iidsed tõed paistab inimkond täiesti unustanud olevat !!!

Tänasel päeval on küll olemas haridus ja kõlavad tiitlid .. ametinimetused, kuid haridusest ja kõlavatest tiitlitest ning ametinimetustest üksi ei piisa, et vastu võtta otsuseid ja teha nende otsuste tõttu kaugele üle põlvkondade ulatuvaid tegusid .. haritust ja analüüsivõimet on samuti tarvis ja väga sügavale ulatuvaid teadmisi elust ..

Eriti torkab selline harituse puudumine silma praeguste suurte ministeeriumide ja valitsusjuhtide (muudegi juhtide puhul), kes on tegelikkuses oma tegudes ja otsustes täiesti süüdimatud ja vastutustundetud elades sellise tunnuslause tähe all, et pärast mind/meid tulgu või veeuputus, peaasi, et minul/meil hea elu jätkuks ja raha/võimuvoog püsiks...
See tendents torkab silma eriti neis riikides, kus on ühest ühiskonnakorrast astutud teise.
Domineerib ahnus ja egomaniakaalsus .. lisaks sellele pimestab silmi raha ja võim!

Sellised mõtted siis ''metsapoole'' inimesena, kelle kohta ''suured ärimehed'' ja juppjumalatest ''ilmeksimatud'' ametnikud on öelnud, et ebapädev ja ebakompententne isik, kes õhutab mässu ja sõdib mõttetult koos mingisuguse madalalaubalise pundikesega MEIE vastu ning uue seaduse vastu...

Eks raha ja võim on läbi aastatuhandete primaarsed olnud, mitte pole viimase aja unikaalne nähtus. Tavaline oli trooni nimel mürgitamine ja verevalamine, röövretked, maadevallutused jne. Samas ettenägelikkuse osas on tõepoolest tänapäeval totaalne taandareng.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aivar00 »

Eks siin arutleda võib pikalt. Mina lähtun väga lihtsast seisukohast- suvalise seaduse rikkumise osas kehtib Eestis süütuse presumptsioon. S.O. pädev ametnik peab tõendama, et nn. "kontrollitav" ehk antud hetkel siis "rumal jahimees" rikkus teadlikult ning tahtlikult jahikeeldu kellegi kinnistul enne sanktsioonide ehk siis karistuse määramist...
Vastasel juhul tühistab juba I astme kohus antud ametniku määratud sanktsiooni.
Mina oma aruga :oops: aga antud hetkel ei ole suuteline välja selekteerima millist seadust siis konkreetselt padrikus (s.o. kinnikasvanud sihtidega ning märgistamata piiridega metsatükis) jahimees jahil olles siis ikkagi rikkus :M . Ja kui ta isegi rikkuski midagi, siis selleks on vaja rikkumine esmalt fikseerida. Kes seda aga teeb :M . Ei taha demagoogitsema hakata aga minu pilgu läbi tuleb erametsa meeste "JOKK" skeemile vastata samuti jahimeeste "JOKK" skeemiga. See, et palju kisa tehakse ei tähenda automaatselt seda, et ka palju villa kisa tulemusel tuleb...
Eks need "tülid" saavad ikka alguse inimeste omavahelistest suhetest.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Beretta »

Aivar00- then points. Täpselt nii me teemegi.
Grumpy old man
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Mart »

Kui jahti hakatakse keelama, siis peaks seda tegema ka korrektselt. Enne kui hakatakse midagi nõudma, tuleks luua tingimused, et nõuet saaks üleüldse täita ja nõudest on üheselt aru saadud, piir tulebki puust ja punaselt ette näidata. Kui seda tehtud ei ole, siis ei saa ka midagi nõuda.

Üks näide,kuidas see võiks toimuda. Terve selle korra saab kergesti kohandada jahikeeluala kinnitamiseks.
https://www.riigiteataja.ee/akt/25310
Plaani- või kaardimaterjali alusel katastriüksuse moodustamise korra kinnitamine.
Sealt paar nopet:

Piiride kättenäitamisele kutsutakse asjaomased isikud tähitud kirjaga. Nimetatud kiri peab olema välja saadetud vähemalt 10 päeva enne piiride kättenäitamist plaanil või kaardil.

Juhul kui keegi piiride kättenäitamisele ilmunud isikutest nõuab piiriprotokolli koostamist või piiriprotokolli koostamine on kohustuslik maakatastriseaduse paragrahvi 20 lõike 51 alusel, koostatakse samas ka piiriprotokoll.

Ühes piiriprotokollis võib kirjeldada mitme katastriüksuse piire.

Ja kohal peaks olema ka piirinaabrid, et oleks selge, mis teoksil ja kellele kahjunõudeid esitama hakata.

Ja siis veel selline pretsedent:

Katastrikannete õigust eeldatakse. Katastriüksuse piiride õigsuse eelduse saab vaidluses aga ümber lükata mh sellega, et piirid võivad olla kaardistatud valesti.
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Sarvik »

mjahhhh....

1. kui 30 eraisikut/firmat teevad jahikeelu siis ....las teevad...see näitabki kui vähesed inimesed tegelikult on huvitet 15 tuhande jahimehe ahistamisest......

2. kuidas neid siis seaduslikult jahinduslike meetoditega ahistada...ei seegi raketiteadus ole...soolakud, söödakohad ümber piiride noorendike äärde ja edu neile...endal neil suurlooma laskmisluba ei ole ega tule....ja minule teadaolevalt ei saa ka mingeid kahjustus kompenssatsioone kui jahikeeld peal :lol:

edu erametsaliidule :lol:
kärbes kirbule!
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Välek »

Võibolla on kruvi keeramine inimese loomuse üks "kontrollimatutest iseloomuomadustest". Toon paar näidet. Talv, kõrrepõld, sööda vedu, üks kord üle põllu diagonaalis kerge ja pool tühja traktori ja haagisega. Rohkem sõitu ei teinud- polnud vaja, maa kellegi kasutusvalduses, pool aastat hiljem mainiti, et kui veel keegi üle maa sõidab, kutsutakse politsei. Mäletamistmööda teisiti ei saanud minna ka tol korral, küsisin, et "mis ta siis talvel maale teeb", vastuseks sain, "trambib maa kivikõvaks" . Järgmine näide: Kodanik x tuleb paar korda kuus ikka täis ja kaine peaga külla, palub end poodi sõidutada, kui jalg pehme, saab lapse sokiviinad, kui vaja ja ikka abiks , harva , aga siiski kui vaja. Nüüd on vaja põllumajandustehnikaga ÜKS KORD AASTAS ühele kinnistule pääseda, kuna truup on laiem selle mehe kinnistul , kui teistel kinnistutel , et sellele tükikesele pääseda. Ja mis juhtub.... vanal sõbral on rusikad püsti. Siis´ütleb, et kuule, noh ega ma siis sulle ei keela ju seda ometi, mõtleb veidi, ja lisab"kuule, mingis hinnas võiks ju kokku leppida"... mõtleb veel ja ütleb, "tegelikult mulle ei meeldi üldse, et siit üle käidakse".. Ma siis vaikselt, "kas kord aastas on suur probleem.. ma mujalt ei mahu üle". Tema :" ahh, eks sa käi üle", ja hiljem kuulad seda juttu tagantjärele, kuidas ikka üle tema kinnistu said käia. Kolmas näide: Mammikene püha tigedust täis, kui metsa ja põllu piiri täpselt 1 meetriga eksid metsa poole (tigedalt:"kuuled või, jäta meelde, ära rohkem seal sõida..., kas kuulsid või?" :lol: ), samas suisa igapäevane on tema poodi vedamine.... Neljas näide: heinamaa ribad, kraavivahedega, viimasele ribale (0,7 ha.) pääsemiseks üle ülikooli õppejõu heinamaa sõita kokku 20 meetrit. Paar aastat sai üle käia, siis istutas kuused läbisõidukohale. Ma ei osanud enam midagi rohkem mõelda, jätsin heina sealt tegemata, ja kogu lugu (heinamaariba on vahetult selle ülikooli tegelase naabruses). Nüüd tulin käesoleval aastal teisi tükke niitma, oli proua kohe platsis, vehkis juba kaugelt käega ja küsis, kas heina ka sellelt viimaselt nende naabruses olevalt tükilt teen.
Ütlesin, et ei tee, ma ei saa sinna sõita- kuused on ees, tema vastas- sõida üle kuuskede ja tee ikka hein ära, see niitmata maa on ikka kole... :mrgreen: Ei hakka enamaid näiteid tooma. Mina ei tea, mis inimestel viga on, aga tundub, et nii kaua, kuni võimalust kuidagi väänata, ei jäeta seda võimalust sageli kasutamata ka siis, kui läbisaamine on hea ja teatakse teineteist läbi elu.
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Üllar Tamm »

Välek, naabrid on Sul toredad (y)
Eile kohtusin kohalikus tanklas ühe pensionäridest abielupaariga, kes ka piiri ääres võsade vahel suht järelevalveta lambakarja peavad. Rääkisin neile suht aktiivselt ringi liikuvatest huntidest ja suure tõenäosusega varsti algavast kutsikate õpetamise perioodist.
Selle peale vaatas proua mind :shock: ja hõikas kõva häälega, et kus siis jahimehed on ja miks nad ei tule nende lambaid valvama. Peale seda polnud mul nendega enam millestki rääkida :lol:
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Motorist »

Välek, küsimus ei ole "keeramises" vaid enese ja omandiõiguse kehtestamises...mis siis, et sellega midagi ei saavutata peale "paksu pahanduse".
Mis puutub aivar00 väitesse, et las tõestavad...siin võiks öelda oma kogemusest. Maaomanik helistab politseisse ja teeb teatise maavalduse piiride rikkumisest jahikeelu alal (mma muuseas märgistamata) ja ei pea midagi tõestama...politsei sõidab kohale teeb protokolli...raiskab ütluste võtmisele mitu tundi sinu aega ja siis hakkab asja menetlema....ja menetlevad kaua-kaua. Kas ka tulemuseni jõuavad, eks näe, asi siiani menetluses (ja asjale andis käigu jahimees, kuigi mitte meie sektsiooni oma). Nii et jahimees jahimehele hunt...
Vasta