Otsingust, verejäljest..

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
Vasta
vollifedja
Postitusi: 573
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas vollifedja »

Nüüd siis kogemuse võrra rikkamad. Koera nina tunneb verejälje lõhna ja ajab väga hästi, ka siis , kui on sadanud tihedat vihma5-6 tundi(möödunud pühap hommik) ja jälg vana 12 tundi. Kõik on võimalik. Tuleb koera usaldada ja minna otima., vaatamat sajule.Vihm ei ole takistuseks.Ei pea omama ka eri verejälje koera(kes teatavsti on juba geneetiliset rasketeks oludeks loodud, spetiifililise haistmisega), oskajast taksist piisab täiesti.
Kuigi mehed olid kindlad, et peale sellist vihma, ei võta koer jälge. tekkis puht suur huvi, läksime ja tegime ilusa töö.
Koerajaht algab, normid vaja täita. Kui ikka kahtlus on, tuleb minna kindlasti kontrollima, otsima. Ise olen nõus Harjumaa piires appi tulema.Laupäeviti raudpolt jahis oma meestega, aga pühap. hommikul esimese valgega otsimas. telef. 51925869
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Lihtsalt uudishimust küsin,kaugel loom oli,palju verd oli ja kas loom oli elus v surnud?
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas aivar00 »

Muideks vihm ei olegi nii hull jäljelõhna kaotaja kui suvine kuum päike. Ideaalseim ilm jäljeotsinguks on niiske madalrõhuga ilm. See säilitab lõhna kõige paremini. Millegipärast ekslikult arvatakse, et vihm on kõige hullem jäljelõhna likvideeria. Kas on see tingitud filmide vaatamisest kus "pahad" jälgede kaotamiseks mööda oja-jõge käivad või mis iganes.
ikka lõbusalt
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas puugi »

Vihm ei tee jah verejäljele liiga ja tundidega lõhnab koerale meeldivamalt.Ja veri ise ei ole ka alati olemas kui loom pihta saab.Oman verejälje koera ja ainult 4 siga vajasid otsimist sellel suvel?Muidugi kutsuti mind neid koeraga otsima. :roll:
Jägervision
Postitusi: 157
Liitunud: P Mär 21, 2010 7:56 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas Jägervision »

Ma väga ettevaatlikult piiksun, et verejälg selles osas vist vähe teine ka kui "jalajälg." Verejälge on vaja ikka korralikult uhuda enne, kui see päris kaduvikku kaob, "jalajälg" läheb lihtsamalt laiali, tuul teeb viimasele eriti kurja. Verejälje vaenlane on aga tõesti kuiv kuumus. Niisket saades aga hakkab targemate meeste sõnade kohaselt uuesti lehkama.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas Feen »

Ma ise tähele pannud, et vihm segab siis kui verd ei ole, või on hästi vähe. Sellisel juhul on elusa looma jäljelt lõhn suht läinud ning koer selle vast huvi ei tunne. Kui on värske elusa looma jälg, siis teine asi. Kui veri taga, siis pole vihm ja päev-pool aega asja seganud.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
vollifedja
Postitusi: 573
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas vollifedja »

Verejälje "tehnoloogiat" on targemad seletanud nii-veri pritsib maha, imbub maasse ja alles kui hakkab uuesti maa seest lõhn tõusma(ajaliimiiti ei tea)-vot siis on niiskus abiks kui lõhn tugev. Nii et kui lastes sadas, siis VÕIB(vot pole juhust olnud proovida) et uhub lõhna minema mingite tundidega, aga vahest ei? Kui looma haavati mitte sajuga(nagu meie juhus), õhtul, sadama hakkas alles hommikul, oli kõik Ok, veri oli jõudnud masse minna, üles tõusma hakata, kui vihma peale sai.Samas on ka haavatud looma JÄLJEL oma lõhn, mida koer "kasutab" otsingul lisaks verele. Palju seda verd ikka (olenevalt paugust) on.Seekord otsisime ilusti mööda jälge(kontrollimis ei olnud), mis oli näha, verd loomulikult mina ei näinud kusagil-sadu oli ikka väga tugev, ka otsimise ajal.(üks sõrg oli tugevamalt näha pidevalt)mingipaar tundi. Kuna GPs ei kasuta, pole olemaski, ei oska pikkust öelda.Kuna peale 3 tunnist tempokat tagaajamist maas ponud, ka lamamisi polnud, jatsime katki, arvasin, et selle aja peale oleks pidanud maas olema, kui oli korralik pauk.
Olen selle koeraga ka suvel kuumaga leidnud sea, peale paari tunnist otsingut.siga oli haavatud. Kui saime saime seani, sai koer kuumarabanduse, kukkus kokku, nii palav oli mustale koerale. Mets oli nii kuiv, et ka samblas ponud kah niiskust. teine taks aitas kinni pidada(mitte hammastega rippudes,, ikka piirates), kui siga lastud, sai ka jäljeajaja kohe vette viidud(vajalk kõhualt vette saada, jahutada)
Ei, otsida on alati huvitav, iga kord õpib midagi .
Olen käinud ka otsimas-leidmas, kus mehed teavad täpselt, kuhu läks, kuhu kukkuda võis, ainult koer arvas teisiti. Oleme siis teinud meeste pakutud variandi, siis juba lasknud koera oma mõistusega otsima, mis läheb taval. vastupidises suunas ,aga millegi pärast alati koera otsitud kohast ka leidnud.suremas, e.haavatud loom teeb uskumatuid tiire,tulevad oma jälgi mööda tagasi.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Selle jutu peale ei oska peale :A midagi muud kosta.Ma olen ka mõne korra metsas käinud,aga antud teemas olen võrdlemisi võhik! Asjad mida mina ei adu on:kui panen ka oma koera rihmaotsa ja tõttan tema järel tugevas vihmas 3 tundi tempokal sammul mööda metsa midagi leidmata ,kas ma siis ajasin ka veerejälge :M .Kui inimene valges mingit märki verest ei tuvasta,kuis siis tean,et verd üldse oli? Kui oli siis mitmekümne (saja) meetri järel verepiisk maha langeb,ja kaugelt koer järgmise piisa lõhna tunneb? Kui veri üldse hüübib mida siis kooer edasi ajab? Kui verd oli ohtralt(vigastused suured, eeldavasti) peaks ju loom ka kuskil seisma/lamama? Millisel maastikul on nägemise järgi võimalik kindlalt mitu tundi sama looma jäljel püsida? Kui midagi ei leita ,mille järgi siis võib analoogse juhtumi tituleerida koera supper tööks,või väita ,et koer ajas verejälge?
Oma ala spetsidele ehk tunduvad need küsimused kohatud,aga eks harige siis lollimaid ka! :)
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas hundikütt »

Tekkisid samad küsimused,mis Kuldil.Mina nimetaks seda koeraga vihmas jalutamiseks.Selle kirjelduse järgi mis Vollifedja andis,mina küll siis mingit head koera tööd välja ei lugenud.Andke andeks,aga mina saan asjast nii aru,et kui juba telefoni nr välja hõisata,siis peaks ikka ka midagi pakkuda olema.Sellise jutu põhjal mina ei mõtleks selle nr valimisele.Kui selline asi on juhtunud,siis on esmatähtis haavatud uluk kätte saada,mitte kellegi koerale kogemusi pakkuda.
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas hundikütt »

Tekkis veel ka üks täiendav küsimus.Siin otsingut pikalt kirjeldatud ja sellest räägitud,aga kas ka luba sai maha kantud kui uluk haavatud :wink: Või mis jahikaaslased selle kohta ütlevad ,et nii avalikult sellist infot jagatakse.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas Feen »

Ma ei lugenud kusagil välja, et keegi oleks mõnda jahiseltsi või nime maininud. Vaatasin igaks juhuks üle. Situatsioonid võivad igal pool esineda, kui keegi väidab, et neil pole juhtunud, siis on põhilisteks variantideks, et eriti ei peeta jahti või hoitakse keel hammaste taga. Isegi meil tuli ligidal asuva seltsi esimehelt täna kõne, et kontrollige oma laske paremini, suure mnt ääres kuulilasuga siga maas. Eks homme kuuleb mis seal oli kuid fakt on see, et isegi oma seltsi koerameestele ei taheta helistada (jaht oli ka kohustuslikult regamata, vabalt võis muidugi mõni suvaline mööduja otsustada tee servast siga õngitseda). Samas, selliseid juhuseid on olnud palju, et oh mis ma nüüd ning ikkagi on kutsutud, või keegi peale sattuja on kutsunud, kuigi laskja arvas, et ähh, mööda vast läks. Lõpuks on pärast otsingut kas loom olemas või rahulikum teadmine, et seda looma maas pole. Nagu sellel puhul ikka, kelle asi see on kas loale on märge tehtud või mitte, pole nt minu asi kas seda uurida, kas jaht oli ametlik või mitte. Loom on kadunud, tuleb ostida, pärast laskja vaadaku ise mis ta looma jms-ga teeb. Ega ei mainita ka laskjat, seltsi, piirkonda. Aga kui on mõni juhtum, mis võib igal ühel juhtuda ning midagi kõrva taha on panna, siis tasub selliseid asju ikka mainida, äkki mõnel teisel koeramehel tuleb teadmine kasuks.

Ps. taksidega kogemus näitab, et kui on ikka midagi otsida, siis see loom üles leitakse. Vollifedja koerte osas pole kahtlustki, et pige kutsuks kui jääks lootma, et ehk ei saanud pihta või äkki paraneb ära.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas kakuke »

hundikütt kirjutas:Tekkis veel ka üks täiendav küsimus.Siin otsingut pikalt kirjeldatud ja sellest räägitud,aga kas ka luba sai maha kantud kui uluk haavatud :wink: Või mis jahikaaslased selle kohta ütlevad ,et nii avalikult sellist infot jagatakse.

Verejäljest rääkides, ei mainita KUNAGI täpseid aegasid, nimesid ja kohti. See on minu reegel nr 1 seal. Kogu see asi põhinebki usaldusel. Ma ise olen palju taksifoorumis verejäljest ja oma koeraga juhtumitest seal rääkinud, aga sellest reeglist olen alati kinni pidanud ja soovitan seda ka teistele, kes soovivad, et neid ikka ja jälle kutsutaks.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas puugi »

Verejäljele kutsutud koeramees ei tohi kunagi esitada selliseid küsimusi kas lasti ikka sooliselt või vanuseliselt õiget looma või kas üldse load korras.Mina võtan seda kui looma kiiret piinadest vabastamist.Kui on lask tehtud,siis ei ole ka minul õigust osatada.Pealegi on see kõik raamatus "KOERAD ja KOMBED JAHINDUSES"pikalt laialt kirjas.Kui lubatakse lugusid pajatada on teine asi. (b)
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas kakuke »

Taksifoorumis tuli veel välja, et inimesed lähenevad sellele teemale väga erinevalt.
http://www.taksiklubi.ee/foorum/viewtop ... =56&t=4481
Seal Gemins on meie Feen.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas sooviku »

puugi kirjutas:Verejäljele kutsutud koeramees ei tohi kunagi esitada selliseid küsimusi kas lasti ikka sooliselt või vanuseliselt õiget looma või kas üldse load korras


:shock: No-noh,ega ikka ei lähe küll ilma loata lastud looma otsima ja veel võõrale maale.
Naine võib olla,koer peab olema!
Vasta