Otsingust, verejäljest..

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
Vasta
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas puugi »

Kui hakata öösel kõiksuguseid pabereid tuttavate jahimeeste käest küsima ei kutsuta sind enam kunagi midagi otsima. :lol:
jyri

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas jyri »

Kohalikele tarkadele lisaks kah ühe küsimuse.
Vihm ei mõjuta, kuumus raskendab koera haistmist jne. Kas külm, mis vere "jäätab" , mõjutab ja kuidas :M ? No kui lund pole, aga pakane.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas kakuke »

Siis istud kodus ja mõtled nagu üks siin, et küll ikka haavatakse vähe, 1-2 tõsist verejälge aastas. :lol:
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas hundikütt »

Jyrile.Loogiliselt võttes peaks lõhna molekulid külmuma ja ei lendu,pole vahet kas on lumi või muidu pakane.Ega siis vere lõhn saa teisiti toimida kui jälje lõhn. Kõva pakasega hagijaga metsa minnes oleks metsad justkui tühjad,jälje lõhn lihtsalt külmub ja koer seda ei tunne.
vollifedja
Postitusi: 573
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas vollifedja »

OOMAIGAAD!MEHED!
Hea, et sain täna väga positiivse ja toetava kõne antud teema käsitlusest just siin.!(ega muidu poleks osanud tulla vaatamagi, kuni järgmise juhtumiseni, mida kirjutada..)
Olen saanud aru, et ega meil ei teatagi, mis on haavatud looma otsing, kuidas-kui kaua, mis alustel seda teha ja miksKoolitusi, asjalikke on olnud vähe kui üldse..Lihtsam on tampida nats oletatavas kohas, lüüa käega-oh ei saanud pihta.Mehed -kui teil on OMA koer, kellega te olete aastaid ühes karjas elanud-töötanud(noh see töövahendi jutt), siis te oskate ka lugeda oma koera-mina näiteks teen vahet, kui koer otsib haavatud või lihtsalt jalga lasknud, möödapauguga looma. RIHMA otsas tehaksegi verejälje otsingut-et kokku hoida oma ja koerte aega-jalavaeva.Selleks on spets pikad-10-50 meetrised spetsiaalsed libedad, MITTEUPPUVADerksavärvilised rihmad. Jälle-kuna normaalne koeramees oskab "lugeda" oma koera-siis koer annab märku piisavalt pikalt ette, et haavatud(surnud) loom on läheduses. Vot siis lasen koerad(vaband. taksid ) lahti. On ka teine ja kolmas(õpipoiss) vahest, oleneb olukorrast kaasa, kes aitavad haavatud pidada TIIRELDES ÜMBER LOOMA:
Paberitest-mul on alati kaasas keegi kohalik(taval. laskja) mees, kellel on ka paberivärk eeldavasti korras. samas-oluline on ...võimalikult kiiresti lõpetada haavatud looma piinad...Ei küsi (pole nagu tulnud selle pealegi, ei ole keskkonnakaitse,inspektor jm asjapulk), et kas neil üldse antud elajalaskmise luba on..Vot see pole minu probleem.Minu asi on otsida looma.Ja haavatud haavatud looma võib (ka seaduse järgi) otsida ka võõralt maal ja ka sinna lõpetada.Kus maadel ma olen, ausalt isegi ei tea. Kohalikud peavad sidet ja teatavad kellel ja kuhu vaja.Kordan-oluline on leida ja lõpetada looma piinad eelkõige. See on jahieetika üks punktidest.

Loodan väga, et tuleb Eestisse jahikoerte(OMANIKE) koolitajaid, kuna huvilisi on. Ei piisa koera headest omadustest, veredest, neid peab oskama ka arendada, välja tuua. Lihtsalt jahti kaasa vedamine ei aita. Ka kodutöö tuleb teha.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas kakuke »

Lääne-Euroopa parkmetsas võibolla tõesti saab käia ringi selle 10+m rihmaga, aga siin keerab koer ikka väga kähku ennast kinni sellega meie rägus. Aasta tagasi, kui veel ei omanud Astrot, käisin ka koeraga, kel taga 7m kapronnöör ja oma paar korda küll õnnestus tal ka sellega kinni ennast mässida. Ma ajasin ka oma koeraga see laup taga põtra kel veri taga, oma 2km astusin koera järel maha, kuniks tuli käsklus koer pealt ära võtta (kui küsida miks, siis ei soovi sellest rääkida), aga seda selliselt, et koer polnud rihma otsas ja gps´i järgi jooksin järel. Kust tean, et koer oli ikka lõpuni verejäljel, kuna järel joostes ei näinud/polnud aega verd otsida? Oomaigaad, aga sealt, et lõpus oli ka veri. :lol:
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
jyri

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas jyri »

kakuke kirjutas:Lääne-Euroopa parkmetsas võibolla tõesti saab käia ringi selle 10+m rihmaga, aga siin keerab koer ikka väga kähku ennast kinni sellega meie rägus. Aasta tagasi, kui veel ei omanud Astrot, käisin ka koeraga, kel taga 7m kapronnöör ja oma paar korda küll õnnestus tal ka sellega kinni ennast mässida. Ma ajasin ka oma koeraga see laup taga põtra kel veri taga, oma 2km astusin koera järel maha, kuniks tuli käsklus koer pealt ära võtta (kui küsida miks, siis ei soovi sellest rääkida), :


Minu esimene läänekas oskas 5 minutiga endale selgeks teha, kas haav-sõltumata vere olemasolust ja kogusest- on surmav või mitte. Vahest läks ja "kadus" loomale järgi, kel verd polnud üldse jäljel ja siis leiti ta lõppenud uluki juurest perioodiliselt haukumas/kutsumas. Ja vastupidi-verd oli hulgi, aga koer järgi ei läinud. Hiljem need, kes koera ei uskunud ja liiga agarad olid, teatasid, et verega jälg juba 10km kaugusel ja seal ka "kadunud", pool jahipäeva "tuksis" :VS
Nii et verejälje " hea" ajamine ei pruugi sugugi päädidda uluki leidmisega, küll aga "sooja nahaga" ja vastupidi- jälge ajama mitteminev koer ei pruugi "halb" olla, sest saab( erinevalt mõnest inimesest) asja mõttetusest hästi aru!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas rajaleidja »

jyri kirjutas:Minu esimene läänekas oskas 5 minutiga endale selgeks teha, kas haav-sõltumata vere olemasolust ja kogusest- on surmav või mitte. Vahest läks ja "kadus" loomale järgi, kel verd polnud üldse jäljel ja siis leiti ta lõppenud uluki juurest perioodiliselt haukumas/kutsumas. Ja vastupidi-verd oli hulgi, aga koer järgi ei läinud. Hiljem need, kes koera ei uskunud ja liiga agarad olid, teatasid, et verega jälg juba 10km kaugusel ja seal ka "kadunud", pool jahipäeva "tuksis" :VS
Nii et verejälje " hea" ajamine ei pruugi sugugi päädidda uluki leidmisega, küll aga "sooja nahaga" ja vastupidi- jälge ajama mitteminev koer ei pruugi "halb" olla, sest saab( erinevalt mõnest inimesest) asja mõttetusest hästi aru!

Aga minu vene-eurooplased nuusutasid laupäeval jälge ja ütlesid ära, kuhu lask tabas. Vot :!:
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas kakuke »

Ja mul jälle on väga loll koer trehvanud (ajab igasugust verejälge, ka mitte surmava haavaga looma ja rääkimata minuga suhtlemisest verejälje teemal). Õigemini ta polegi koer, st taks on. :P
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
jahe
Postitusi: 743
Liitunud: K Mär 24, 2004 10:03 am

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas jahe »

[quote="vollifedja"]Verejälje "tehnoloogiat" on targemad seletanud nii-veri pritsib maha, imbub maasse ja alles kui hakkab uuesti maa seest lõhn tõusma(ajaliimiiti ei tea)-vot siis on niiskus abiks kui lõhn tugev. Nii et kui lastes sadas, siis VÕIB(vot pole juhust olnud proovida) et uhub lõhna minema mingite tundidega, aga vahest ei? Kui looma haavati mitte sajuga(nagu meie juhus), õhtul, sadama hakkas alles hommikul, oli kõik Ok, veri oli jõudnud masse minna, üles tõusma hakata, kui vihma peale sai.Samas on ka haavatud looma JÄLJEL oma lõhn, mida koer "kasutab" otsingul lisaks verele. Palju seda verd ikka (olenevalt paugust) on.Seekord otsisime ilusti mööda jälge(kontrollimis ei olnud), mis oli näha, verd loomulikult mina ei näinud kusagil-sadu oli ikka väga tugev, ka otsimise ajal.(üks sõrg oli tugevamalt näha pidevalt)mingipaar tundi. Kuna GPs ei kasuta, pole olemaski, ei oska pikkust öelda.Kuna peale 3 tunnist tempokat tagaajamist maas ponud, ka lamamisi polnud, jatsime katki, arvasin, et selle aja peale oleks pidanud maas olema, kui oli korralik pauk.
Mu jumal küll :P targutaks ka veidi :)
Olgu kohe öeldud,et pole ühelgi verejälje katsel käinud ja selle kohaseid diplomeid ja järkusi ei ole ette näidata,aga lühikese elu jooksul erinevaid loomi on,erinevate koertega ja ka ilma üles otsitud sadades.
Nii et julgeks oma arusaamised välja öelda.
Metssiga tavaliselt,kui ei ole ummisjalu(peale lasku)kohe järgi joostud peaks olema max kilomeetri pärast pikali,kui liigub pikemalt ja pole vahepeal maha heitnud on läinud lugu,
tavaliselt n.õ sitema lasu puhul,kus kuul tabab siiski kerepiirkonda on see maa ca 200-500 meetrit.
Kui kuul tabab ühte jalgadest,siis tavaliselt ei liigu siga üle poole kildi ja asjalik koer paneb niisuguse looma kiirelt paigale,mis eeldab muidugi seda ,et koer ei ole rihma otsas :)
Tegelikult ei ole ma siiani aru saanud,mis point on üldse lõastatud koeraga haavatud ulukit jälitada :M ja kolm tundi tallata vihmasajus mööda mida siis :?:
Tegelikult pr Vollifedja ühes postituses sa kribasid et sa jälitasid taksiga(dega)
suurt kulti,kellel oli lihahaav miski 14km ja saite kätte,siis esiteks miski nendest komponentidest ei sobi siia ja teiseks millega mõõdeti maad?kui väidad et gepsu ei kasuta ja pole olemaski.Ei midagi isikliku,lihtsalt haiglane huvi.
243win
Raims
Postitusi: 45
Liitunud: R Apr 16, 2010 7:56 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas Raims »

Omal eelmine nädalavahetus selline juhus kus lasti põttra
ja öeldi et puhtalt mööda,pole verd ega midagi.Sai koertega kontrollimas
käidud ja imet natukemaad eemal hakkas koerte laul pihta,koerte
paari tunnine töö kandis vilja,põder käes.Mehe lastud lask oli makku ja
mingit verejälge polnud.
sax
Postitusi: 246
Liitunud: T Nov 09, 2010 3:31 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas sax »

Aga minu vene-eurooplased nuusutasid laupäeval jälge ja ütlesid ära, kuhu lask tabas. Vot :!:[/quote]

aga küsisid kuidas? eesti või vene keeles :mrgreen:
aberukk
Postitusi: 97
Liitunud: P Dets 18, 2011 2:26 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas aberukk »

Kas keegi viitsiks täpsemalt kirjeldada kuidas te kutsikat õpetate verejäljele ja kui vanalt oleks mõistlik alustada?
jyri

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas jyri »

aberukk kirjutas:Kas keegi viitsiks täpsemalt kirjeldada kuidas te kutsikat õpetate verejäljele ja kui vanalt oleks mõistlik alustada?

Võta auguga purki värsket, hangumise vastu soolatud, verd . Pika toika küljes ( et verejäljel poleks oma jälgi) ja tee rada ette, mõned sika-sakid kah. Jälje lõppkohta pane kutsikale mingi stiimul- kas maiustus või mänguasi. Siis lase kutsal pika rihma otsas jälje ajada. Kui oskab käsu peale haukuda, las siis ka finishisse jõudes teeb häält. Paar harjutust kuus on küll, ainult jälg peab iga korraga "vanemaks" muutuma. Nii lihtne see ongi, ainult viitsimist vajab.Juba 3-kuune kutsikas oskab ise jälge ajada, vaja ainult õpetada, mida ta sihtkohta jõudes tegema peab ja mida ei tohi ( näiteks leitud ulukit rapsida)!
aberukk
Postitusi: 97
Liitunud: P Dets 18, 2011 2:26 pm

Re: Otsingust, verejäljest..

Postitus Postitas aberukk »

Tänud vastamast.Minu oma mõte liikus ka umbes samas suunas ainult selle vahega et vere tilgutamisel kasutada mitut inimest .Kaika otsas vere tilgutamisega saaks selle tööga üksi hakkama. (y)
Vasta