Laikad
Re: Laikad
Ma saan ikka aru, et 10 siga kuus koera (koerte) kohta, kui seda ära ei lasta, siis on miinimumi äralaskmisega tõeline mure, neid seajahi kuid ju sisuliselt 2,5 (veebruar, jaanuar ja pool detsembrist, kuna seal rahud sees ja tihti pole veel lund ka), kui on jahtkonnas paar vahetust koeri (meil laupäeval üks mees 3 koeraga ja pühapäeval paar teist meest oma koertega) siis nibin-nabin saab limiit täis
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Ei oma jyri vastu midagi isiklikku aga see viimane tema postitus tundub kuidagi imelik.Rajaleidja vist ainukesena luges minu postitust õieti.Nüüd siis vähe matemaatikast: reeglina käijakse jahil laup.-pühapäev.Ühes kuus on 4 nädalavahetust, 2,5 siga nädalavahetusega ehk siis 1,25 siga päevas.Ma arvan,et kui koerad põrsaid ka peavad,siis polegi see mingi müstiline number.Jutt käib koeramehest ja meil olen mina ainuke kuna teine koeramees pidevalt Venemaal.Mingit sigade limiiti meil pole ja õnneks sigu jätkub
.Noor koer oli alles aastaseks saanud ja ju ta oma nooruse uljusest karistada sai.Jyrile veel teadmiseks,et omades oma kinnistul seaaeda,ma päris loll koertest ja katse sooritamisest pole,nii et töötavaid-mittetöötavaid koeri ikka hulga seal nähtud.

Viimati muutis tony, E Jaan 11, 2010 2:10 pm, muudetud 1 kord kokku.
Kui Jyri koertega täna metsa jõudis,oli seajaht kohalike pealikude poolt juba ajutiselt keelatud(palun mitte süüdistada O.Lutsu Kevade plagiaadis!).Õnneks helistati naaberjahtkonnast ja paluti appi öösel pukist haavatud kuldi leidmisel.Nii sain ka mina koos koertega nautida lund ,eriti veel kui transpordiks olev traktor jäi sihipeal ümberpööramisel kinni ja auto juurde tagasi tuli jalgsi veel 2,5 km kõndida.Kommenteerida pikalt ei taha,aga arvan kah pausi pidada.
Tonyt ei tunne,seega pole ka mingit isiklikku.Kui mul soovitatakse sõnum täpsemalt lugeda,soovitan ka mina sama-kordan,et 10 siga taban ise(püssiga ja pussiga) oma koerte eest talve jooksul keskmiselt.Teised kah otsa,tulebki minumeelest normaalne (mitte müstiline!)number koertepaari kohta.Kordan,et ei pea ei ennast supermanniks ega koeri ainsateks tegijateks.Lihtsalt jahil käin väga paljudest enam ja ka kogemusi aastates tuleb.Neid ka jagan ilma õpetusteta,sest jahil olen üksi.Hämmastab aga tõesti seik,et minu 10km ja koerte 30 loetakse mingiks müstikaks.Tõesti ei saa aru,kas mõned tõesti nii mugavaks läinud,et siga võetakse suuremat vaeva nägemata.Aga kus siis looduse nautimise rõõm jääb,nagu minul täna?Ja kalamees ei ole,seega kõvasti ei luiska
Limiidiks on meil jahiseltsis MINIMUM norm,kuid kuna meil koertega jahti ei peeta,käin igal pool mujal,kus lubatakse-keskEestist Saaremaani välja.Koertest(laikadest) ka mina jagan üht teist,esimene koer oli veel nõuka ajal kahe karudiplomi omanik(käisin venemaal katsetel),vist tollel ajal ainuke Eestis ja väheseid Eestis boniteeringus Eliitklassis,mis M.Mae poolt omistatud(näitus toimus Luiges,auhinnaks saadud puss siiani alles,täpset aastat ei mäleta,kuigi pabrid alles)Ja praegused koerad selle IV-V põlve järglased.Ja kõik koerad on olnud indiviidid,erinevad teistest.Seepärast räägingi,et ühe mõõdupuuga ei tohi neid võrrelda.Nii et teeme kui kass Leupold-elame sõbralikult 
Tonyt ei tunne,seega pole ka mingit isiklikku.Kui mul soovitatakse sõnum täpsemalt lugeda,soovitan ka mina sama-kordan,et 10 siga taban ise(püssiga ja pussiga) oma koerte eest talve jooksul keskmiselt.Teised kah otsa,tulebki minumeelest normaalne (mitte müstiline!)number koertepaari kohta.Kordan,et ei pea ei ennast supermanniks ega koeri ainsateks tegijateks.Lihtsalt jahil käin väga paljudest enam ja ka kogemusi aastates tuleb.Neid ka jagan ilma õpetusteta,sest jahil olen üksi.Hämmastab aga tõesti seik,et minu 10km ja koerte 30 loetakse mingiks müstikaks.Tõesti ei saa aru,kas mõned tõesti nii mugavaks läinud,et siga võetakse suuremat vaeva nägemata.Aga kus siis looduse nautimise rõõm jääb,nagu minul täna?Ja kalamees ei ole,seega kõvasti ei luiska

Siit lugeda, et paljudel koerad lõhki tõmmatud. Saadaval 2 pooleaastast vene-eurooplast.
jyri kirjutas:Tõesti ei saa aru,kas mõned tõesti nii mugavaks läinud,et siga võetakse suuremat vaeva nägemata.Aga kus siis looduse nautimise rõõm jääb,nagu minul täna?
Nagu sinu postitusest välja loen siis kui koerad siga kinni hoiavad lähed juurde ja ütles kõss kõss et siga minema läheks? Kui koerad ikka siga ilusti lukus hoiavad nagu rajaleidja ütles sis mina lasen selle ära vbl erinevalt sinust. Ja ikka jääb aega loodust nautida.

Viimati muutis duma, P Jaan 10, 2010 8:37 pm, muudetud 2 korda kokku.
duo on parem
Panime koertega jahi kinni, talv on ränk kitsed juba saavad hukka, täna hommikul käisin telefoni kõne peale kitsekorjust äratoomas, jälgede järgi oli teine sügavast lumest üle lumevalli lahti lükatud teele välja tulnud rebane järgi ja metsateel ta õnneks võetigi. Aga koertega jaht ei ole enam jaht, põrsad üle saja meetri ei lähe ja pesakonnale tehakse ära, see kes pääseb üksi sellise lume ja külmaga ellu ei jää, lisaks sellele aetakse muud loomad liikvele ja energia kadu on suur, eriti kitsedel. Et tugevamad ellu jääks, tuleb ajujahid selleks talveks lõpetada.
vahel tuleb ka mööda lasta
-
tuska kirjutas: Aga koertega jaht ei ole enam jaht, põrsad üle saja meetri ei lähe ja pesakonnale tehakse ära, see kes pääseb üksi sellise lume ja külmaga ellu ei jää, lisaks sellele aetakse muud loomad liikvele ja energia kadu on suur, eriti kitsedel. Et tugevamad ellu jääks, tuleb ajujahid selleks talveks lõpetada.
Viimaste nädalate oma kogemus see, et koerad võtavad karjast ühe ette ja toimetavad sellega. Ülejäänud punt ei lähe kuhugi. See iseenesest tavaline, et võetakse üks ette, aga üldjuhul pudeneb ülejäänud kari kuskilt ikka välja. Eile ringi mütates ajasin vähemalt 4-5 põtra jalgele. Ei läinud kaugele kuhugi. Paar tükki pahandasid minust paarkümmen meetrit eemal ja ei läinud kuhugi. Viimane läks minu eest läbi otse kütiliini poole. Kütiliinini maad 100m. Sinna välja ta ei läinud. Astus minu eest paarkümmend sammu männi noorendikku ja vahtis seal edasi. Erilist külma praegu polegi, lund aga tõsiselt palju. Kitsed vahivad teede peal ja autode eest ei vaevu ka kõrvale astuma.
Praegustes oludes ongi ainult koeramehel jaht, sead kütiliinini lihtsalt ei jõua.
vahel tuleb ka mööda lasta
Kallis Duma.Arvan et minu eestikeele oskus vist kehvavõitu,seepärast ka minust saadakse aru mitte nii,nagu mõtlen.V.a.Rajaleidja,kes nii mõneski küsimuses minuga päri.Ja muidugi minu kasutatud jahiviisi ainuöigeks ei arva.Loomulikult ma võtan koerte poolt lukus sea(lasen või pussitan).Jutt sellest,et paljud siin foorumis pidasid mind hirmsaks luuletajaks,kui möödaminnes mainisin Astro näitudest-koertel 30 km minul 10.See mitteusk keskmistesse numbritesse(täna lumega endal näiteks 3,5 km+tagasitee 2,5 ja koertel vastavalt summad 17km noorel-ei näinud väsimust ja 14km vanal-täiesti läbi) panebki mind mõtlema,et paljud saavad sigu esimeses ajus,kus koeramehel maks.1km ja koertel maks.3.Seda minulgi juhtunud,aga hirmus harva ja enamjaolt jahis kollektiviga,kui maastiku võimaldatud luure hästi tehtud.Vaatasin Google Earth-s massiivi,kus üksi käin-metsa u.3,5x5,5 km.Sihte ja teid praktiliselt sees ei ole või on autoga läbimatud.Siis põllud,jõed jne.Et autoga ring peale teha vaja u.5x7 km.Ja mis tolku sellisest luurest,nähakse jah,et seakari sisse läinud.Ja kus ta on selles massiivis?Sellepärast käingi jala palju maha,ennem kui koerad leiavad.Ja peale siin loetud kommentaare esitasin Viktor Serebrjakovile(ei tea,palju siin neid,kellele see nimi tuttav) konkreetse lühiküsimuse-"kas sealt lüüa saav koer on hea või mitte kui koera hinnata komplektselt"? Võite ise arvata,mida ta vastas.Või esitada sama küsimus Mart Maele või Urmas Linnole.Rohkem kogenud eksperte Eestis pole,kuigi tänuvaarseid aedikupidajaid(ilma esksperdi paberiteta) jätkub!Olen näinud lontis körvadega ja tiigerkarva koera,kellel laikapaberid täitsa olemas.Aga eks igalühel oma arvamus ja igas jahtkonnas oma jahipidamise viis.Rajaleidjaga samal arvamusel,et jaht koertega on köige loodussöbralikum,sest võetakse karjast üks loom.Ajujaht(kisajaht) aga äratab talveunest siilidest karudeni välja ja paneb meie metsade kõige nõrgemad loomad,kitsed,jooksma.Nii et kui keelata,siis ajuaht,mitte jahti koertega!
maapähkel kirjutas:eks igas seltsis võidakse lasta 10 ja enam siga kuus kui yhe loaga lastakse 10tk...pole probleemi ju.....ja ,mis me siin räägime 10 siga mehe kohta tean mehi kes kuu jooksul tapavad 20 ja enam siga....,aga need ka iga päevased käiad mitte nv jahimehed....ja ise enesest mõistetavalt nad lubade arvust kinni ei pea....
Kuna sa ise ka osaliselt Pärnumaalt pärit oled,siis peaksid siinseid sealoa hindasi teadma.Pole kunagi nendest idiootidest aru saanud,kes mingi 100.- või 150.- krooni pärast oma jahitunnistusega riskivad.Kas siis mees,kes iga päev metsas käib (ei käi minu kohta), polegi nv jahimees?
Nüüd ka mina Tonyga nõus.Mul läheb põrsaluba "vasakul teest" seltsis 50 EEK,"paremal teest" 100.Autoga 100km sinna ja samapalju tagasi maksab palju rohkem.Seega 100% nõus,et mingi 100 või 200(suurem siga) eegu pärast riskida ennetähtaegse jahi lõpetamisega pole just kõige targem.Minul kujuneb edukaks(kui üksi käin) keskmiselt iga kolmas jaht,seega loa hind versus transpordikulud on olematu.Limiiti lubade arvule pole, milleks "trikitada"?
.Minu "ametlikus" sektsioonis 11000 ha maad,46 jahimeest nimekirjas.Sigade minimaalne laskmise kohustus 80tk.,keselt läbi 2 siga per.jahimees.Metsas käijaid on maksimaalselt 10,seega 8 siga per mees aastas polegi mingi eriline number.Tunnen Läänemal kutti,kes isiklikult torkas oma venelaste eest eelmine talv üle 20 põrsa.Koerad ei saanud kordagi lüüa.Palju teised tema koerte eest said ma ei tea.

Peale noore koera lüüasaamist mõtlesin,et aitab küll selleks talveks (kuni lumeolud paranevad) koerajahist aga kus sa sellega.Veri vemmeldas nii kõvasti ja koerad vaatasid ka küsiva pilguga otsa,"et mis sa vana jamad,lähme juba".Tuligi siis minna.Võtsin vanad koerad kaasa ja ajusse lasin ühe kaupa.Esimene kari oli söödalt läinud 2,1km ja siis magama heitnud.Jaurasin seal 2 tundi aga sead välja ei tulnud ja lõpuks komberdas (oli läbi nagu läti raha) koer minuni.Sai siis see tükk rahule jäetud ja võtsime uue ette.Järgmises mastis käis suur kult karjal järgi (ju otsis omale pruuti).Peale 4,8 km otsustasin loobuda, kuna jõud sai omal otsa,kari aga polnudki veel magama heitnud.Selline päev siis,siga ei saanud aga loodust sai täiega nautida.
Kui katsel koer lüüa saab,siis tavaliselt pole tal lootustki diplomit saada, kuna miinuspunktidega ta oma vajalikku punktisummat täis ei saa.Noori koeri ei soovita ma väga palju aedikutes loksutada.Kui esimene huvi sea vastu tekkinud on,tuleb aktiivselt hakata metsas käima ja katsuda ta eest siga-põder ära lasta.Siis saab ta aru,et see pole ainult paljas sea haukumine aedikus vaid midagi enamat.Võimalusel esimesed 1,5 aastat katsuge kulte vältida,põrsajaht seevastu teretulnud.Ja loomulikult number üks on otsing,otsing ja veel kord otsing.Seda saab hakata õpetama juba sügisel,käies põldude äärtes kährikuid otsimas.
Kui koer lüüa saab,siis ei tähenda see veel seda,et ta nelja jalaga suurele seale selga ronib.Pilliroos saavad nad tavaliselt lüüa,põrsast kinni võttes ei pane emise rünnakut tähele jne.Põhiliselt on iga juhus erinev ja kõiki lüüasaamisi ei saa üheselt võtta.
Jyrile ka:lugedes sinu esimest postitust märkasin all nurgas lauset,et ainukene õige jahikoer Eesti oludes on läänekas.Omades vene-eurooplasi ja teades nende võimeid,samas olles näinud (mitte vähe) jumala mõtetuid läänekaid,tekkis esmalt väike tõrge sinu vastu, mis nüüdsaks on kadunud.
Kui katsel koer lüüa saab,siis tavaliselt pole tal lootustki diplomit saada, kuna miinuspunktidega ta oma vajalikku punktisummat täis ei saa.Noori koeri ei soovita ma väga palju aedikutes loksutada.Kui esimene huvi sea vastu tekkinud on,tuleb aktiivselt hakata metsas käima ja katsuda ta eest siga-põder ära lasta.Siis saab ta aru,et see pole ainult paljas sea haukumine aedikus vaid midagi enamat.Võimalusel esimesed 1,5 aastat katsuge kulte vältida,põrsajaht seevastu teretulnud.Ja loomulikult number üks on otsing,otsing ja veel kord otsing.Seda saab hakata õpetama juba sügisel,käies põldude äärtes kährikuid otsimas.
Kui koer lüüa saab,siis ei tähenda see veel seda,et ta nelja jalaga suurele seale selga ronib.Pilliroos saavad nad tavaliselt lüüa,põrsast kinni võttes ei pane emise rünnakut tähele jne.Põhiliselt on iga juhus erinev ja kõiki lüüasaamisi ei saa üheselt võtta.
Jyrile ka:lugedes sinu esimest postitust märkasin all nurgas lauset,et ainukene õige jahikoer Eesti oludes on läänekas.Omades vene-eurooplasi ja teades nende võimeid,samas olles näinud (mitte vähe) jumala mõtetuid läänekaid,tekkis esmalt väike tõrge sinu vastu, mis nüüdsaks on kadunud.

-
maapähkel kirjutas:ei tea mis arusaamad siin välja kujunenud on?miks suuri kulte vältida....?et on koerale ohtlik we?iga suur kütt peaks teadma, et kuldist kesiku punn on koerale kordi ohtlikum kui suur kult... nii,et pigem jahtida seda suurt kulti kes koera ei karda ja ei rynda nii aktiivselt kui kesik...kesiku ja kuldi tõrjumise aktiivsus on tavaliselt 5-10le kesiku kasuks...yle yltse teemat jälgides tundub, et kas meil on siin palju jutu paunikuid või jahist väga kauged mehed....räägitakse karjast ja koera käitumisest ,tööst..... kui on sea kari. n: emis põrsastega....,siis yldjuhul koerad sellest karjast võtavad koheselt emise kuna emis tuleb tõrjuma ja koer hakkab koheselt tööle.......ja tõesti kui arvestada praeguseid lume olusid ,siis mõistusega kytt annaks loomale ka võimaluse elada ja ei häiriks neid..
Ei ole minu koerad nende aastate jooksul kordagi karjast emist ette võtnud. Enamjaolt mõni kesikkult või siis põrsas. Millegi pärast eelistatakse põrsale rohkem kesikut. Aga võimalik, et mu koerad on siis vähe imelikud või mina lihtsalt jutupaunik

Rajaleidjale teadmiseks kordan,et mu esimene läänekas võttis alati ette karja suurima sea,kesikud/põrsad teda ei huvitanud.Nii metsas kui ka aedikus.Õpetamisega mingit pistmist sellel nähtusel polnud,lihtsalt sellise iseloomuga isend.Praegused on rohkem hundi moodi-võtavad karjast selle,keda kari lubab võtta või kes leitakse.Ehk siis väiksemaid.Aga jutupainikud olema natuke kõik,kuidas muidu
!S Novym Godom,tovaristchi

maapähkel kirjutas:ei tea mis arusaamad siin välja kujunenud on?miks suuri kulte vältida....?et on koerale ohtlik we?iga suur kütt peaks teadma, et kuldist kesiku punn on koerale kordi ohtlikum kui suur kult... nii,et pigem jahtida seda suurt kulti kes koera ei karda ja ei rynda nii aktiivselt kui kesik...kesiku ja kuldi tõrjumise aktiivsus on tavaliselt 5-10le kesiku kasuks...yle yltse teemat jälgides tundub, et kas meil on siin palju jutu paunikuid või jahist väga kauged mehed....räägitakse karjast ja koera käitumisest ,tööst..... kui on sea kari. n: emis põrsastega....,siis yldjuhul koerad sellest karjast võtavad koheselt emise kuna emis tuleb tõrjuma ja koer hakkab koheselt tööle.......ja tõesti kui arvestada praeguseid lume olusid ,siis mõistusega kytt annaks loomale ka võimaluse elada ja ei häiriks neid..
Viskasin pilgu selle teema postitustele peale aga ei leidnud kusagilt meeste arusaamist:" miks suuri kulte vältida...?".Kui sa minu postitust silmas pead,siis seal annan ma nõu noorte koerte õpetamise kohta.Ise naudin täiega kuldi jahti koertega.See on ikka tõsine vastane ja kui oled pool päeva või rohkem teisega mässanud ning lõpuks kuldi koerte eest maha saanud....on mida hiljem meenutada.Põrsajaht samas suht üksluine ja igav.Need 2-3a kuldid ikka koertele kõige ohtlikumad olnud.
Tõin kunagi omale Valgevenest 11 kuuse isase laika.See oli aedikus ainult suuri sigu näinud.Alguses metsas ei teinud põrsastest väljagi,korra seisatas ja vaatas teisi, siis pani neist robinal mööda ja emisele kohe kallale.Umbes kuu möödudes hakkas ka põrsaste vastu huvi tundma.