tsiteerin:
Tutvusin hiljuti eestist pärit põdraliha hindadega soomes.
Mitte, et see mulle uudis oli, aga mõtlesin jagada.
Hakkliha 15.90, erinevad praetükid ca 22...40 EUR-i.
Fileede hindasid küll polnud, aga need olid eelmisel aastal minu mäletamist mööda
kuni 60+ EUR-i.
Pole siis ime, et põdravorsti sisse on vorstimeistril kahju põdraliha panna ja kokku kannatab osta ka 5.50/kg... nagu täna hind on.
Kui sulle see pinda käib eks investeeri siis ise alates kokkuostu organiseerimisest (s.o. operatiivne transport), edasi nõuetele vastavad ruumid ümbertöötlemiseks (sinna ka pädevad inimesed kes ka palka tahavad saada), edasi osta ruumidesse vajalik sisustus. Seejärel otsi piiri taga kontaktid, kes sinult toodangut on nõus ostma.
See on ju nii lihtne, et iga suvaline külamees saab sellega hakkama - lihtsalt ei viitsi
Kui see variant ei sobi, siis tee endale 1 -mehe ettevõte, milline osutab kohalikule seltsile nn. teenust 100% ainult enda lastud põdrast. Olen neid hindu uurinud. Näiteks enam-vähem korralik hakklihamasin minitööstusesse maksab ca 1000 eurot. Kutterist rääkimata. Odava 5 liitrise silindriga kolbvorstipritsi eest tahetakse 500 eurot jne. Seda kõike sa aga kuskil puukuuris või garaažis ei tee - seega sebi endale soojad ruumid vee ja kanalisatsiooniga. Sinna juurde ka jahekamber rümba ning poolfabrikaatide hoidmiseks. Korralik täisautomaatne külmsuitsust kuumsuitsuni ja aurutusega 1*1*1 m kambriga suitsuahi maksab näiteks 10 000 eurot.
Eks rehkenda ise kui suur see rentaablus on kui töötled hooajal ca 10 põtra ( kui tahad ka naabritele nn. teenust teha, pead ennast ka ametlikult FIE -ks või OÜ -ks vormistama ning ka riigimakse maksma).
Enam ei ole ka massiliselt nn talupidajaid, kes oleks omi pulle - sigu sulle mitteametlikult tuua saanud (kodus loomi tappa tohib ainult enda tarbeks).
Neid kõike protseduure saab muidugi ka praktiliselt käsitsi teha, kuid arvan, et seda ei teeks isegi pensionärid (neil peaks teoreetiliselt olema kõige rohkem vaba aega

) Vast ainult vorste suitsetada saaks ise tavalisest kodusuitsuahjust suuremas ahjus millise peremees peab ahju tööd tundma nagu oma 5 -t sõrme.
Suvel nn. seltsi kokkutuleku jaoks üksinda 20 -st kilost pehmest metssealihast grillvorstide tegemine võttis terve pika päeva.