Kas keegi siinsetest foorumi külastajatest ei uurinud hiljuti kollimaatorile nn. suurendusvarianti? Ei ole "kollika" fänn ja nn. lähivõitlusel eelistan "otseandmist" mis oli minu jahimehe tee alguses "kuivalt" kätte õpitud sileraudse kui ainuvõimaliku jahirelva kasutusvariant (need nn. vene kroonu torud olid olemas küll, kuid "hea kinnitus" oli ainult pukile). Sellest ka kahjuks juba manalateele läinud jäägri "kuiv õpetus"- kui relv palges, siis kaba + põsk-korralik kontakt ja ka sihtimispunkt paigas. Seda pidada saama treenida ainult "kuivalt". Seetõttu tundub ka antud variant "ajujahil" kollimaatori või lahtise sihiku asendusena kasutusel olevat. Fakt on aga see, et tema nn. vaatenurk on väiksem lahtisest sihikust ja kollimaatorist. Varitsusjahil olles aga usun, et suvaline "optiline" sihik on etem nn. lahtisest sihikust (loom tuleb enamjaolt hämaras-pimedas ja siis on isegi nn. vene toru juba siledal jahikal kõva sõna. See muidugi on minu isiklik kogemus ja arusaam

.
Lisaksin veel Peetri kommentaarile, et ka minu jahiseltskonnas olnud mõned jahimehed "vingete" optikatega, kes laskekatse tegemisel "põrunud". Jutu käigus alati küsinud-millise suurendusega lasid? Vastus juba ette teada- ikka suurimaga. Minu küsimuse peale, et kuhu siis sihtisid- tihti vastus olnud, et ikka pihta...
Kui aga soovitasin keerata suurendus miinimumi, siis alguses kisa suur- milleks?- aga järgmisel katsel laskekatse tehtud (proovitud ka "looduslikult" väliselt erinevate tiirude kuigi tehniliselt samastega.).
Kokkuvõttes tundub, et Eesti inimene peab kõik omal nahal järgi proovima-teiste katsetused on 100% "pask".
Lisan veel, et see on minu arvamus asjast vastavalt isiklikule praktilisele kogemusele ja ei pretendeeri kuskilt otsast "absoluutse tõe" auhinnale.