Jüri oma ego kaitsmine on muidugi tore ning jahinduslikult on asjas palju tõtt juures, ei salga. Jättes nüüd selle kõrvale, kuidas laikad karjade kaupa rebaseid kinni peavad, siis on urukatsetesse vaja ikkagi kährikut sisse (ma ei saanudki aru kuidas siin toodi mängu laikad, kes urgu ei mahu, aga jube hästi rebast peavad, kui jutt käis jahikatsest urus).
Hakkasin natukene uurima, et teeks pärisjahilisi katseid. Küll Elamr oleks piisavalt huviline kui asi organiseeritud oleks. Jaht ja eksam samal ajal, mida ühele jahimehest kohtunikule veel (peale kulude jms katmise). Siis selguski, et mäger ja rebane on katse tegemiseks võimalikud. Ma saan aru, et on olemas kohtasid kus on rebaseid urus, enamasti tuleb rebane kiiresti välja. Jaht käib ikka nii, et võrk on urusuudmetel ees või õiges kohas kütt (kes koera ei lase). Mägraga on lugu selline, et peab olema madal koht, neid nähtud küll, kuid meie jahimaal on haruldus ning saagiks noored mägrad. Siis jõuab kaevata ning ka eksam võiks tehtud saada. Eksami korraldamise seisukohast võttes, selliselt saaks ehk 1-2 koera eksami edukalttehtud, teistele vist väga saaklooma ei jaguks. Kui ikka võtta Tartumaal tavaline mägralinnak, siis mässad sellega pool päeva ära ning sügisel on see teine pool lühike. Kährikutega teeks ikka 10le koerale loodusliku eksami ära, kui päev hästi ette valmistatud ning õnne ka on. Küsimus taandub sellele, kes maksab, kui palju maksab ning kui paljud jäävad eksamilt kõrvale seetõttu, et enne tuli pime peale.
Kährik on meil piisavalt tavaline loom, et sellele võiks looduses ka saada 2. järgu näteks kätte (muidugi, siis oleks imelik näha esamitunnistusel nt Fox II-te

), aga ega see puurirebane pole parem kui looduslik kährik.
Lahendus... läheme ja teeme katseid Saaremaal mäkrade peal? Korraldame ühele koerale jahikatseid ning koeraomanik maksab selle kinni? Lubame kährikule urukatsete tegemist jahitingimuses? Ja, kui ikka koer ei saa tehistingimuses rebasele III järku tehtud, vaevalt, et pärisurus kährikule ka tehtud saaks.
Ps. ****, Jüri, ära vaata siin kõike oma mätta otsast. Katsu natukene mõista erinevate koeratõugude tööd erinevates kohtades ning arvestada sellega, et jahiliste soove ja eelistusi on palju. Ma olen käinud pärs palju jahtides, kus kõik sead koerte eest võetakse. Niigi tüütu on kütiliinis passida, kui jahid metsa jäävad, siis saab varsti kiruda, et keegi ei viitsi ees külmetada kuni koeramees põrsaid torkab. Ja, kui hagijas õpetada seale välja, siis võtab hagijas (taks ja terjer ka) ikka ühe looma ette (enamasti) ning suure tõenäosusega lastakse loom liinilt mitte metsast. Ja spetsiaalne seakoer sul... kes muid loomi ei võta (hagijas võtab ju kõike ja teisi loomi ei aja).. kuidas sul need koerad ikkagi rebaseid pidasid.. seanahk oli selga tõmmatud neile, või ei olegi nii puhtad seakoerad? Haukusid ka või leidsid peatatud rebased gepsu abil üles?
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...