mustlesk kirjutas:Meil on jaht aastaringi ja kobrast veel küll.
Huvitav küll, loendusandmete järgi meil kõikse rohkem ja ikka ei anta isegi mitte jahipikenduse luba kevadel, aastaringsest jahist rääkimata.
ja kuidas te küll neist sellistel soodustingimustel jagu ei saa...
Lugu ehk selles, et on nagu meilgi,kopraliha mees ei söö ja nahaga pole midagi teha,milleks loomakest tappa?Pauk ka maksab midagi.Pandagu siis jahihooaeg pikaks palju tahes aga abi sellest ju pole.Kobras praegu selline loom, et sigib jõudsalt ja meie koprakütt Feengi ei saa ütelda,et kõigist jagu saaks,mis seal neist , kes lihagi ei söö.
Meil kobras aastaringselt prii.9000ha kohta min limiit 40tk(kohustus lasta),väiksem tabatud arv võib kaasa tuua sanktsioone.Mis liha toiduks tarbimisse puutub,siis tegemist ülimalt ebakompententsuse suhtumisega.Asi algab nahastamisest ja lõpeb õige retsepti kasutamisega.Julgen väita,et tegemist suisa delikatessiga.Pole mõtet siin antud teemal pikemalt jahuda ,võtkem vaevaks lugeda kokkamisfoorumit ja kas või natukenegi ise sealjuures fantaseerida,igal juhul te ei kahetse!
Jah, liha on hea tõesti aga kui ikka mehele ei istu siis ta ka ei söö.Minul kadunud isagi ei tahtnud kopraliha,isegi "sakuskaks" mitte, kuigi oli üks esimesi kes püügiloa sai rauapüügiks.Siis nahk veel maksis midagi ja liha keetis isa ära ja söötis koertele.Ema aga ei läinud karjaköögi ligigi kui isa kobrast keetis, et olla rotiliha.Arvan, et enne asi ei liigu, kui mingi firma hakaks liha kokku ostma ja sellest tooteid valmistama, umbes nii nagu põtra ja siga-kitse ostab.Või saaks naha eest ikka ka midagi.Inimese maitsed ju erinevad ja ega kedagi saa vägisi sööma panna.Nii pole ju ka mõtet jahtida, et lased ja jätad rebasele.Kui on laskelimiit, eks peavad siis koprakütid rohkem vaeva nägema et normi täis lasta.
See stiimuli värk on õige küll, aga ... mitte ei saa aru, miks piirkondades kus kobrast kõige rohkem on (Võru ja Põlva) ei anta luba aastaringseks jahiks, samas kui piirkondades kus teda niipalju polegi on jaht pikendatud või aastaringne Sel ajal, kui muud jahti pole, laseks ise küll kobrast. Tõsi ta on, et paljud muud jahid on meelitavamad ja sel ajal koprajahti ei pea.
Mina olen aru saanud sedasi, et luba pikemaks ajaks, kui jahihooaeg seaduse järgi kestab ei anta asjaolul, et jahihooaeg on piisavalt pikk (see siis Võrumaal sedasi). See kuidas keegi prioriteedid seab on tema enda asi (laseb põtra, kobrast või mida iganes). Mul oli ka mingit aega see aasta taskus eriluba koprale, aga minu käsi küll ei tõusnud tiine või imetava looma järgi. Eksida ju nõnda lihtne. Kes tahab laseb selle kopra ära ka norm ajal ja kui ikka puudub huvi, pole kasu ka aastaringsest küttimisloast. Sellel aastal pikendati Tartumaal kuu lõpuni koprajahti ja siis nii mõnigi tatitas ja kakkus looteid välja.
Just sel ajal, kevadel aprillis-mais, laiendavad koprad oma eluala - noored paariaastased lüüakse minema ja asustavad uusi alasid. Siis tulevad inimeste kaebused ´a la tuli mu õunapuuaeda või äsjakorrastatud parki vms. Siililegi sege, et need pole poegivad loomad ja tuleks ära koristada - aga näe, vaatamata taotlustele ei anta luba.
Ei ole 100% kindel,kas Kakukese arusaam tiinete ja imetavate kobraste laskmisest väljaspool tavajahi hooaega põhineb Lõuna-Eesti looduslikule eripärale(väikesed kraavid-ojad) ,aga 11aastase koprajahi kogemuse põhjal julgen väita vastupidist.Tiinete loomade laskmisest kahjuks ei pääse(tänavu 20-st 2),aga need kõik on juhtunud enne 15.aprilli!Kes vähekegi kobraste elukorraldust on jälginud,teab, et ema imetamise ajal väga harva ja lühikeseks ajaks väljub pesast.Isegi toit viiakse talle pessa .Peale 15.aprilli püssitoru ette jäänud on olnud enamuses noored isased ja mitte ühtegi emast!Räägin siin kopra laskmisest mitte püügist raudadega. Pikk see jutt sai aga lühemalt ei oska.Vabandust !
Ju on taevas mulle armuline olnud, aga ise olen siiani loodetega loomadest pääsenud. Jutt millest rääkisin toimus ühe minu sõbraga ja just peale 15`dat aprilli. Kokkuvõtteks ei saa ju keegi väita välise vaatluse järgi, et see kes püssitoru ette parasjagu trehvab pole just see imetav ema kes väga harva ja lühikeseks ajaks pesast väljub (eriti kui ta vees ujub). Võibolla homme nii hästi ei vea kui siiani on vedanud.