suitsuahi
Jaanipäev tulekul ja annaks ka omalt poolt mõned näpunäited. Hoian tavaliselt soku kintsud nii umbes 3-5 päeva soolas soola panen´ikka tugevalt siis pesen soola maha ja leotan liha umbes 12h aegajalt vett vahetades. Seejärel lõikan kintsudesse sellised lõiked et saaks ilusti küüslauku sisse pikkida see on ühtlasi hea ka sellepärast et siis tungib suits ilusti paksemate kintsude sisemusse ja liha jääb ühtlasem.
Suitsutamiseks kasutan juba aastaid vana nn. dokumendikappi ehk seifi. eelis on kiirus. Kütta võib millega tahes. Kütan ahju kuumaks ja siis panen liha ja suitsupuud(lepp, õunapuu jne) ahju. Suitsupuude kohal hoian alati rasvapanni. Tavaliselt kasutan vardaid aga vahel ka met.-puidust reste. Edaspidine oleneb just ilmast. Talvel tuulise ilmaga kipub jah ahi jahtuma aga soojal ajal pole probleemi. Minu kogemused näitavad et alguses tuleb aeg ajal ust avada et aur välja lasta muidu kipub liha liiga ära keema (muutub halliks ja pudedaks) Kõiki peensusi on raske seletada eks tuleb ikka katsetada. Aega tuleb varuda nii umbes kolmeks neljaks tunniks ja ongi valmis. Pole veel ühtegi laitvat sõna kuulnud
Kõigile head katsetamist ja edu sokujahis!
Suitsutamiseks kasutan juba aastaid vana nn. dokumendikappi ehk seifi. eelis on kiirus. Kütta võib millega tahes. Kütan ahju kuumaks ja siis panen liha ja suitsupuud(lepp, õunapuu jne) ahju. Suitsupuude kohal hoian alati rasvapanni. Tavaliselt kasutan vardaid aga vahel ka met.-puidust reste. Edaspidine oleneb just ilmast. Talvel tuulise ilmaga kipub jah ahi jahtuma aga soojal ajal pole probleemi. Minu kogemused näitavad et alguses tuleb aeg ajal ust avada et aur välja lasta muidu kipub liha liiga ära keema (muutub halliks ja pudedaks) Kõiki peensusi on raske seletada eks tuleb ikka katsetada. Aega tuleb varuda nii umbes kolmeks neljaks tunniks ja ongi valmis. Pole veel ühtegi laitvat sõna kuulnud
Kõigile head katsetamist ja edu sokujahis!
ahi
Ja kui sinna, kus laastud paned, veel lisad vastavalt põhjasuurusele vahepanni , et laaste või lepajunne laduda, siis ei tilgu mõni eelsoolatud suitsetatav materjal otse vahepõhja peale seda soolvett ja ahi kepsib läbiroostetamata nõks kauem. (Ja hilisel kellaajal kala kontrollides hea suitsev materjal kah välja tõmmata, sest teinekord on silm niigi lõpptulemust oodates juba niiske)
(Aastakümnete kogemustest)

(Aastakümnete kogemustest)
Toon BBQ ahjude teema ka mängu. Lisaks http://www.talvar.ee valikule (see mul hetkel uurimises ja tutvumises, äkki saab vajaliku asja sealt ka, aga plaan on uurida võimalusi laiemalt) oleks huvi, kas, kes ja kus veel BBQ ahjusid teeb. Pisike lisand on see, et seda ahju oleks vaja kasutada siseruumis (korstnad jooksevad läbi ventisahti välja). Arvatavasti on vaja veel mingit tõmbekappi kohale. Kui kellelgi mingeid soovitusi, oleks hea kuulda. (ja kui keegi kusagilt soetanud, siis umbkaudset hinda oleks hea ka teada).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
-
- Postitusi: 2633
- Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm
ehk saad siit natuke infi:
http://www.grillfest.ee/?tyyp=6&tyyp2=1&sisuID=88
http://www.grillfest.ee/?tyyp=6&tyyp2=1&sisuID=88
mina pakuks sellise Külmsuitsuahju...ja ta töötab
ahi näeb siis selline välja ex http://www.hot.ee/ok1000/reklaam/suits1.jpg ja kui on asi kerise juures, siis see ei tohiks olla üle ühe kihi, just parajad kihid nagu siin. http://www.hot.ee/ok1000/reklaam/suits2.jpg EX Üldine välimus peax paistma siit teile suitsukast ja küttekolle eraldi http://www.hot.ee/ok1000/reklaam/suits3.jpg Asi nii ka ,et ahju toru kalle ei tohiks olla vähem kui 20mm /m peale muidu ei hakka tõmbama. Aga kui liiga palju teha siis tõmme põletab kalad ja ahju maha. Ja kui kõik on tehtud nagu nägite saate sama tulemuse kiirelt nagu selle pildi peal http://www.hot.ee/ok1000/reklaam/suits4.jpg
_________________
_________________
Kas sul veevann vahele ei käigi,rasv tilgub ju otse kividele?Ja ega sa sellega külmsuitsu tee,kalale on kindlasti hea aga liha jaoks ehk nati hõreda võitu.Pikapeale kuivab laudosa ka väga ära ja muutub ülimalt tuleohtlikuks.Olen neid põlenud laudkastiga suitsuahjusid näinud küll ja küll.
noorus on ilus aeg
jorr kirjutas:Kas sul veevann vahele ei käigi,rasv tilgub ju otse kividele?Ja ega sa sellega külmsuitsu tee,kalale on kindlasti hea aga liha jaoks ehk nati hõreda võitu.Pikapeale kuivab laudosa ka väga ära ja muutub ülimalt tuleohtlikuks.Olen neid põlenud laudkastiga suitsuahjusid näinud küll ja küll.
See on mul juba 7a sellisena seisnud ja töötab lihaga päris ilusti vann käib liha alla rippuma kui vajadust on



Reklaam-Disain-Teostus. kõik kleepsudest autole ja mujale....50 96 122
Ise teen kõike (kala ja liha)samasuguse ahjuga. Töötab hästi ja kasutada on mugav. Restid saab proovimiseks suitsust soontpidi välja tõmmata ja kivide kohale käib rasvapüüdmise vann. Muidugi sellist ahju tuleb mõistusega kütta, et mitte maha põletada
Kui ikka alt ahju kuivalt puid täis lükkad siis on ahi tules. Ise panen korraga max 2 halgu alla põlema ja hiljem kui all juba sütt on siis kasutan ainult vees leotatud (või tooreid) lepahalge, et tuli liiga valusaks ei läheks ja suitsu ikka ka tuleks. Sest suitsuahju peamine mõte on ju ikka suitsutada mitte ahjukuumuses küpsetada. Suvel palavaga kuivavad ahjulaudade vahele u cm laiused praod aga ei ole märganud, et see suitsetamise kvaliteedile mõjuks - sees jagub suitsu ja kuumust küll.
Sellisele ahjule ei pea korstent ka peale tegema vaid piisab kui katuse ja laudade vahele prao jätad.

Sellisele ahjule ei pea korstent ka peale tegema vaid piisab kui katuse ja laudade vahele prao jätad.