Laikad

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
Vasta
GC

Re: Laikad

Postitus Postitas GC »

kult kirjutas:[quote="maapähkel"

sellise asja saab koerale väga edukalt selgeks teha ...noored ja rohelised kellel koera kogemust ei ole ei pruugi asjaga hakkama saada....minu koeraga kes nüüd 2a juhtus ka kahjuks teisiti kuna olude sunnil sellel õigel õpetamis ajal olin kahjuks kodumaalt eemal ja koeraga tegeles mõnda aega isa ja koer töötas kahjuks nii nagu isale sobis...aga kindlasti on see võimalik...eelmine elukas seda murdmis varjanti ei kasutanud kuna taga oli vaeva nähtud lõi hambad sisse alles siis kui loom kukkus või ise olid piisavalt lähedal et koera kontrollida...

No tahaks kuulda,kuidas on võimalik koer mitte külgeminevaks õpetada,kui see tal veres.See kas koer nüüd külge läheb /murrab,vist ikka oleneb igast indiviidist eraldi.Üks murrab ,üks haugub kaugelt ja mõni paneb päris plehku,kui siga näeb.Muidugi on ka targemaid koeri ,kes tegutsevad vastavalt jõu vahekordadele :)[/quote]

Olen kuulnud sellist ütlemist, et hea koer teeb seda, mida peremees tahab!
Võib olla on see juhus, aga minu "koerapoisiks" olemise aja jooksul pole minu ja minu esivanema ca 15-st koerast mitte ükski seaga muud teinud kui ta peale haukunud. Tõsi, viimane päris algusest enda kasvatatud v.-eurooplane üritas alguses teiste koerte õlul põrsaga ka jõudu katsuda, aga ma ei jätnud enda teada, mida ma koera sellisest tegutsemisest arvasin...ja tundub, et aru ta sai.
Ausalt öeldes olen ma kohanud mitmeid koeraomanikke (tõenäoliselt on neid eestis palju), kes on lasknud koerad lihtsalt endal üle pea kasvada. Kui "tohhoo hullu,...!", on kõige karmimad sõnad, mida peremees koerale ütleb, siis...!?
Minu meelest on koerale vaja selgeks teha ainult kaks asja, kui sa oled temaga rahul ja kui sa ei ole temaga rahul. Kiitmisega ei ole vaja kokku hoida, aga kui vaja tuleb ka koerale malakat anda.

Edu
koos koeraga
tony

Postitus Postitas tony »

Ei aita minu laikadele mingi õpetus.Võetakse põrsas kinni,kohale jõudes käratan koertele "ei tohi,jäta jne" (vajadusel olen ka vitsa kasutanud),peale seda lastakse põrsas lahti (mina mitte) ja minnakse ning võetakse uus.Asi ikka selles,et mis veres seda sealt välja ei saa.
GC

Postitus Postitas GC »

tony kirjutas:Ei aita minu laikadele mingi õpetus.Võetakse põrsas kinni,kohale jõudes käratan koertele "ei tohi,jäta jne" (vajadusel olen ka vitsa kasutanud),peale seda lastakse põrsas lahti (mina mitte) ja minnakse ning võetakse uus.Asi ikka selles,et mis veres seda sealt välja ei saa.

Jah, oleme jahikaaslastega seda teemat arutanud... mina ei tea, aga kuuldavasti pidavat venest tõu värskendamiseks laikasid toodama ja seal pidi aretus ikka murdmise peale olema.
Eelmisele jutule veel niipalju lisaks, et ise pole ka ühtegi siga
"murdnud" (ilma pauguta surmanud) ja olen jätkuvalt seda meelt, et see innustab ka noort koera hambad seale sisse lööma.
koos koeraga
Ahto Kattai

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Olen Tony,ga ühte meelt ,ei ole minulgi esimesed koerad pidada,on nad saanud nii piitsa ,kui pränikut.Kui tegu juba tehtud siis mis sa neist ikka peksad,pärast on sedasi ,et kui peremees hakkab ligi jõudma pagevad nii koerad ,kui sead.See murdmine on ikka tugevalt esivanemates kinni.Tean kolme enda murdja venda,kes täpselt samuti käituvad,emad on neil erinevad ,aga isa on üks (Kuusiku Jaanuse koer).Siiani pole mul küll ühtegi koera olnud ,kes sedai murdnud oleks.Pigem on häda ikka selles,et liiga arad ei julge ligi minna ja ausalt öeldes ,ega mind selline koer kes ainult eemalt haugub päris ei rahulda ka.Ei jõua mina nendega metsas võidu joosta,sest selline koer ,kes ei näksa(näksamine ei tähenda veel murdmist) ei pea ka siga kinni ja kui siis mehi ka vähe v oled päris üksi ,siis on tabamise võimalused kaunis nullilähedased.
andrus

Postitus Postitas andrus »

Kuusik Jaanuse koerast tuleb ainult halba. :twisted: :D
Meil kah üks tema koera tehtutest.Ja samuti murrab,vähe sellest,õel kui **** teine. :D
Kuigi tegelikult pole noorele koerale mitte ühtegi etteheidet. :D
jahismurf
GC

Postitus Postitas GC »

Muidugi, kes mille pärast metsas käib.
Mina käin tihti metsas just koerte pärast.
Las see siga jookseb minema, koerad saavad oma kaifi nagunii. Mina siga ei saa, so what, järgmine kord proovime uuesti. Ja kuhu see siga ikka väga jookseb, need rasvarullid ei jõuagi enam jooksta.
koos koeraga
andrus

Postitus Postitas andrus »

No see,et nad rasvas on on küll ainult teie endi mure. :D
jahismurf
tony

Postitus Postitas tony »

GC kirjutas:Muidugi, kes mille pärast metsas käib.
Las see siga jookseb minema, koerad saavad oma kaifi nagunii. Mina siga ei saa, so what, järgmine kord proovime uuesti. Ja kuhu see siga ikka väga jookseb, need rasvarullid ei jõuagi enam jooksta.

Vaata ühelt maalt ei saa koerad enam aru miks nad metsas käivad ja mis neist tahetakse.Ikka verd on ka koertele vaja näidata.
GC

Postitus Postitas GC »

tony kirjutas:
GC kirjutas:Muidugi, kes mille pärast metsas käib.

Vaata ühelt maalt ei saa koerad enam aru miks nad metsas käivad ja mis neist tahetakse.Ikka verd on ka koertele vaja näidata.

Ära selle pärast muretse, koerad saavad väga hästi aru, mida neilt tahetakse ja resultaat... "pole paha"!
koos koeraga
tony

Postitus Postitas tony »

No siis on ju kõik hea :D
jyri

Postitus Postitas jyri »

Hea meel kohata veel kedagi,kes nagu minagi, käib metsas koerte pärast.Mul laikad 80 aastate algusest,seni kõik(v.a. hetkel juunior) on omanud II ja ka I järku seale,III-dest rääkimata.Minu lemmikutele on metsas sea otsimine Nr.1 asi.Ja kui ei leia,siis sama meelt GC-ga-koerad vähemalt "jalutatud".Järgnevad põdrad,siis karud,alles siis kährad jms.Ehk kui koerad võtavad kährikuid,olen kindel,et 1km raadiuses sigu ega põtru pole.Karudega võite mitte ironiseerida,mitmeid kordi viimase 2 aasta sees juhtunud koopale peale.Tunnistajaid kah ports.Keda aga pole kohanud,see on ilves.
Mõnede meeste kommentaaridest võib järeldada,et kas mina olen "superman" oma veits alla 60 aasta ja kõvasti üle 100 kg-ga käimises või "luuletamises",või kaasaja mehed nii kleenukesed,et mõni km metsas käia on juba suur vägitegu.Autoga sinna,autoga tagasi,varsti hakatakse koeri juba helikopterilt jälgedele panema.Sellepärast vist ei suudagi koerad aedikus siga 10min-ga leida,et otsida ei oska.Võrdluseks-minu vanem,see kes hetkel 11a vana,pole üheski aedikus sõltumata pealemineku järjekorranumbrist raisanud üle 2(!) min sea leidmisele-just sellepärast,et ka metsas otsib,mitte ei lähe mööda ettenäidatud jälge "murdma".Sellest ka läbijookstud km kogus.GC-ga erimeel on,et mina küll "torkan" sigu,kui võimalus on,midagi halba selles ei näe.
Ahto Kattai

Postitus Postitas Ahto Kattai »

andrus kirjutas:Kuusik Jaanuse koerast tuleb ainult halba. :twisted: :D
Meil kah üks tema koera tehtutest.Ja samuti murrab,vähe sellest,õel kui **** teine. :D
Kuigi tegelikult pole noorele koerale mitte ühtegi etteheidet. :D

Minu oma on küll inimeste ja ka teiste koertega vägagi sõbralik!
Ja tulebki välja-"kellele tütar,kellele ema." Ehk siis mõtetu vaielda teemal -"hea koer"! Igal peremehel omad kriteerjumid,kuigi jah katsetel omad reeglid,aga kui mees oma koeraga rahul,milleks siis veel mingeid katseid!
rajaleidja

Postitus Postitas rajaleidja »

Vot ma käin ka koertega metsas koerte pärast. Ja ka enda. Aga 30 km enne maha joosta, kui loom leitakse... :roll: noh jahh. Kuradi suured massiivid peavad ikka olema. Kui koerad lõpuks sea leiavad, siis on juba küpsed. Täne tegime suurt massiivi. Koerad tiirutasid sigadega metsas ja kilomeetreid kogunes neil vast 10. kui koerad metsast lõpuks välja jõudsid, olid nad nii laibad, et ei huvitanud neid ka saagiks saadud siga enam. Täna oli muidugi paganama paks lumi ka.
Mis selles autoga liikumises siis halba on? Milleks lasta koertel maha joosta 30km ja ise maha kõndida 10km, kui võiks teha luuret. Ma usun, et 10km maha lonkimine võtab ikka tunduvalt rohkem aega, kui luure tegemine. Ja kui veel üksi oled, siis seda enam on luure kasuks ju. Lased sea maha ja siis avastad, et auto 10km kaugusel.
tony

Postitus Postitas tony »

jyri kirjutas:...Järgnevad põdrad,siis karud,alles siis kährad jms.Ehk kui koerad võtavad kährikuid,olen kindel,et 1km raadiuses sigu ega põtru pole.Karudega võite mitte ironiseerida,mitmeid kordi viimase 2 aasta sees juhtunud koopale peale.Tunnistajaid kah ports.Keda aga pole kohanud,see on ilves.
Mõnede meeste kommentaaridest võib järeldada,et kas mina olen "superman" oma veits alla 60 aasta ja kõvasti üle 100 kg-ga käimises või "luuletamises",või kaasaja mehed nii kleenukesed,et mõni km metsas käia on juba suur vägitegu.Autoga sinna,autoga tagasi,varsti hakatakse koeri juba helikopterilt jälgedele panema.Sellepärast vist ei suudagi koerad aedikus siga 10min-ga leida,et otsida ei oska.Võrdluseks-minu vanem,see kes hetkel 11a vana,pole üheski aedikus sõltumata pealemineku järjekorranumbrist raisanud üle 2(!) min sea leidmisele-just sellepärast,et ka metsas otsib,mitte ei lähe mööda ettenäidatud jälge "murdma".Sellest ka läbijookstud km kogus.GC-ga erimeel on,et mina küll "torkan" sigu,kui võimalus on,midagi halba selles ei näe.

Kas sul koerad siis kõigepealt lähevad kährikust mööda ja kui 1km raadiuses suuremaid ulukeid pole,siis tulevad tagasi kähra juurde?Mis su selle vanema koera (11a) täisnimi on?
jyri

Postitus Postitas jyri »

Ma ei tea,kuidas koerad saavad aru,et sead või teised suurulukid on suht lähdal,aga kui nad on leidnud sigu pole IIAL toimetanud kähradega.Ja vastupidi-kui on võtnud 2.3(rekord 6 tk ühe koeraga sea jahi jooksul)kährat pole reeglina sellest metsast sigu leidnud.Mis puutub km-sse-viimased 30 km käidi läbi üleeelmine nädal,kui lund vast ainult jälgede lugemiseks.Just tulin metsast-praeguse lumega km loomulikult vähem.Ja koerad väsivad rohkem sigadega tuuseldades,kui joostes niisama.Pakuks 0,5 tundi sigadega =10 km jooksmist :D Ise käin antud kohas 8...10km maha lihtsalt sellest,et esiteks meeldib käia peale nädalat kontoris istumist ja teiseks,maa-ala kus kütin on u.3x4 km.Ehk teen ringi u.1km äärtest(äärtes käivad koerad) seega 2+2+2,5(diagonaalis tagasi)=6,5km,kui oleks staadionil või otsejoones käinud.Metsas tulebki rohkem.Autoga liikumises võib halba mitte olla,aga kuidas sa orgunnid auto kuskile ette,kui üksi metsas? :VS Ikka peab ju tagasi minema,kus auto jätsid :D
11 aastase koera täisnimi koosneb kahest osast ja veel number taga,sest mitte esimene minul sellise nimega.Ega ka esimest järku m/s nii laialt leida pole kah.Tema lastest(kellest tean) alustasid KÕIK sea tööd 5..7 kuuliselt,tõsi teiste koertega koos.Kolmega nendest (kellest üks on minu teine koer-juunior) pean sageli ühiselt jahti.
Vasta