Verejäljekoerast
Re: Verejäljekoerast
Andrus kirjutas:Tegelikult ma nüüd väga loodan,et õnnestub korraldada foorumlastele see verejälje koolitus ja siis saavad tulla need hagija ja laika mehed ning näidata oma koerte osavust.Need koerad on tõesti võib olla asjakohased samal õhtul ja siis kui loom on läheduses.Aga järgmisel päeva kuskilt kaugemalt otsides.....
Eks seda ongi ju saanud väita.Isiklikult ei ole üldse verejälge ajava koera vastu,iga uuendus,mis aitab jahinduse parendamisele kaasa on teretulnud.Kui on inimesi kes jaksavad asjaga tegelda,spets koera välja õpetada,siis ainult tervitatav.Kas aga on vaja nõuda,et igas sektsioonis peab taoline koer olema ,on iseasi.Saadakse ju oma praak ka nende laikade ja hagijatega kätte.Kui omada aga spets koera,siis peab talle ka ,,erialast,, tööd leidma.Vaevalt üks jahtkond ,,suudab,, tagadaseda,et koera oskused rooste ei läheks.
Eks seda ongi ju saanud väita.Isiklikult ei ole üldse verejälge ajava koera vastu,iga uuendus,mis aitab jahinduse parendamisele kaasa on teretulnud.Kui on inimesi kes jaksavad asjaga tegelda,spets koera välja õpetada,siis ainult tervitatav.Kas aga on vaja nõuda,et igas sektsioonis peab taoline koer olema ,on iseasi.Saadakse ju oma praak ka nende laikade ja hagijatega kätte.Kui omada aga spets koera,siis peab talle ka ,,erialast,, tööd leidma.Vaevalt üks jahtkond ,,suudab,, tagadaseda,et koera oskused rooste ei läheks.
Hundikütt,ära reageeri lõõpijatele,kuula,mida ütlen
Toompea tegelased otsustasid kopeerida Saksa ja Taani kogemuse vere jäljekoera kohustusest igas seltsis igas,kaasaarvatud individuaalses, pukijahis.Keegi ettevaatlikum otsustas küsida nõu ka spetsialistidelt ja nii see küsimus jõudis Karel Rohu kaudu "alla",kaasaarvatud jahikoerteekspertideni(mina ei oma mingeid eksperdi pabereid ega spets koolitust,niisiis pole vaja mind selleks ka tituleerida,nagu tehti mu tõesti "harju keskmiste" koertega,keda kunagi polnud superpuperiteks nimetanud).Mina tõsi küll suhtlen tihedalt ekspertitega ja sealtkaudu sain ka mina omapoolseid seisukohti avaldada,mis ühtisid praktiliselt kõikide spetside omadega.
Nimelt pole reaalselt Eesti oludes võimalik tagada igas seltsis(klubis,sektsioonis) vere jäljekoera olemasolu.Sellepeale pakkus Mart Mae nõude "leevendust" selliselt,et see võib olla ka konkreetsele suurulukile diplomit omav koer.Selgeks polnud räägitud vaid "rakendust",ehk nagu mainitud,siis kus see koer peab jahi ajal olema-autos,kodus?Kui kodus,siis kui kaugel jne.See on ka praegu diskussiooni teemana üleval.Näiteks sul on jahimaa piirini 15 km,minul sõita 1,5 tundi.Kus see piir koera "saadavusest" peaks kulgema,et oleks ühelt poolt kohustus ja teiselt poolt ka reaalselt toimiv.Meil ju osatakse mistahes hea algatus nii pahupidi keerata,et siga kah ei söö.Niisiis tahaks kuulda sellel teemal sõnavõtte,mitte kummituppa meelitusi
,sedaenam,et sul täiesti erinevate tõugude esindajad,keda edukalt kasutad.Nii on lood!

Nimelt pole reaalselt Eesti oludes võimalik tagada igas seltsis(klubis,sektsioonis) vere jäljekoera olemasolu.Sellepeale pakkus Mart Mae nõude "leevendust" selliselt,et see võib olla ka konkreetsele suurulukile diplomit omav koer.Selgeks polnud räägitud vaid "rakendust",ehk nagu mainitud,siis kus see koer peab jahi ajal olema-autos,kodus?Kui kodus,siis kui kaugel jne.See on ka praegu diskussiooni teemana üleval.Näiteks sul on jahimaa piirini 15 km,minul sõita 1,5 tundi.Kus see piir koera "saadavusest" peaks kulgema,et oleks ühelt poolt kohustus ja teiselt poolt ka reaalselt toimiv.Meil ju osatakse mistahes hea algatus nii pahupidi keerata,et siga kah ei söö.Niisiis tahaks kuulda sellel teemal sõnavõtte,mitte kummituppa meelitusi

Mina ei ole kah ekspert ega saa selleks ilmselt mitte kunagi aga selline "leevendus" on ju jällegi iseendale tasku s.ttumine.Mis kasu on sul(sry jah, mõnel on ikka) sea diplomiga koerast haavatud kitse otsingul??JA just sellel samal põhjusel,et igale jahtkonnale ei ole võimalik muretseda oma verekoera tehaksegi lepingud nende õigete koerajuhtidega kes jõuavad kohale alles 2-3h pärast heal juhul või siis üldse järgmiel päeval ja on suutelised ka siis selle looma leidma.Ei ole tõesti tarvis igale jahtkonnale sellist koera,küll aga peab ta olemas olema ja vajadusel "tellitav".
jahismurf
Andrus-jutt on suurulukitest keda kits/sokk teatavasti ei ole ja keda võib mistahes jahikoeraga otsida.Edasi tähendab "vastav" diplom seda,et seadiplomiga seajahile ja põdradiplomiga põdrajahile.Mitte vastupidi!Ja kui sellist koera pole,otsi puhta "verejälje" diplomiga ehk kutsu Jägervision kohale
Ise kavatsen sellel suvel oma nooremale "verejäjg" kuidagi selgeks teha,kasvõi III järk nööri otsas.Näis,kas õnnestub 

jyri kirjutas:Andrus-jutt on suurulukitest keda kits/sokk teatavasti ei ole ja keda võib mistahes jahikoeraga otsida.Edasi tähendab "vastav" diplom seda,et seadiplomiga seajahile ja põdradiplomiga põdrajahile.Mitte vastupidi!Ja kui sellist koera pole,otsi puhta "verejälje" diplomiga ehk kutsu Jägervision kohale
Ahh,et siis nüüd ongi kitsed juba väikeulukid jah???

Ja kui peame sea ja põdrajahti ühes, siis on veel erinevaid koeri tarvis??Milleks selline totrus tarvilik on??
JA üldiselt on sedasi,et ei ole tarvis hakata koheselt uutele tulijatele näpuga näitama ning suhteliselt õelaid vihjeid tegema

Ja kui peakski olema tarvidus verist jälge ajada, siis tõesti kutsun ennem uruluuad kui meeletu kogemusepagasiga laikamehe.

jahismurf
-
jyri kirjutas:Andrus-jutt on suurulukitest keda kits/sokk teatavasti ei ole ja keda võib mistahes jahikoeraga otsida.Edasi tähendab "vastav" diplom seda,et seadiplomiga seajahile ja põdradiplomiga põdrajahile.Mitte vastupidi!Ja kui sellist koera pole,otsi puhta "verejälje" diplomiga ehk kutsu Jägervision kohaleIse kavatsen sellel suvel oma nooremale "verejäjg" kuidagi selgeks teha,kasvõi III järk nööri otsas.Näis,kas õnnestub
Jyri, saa juba ükskord aru, et seakatse ja verejälje katse on kaks eri asja

Miks see seakatse nii oluline on, kas seaaed ei teeni piisavalt? Kas sellest ei piisaks, kui rääkida leevendusest, et piisab jahikoera passi omatavast koerast? Vahet ju nagu pole, peaasi, et ülesannet täidab. Paljud jahikoeratõud, kes verejäljel edukad võiksid olla, seaaeda nagu ei sobi, st pole vajagi, linnukoerad ja urukoerad näiteks. 

Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
rajaleidja kirjutas:Jyri, saa juba ükskord aru, et seakatse ja verejälje katse on kaks eri asja
Kas keegi kunagi väinud,et on sama?

Eeldustest on vähe,ta peab selle leidma kah!!!
Aga see kitse teema ei anna mulle rahu.
Kus riigis sina Jyri elad,et kitsed, sokud kannad väikeuluki loale???
Aga see kitse teema ei anna mulle rahu.

Kus riigis sina Jyri elad,et kitsed, sokud kannad väikeuluki loale???
jahismurf
-
jyri kirjutas:rajaleidja kirjutas:Jyri, saa juba ükskord aru, et seakatse ja verejälje katse on kaks eri asja
Kas keegi kunagi väinud,et on sama?![]()
![]()
Või sa arvad,kui Euroopas on parlamendi liikmel kombeks omada kas juriidilist-või majanduslikku haridust,siis leidub keegi,kes hakkab suu vahus tõestama,et see pole üks ja sama?
Seakatse on oluliseks asendajaks seajahil ja põdrakatse põdrajahis.See annab mingigi eelduse,et koer leiab haavatud/surnud uluki.
Jah, ise sa oled seda väitnud, et sinu seakatsega koer on samahea kui spets verekoer.
Sea katsel otsib koer ulukit õhust lõhna võttes. Me oleme juba sada korda seda rääkinud, et verejälge ajades pole sellest abi(loomulikult välja arvatud sinu koerad). Ja oma varasemas postituses ütlesid, et seakatse aias edukalt läbinud koer võib olla metsas ümmargune null ja vastupidi. Mida kuradit see aias saadud vimpel siis annab, kui ta metsas mitte **** ei tee

-
Täpsustan veel, et ma ei väida, et laikad ei aja jälge ja ei leia haavatud ulukeid. Olen oma koertega sama moodi käinud haavatuid otsimas ja siiani ka üldjuhul leidnud. Omamata seejuures mingisugust seaaia vimplit. Aga nagu olen varem juba öelnud, siis värskema lõhna olemasolul minnakse suure tõenäosusega selles suunas. Verekoerad seda aga ei tee ja see nende eeliseks ongi. Seega, kui tahetaks mingi koera nõue sisse panna, siis verejälje katse omamine, mitte mingi "ajutine lahendus" seakatse näol.
Kits,hunt ja ilves olid 2003 aatal määratleud kui suurulukid selleks,et neid ei saaks "väikeuluki" loa alusel lasta.Hiljem viidi nad sealt välja,jättes küttimise õiguse "eriloa" alusel.Samas oli ju ka keeld kasutada haavleid,täismantlit,alla 6,5mm ja alla 9g kuule suurulukile,aga mainitud seltskonda võib lasta küll.Hetkel peaks minu mäletamist Eestis olema 4 suurulukit-põder,hirv,siga ja karu,kui viimase poole aastaga pole pilt muutunud.
Katsetest-vimpel võib reaalelus tähenadad nulli ka diplomeeritud verejälje koerale samahästi.Egas kõrghariduse diplomgi inimesel tähenda automaatselt proffesionalismi!Nii et see eelduseks.Eestis on paberil küll huvitav toime-nimelt olin sügisel lähetatud "laskeinstruktorite" koolitusele.Kuulasin Kaupo ja Co.loengu ära.Paari kuu pärast anti mulle laskeinstruktori tunnistus.No mida ma seal vindispordis instrueerin,kui ise midagi ei oska
.Aga paberi sain.
Seda selleks,et ära nori tähti,vaata ikka asja sisu.
Kui ikka norid minu koerte kallal(proovi leida,kus ma neid superiteks nimetanud olen?),siis minu vanemal on nii aia diplomid + I järk siga vabas metsas.Nii et töötab metsas küll.Ja lisaks minu Harju keskmistele laikadele on paljud -kult,hundikütt,tony ja teised haavatud ulukeid leidnud.Ehk pole ma ainukene selliste vaadetega,seda enam et idee pärineb Mart Maelt,sõima teda,kui tahad
Katsetest-vimpel võib reaalelus tähenadad nulli ka diplomeeritud verejälje koerale samahästi.Egas kõrghariduse diplomgi inimesel tähenda automaatselt proffesionalismi!Nii et see eelduseks.Eestis on paberil küll huvitav toime-nimelt olin sügisel lähetatud "laskeinstruktorite" koolitusele.Kuulasin Kaupo ja Co.loengu ära.Paari kuu pärast anti mulle laskeinstruktori tunnistus.No mida ma seal vindispordis instrueerin,kui ise midagi ei oska

Seda selleks,et ära nori tähti,vaata ikka asja sisu.
Kui ikka norid minu koerte kallal(proovi leida,kus ma neid superiteks nimetanud olen?),siis minu vanemal on nii aia diplomid + I järk siga vabas metsas.Nii et töötab metsas küll.Ja lisaks minu Harju keskmistele laikadele on paljud -kult,hundikütt,tony ja teised haavatud ulukeid leidnud.Ehk pole ma ainukene selliste vaadetega,seda enam et idee pärineb Mart Maelt,sõima teda,kui tahad

[/b][/b]jyri kirjutas:Omal jahipilet 15-selt(sai jahilaskmisega tegeldud,pidi olema seaduslik püssiga liikumise tagamine)t.Sees oli märge,et iseseisvat jahti pidada ei tohtinud.Papa/vanem vend pidid kaasas olema.,aga püssist laskmine oli seaduslik,miks ka mitte 13-selt.
[b]Tahaks küsida teadjameeste käest(ise ei leidnud projektis) kas ka seekord jääb välja säte,mida taheti rakendada juba 70aastate keskelt alates-nimelt suuruluki jahil peab olema [b]kättesdav kas verejälje diplomit või kütitava uluki jahikatse diplomit omav koer.Vältimaks haavatud ulukite "kadumist".Küsin sellepärast,et osalesin antud sätte väljatöötamisel ja sõnastusel.Omal tasemel(see algne,muidugi) loomulikult.
Tere jyri
Vaatan ja loen ja imetlen Sind kui sihikindlalt Sa pyyad oma eesmärki selgitada! Aga mulle hakkab asi juba segaseks minema. Võtsin siis päris algusesse tagasi.
Kuidas Sa kujutad ette, et igal seltsil "peab olema oma verekoer!!!" Just kolm hyyumärki, sest nii kindel oled Sa oma eesmärgis. Või, et see koer peab olema 15 km raadiuses saadav või siis, et peab mingi kindla aja jooksul kohale tuiskama?
Kujutame nyyd ette, et seaduseandja ongi nii rumal, et kirjutab sellise klausli sisse. Nyyd on see seadus ja seadust peab täitma. Verekutsa muretsetaksegi, sest muidu ei tohi ju enam suuruluki jahti pidada. Ja siis tahab keegi minna näiteks kartulipõllu äärde siga passima. Aga oh häda - verekutsa peremees on haige või pulmas või kus iganes; või on verekutsa äkki ise haige või hoopis otsad andnud. Mis siis? Jahiselts ei saa enam suuruluki jahti pidada kuni peremees pulmast tagasi jõuab või siis uus verekutsa yles kasvatatakse ja välja õpetatakse?
Ma ei ole heade verejäljekoerte vastu ja olen ka ise nende teenuseid kasutanud nii oma tööd tehes kui ka verist ulukit otsides. Tulemused on olnud nii ja naa. Aga mitte yle eesti keskmise.
Las see koravärk jääb ikka entusiastide pidada. Kes peab laikasid, kes taksisid, kes puudleid, kes verejäljekoeri. Ja meie kasutame nende teenuseid kui seda peaks vaja olema. Aga me ei saa eeldada, et verekoerad oleks väljakutsutavad nagu kiirabi või tuletõrje.
Seega ei tohiks selline säte vähemalt sellisel kujul kyll seaduses sees olla.
Jahil juhtub nii mõndagi... ja kõigil pole vaja kõike teada!
Pole küll see teeema aga kus kohas need 4 suurulukit kirjas on?Ja mis ajast tohib kitse täismantliga lasta?
Seega siis kits,hunt,ilves ei ole ei väikeulukid ega suurulukid vaid eriloa ulukid?
Mina vaatan nagu,et neid on ikka 7 ja suurel uhkelt EJS kodulehel kirjas.
http://web.ejs.ee/en/jahimehele/ulukid/ ... lukid.html
vaata sinna
Seega siis kits,hunt,ilves ei ole ei väikeulukid ega suurulukid vaid eriloa ulukid?
Mina vaatan nagu,et neid on ikka 7 ja suurel uhkelt EJS kodulehel kirjas.
http://web.ejs.ee/en/jahimehele/ulukid/ ... lukid.html
vaata sinna
Viimati muutis andrus, T Mär 23, 2010 7:52 pm, muudetud 1 kord kokku.
jahismurf
Suurulukeid on Jüri meil ikka veel 7. Kuigi sinu "väikeulukeid" võib lasta haavliga, siis suurulukeid võib lasta ainult poolmantliga.
Meie suurulukite nimekiri: http://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp? ... &id=204955
Meie suurulukite nimekiri: http://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp? ... &id=204955
Viimati muutis Metslane, T Mär 23, 2010 7:56 pm, muudetud 3 korda kokku.
Aim small, miss small!