Saksamaal on eri tõugudel eri katsed. Hannover ei tee verejälge kõrvuti linnukoeraga. Ma ei ole kõigi erinevate katse tüüpidega väga hästi kursis aga tundub, et suurulukikatseid on vist keeruline teha nii, et kõik eri tööstiiliga koerad ühe sisse aumehe moodi ära mahuks. Kui ühed on ajavad ja teised peatavad siis mismoodi ühe katse eeskirjadesse mõlema tööstiil niimoodi ära mahutada, et kumbki saaks vastavalt vääriliselt hinnatud?
See, millest Feen räägib, et võiks olla rida pärisjahte kus hinnatakse koera tööd ja väljastatakse talle sertifikaat, meenutas mulle tegelikult töötšempioniks saamist. Ma siiralt loodan, et uued eeskirjad luuakse sellised, et on võimalik nende alusel hakata jagama ka jahikoertele töötšempioni tiitleid. See tähendab sisuliselt, et koer peab real katsetel saavutama teatud tulemuse ja enamasti ka teatud koha (esimese siis loogilsielt võttes

) mille eest omistatakse talle TCAC ehk vastava ala sertifikaat. Kogudes selliseid teatud arvul on võimalik kinnitada koer selle ala töötšempioniks. Peast tuleb meelde Eestis elavaid jahialade tšempioneid vähemalt 2 (või oli see ikka 3? Tädimaali, ae?) kes on selle tiitli järel käinud põhjamaades. Need konkreetselt on küll tehiskatsetel saadud tulemused olnud aga on võimalik ju eristada ka looduses tehtud katseid. Neil tehiskatsetel põhjamaades on küll see süsteem, et koer peab saama teatud tulemused madalama astme katsetel, et pääseda edasi kõrgemasse (ja raskemasse) klassi kus omakorda tuleb saavutada teatud tulemused. Eri riikidel on erinevad nõudmised. Looduses ilmselt on suht komplitseeritud luua algajamatele koertele lihtsamad ja kogenumatele raskemad olukorrad

aga kui meil tekivad võimalused jahitšempioniks saamiseks (mille järgi peaks olema võimalik katseid teha ka looduses mis minu arvates peaks olema kuidagi erinevalt märgistatud tehiskatsetest) siis selliselt on võimalik koeral ja koeral vahet teha küll.
Mingi aeg peaks üles pandama vanad katsete eeskirjad, et inimesed saaks teha oma ettepanekuid nende parandamise osas. Loodetavasti ei ole seda ülearu kaua oodata vaja...