Ma võtsin selle vaeva ette ja lugesin Kaliibri, Mägilanna jt postitused mõne lehekülje ulatuses tagasiulatuvalt läbi. Minu meelest ei ole pilt nii mustvalge, kui tegelikkuses valdavalt n.ö Kaliibri-meelsuse vastu argumenteerivad postitajad ehk tahaksid näha.
Ka mina ei tööta Kuristiku tänaval. Kuristiku tänaval töötavad isikud on viimasel ajal hakanud meie foorumit rohkem lugema ja seetõttu ei näe mina selles midagi halba, kui jahimehel-kasutajal hingel olevat siin foorumis väljendada kasvõi ainult selleks, et kaasfoorumlased, Kuristiku-tänava inimesed ja ka laiem üldsus saaks lugeda. Küll lugejad teevad samuti vahet, kas üks või teine postitaja on rünnanud kedagi personaalselt või esinenud omaenda argumenteeritud kahtluste või seisukohtadega üldisema teema suhtes. Kuna tulirelvade kohta käiv on käesolevasse teemasse juba suht varakult sisse pugenud, siis on seda ka raske välja modereerida ilma teema terviklikkust oluliselt lõhkumata.
Seetõttu:
1. summuti EI, vibu JAH ???
Summutist loobumine JSE-s oli ühe argumendina põhjustatud Keskkonnaministeeriumi naeruväärselt iganenud, kuid ministeeriumis valdavast seisukohast, et summuti võtab tulirelva lasu heli alati täielikult ära, seeläbi ei ole tagatud ohutus metsas kõrvalseisvatele isikutele, suureneda võib salaküttimine jne jne. Foorumi ja kõigi Eesti jahimeeste suure viha sihtmärk E. Niittee JSE ühe algse autorina oli samas hoopiski summuti poolt. Kuid jõustruktuurid seisid lisaks Keskkonnaministeeriumile endale jõuliselt summuti vastu hoopis teistsugusel põhjusel (see on nüüd külajutt, eksole

).
Kui lubada KÄSItulirelva (püstol, revolver) jahipidamises kasutada JA kui sellele lisaks lubada KÄSItulirelvale kui JAHItulirelvale ka soetada summutit, siis mille me saaksime jõustruktuuride arvates ?
ÕIGE VASTUS oleks: suure, hoomamatu koguse palgamõrvadeks kasutatavaid KÄSItulirelvi. Sellise loogikani jõudmiseks muidugi on vaja suurt annust miilitsamentaliteeti, aga ilmselt see ka leiti. Nii et trapperid, kes ilmtingimata soovivad püütud väikeulukit käsitulirelvaga surmata, see summuti ärakeelamine oli ilmselgelt just teie huvides (te ise veel ei saanud sellest arugi, eksole, aga ühiskond saab niimoodi oluliselt turvalisem).
Sama mina mõistan Kaliibri mõtteid selliselt, et kui Riigikogu nüüd näiteks vibu jahirelvana legaliseerib, siis oleks Riigikogu poolt õiglane kaaluda ka summutit just selles valguses, et lasu heli ärakadumine ei ole ka tulirelva puhul seadusandja jaoks probleemiks. Loomulikult võiks keegi Riigikogus tulla ka selle peale, et äkki tulirelva lasu heli summutiga ikka tegelikult ära ei kao - kui kasutada tavalist laskemoona ja kui tegu on kõige levinumate kaliibritega jahikasutuses.
2. ääretulepadrunile EI isegi võõrliigi kähriku arvukuse reguleerimisel ?
Traditsioone jätkavalt on JSE menetlemisel mindud lihtsama vastupanu teed. Kuigi ääretulepadrun ei ole ainult meil ülilevinud .22 LR, siis ei soovi seadusandja reguleerida jahitulirelvade kasutust tegelikest füüsikalistest näitajatest lähtuvalt, vaid lihtsalt ei hakka senist olukorda muutma.
See ongi alati kõige lihtsam ja kiirem lahendus meie seadusandja jaoks - olukorda mitte muuta. Kui ääretulepadrun, siis oletame, et see ongi alati .22LR ja mitte ühelgi juhul mitte kunagi mitte midagi muud. Sest KUI me nüüd tooksime sisse džaulid, siis jumal hoidku, täiskaliibritest hakkavad .243 mehed ju äkki kah 6,5 mm meeste peale viha kandma, et miks nood võivad seapõrsast lasta ja .243 mehed mitte. Seda meil küll vaja ei ole !

3. Vibu jahipidamisvahendina, mis ei vaja politseist saadavat relvaluba, on võrdväärne püünisrauaga (selle erisusega, et lubatud alates 18. eluaastast).
Minu jaoks oli Kaliibri argumentatsioon selles küsimuses (jahinduse maine languse oht) õige ja reaalne. See ei pruugi nii hulluks minna, kui Kaliiber kirjeldas, aga Eestis kehtiv relvaloa saamise politseikontroll on päris range ning tundub igati loogiline, et seeläbi on kõige markantsemad persooninäited jahindusest ehk eemal hoitud. Praegune regulatsioon seega nõuab, et selleks, et kasutada aktiivset jahipidamisvahendit elusolendi (uluki) vastu, peab sul olema läbitud päris mitu arsti ja eksamit. Vibu legaliseerimisel ilma samaväärse või vähemalt sarnase relvaloa nõudeta saaks see reegel paraku murtud. Kui praegu ei soovi vist küll eriti paljud hakata jahimeheks ainult selle jaoks, et püünistega väikeulukeid jahtida ja tulirelva üldse mitte omada, siis Kaliibri kirjeldatud stsenaarium vibu kui piiramata tsiviilkäibes oleva heitrelva kasutamise populaarsuse kasvu negatiivsetest kaasnähtudest ei tundu väga ebatõenäoline. Ma ei ütle, et ilmtingimata peaks just selle ohu tõttu jahivibu kasutuselevõtust loobuma, aga seda aspekti tuleks kindlasti käsitleda.
Jõudu diskussiooniks,
BM