rästas

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

väike täpsustus:

JE § 1 lg 11: Hallvaresele ja kodutuvile võib pidada peibutus-, hiilimis- või varitsusjahti ning jahti varesemõrraga 1. juulist 30. märtsini.

Kusjuures justnimelt 30., mitte 31. märtsini. Sama lugu on ka veebruari lõpus lõppevate jahtidega (faasan, nugised, tuhkur, mink koeraga, mäger, jänesed, ondatra, hunt koeraga ja ajujahina, ilves, metssiga koeraga) liigaastatel, mil jaht lõpeb ikkagi 28., mitte 29. veebruaril. KKI mehed olevat selle koha pealt äärmiselt täpsed. Kui veebruari-numbritest võib veel aru saada, siis märtsikuu osas on jahieeskirja "näpukas" küll kellegi lohakusviga vist ;)

BM
Kristi
Postitusi: 256
Liitunud: E Dets 29, 2003 11:51 am

Postitus Postitas Kristi »

:o või nii või nii. aga siis andke aga tuld kui on õige hooaeg. ju siis on mõeldud, et karnaaksud peavad tulevased põlved ka üles kasvatama.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Ja noore uluki liha on alati maitsvam, kui vana oma. Olgu ta siis kraaks või ruik. :lol: :lol: :lol:
ikka lõbusalt
kaliiber
Postitusi: 327
Liitunud: N Apr 14, 2005 10:45 am

Postitus Postitas kaliiber »

Karnaakslind ei tohiks laulurästast eriti kottida, kuna tolle pesad on üsna varjulistes kohtades võpsikus. Aga hallrästa munad ja pojad on tal küll teatud aastaaegadel vaat et põhitoidus. Neist põle kahju kah õnneks :wink:
madis
Postitusi: 123
Liitunud: L Veebr 21, 2004 10:43 pm

Postitus Postitas madis »

hakkasin ka siin mõtisklema, et äkki tuleks ka ära proovida ja siis polekski aiast lastud rästas lihtsalt minema viskamisele kuuluv. nii, et feen. äkki avaldad paar rästa retsepti ja prooviks ise ka siis ära ja võin mõne linnu sulle ka toimetada.
beliving that the bow has soul
kaliiber
Postitusi: 327
Liitunud: N Apr 14, 2005 10:45 am

Proovisin ära

Postitus Postitas kaliiber »

Eile sai siis ära proovitud kaks lõunaeurooplaste lemmikjahilindu - hallrästas ja talvike. Retsept lihtne - soola ja pipraga kokku määrituna vardasse ja süte kohale. Tulemus - rästas: väga maitsev, talvike: väga-väga maitsev!
Kasutaja avatar
Oxoma
Postitusi: 129
Liitunud: R Dets 30, 2005 9:04 pm

Postitus Postitas Oxoma »

Minu taksikoer ja kassid põlgavad hallrästa ära! Huvitav miks? Isegi maasikavõrgus siplevat lindu kassid ei taha.
indian
Postitusi: 410
Liitunud: E Okt 31, 2005 5:11 pm

Postitus Postitas indian »

Nu- nuu. Aga kulla KALIIBER, suled ja soolikad jätsid komplekti või? Mu vanaema rääkis, et sakslased olla sõja ajal kasvõi pääsukese alla lasknud, sellised peened sileraudsed olla selleks allatoomiseks olnud. Pistnud kõik nahka mis alla said, tuvid, varblased- mis iganes.
Iga asi tuleb omal ajal või siis natuke hiljem.
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

Minu vanaisa varese retsept- Puhasta vares sisikonnast ja pane sisse maitsejärgi soola. Siis määri varese haraliaetud suled paksult niiske saviga kokku. savi peaks olema u 2 -4 cm jagu kattes kogu linnu. Pane savis lind kuuma lõkketuha sisse ja jäta sinna 2,5-4 tunniks. söömiseks löö savipall pooleks & söö sealtsamast seest lusika või kahvliga.
Rästaid ja muid väiksemaid linde olen teinud ka vana retsepti järgi.
Nahk maha, keeta 15-20 min maitseainetega leemes. Siis õhuke pekitükk niidiga ümber rinna ja suitsuahju. Päris head õhtul õllekõrvale ragistada.
kaliiber
Postitusi: 327
Liitunud: N Apr 14, 2005 10:45 am

Postitus Postitas kaliiber »

See varese retsept küll erilist söögiisu ei tekita, kuulub minujaoks samasse kategooriasse vihmausside praadimisega :lol:
Aga rästa oma oli küll huvitav. Ära hakkab juba tüütama õlle kõrvale aina kuivatatud kala söömine. Tekkis ainult küsimus, et kas jätsid sisikonna sisse või mitte?
tarmo
Postitusi: 143
Liitunud: N Dets 27, 2007 10:16 pm

Re: rästas

Postitus Postitas tarmo »

DNL
Postitusi: 16
Liitunud: N Okt 15, 2009 11:04 pm

Re: rästas

Postitus Postitas DNL »

Hallrästa praad

Sai siis hilissügisel hallrästad sihikule võetud. Kuna oman hallrästa jaoks suhteliselt head varustust ja inspiratsiooni leidsin siit: http://talks.guns.ru/forummessage/135/599376.html . Sai lastud koguni viis isendit. Rästad said kitkutud, sisikond eemaldatud (alles jätsin südame ja maksa)
ja sügavkülma pistetud. Niisiis. Retsept järgmine:

1. Ahi sooja ja eelnevalt sulatatud rästad maitsestamiseks valmis.
Pilt

2.Panin viis hallrästast väikesesse malmpotti. Poti hõõrusin eelnevalt võiga ja lisasin poti põhja kaks supilusikatäit õli. Rästad maitsestasin kergelt soola ja viiepipraseguga.
Pilt

3. Pott ahju 200 kraadi juures, ilma kaaneta. 15 min. pärast lisasin 100ml vett, kolm supilusikatäit majoneesi ja ühe kanapuljongi kuubiku.

4. Ahi 150 kraadi peale, kaan peale ja pott uuesti ahju ligikaudu 1h.

5. Pott ahjust välja. Tükeldasin rästaste peale kaks küünt küüslauku, pool väiksemat tüüpi sibulat, kaks keskmist porgandit ja kaheksa keskmise suurusega pooleks lõigatud kartulit.

Pilt

6. Aseta pott koos kaanega 45 min. 150 kraadisesse ahju.

7. 45 min. pärast võta potilt kaas maha ja keera ahi 250 kraadi peale veel 15 minutiks.

Pilt

8. Serveeri ja naudi!

Pilt




Lõpp tulemus väga-väga hea! Soovitan kõigil proovida!
Kasutaja avatar
Kolbakütt
Postitusi: 90
Liitunud: L Okt 30, 2010 4:23 pm

Re: rästas

Postitus Postitas Kolbakütt »

Igati maitsev värk,umbusk on vaid kevade vastu-sügisel, kui on end korralikult marju täis puginud,siis ka ahju panemiseks paremad.
Peeter Kard`i "Jahimede Köök" sisaldab ka mitmeid retsepte.
Ise olen jäänud selle juurde,et rinnaliha koos rinna luuga ära,sool-pipar ja suitsupekiviil peale ja ahju.Ettevaatlik peab olema,et ei küpseta üle.
Supper on kui võtta puhas rinna liha ja koivad,veidi värskeid kuuseriisikaid,soola,pipart,värsket peterelli,porrut,porgandit,puljong peale ja malmpotis hautada.Kõigepealt pruunistada liha potis võiga kergelt ära,lisada ülejäänud asjad ja keskmises ahjus ca 45 minutit
Jahilind haigur on ka sedasi hautades täitsa maitsev,kuid tema liha peab veidi ka eel töötlema.
Nii et häid elamusi ja põnevaid avastusi! (y)
DNL
Postitusi: 16
Liitunud: N Okt 15, 2009 11:04 pm

Re: rästas

Postitus Postitas DNL »

Ah jah unustasin mainimata, et kui keegi kavatseb rästaid lasta söömise eesmärgil, siis tasuks seda kindlasti teha sügisel. Suvel linnud kõhnad ja mitte just kõige parema maitsega. Rästas muutub maitsvaks, siis kui linnud on läinud üle taimsele toidule (Maasikad, kirsid, toominga marjad, pihlakas jne) ja on suutnud veidi rasva koguda. Meie tingimustes tasuks lasta septembrist jaanuarini. Parimad maitseomadused on kindlasti oktoobris, novembris ja detsembris lastud lindudel. Kevadine ja suvine laskmine on ikkagi iga mehe enda eetika küsimus.
Vasta