Metssealiha pasteet

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
ozz
Postitusi: 179
Liitunud: K Dets 03, 2003 10:18 am

Pasteet

Postitus Postitas ozz »

No ei tea jah seda maitset!? Kui ikka väga tahad mekutada ja keerutada seda liha seal suus, siis ilmselt leiab igas lihas ja pasteedis mingi kõrvalmaitse. Eks ta ole, et sealiha on sea maitsega, lammas lamba, põder põdra jne. Olen söönud nii 120 eeki-st seljankat kui ka 500 eeki-st mõõkkala praadi, ja seda eestis! Ka seal oleks tahtnud koka kalalaevale tööle saata!

Ehk tulen Võhandule koprajahti ja siis saab seal neid asju arutada!
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Siin oli juttu kopra maksa kõrvalmaitsest. Minu meelest on see ulukimaksadest parim, kõige vähema spets. kõrvalmaitsega. Väga peen ja hõrk.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Metssealiha pasteet

Postitus Postitas jorr »

Eks maitse olene ka tegemisest, mis ained ja palju paned.Metsloomamaksast on parim mis olen saanud oli kadunud Hillari tehtud maks.Olen ise ka püüdnud seda järgi teha,kuid kunagi pole nii hea tulnud.Ta kasutas maksakatteks haput õuna, mida hapum, seda parem ja muid asju ka, nagu suhkur, pipar, sool ,sibul ning rõõsk koor.Õunahape tõmbas maksa terava maitse ära ja tulemus oli selline mahe ja nõrga pets maitsega maks mis lausa sulas suus.Eriti pärast väsitavat jahipäeva koos vana valgega.Nii tegi ta sokku, põtra ja siga.Olen seda retsepti igalt poolt otsinud, kuid pole leidnud.Arvan,et Feen, peaga poiss nagu ta on,oskab midagi ka selle kohta ütelda.Siin kindlasti teisigi petse nagu OZZ, Zakslane jne.Kobrast pole ise teinud.
noorus on ilus aeg
ozz
Postitusi: 179
Liitunud: K Dets 03, 2003 10:18 am

Pasteet

Postitus Postitas ozz »

Selle õunaga selline lugu, et!? Olen teinud põdrajahil maksa koos antoonovkaga ja olen pannud sisse ka veidi mett! Muud maitseained nagu ikka. Sisefileega on sama lugu. Soe sisefilee sool pipar õun sibul küüslauk, kõik kokku ja potti ! Tuleb selline supitaoline mudru!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

See nüüd küll soku maksa peal proovitud, aga suht kindel, et töötab kopramaksa peal ka.

Metskitsemaks, - süda, - neerud, 1 spl mett, 3 küüslauguküünt, 1 sibul, 3 tl sinepit, 50 g võid, küüslauguõli, purustatud musta pipart, 1 tl karrit, soola, 1 spl värsket tüümiani, vett.

Lõigata süda, maks ja neerud viiludeks. Valada potti küüslauguõli (nt Olvio), lasta see kuumaks, siis lisada viilutatud süda ning maitsestada pipraga. Lasta südamel natukene küpseda, siis lisada mesi ja hakitud küüslauguküüned. Küpsetada seni kuni mahl hakkab potist otsa lõppema, siis lisada maksa- ja neeruviilud ning umbes 50 ml vett ja 50 g võid selleks, et toit põhja ei kõrbeks, edaspidi eraldub maksas piisavalt palju vedelikku selle vältimiseks. Hautada natukene aega, siis maitsestada veel pipra, soola ja karriga. Natukese aja pärast lisa sinep, samuti viilutatud sibul. Kui ka maksast eraldunud mahl hakkab otsa saama, siis lisa hakitud tüümian ning keera tuli alt ära, lase toidul seista kaane all umbes 5 minutit.


See oli siis selline magusa maitsega (no, õige natuke) toit. Endale siiani tehtud maksadest võibolla kõige enam meeldinud. Äkki kunagi proovin kopra peal ka ära.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Ja siis üks variant hapukast koprast.

1 kopramaks, teekruus jõhvikaid, 1 sibul, 1 pakk vahukoort (~38%), 1 spl mett, soola, pipart, vett.

Tükelda maks, jõhvikad purust tassis. Kuumuta pannil õli ning pane sinna maksaviilud. Seejärel jõhvikamöksi ning mesi (spl siis ikka kuhjaga). Natukese aja pärast lisa poolikuteks ratasteks vms lõigatud sibul ning vala peale koor. Maitsesta soola ja pipraga. Kes tahab võib juurde panna mingit ürti ka (meliss nt annab huvitava nüansi).

See siis selline hapukas variant, aga kui eelmisele retseptile võis valgele vahelduseks võtta veinimarjast valget, siis siia sobib veinimarjast punane.

Ps. kurjam, lugesin siin teema pealkirja, ja tundub, et sai ikka väga võssa pandud. No.. segage see maks siis metsealihaga, laske haklihamasinast läbi, ärge sibulat pange... ärge üldse seda katsetage... aga vähemalt siis läheneb teemale. St, edaspidi siis ikkagi lihapasteedid ;)
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Postitus Postitas bighornet »

hr Feen:
siis lisada mesi ja hakitud küüslauguküüned. Küpsetada seni kuni mahl hakkab potist otsa lõppema, siis lisada maksa- ja neeruviilud ning umbes 50 ml vett ja 50 g võid selleks, et toit põhja ei kõrbeks, edaspidi eraldub maksas piisavalt palju vedelikku selle vältimiseks.

No tonkan Feeni-le vahele, et üks põhjakõrbemise kiirendaja on ka mesi (karamalliseerub suht kiirelt ja ikka põhja kinni!) , mida tuleks kindlasti lisada,võimalusel eelistada suhkrule,aga vast lisada lõpupoole. Teine tähelepanek on, et ka just tükeldatud küüslauguküüned (küüslaugu) tekitavad potipõhja kiirelt musta kiirelt kõrbeva kihi (veidi hilinemist vedeliku kontrollimisel ja keeradki potitäie kihva). terve küüs annab hautades sama maitse!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Selle mee ja küüslauguga on nii nagu toiduga üldse - jätad sina toidu valmistamise ajal unarusse, jätab toit sind söömise ajal unarusse ;) Kui sellises järjekorras asjad sisse panna, siis ei teki kõrbemist. Seda küll, et see paksenemine ja kristalliseerumine toimub üllatavalt kiiresti, aga natuke vett ja asi kohe teine. Seda, ka, et kui või lisaniiskust ei saa, siis on tema ka meister põhja kõrbema. Küüslauguga on nii, et ise olen hautamisel kasutanud ka terveid ning koorimata küüslaukusid. Antud juhul on üks kriitiline moment, siis ongi see või ja vee koht. Edasi on valmimise ajal see moment kus segu pakseneb, ja siis pole muud kui tuli alt ja sööma. Meega see teema, et üldiselt võib seda hiljem panna küll. Hautistele ja piisava vedeliku korral armastan ma aga seda varem panna. On mingi maitsekiiks (raske seletada, aga mõni pluss sellel on).

Nii, aga nüüd siis lihapasteetide juurde. Ega polnudki muud kui võtsin targad raamatud kätte ja kukkusin lugema. Silma jäi, et pasteetideks nimetatakse igasuguseid mökse. Vahepeal ei sisalda need ei liha ega maksa. Siis, tihtilugu on pasteedid kas lihast (ja sel juhul jäi neist mulje, et tulemuseks lihtsalt selline hakklihapall) või maksast (see siis klassikalisema olemusega). Leidus ka igasuguseid taignas küpsetatud vorme. Kõige selle lugemise peale tuleb siis selline retsept. (Siin kirjutatud sealiha teemal, aga ise plaanin kopraga proovida ning siis annan teada, et kuidas tuli).


Sealihapasteet

1 kg sealiha, 1 seamaks (see võib olla olude sunnil ka kodusea oma), 1 kg seeni (kukeseened, puravikud, võimaluse korral sekka ka 1/10 osa kuuseriisikaid), 200 g suitsupekki, 2 sibulat, 2 porgandit, varssellerit, peterselli, 1 loorberileht, 4 muna, 200 g hapukoort, soola, pipart, rummi ja/või brändit.


Maksa ettevalmistus Maksalt eemaldada kile ning leotada piimas paar tundi. Seejärel kurnata maks ning panna potti. Potis siis on eelnevalt vesi, sibulad, seller, petersell, porgandid, loorber, sool, pipar. Samuti võib lisada paar kondijuppi. Hautada maksa tasasel tulel kuni selle valmimiseni. Seejärel kurna segu, eemalda sellest loorber ning kondid.

Liha ja seente ettevalmistus Lase sealiha ja suitsupekk korra läbi hakklihamasina. Seened puhasta kuivalt, eemaldada jalad. Lõikuda tükkideks (samas ka ussikontroll), Panna potti vett ja soola, lasta see keema ning seejärel kupatada seal seeni 2-3 minutit. Seejärel valada koheselt seened sõelale ja uhta külma veega, kurnata.

Ja nüüd... sega kokku maks, puljongisegu (porknad jms), suitsupekitükid, hakkliha. Aja kogu see segu vähemalt 2 korda hakklihamasinast läbi, maitsesta soola ja pipraga, samuti võib panna natuke muskaati. Võta pool segust ning sega see seentega. Aja vee korra hakklihamasinast läbi. Klopi hapukoores lahti munad. Jaga see kaheks ja sega mõlema osa sisse korralikult ära. Enne segamist anna mõlemasse portsu ka näff rummi ja bärndit lisaks(tunde järgi, aga ära liialda). Võta vorm või vormid. Pane põhja hakksegu, sinna pelale seentega hakksegu, siis lällegi hakksegu. Võid teha nii 3 kihti või 5. Vastavalt sellele kuidas vorm, viitsimine jms lubavad. Suru mass ühtlaseks ning kata fooliumi või riidega (äkki sobivad isegi peekoniviilud). Panna vorm veevanni ning küpsetada ahjus 1,5 tundi. (sellest siis 45' niisama, 30' ilma fooliumita ning 15' välja lülitatud ahjus. Kui fooliumit ei kasutata, siis viimased 15' lihtsalt ahjus. Lase pasteedil jahtuda ning serveeri külmalt. Nagu juba öeldud, siis säilivusaega prognoosiks nädala kanti (aga lubada ei julge).

Selle kõik teen sel sügisel kopraga läbi, kui kellelgi veel mõni kesik, ja jubedalt viitsimist, siis võib seaga ka ära proovida. Äkki on tulemuseks selline pidupäevapasteet mida hea suuremale seltskonnale pakkuda (aga, et esimesel katsetamisel seda siis suuremale seltskonnale tegema ei hakka :lol: )
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Vasta