Hirveliha
Hirveliha
Olen kuulnud vastakaid arvamusi hirveliha kohta (ise pole söönud), üks ütleb, et pole ka millestki ilma jäänud, teine jälle, et väga hõrk liha.
Spetsiifiline lõhn ja maik pidid olema nii vänged, et esimene maitsmine pidi enamusele jääma ka viimaseks.
Mida mehed arvate, kes söönud on??
Spetsiifiline lõhn ja maik pidid olema nii vänged, et esimene maitsmine pidi enamusele jääma ka viimaseks.
Mida mehed arvate, kes söönud on??
-
- Postitusi: 174
- Liitunud: E Dets 15, 2003 11:19 am
-
- Postitusi: 206
- Liitunud: R Nov 21, 2003 4:42 pm
-
- Postitusi: 206
- Liitunud: R Nov 21, 2003 4:42 pm
-
- Postitusi: 60
- Liitunud: P Veebr 22, 2004 7:04 pm
Ma siis proovisin ise ka selle asjanduse ära. Kütt tuli ükspäev külla, ca paari kilone tükk kaasas (tuttav oli talle toonud ning looma sugu ja vanust ei teagi). Tegemist siis seljatükiga, nii lai osa nagu sisefilee pikkus oli (oli koos sisefileega). Vaatasime siis nõutult seda tükki mõne aja... ja sama nõutult vaatasin kappidesse ja külmikusse... ja retsept tuli siis järgmine.
Hirve seljatükk, koos kondiga (2 kg), 5 küünt küüslauku, sinepit, riivitud mädarõigast, praeliha vürtsisoola (Piprapood), 1 kuubik aedvilja puljongit (Knorr), 400 ml vett, sinihallitusjuustu
Küüslaugu küüned lõigata viiludeks ja pikkida nendega lihatükk. Määrida liha sinepi, mädarõika ja vürtsisoolaga. Lasta seista, ca tunnike, jahedas. Keeta vesi, lahustada selles puljongikuubik, panna liha potti ning puljong peale. Panna pott praeahju, lasta tasasel tulel küpseda ca 2 tundi. Vahepeal keerata potis liha ja kasta seda leemega. Siis lisada sektor (100 g - maitsmise jagu st 80 g) sinihallitusjuustu. Lasta juustul sulada. Tõsta pott ahjust välja, võtta sealt liha välja, panna pott tulele ning keeta kastet natuke aega tasasel tulel. Segada 60 ml vees 3 spl täit jahu ning valada see potti. Keeta kaste paksemaks. Sel ajal oleks hea kui on valmis keedetud pasta (millist iganes, aga lasanje ja spagett ei sobi hästi) . Siis lõigata praetüki küljest parajad palad, makaron kõrvale, ja kaste peale. Kui kastet üle jääb, siis sinna lisada u 0.5-1 liiter vett, natuke soola ning keeta täiesti eraldi pasta valmis. Tuleb väga huvitav ja maitsev lisapala välja.
Mis siis hirveliha kohta ütleks, väga hea tuli. Arvatavasti oli asi selles tükis. Pehme, maitsev... küüslaugune, natuke tunda rõigast ja sinepit. Sinihallitusjuust oli ka omal kohal. Kõrvale oleks joonud hea meelega õlut, aga mõtlesime seal, et äkki on siis lambaliha efekt, et jääb sellise rasuse olemisega... aga arvatavasti siiski mitte (polnud õlut käepärast). Aga kõik sai otsa enne kui ära jõudis jahtuda.
Hirve seljatükk, koos kondiga (2 kg), 5 küünt küüslauku, sinepit, riivitud mädarõigast, praeliha vürtsisoola (Piprapood), 1 kuubik aedvilja puljongit (Knorr), 400 ml vett, sinihallitusjuustu
Küüslaugu küüned lõigata viiludeks ja pikkida nendega lihatükk. Määrida liha sinepi, mädarõika ja vürtsisoolaga. Lasta seista, ca tunnike, jahedas. Keeta vesi, lahustada selles puljongikuubik, panna liha potti ning puljong peale. Panna pott praeahju, lasta tasasel tulel küpseda ca 2 tundi. Vahepeal keerata potis liha ja kasta seda leemega. Siis lisada sektor (100 g - maitsmise jagu st 80 g) sinihallitusjuustu. Lasta juustul sulada. Tõsta pott ahjust välja, võtta sealt liha välja, panna pott tulele ning keeta kastet natuke aega tasasel tulel. Segada 60 ml vees 3 spl täit jahu ning valada see potti. Keeta kaste paksemaks. Sel ajal oleks hea kui on valmis keedetud pasta (millist iganes, aga lasanje ja spagett ei sobi hästi) . Siis lõigata praetüki küljest parajad palad, makaron kõrvale, ja kaste peale. Kui kastet üle jääb, siis sinna lisada u 0.5-1 liiter vett, natuke soola ning keeta täiesti eraldi pasta valmis. Tuleb väga huvitav ja maitsev lisapala välja.
Mis siis hirveliha kohta ütleks, väga hea tuli. Arvatavasti oli asi selles tükis. Pehme, maitsev... küüslaugune, natuke tunda rõigast ja sinepit. Sinihallitusjuust oli ka omal kohal. Kõrvale oleks joonud hea meelega õlut, aga mõtlesime seal, et äkki on siis lambaliha efekt, et jääb sellise rasuse olemisega... aga arvatavasti siiski mitte (polnud õlut käepärast). Aga kõik sai otsa enne kui ära jõudis jahtuda.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
-
- Postitusi: 1059
- Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am
Hirv
Feen tabas asja ära! Hirveliha armastab korralikku maitsestamist! Ükspuha, kas minna küüslauguga ja sinihallitusega peale või panna ürdid tegutsema (tüümiani ja rosmariini vahel võiks valida) on hirveliha hõrk delikatess ja kuna viimasel ajal lastakse suht palju vasikaid, ütlen ausalt, et vähe on üldse lihasid mis oma õrnusega hirvevasikaga võistelda suudavad! Lähtuda ja maitsestada võiks nii nagu oleks tegemist lambalihaga. Olen terve suvi truilt peenral salveid kasvatanud ja nüüd sügisel (suvel andis salvei hautatud lambaga hiilgava tulemuse sest salvei võtab lihalt rasva maitse ära, tõstes liha enda maitse esile, sealiharoogadega kah väga hää!) läheb hirvega proovimiseks! Hau!
-
- Postitusi: 1059
- Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am
Hirv smooritud tumedas õlles
Kuna hirvejahi "Grande Finale" õnnestus, sai natuke hirveliha. Lõikasin (noore) hirvepulli kaela 4 cm paksusteks seibideks (oi mamma, saag vingus käes, paks kaelakont on!), pruunistasin suures malm-emailpotis või ja basiilikuõli segus mõlemalt poolt kuldpruuniks ja katsin ürtide, jahvatatud meresoola ja viie pipra seguga ning panin ühe pudeli tumeda tšehhi õlle Starobrno (poes ei trehvanud ühtegi kodumaist tumedat ette) ja klaasi veega hauduma. Küüslauku kah, ingverist loobusin, läheb väga kirjuks. Praegu 2 tundi haudub, siis lähen vaatan.
pöörasin iga tunni järel ja 2,5 tunniga hakkas juba päris pehmeks minema.
Päris maitsev tuli, nagu härjaliha või karuliha, sellise suurema kiuga aga pehme, läbikasvanud ja punakas. Mämm!
pöörasin iga tunni järel ja 2,5 tunniga hakkas juba päris pehmeks minema.
Päris maitsev tuli, nagu härjaliha või karuliha, sellise suurema kiuga aga pehme, läbikasvanud ja punakas. Mämm!
Viimati muutis Kaupo Kindsigo, P Veebr 05, 2006 5:36 pm, muudetud 1 kord kokku.
-
- Postitusi: 156
- Liitunud: N Veebr 03, 2005 1:59 pm