Küpsetatud põder

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

LauriV kirjutas:äkki keegi oskab öelda mõne hea retsepti mida saaks hästi ja lihtasti teha ribidest...


Ribidega suurt muud ei anna teha, kui väheses leemes, hea kui on veel puljong, hautada. Maitseained võta siit suvalisest retseptist oma äranägemise järgi.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Seljafileest siis selline asi.

tükk seljafileed pikkida sinihallitusjuustuga (mida rohkem seda uhkem... aga maitse asi). Pealt määrida soola ja pipraga. Küpsetuskotti pakk kuivatatud köögivilja (võib panna ka viilutatud ja värsket köögivilja, aga siis paneks juurde nt karrit või sinepit), 4-5 tükeldatud tomatit ja siis see liha. Küpsetuskott ahju ja 2-3 tundi hooletu.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Prohvet Maltsvet
Postitusi: 426
Liitunud: T Dets 11, 2007 5:26 am

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas Prohvet Maltsvet »

Kuidas valmistada ja milliste maitseainetega põdra sisefileed selliselt, et filee tehakse maitseainetega kokku ja jäätakse külmikusse mõneks ajaks (1-2 nädalat) seisma enne söömist?
Ole kui leebe tuul...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas Feen »

Kas nagu carapaccio või lihtsalt maitseainetega laagerdatud vaiant? EJ-s on mõlemad variandid paari aasta jooksul läbi käinud (või isegi selle aasta sees). Kui huvi, siis mõningaid variante mul veel.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Ritsikas
Postitusi: 7
Liitunud: L Mär 17, 2012 1:32 pm

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas Ritsikas »

Sel aastal on õnneks põtra saanud rohkem kui kord teha kuid tartar põdrast on ikka kõikse parem olnud. Sellega oli lausa lugu, et Isanda arvates see ei kõlba süüa aga... Kui proovis siis küsis, kas juurde ka saab! Ehk kui on vähegi võimalik siis säästke põdra sisefileed selle hõrgutise jaoks.

Retsepti leiate ikka mu blogist http://ritsikas.blogspot.com/2012/10/podra-sisefilee-kahes-votmes-ja-oi-kui.html

Kõik põdrapostised on näha aga http://ritsikas.blogspot.com/search/label/p%C3%B5der

NB kes oskab põdrakopsust miskit teha. Keetsin ära aga no ei kõlvanud süüa ja puudus igasugune tahtmine seda edasi hautama hakata.
http://ritsikas.blogspot.com/
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas aivar00 »

No on alles suured sisefileed nendel põtradel, et jagub kohe mitu rooga teha :lol:
Mina tegin laupäeval peale edukat jahti "Isandatele" jahimajas põdrarupse õunte ja vahukoorega. Isegi pann lakuti puhtaks ning külalisena jahis osalenud üks päälina restorani peakokk oli lihtsusest ja maitsest üllatunud.
Blogi ei pea, pilte ei teinud, kuid retsepti võin jagada:

1 põdra süda
1 põdra maks
1 põdra sisefileed
suured rohelised kõvad hapud õunad
sibul ja eesti küüslauk
must purustatud pipar
keskmise jämedusega sool
2 l vahukoort (võib teha ka hapukoorega, kuid maitse jääb vängem)
Kõik lihatükid sai tükeldatud ca 2*2 cm suurusteks tükkideks.
Puhastada kiledest ning tükeldada kõik komponendid. Õunad jätta sektoriteks (sibulaõunad näiteks 4-ks).
Pann kuumaks, õli või searasva ning süda praadima. Umbes 10 minuti pärast maks ja sibul küüslauguga. 5 minutit hiljem sisefilee õuntega.
Seejärel soola ning pipart maitse järgi (veidi võib olla äkkilisem kuna vahukoor tõmbab tagasi).
Paar minutit praadimist ning seejärel lisada vahukoor. Lasta koorel kergelt keema minna - kontrollida maitse üle (vajadusel lisada soola -pipart).
Edasi eemalda pann pliidilt, kalla pitsi külma valget viina ning naudi :lol: .

Kui aga kopsudest rääkida, siis ega nendest miskit erilist hõrku teha ei saagi.
Kunagi kui naine jännata viitsis, siis kupatas kopsu ära, seejärel lasi koos seapekiga läbi hakklihamasina, praadis koos sibulaga pannil kergelt üle ning kasutas saadud massi pirukate täidiseks. Päris lihapirukas ta maitselt ei olnud, kuid tänapäevastest kaubanduses olevatest riisi täidisega ning liha aroomilistest pirukatest olid küll maitsvamad :oops: .
ikka lõbusalt
kaliiber
Postitusi: 327
Liitunud: N Apr 14, 2005 10:45 am

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas kaliiber »

Peale paljusid aastaid katsetamisi olen jäänud põdra puhul antud valmistamisviisi juurde:

1. Paar suuremat käntsakat põdraliha ahjupotti (ei mingit eelnevat marineerimist).
2. Peale ja alla mõõdutundetult sibularõngaid ja porgandeid.
3. Maitseainetest paar supilusikatäit üldmaitseainet (kollakas segu soolast, väikstest porganditükkidest ja krt teab millest), paar puljongikuubikut, korralikult chillipipart.
4. Peale valada õlut niipalju, et enamvähem lihatükid ära katab.
5. Pott ahju. Algul temperatuur kõrgeks, kuni kaant kergitades on näha, et poti sees juba keeb vaikselt, siis 150 peale. Peale seda 1,5h ja valmis.
Kasutaja avatar
Ritsikas
Postitusi: 7
Liitunud: L Mär 17, 2012 1:32 pm

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas Ritsikas »

Põdrajahi lõpetuseks tegin ühe eriti mõnusa roa välisfileest. Soovitan proovida kuna oli imemaitsev :)

http://ritsikas.blogspot.com/2012/12/podra-sisefilee-pastinaagi-kartulipuree.html

NB sel aastal jäi carpaccio tegemata kuna sisefileed enam viimasel korral ei jagatud ;)
http://ritsikas.blogspot.com/
Kasutaja avatar
pktaks
Postitusi: 539
Liitunud: L Nov 26, 2011 12:34 pm

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas pktaks »

Kuniks retsept veel meeles on, siis panen kirja ka, ehk on veel neid, kellel sügavkülmas põdrafileed seismas :)
Materjaliks siis ca poole kilone tükk põdra seljafileed, ungari pekki (ilmselt sobib tavaline küüslauguga soolapekk ka), soola-pipart ja üks sibul.

Pikkida fileetükk pekiga (no mina panin ikka mõnusalt), siis hõõruda tükk soola ja pipraga sisse (panin purustatud, mitte jahvatatud musta pipart), panna fooliumile (tegin kahekordse fooliumiga) paar õhukest viilu soolapekki alla, siis viilutasin sibularõngad soolapeki peale. Kõige peale eelnevalt töödeldud fileetükk fooliumisse keerata (läikiv pool seespool) 180-kraadises ahjus u 1h15min, siis kuum alt ära ja jätsin järelvalmima ca pooleks tunniks. Soovitavalt võiks all olla mingi ahjuplaat, juhuks kui vedelik fooliumist välja immitseb.

Liha jääb hästi mahlakas ja pehme. :wink:
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas aivar00 »

See retsept meenutab veidi nn"buzeninat"(eesti keelset nimetust kahjuks ei tea -venemaal restoranides külma sakuskana müügil) mida minul naine kodus teeb enamjaolt läbikasvanud kodusea lihast. On teinud ka metsseast. Eriti maitsev on külmast peast vorsti asemel leivakatteks kasutada. Lisaks võib sinna sisse pikkida näiteks porgandisektoreid, küüslaugu küüne tükke, musta ploomi jne. Siis on ka lõikepind kenam - ühesõnaga vastavalt enda maitsele.
ikka lõbusalt
vollifedja
Postitusi: 574
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas vollifedja »

Põdra rullide juurde-lisaks suitsupekile, porgandile, sibulale panen ka hapukurgiviilu...ja ikka ennen pannil pruuniks, siis haudepotiga ahju, kuha lisan ka seened.(põdramokad!ehk riisikalisi)ja kinnitan niidiga, et rullid ilusad kompaktsd oleks.
Sama retsept soku(ei mäleta, millal sai), sea rullidega.

Ribi-ikka pipar, pruunistan pannil, siis sool, köömned, ja ette leotatud punaste ubadega ahju.Porgandit, sibulat,suitsupekki . Alati lisan metsloomale muskaati-ema tegi nii ja om hää.

Böff sise(ei põlga ka välis)fileest on meie gurmee-söögiaegade alustus alati.No ei saa villand. panen sügavkülma, sulatan külmkapi reziimil, kõlbab vaesel ajal, tegeld on hää. KUNAGI ei kasuta ketshupit. on tuhat paremat punast kastet(thai poolmagus tshilliga) kui lihtlabane ketshup, mis on toidumaitse surm.(vabandan, pole selle aine austaja, kasutaja)
rebasepoiss
Postitusi: 5
Liitunud: T Nov 06, 2012 8:55 pm

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas rebasepoiss »

Hautatud põdraliha ikka kõige parem! Aga kui juhtub filee olema siis võib ju kõike katsetada.. (b)
Viimati muutis rebasepoiss, P Jaan 19, 2014 11:48 am, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
Inks
Postitusi: 102
Liitunud: R Sept 09, 2011 12:54 am

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas Inks »

Feen kirjutas:Kas nagu carapaccio või lihtsalt maitseainetega laagerdatud vaiant? EJ-s on mõlemad variandid paari aasta jooksul läbi käinud (või isegi selle aasta sees). Kui huvi, siis mõningaid variante mul veel.



Kas põdraliha carapaccio on samaväärne kui veiseliha ??? Sisefilee sobib carapaccioks või mis ??
Hunting and fishing the only reasons I like to wake up early....
Grouse
Postitusi: 85
Liitunud: T Aug 16, 2005 4:23 pm

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas Grouse »

Sisefilee sobib hästi! Veisega on vahe suur, kui maitseainetega üle ei pingutata.
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Küpsetatud põder

Postitus Postitas sammal.habe »

carpaccio on vist õigem nimi kui carapaccio.
aga too on ju põhimõtteliselt sama mis äkine/äkis mida sarnaselt ka kalast tehakse?
Vasta