Mehed! Oi, siin on naisi ka...! Mis jõululauale küpsetasite?
Mina küpsetasin metseapõrsa tagakintsu, maitsestasin soola, valge pipra ja "Hackman Touch spice mill" lihamaitseainega (terasest ja klaasist "nägu püsti seisva" veskiga kus meresool ,21%, sibul, paprika, tomat, küüslauk, must pipar, koriander, valge pipar, tšillipipar, sinepiseemned, kurkum).
Küpsetuskotis lasin rahulikult 170 C temperatuuril küpseda seni kui lihatermomeeter hakkas + 60 C näitama, võtsin hoogu maha ja +68 peal võtsin üldse kuumuse maha, lasin kintsul veel korraks +70-ni tõusta ja tõstsin välja, pajakinnaste all lasin taheneda ja valmis! Maitsev sai!
Jõululaud
Põrsa tagakintsud malmpotis jahimehe maitseaine, meresool , kadakamari 30 min 200 c 1,5 h 150 s. Põrsa esikäpad ja kael raiutuna, marinaadis Wind of orient 12 h. Ahjus labad ja kael 180 c 1h 45 min vahepeal keerasin tükke.
Vasakust ribist keedurulaad muna , porgandi ja soolapeki täitega tasasel tulel 2h keetmist, lisasin kadakamarja, loorberit , mõni tera vürtsi ja üks tera nelki. Parema ribi täitsin lihaveise hakkliha , värske peterselli, põrsa sisefilee tükkide ja kitsejuustuga, puuahjus ca 2 h. Rahvast oli palju ja kõik sai otsa. Omistati peakoka tiitel
Vasakust ribist keedurulaad muna , porgandi ja soolapeki täitega tasasel tulel 2h keetmist, lisasin kadakamarja, loorberit , mõni tera vürtsi ja üks tera nelki. Parema ribi täitsin lihaveise hakkliha , värske peterselli, põrsa sisefilee tükkide ja kitsejuustuga, puuahjus ca 2 h. Rahvast oli palju ja kõik sai otsa. Omistati peakoka tiitel
Eh nende päevade sees nahavahele läks kõik- alates ürtidega maitsestatud metsnotsu põrsa esikoodist, täidetud kalkunist ja ka traditsiooniline "seapraad" sai ananassiviilu ning juustuga üleküpsetatuna ära proovitud.
Ka meeldiv avastus söögilauas tehtud- Cristal vodka black pepper- oli vist Liiwi Heliisi toodang- osutus väga meeldivaks ja soojendavaks kraamiks. Nagu ka desserdi juurde kodumaine ürdiliköör Ürdimeister.
Ka meeldiv avastus söögilauas tehtud- Cristal vodka black pepper- oli vist Liiwi Heliisi toodang- osutus väga meeldivaks ja soojendavaks kraamiks. Nagu ka desserdi juurde kodumaine ürdiliköör Ürdimeister.
ikka lõbusalt
Ise tegin kahte suht sarnast asja, aga tulemus oli erinev.
Parim asi oli (EJs tuleb ka, aga küüslaugu ja ploomidega, see nii hea pole kui esimene siis olev) metssea filee, pikituna suitsupõse, kuivatatud aprikoosi ja suitsujuustuga. Sinepiga pealt määritud ja sool-pipar (ise panin lisaks mingit ameerika grillsegu, ainuke mis valmistuskohas seaga sobivat tundus). Lisaks klaasis kuumas vees lahustatud loomaliha puljonikuubik. Küpsetatud puupliidiahjus, lahtisel praepannil, vahepeal kastsin. Pannil olid veel porgandid ja koorimata, poolitatud, küüslaugud ning pisikesed koorimata sibulad. Tõsiselt hea tuli.
Teine varinat oli assortii metskitsest, seast ja põdravasikast. Kitse jätaks ära. Kinnine malmpott, ahjus, suitsuliha ja suitsujuust sisse, maitseained (sool ja mingi ürdisegu), suitsuliha ja juustu ümber ka, samuti porgandit. Tuli ka hea, kuigi, esimene variant oli klass omaette.
Ja põrsa teemal, jalatükk soola ja pipraga maitsestatud, sibulaviilud juurde, ahju ja viib ka keele alla.
Ja järgmiseks tulevad linnud... krt, tuleb minna labidaga kährikujahti.
Ps, Kaupo, kui mahti, viska privasse see panni teema.
Parim asi oli (EJs tuleb ka, aga küüslaugu ja ploomidega, see nii hea pole kui esimene siis olev) metssea filee, pikituna suitsupõse, kuivatatud aprikoosi ja suitsujuustuga. Sinepiga pealt määritud ja sool-pipar (ise panin lisaks mingit ameerika grillsegu, ainuke mis valmistuskohas seaga sobivat tundus). Lisaks klaasis kuumas vees lahustatud loomaliha puljonikuubik. Küpsetatud puupliidiahjus, lahtisel praepannil, vahepeal kastsin. Pannil olid veel porgandid ja koorimata, poolitatud, küüslaugud ning pisikesed koorimata sibulad. Tõsiselt hea tuli.
Teine varinat oli assortii metskitsest, seast ja põdravasikast. Kitse jätaks ära. Kinnine malmpott, ahjus, suitsuliha ja suitsujuust sisse, maitseained (sool ja mingi ürdisegu), suitsuliha ja juustu ümber ka, samuti porgandit. Tuli ka hea, kuigi, esimene variant oli klass omaette.
Ja põrsa teemal, jalatükk soola ja pipraga maitsestatud, sibulaviilud juurde, ahju ja viib ka keele alla.
Ja järgmiseks tulevad linnud... krt, tuleb minna labidaga kährikujahti.
Ps, Kaupo, kui mahti, viska privasse see panni teema.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...