Retseptid partidest

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Retseptid partidest

Postitus Postitas Feen »

Vaatasin, et pardi teemat siin polegi puudutatud, ometi valmistatakse naid palju. Ja eks nad on valmistamisel suht kapriissed ka (endal 2 suurt möödapanemist).

Alustaks siis ühe retseptiga, mis on lihtne ja tulemus on hea.

Praeahi kuumutada 200 kraadini, lisada küpsetusplaadile natuke vett, panna sinna part 10ks minutiks, vahepeal seda kastes. Nii kirjutati Prantsuse köögis. Ja asja iva pidi olema see, et pardil on vahepeal natuke "kala" maitse juures. Nu, mingi imelik mekk on vahepeal küll juures. Mina ise tükeldasin pardi, panin potti vett, tükid potti, keetsin mõni minut ja siis hakkasin sellest süüa tegema.

1 suur sibul (või 2 või 3, mina panin ühe).
2 parti, tükeldatud (tükeldamisest ülejäänud kondid lähevad koertele hästi peale, vähkidele ka (järgmiseks aastaks vihje)).
2 puljongi kuubikut (kastasin aedvilja oma, aga oleks eelistanud kana-pipra oma, aedvilja oma oli ka hea).
Peterselli, õli, soola, pipart, kartuleid (mingi kilo kanti oli vist).

Valada poti põhja õli, lisada tükeldatud sibul, kohe pardi tükid ja must pipar. Küpsetada selles (jälle ei tea ühtegi aega öelda, nii et tunde järgi) mõni aeg, siis lisada vett (1-2 klaasi, sõltuvalt poti suurusest) ning hautada. Kui part hakkab valmima, siis lisada hakitud petersell, puljong, kartulid (kuna minul olid väiksemad, siis said tervelt pandud ja koos koorega) ning vett nii palju, et kataks kartulid (tegelikult nii palju polegi vaja, aga sinna kanti). Keeta seni kuni kartulid on valmis.

Kaste: tõsta kartulid ja liha välja, ja leent saab kasutada kohe kastmena, või lisada sinna majoneesi, või hapukoort, või kuidas kellelegi meeldib, mina panin majoneesi. Alguses ekmatas hall värvus ära, aga siis kui natuke oli seda segatud, siis nägi hea välja ja maitses hea.

Lisaks: Ise kasutasin minikõrvitsaid (artis'okid vist), aga sobivad ka kabatsokid, kõrvitsad, baklazaanid. Praadisin need pannil, ühele poole lisasin soola ja teisele kurkumit. Ja natuke puljongit ka, et liiga õline ei saaks. Sobis väga hästi. Ja kui asjale pidulikust lisada, siis võib taldriku veerele silo ka panna.

Veinisoovitus: Prantsusmaa, Alsace, Gewürztraminier. Njah... kashjuks on endal ainult ettekujutus, et see vein võiks sobida, kuna parajasti oli hommik ja niisama ei hakka sellist veini ka jooma (maksab mingi 350 eq kanti, eelmine aasta oli 100 eq odavam :evil: :? ).
Viimati muutis Feen, T Sept 13, 2005 11:38 am, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Nüüd siis mõni meenutus suurimatest möödapanekust. Õunad, ploomid, sibul - et nagu seostaks pardiga. Aga kui seda kõike koos panna ja nt. liiga palju ploomi, siis tuleb sellest hapu läga, millel on selline lääge sibulamaitse ka sees (muidu sibul hea).
Ja siis, pannil ei tasu parti pruunistades seda kõrbema lasta (samal ajal nt teist parti puhastades). Üldse tasub partide puhastamine ja valmistamine võimalikult eraldi hoida, sest see sisikonna lõhn tekitab tunde, et kõik kohad seda täis... ka toit.
Ja üldse on toidu valmistamisega nii, et kui hoolega asja juures olla, siis tasub heldesti ära, aga kui muude asjadega tegeleda, siis võib viltu minna. Midagi läheb igatahes kaduma küll.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
volli30
Postitusi: 155
Liitunud: N Veebr 05, 2004 7:49 am

Postitus Postitas volli30 »

kle Feen, mileks meile jahimehe kokaraamat, kui oled sina :D
Pathfinder007
Postitusi: 78
Liitunud: T Veebr 24, 2004 3:26 pm

Postitus Postitas Pathfinder007 »

Ja linnu konte ära enam koerale anna ,võid tast ilma jääda.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Mul ei olegi koera :D aga kui vähki käisime püüdmas, siis tuli natt peaaegu koos koeraga vette tõsta (kaas vähjapüüdja koer).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Et siis täiendus eelmisele retseptile. Põhimõtteliselt sama teema, õli potis kuumaks, sibul(ad) lisaks, pardi tükid kohe juured, hautada, siis lisada küüslauku, paar lusikatäit mett, siis valada natuke veini, lasta alkoholil aurustuda, siis kaane all hautada, siis sool, till, linnumaitseainet (vabal valikul), musta pipar (seda võib ka alguses panna, mina panen esimese maitseainene tavaliselt)... siis tuleb vesi ja puljong ning siis kartulid. Part saab natuke hapukam, aga samas, mesi tasakaalustab asja. Ja veini ei tohi liialt panna. Oli hea küll.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
kütt
Postitusi: 294
Liitunud: L Nov 29, 2003 10:14 am

Postitus Postitas kütt »

Õige, kui on meil selline tegelane nagu FEEN siin foorumis siis kokaraamatut pole enam vaja :) , igatahes mees teab küll mida soovitab, omast kogemusest teada.
Uus idee tekkis! Saaks veel siia foorumi ka pildid üles, mingile eraldi alalehele koos siis konkreetse retseptiga, see lisaks veel foorumile ägedat jumet ja arendaks siis igaühes kes viitsib jännata ka serveerimiskunsti-fotografeerimist...kel tahtmist ja võimalusi tegeleda asjaga...
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

waarwanaemade toidutarkust, rõhuga partidel

Postitus Postitas sammal.habe »

Pardi-teemalisi väljakirjutisi raamatust "Keedukool". kirjaviis muutmata :roll:
Toimetanud keedukursuse juhatajad (nimed raamatu kaanel paraku loetamatud)
Tallinnas, 1908 aastal

842: Keedetud part mädarõika-soostiga
Kaks puhastatud parti pestakse ja keedetakse würtsi- ja soola-veega pehmeks, lõigatakse ilusasti katki, pandakse liuapääle ja soola-weega keedetud kartulid ümber. Soe mädarõika-soost antakse kannuga juurde.

843: Keedetud part kaalikatega
Kui kaks parti soola- ja würtsi- veega pehmeks on keedetud ja katki lõigatud, siis pandakse liua pääle seatakse sinna ümber soola-weega keedetud kartulid ja stoowitud ehk küpsetatud kaalikad.

844: Keedetud part shampignoni – soostiga
Wõetakse kaks würtsi- ja soola- weega pehmeks keedetud parti, lõigatakse katki, pandakse liua pääle ja soolaweega keedetud kartulid ümber. Sinna juurde antakse kannuga shampignoni-soost.

892: Walge-tumm soostide tarvis
Keedetakse weerand naela nisupüüli-jahu weerand naela hää wõiga kastrulli sees läbi, kallatakse nüüd toop kuuma rammuleent, ehk kui kala-soosti tarvis, siis kuuma kala keeduleent läbi jõhw-sõela, lusikaga segades, sinna juurde. Kui läbi keeb, siis pruugitakse soostide juurde.

900: Walge shampignoni-soost
Kui kaaprisoost walmis on keedetud, siis lisatakse selle soosti juurde kaaprite asemel kolm lusika täit kildudeks lõigatud wärskeid, soola-weega keedetuid shampignonisid. On lihale tarwis, siis rammuleemega keeta, kui kalale, siis kalaleemega.

898: Kaaprisoost
Pool toopi jahutummi, weerand naela hääd wõid, wiis toorest kanamuna-kollast, sahvt ühest sitronist, korter rõõska koort ja aru järel soola pandakse kastrulliga tulele ja keedetakse puuwispliga kloppides kuni pea keema läheb ja hästi tummiline on; nüüd lisatakse weel kolm lusikatäit kaaprid sinna juurde. Kui seda soosti liha söökide juurde tarwitatakse, siis peab tummi rammuleemega keetma; kui kalale siis kalaleemega.

903: Pruun mädarõigas
Nael wärsket wõid keedetakse kastrulli sees üles, siis lisatakse sinna juurde suur päälistassi täis riiwitudmädarõigast ja praetakse niiakau tulel kuni helepruun on, pitsitatakse ühe tsitroni sahvt juurde ja pruugitakse seda soosti kala ehk lihasöökide juurde.

865: Mets-pardi praad
Et mets-partidel suve ajal mõni kord mõru maitse juures on, siis walmistatakse neid sellel wiisil: Suled tõmmatakse kõige nahaga maha, sisekond wõetakse wälja, jalad ja kael raiutakse maha, pestakse siis hoolega puhtaks, kintsud pistetakse pulgaga kinni, riputatakse soola pääle, weeretatakse nisu-püüli jahuga kokku ja praetakse siis kastrulli sees wõiga ümberringi hästi pruuniks. Nüüd lisatakse sinna juurde: tükike tsitronikoort, üks loorberi leht, mõni tera Inglis würtsi, mõni tera kadakamarju, üks õlleklaas punast marjawiina, korter rammuleent, näpu täis paprikapulbrit ehk paar lusika täit sojat, kaetakse siis kaanega kinni ja mooritakse pehmeks. Wõetakse nüüd liha wälja, tehakse soost nisu-püüli jahuga wähe tummiliseks, lisatakse maitse järel soola juurde ja lastakse läbi sõela kaussi. Selle praadi juurde antakse praetud kartulid, piprakurgid ehk pirnisalat ja soost kannuga.

93: Pardi supp
Kahest pardist pandakse halwemad tükid 4 toobi külma weega tulele ja kui see keema on läinud, pandakse rind ja kintsud sisse. Nüüd keedetakse rammus buljon nagu kunagi. 11/2 tundi enne söömist pandakse 1 tass kruupisid kastrulisse, walatakse pool pardisuppi, mis läbi sõela lastud, juure ja lastakse kruubid kahe hapu, weikesteks siivideks lõigatud õunaga, kahe puhastatud porgandiga, kahe lillekapstapeagaja ¼ toobi Teltowi nairistega pehmeks keeda. Aeg ajalt walatakse kõik buljon juure, pandakse tirina sisse 2 munarebu, segatakse need 1 tassi rõõsa koorega ja walatakse supp kloppides sinna juure. Pardiliha paremad osad jautatakse ilusateks tükkideks ja antakse supile juure.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Pardirisotto sinepiga

1 part, sinepit, soola, pipart, piima, riisi, ürdisegu.

Part lõigata neljaks. Määrida soola, pipra ja sinepiga kokku, lasta mõni tund seista.Panna pannile, pruunistada mõlemalt poolt. Lisada piima. Hautada, korrata piima lisamist 3-4 korda (siis kui eelnev piim on aurustunud). Lisada kuvatatud ürte, segada. Seejärel lisada riis ning vesi. Hautada riis pehmeks.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Pardi-köögiviljasupp

1 part, võid, kurkumit, soola. Juursellerit, porgandit (nii puljongisse kui ka supi sisse eraldi), redist (võib ka ära jätta), musta terapipart, vürtsi, 1 loorberileht. 1 porru, 6 väiksemat-keskmist kartulit, aedviljapuljongit, basiilikut, estragoni.

Kondistada ja tükelda part, pane tükid pannile, prae neid kuumas õlis. Lisa võid ning maitsesta kurkumi ja soolaga. Samuti võid lisada pipart. Enne praadimise alustamist on soovitatav panna pardi kondistamisest järgi jäänud luud külma vette keema. Riisuda vaht ning lisada sinna musta terapipart, paar tera vürtsi, soola, tükeldatud porgandit, juursellerit, 1 loorberileht (soovitatav lisada keetmise lõpus). Samuti võib lisada redist. Keeta tasasel tulel 1-1.5 tundi. Seejärel kurnata puljong ning valada teisse potti. Panna sinna keema 3st-4st porgandist lõigatud ribad, pikki poolitatud ning seejärel poolikuteks ratasteks lõigatud porru. Keeta 20 minutit, seejärel lisada potti pardi- ning kartuli tükid. Keeta kuni kartul on pehme, siis lisada potti vajadusel aedvilja puljongit (kuubikuna), värsket basiilikut ja estragoni (olude sunnil võib kasutada ka kuivatatult). Lasta nii 5 minutit, kaane all, seista. Kõrvale sobib pakkuda karaskit.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Pardi aedviljasupp

1 part, pool väiksemat sibulat, 3 tomatit, 6 kartulit, 3 porgandit, pool väiksemat kapsast, aedviljapuljongit, soola, tilli, Suppe Gourmet (Piprapood).

Tükelda part, pane potti keema koos hakitud sibulaga. Maitsesta soolaga. Keeda 10 minutit, riisu vajadusel vaht, lisa porgandid. Keeda part pehmeks, siis lisa kartulid. Kui need hakkavad pehmeks saama, siis lisa tükeldatud tomatid, hakitud kapsa ja maitseained, sealhulgas puljongi. Keeda veel umbes 10 minutit tasasel tulel.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Andres - saarlane
Postitusi: 174
Liitunud: E Dets 15, 2003 11:19 am

Postitus Postitas Andres - saarlane »

Huvitav kas telesaade teemal Jahimehe köök oleks mõeldav.
Igasu köögisaateid on küll ja veel.Ma arvan , et see võiks päris huvitav olla.
1. On küll restorane , kes pakuvad ulikiroogi.
2. vahele väike loodusmatk
3. Relvajutt.
4. Peakoka õpetussõnad.
5. Lõppu natuke huumorit.

Normaalne saatejuht . Arvan , et vaadatavus oleks garanteeritud.
Egas elevant pole siga!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

See toit siis originaalis kaelustuvist ja metsseasüdamest. Aga kuna partidest on hetkel vaja midagi teha ja see retsept sobib ideaalselt, siis nii see antud konteksti pandud ongi.

Eveli part

4-8 pardi rinnafileed, 1-2 suuremat kurki, 4-8 spl mett, maitsesegu Lemon Myrtle& Chilli Glaze (Piprapood), GOA ananassi-mango mehu, 300-500 g kukeseeni, 1 porru, 1-2 puljongikuubikut (ise panin kana-vürtsi), riisi (ise kasutasin Uncle-Ben's mingit valge ja pruuni segu, aga lihtsalt valge, aga kvaliteetne ok). 2-4 paprikat, soola.


Kõigepealt tükeldada kurgid ning valada tükid meega üle. Lasta seista mingi tunnike-kaks, siis eraldada siirup ning pane sinna pardi rinnafileed, maitsestada Lemon Myrtle & Chilli Glaze'ga (selle maitsesegu viga on see, et ta käib suht kiirelt maha, Ago oskab ikka korralikku kraami pakkuda, aga see näitsik ei teadnud selle maitseaine olemasolust midagi, enne kui ma pajatasin, et neil on, ja näpuga suuna kätte näitasin (sain ikka lahtunud värgi), juurde vala ananassi-mango mehu (nii, et rinnatükid kaetud oleks). Marineeri mõni tund. Seejärel vala kogu segu potti. Tuli alla ja kuumaks, siis juurde kukeseened ning pool porrut. Hauta umbes 1.5-2 tundi, siis lisa juurde ülejäänud porru, vala juurde riisi ning vett nii palju, kui riisi pehmeks hautamiseks kulub (esimesel korral võib koguste teemal raskusi olla, aga kui kasutada min koguseid, mis siin antud, siis 250 g riisi ja paar klaasi vett lisaks). Kui riis tundub valmis olema, siis lisa hakitud paprika (pane erinevaid värve). Hauta mingi 5-10 minutit veel ja serveeri.
Viimati muutis Feen, E Okt 17, 2005 1:09 pm, muudetud 2 korda kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
ozz
Postitusi: 179
Liitunud: K Dets 03, 2003 10:18 am

Part

Postitus Postitas ozz »

Olen neid parte teinud nii- ja naapidi, eks panen siis ka mõned tähelepanekud! Kõigepealt paar päeva laagerdma, aga sisikonna võtan ennem tagant välja! Pole eriline sulekitkuja ja, kui neid ikka 3-4 on, ega siis ei viitsi kah! Teen kiirelt : nahk üle kõrvade ehk, suled pe....se juurest pikki kõhtu ülespoole maha, siis nuga sisse ja väike lõige august ülespoole ja asi toimib! Kui teed kohe linnust suppi või praadi jääb kummi!? Olen keetnud värskelt lastud parti 8 tundi enne kui supp süüa kõlbas. Algul tõmbas linnu nii kõvaks, et oleks võind ämmatappu sooritada!? Omal selline "kiire" ja lollikindel retsept, kuna kodus niisama süüa tehes ei viitsi mökerdada. Kiirelt või sees tükid pruuniks, seejärel potti, külm vesi peale ja keema. Maitseainetest: loorber, sibul, vürts, sool, pipar, porgand no ja lõpuks kartul! Liha tuleb aga niikaua keete kuni kondist lahti on, ja seda täielikult, aga mitte noaga kraapides! Liha lõikad piki kiudu tükkideks, siis keevad kiud lahti ja supp pakseneb ise, samuti kaob ka sibul lisada võib ka veidi puravikke või muid seeni, võivad olla ka kupatatud (vahet pole). Kõik produktid peale sibula ja liha peavad jääma näha! No aega läheb oma 2,5 tundi!!

Head isu! :wink:
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Sai siis jälle paar noorlindu valmistatud ning tulemus oli täiesti arvestatav amps (st, kui raamatut ei kirjutaks, siis kindlasti kordaks seda).

2 parti, õli, 100 g võid, 3 spl mett, 5 suurt porgandit, 1 porru, 100 g kreekapähkleid, 1 kg kartuleid, 400 g rediseid, 1 apelsin, 2 kuubikut kana-piprapuljongit (sobib vast ka kana-peterselli), musta ja rohelist pipart (no, üks neist ajab asja ära), kurkumit, soola, vett

Lõigu pardid pooleks, või meelepärasteks tükkideks, samuti kasuta maksasid, südameid, pugusid. Kuumuta suures potis õli ning pane sinna partide tükid. Särista neid seal mõnda aega. Siis lisa 100 g võid ning hästi natukene vett. Samuti 2 spl mett. Pruunista selles segus pardid (ole see moment kogu aeg juures ja asjata. Segu läheb järjest paksemaks ning tumedamaks, lõpuks on partidel väga kena pruun toon ning ka aroom on hea. Vahepeal lisa juurde purustatud roheline pipar. Samal ajal prae pannil , õlis, porgandikuubikud (ca 2 cm suurused). Maitsesta need kurkumi ja musta pipraga. Ära väga kaua prae, aga pealt kuldseks siiski, need on edasi suht kaua hautamises). Sega porgand ja hakitud porru lihale juurde. Valada lisaks ca 400 ml vett. Seejärel võtta suur apelsin, pesta see puhtaks ning riivida potti (seda võid teha mitmes jaos, kogu toidu valmimise aja. Kirjanduses soovitatakse apelsinikoort keevas vees paar minutit kupatada, aga mina seda ei teinud ja ei juhtunud midagi halba). hautada umbes tund, seejärel lisada puljongikuubikud ning hautada veel pool tundi. Lisa kreekapähklid ning 1 spl mett. Siis panna juurde kartulid (soovit pisikesed, koortega, aga sügisepoole siis kooritult). Maitsesta soolaga. Siin saad siis soolsust hästi proovida ja paika timmida. Hauta seni kuni kartulid pehmed. Lõpus lisa redised ning hauta seni kuni need on poolpehmed (st, see võtab u 10 minutit). Kokku siis valmistamisaeg kusagil 2 tundi, ja natukene peale. Ajakulu kokku vast 3 tundi.

Aga asi oli seda väärt. Ps. redised võib ka panemata jätta, aga mulle need maitsevad.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Vasta