Barbeque ahi

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Kasutaja avatar
Metslane
Postitusi: 576
Liitunud: P Sept 25, 2005 1:42 pm

Barbeque ahi

Postitus Postitas Metslane »

Seoses selle šaslõki ahju teemaga hakkasin mõtlema, et kas foorumlastel barbeque ahju on ja kas on parem, kui tavaline suitsuahi? Hea oleks, kui näeks pilte, tööpõhimõtet kirjeldavaid just.
Aim small, miss small!
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas Joosep Käba »

Krt olen ka väga huvitatud tänulik infost ja kogemustest mis kallelgi jagada on. Plaan ise teha ja materjaaligi varund juba......
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas honkomees »

Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Metslane
Postitusi: 576
Liitunud: P Sept 25, 2005 1:42 pm

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas Metslane »

Talvari kodulehel siis 1 lause leidsin: "BBQ - BARBEQUE
Barbecue ahjul on küttekolle ja küpsetuskolle eraldi. Ahju köetakse lehtpuuga ja kuumust annab leek, mitte süsi. Ahjus on niiske ja suitsune keskkond ning suhteliselt madal temperatuur. Küpsemise ajal määritakse toodet kastmega - mopiga"

Grilliportaalis on BBQ ahju üldpilt selline: http://www.grillfest.ee/?tyyp=6&tyyp2=1&sisuID=16

Kuid samas on seal öeldud, et:" Barbecue (BBQ) – toidu (enamasti liha) aeglane küpsetamine spetsiaalses veevanniga varustatud ahjus, suhteliselt madalal temperatuuril (~100 °C) suitsuses ja niiskes keskkonnas. BBQ-liha omandab kergelt suitsuse maitse ning on tänu aeglasele valmimisele mahlasem kui grill-liha."
Viimati muutis Metslane, T Apr 07, 2009 1:36 pm, muudetud 1 kord kokku.
Aim small, miss small!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas honkomees »

Metslane kirjutas:Talvari kodulehel siis 1 lause leidsin: "BBQ - BARBEQUE
Barbecue ahjul on küttekolle ja küpsetuskolle eraldi. Ahju köetakse lehtpuuga ja kuumust annab leek, mitte süsi. Ahjus on niiske ja suitsune keskkond ning suhteliselt madal temperatuur. Küpsemise ajal määritakse toodet kastmega - mopiga"...

njah, kui sa Talvari lehel edasi loed,siis on nn supergrillide juures erinevad seadistusvõimalused, sh ka BBQ-seadistus.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Metslane
Postitusi: 576
Liitunud: P Sept 25, 2005 1:42 pm

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas Metslane »

See supergrill ei ole ikkagi BBQ grill, kus on olemas ka veeahi. Supergrilli all mõistetakse seal eraldi ahjuga grilli, mis annab erinevaid võimalusi liha küpsetamiseks.

Toode: Sarviktaat BBQ-ahjud (originaal)
Kirjeldus: BBQ-ahjus on rest 40x50cm, rasvapann ja veenõu. Küpsetab hästi nii koduaias kui ka BBQ -võistlustel aastast 2001.
Hind: 5000 krooni.
Kontakt: Arne Sampka, telefon 5055316, sarviktaat@hot.ee

Veidi infot siin: http://www.grillfest.ee/?tyyp=2&tyyp2=1&sisuID=7
Lehe allosas!

Kuid ikka ma ei mõista, kus see vesi seal asub?
Aim small, miss small!
Kasutaja avatar
Kolevoll
Postitusi: 249
Liitunud: E Apr 05, 2004 2:16 pm

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas Kolevoll »

Metslane kirjutas:Veidi infot siin: http://www.grillfest.ee/?tyyp=2&tyyp2=1&sisuID=7
Lehe allosas!

Kuid ikka ma ei mõista, kus see vesi seal asub?


Vot selle viidatud materjali allosas oleva pildi all on lause, mis veevanni asukoha kätte näitab:"Vaja oleks veel vee/rasvavanni resti alla".
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas Joosep Käba »

No vot. Siukest kahest tünnist mõtlesingi. Vaadid olemas. Soovitatud on toiduainete vaate. Mul sinnakanti ongi Mobil 0W50 täissünt peaks sobima. :wink:
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas Mart »

Foorumlaste esimesel ettevõtmisel oli selline asi töös. Kui õieti mäletan, siis nii kaua kui meile seal esimesi sammukesi laadimisel seletati, sai kobras mõne tunniga valmis. Vee/rasvapann oli seal ka kenasti kasutusel. Transportimiseks olid need tünnikesed demonteeritavad.

Pilt

Täpsema info saab teadjamehe käest.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas aivar00 »

See nn. veevann asub küpsetusresti all. Nagu aru olen saanud, siis ideaalne variant on selline, kui küpsetusresti all on "liivavann" kuhu tilgub rasv. Selle all veel omakorda siis veevann, milline annab niiskust. Kui rasv tilgub vette ja vesi aurustub, siis "gurmaanide" jutu järgi pidada rasv meki ära rikkuma. Samas vett sa küpsetamise ajal vahetada ei saa, sest külm vesi jahutab ahju ning ei aurustu. Üldiselt võib öelda, et tegemist on auruahjuga ainuke vahe selles, et asjal on suitsumekk juures. Enda kogemuse järgi paksem lihatükk kipub keskelt magedaks jääma. Selleks vaja maitseaineid ikkagi lihatükile sisse süstida. Aitab muidugi ka eelnev maitsestamine. Seda, et ta nüüd grillist parem on -maitse asi. Aga hea ta on. Endal veel ahju ei ole, kuid lähiajal plaanis teha. Paaril sõbral aga asi juba mitu aastat käigus olnud. Küpsetamine on ainult kole tüütu- iga 15-20 minuti tagant pead lihatükki pealt "mopiga" määrima.
Aga see maitse asi. Samas tavalise grilli nn. krõbeda koorikuga kaetud ja seest mahlase lihatüki maitse vastu ta minu arvates ei saa. Justnimelt krõbe koorik annab minu arvates tavagrillile selle hää meki. Muidugi saab tekitada ka BBQ ahjus mopiga nn. krõbekooriku, kuid tolle pind on peale lihatüki viilutamist pea olematu- nagu naise tehtud seaprael :lol: . Aga kokkuvõttes- asi on maitses.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
duma
Postitusi: 523
Liitunud: N Mär 15, 2007 12:10 pm

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas duma »

Kuna üldine ahjude teema aktiivseks läinud siis lisan ka mõned pildid enda suitsuahjust
Pilt
Pilt
Pilt
Olemas nn vee/rasvapann, alla on pandud kivid, et leek otse kuumust ei annaks
Sai hiljuti ära proovitud sealiha peal ja andis päris hea tulemuse.
duo on parem
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas Olavi Kool »

tänaseks seda pildil olevat isendit tiba disainitud, rasvavann eemaldatud ja veevann tehtud uus ja suurem. Veevann peaks põhjas asetsema selliselt, et külgedelt leek ega suits üles ei pääseks vaid ainult otstest, selline lahendus hoiab ära liha tahmamise. Vett võib ja peabki lisama küpstamise ajal ning sinna sisse tilkuv rasv ning mopikaste ei riku seni midagi kui vesi sees ja rasv ei kõrbe. Olen tihti teinud sea (nii kodu kui metsa) kaela karbonaadi selles ahjus ning kindlasti on mõistlik liha süstida. Ise teen soola lahuse ning sinna segan soja kastet. Süstida võib suht tihedalt nii, et liha punnis on. sellise ca 3kg kaela karbonaadi valmistamiseks kulub 100 kraadi juures päev ära. Hommikul kell 9 ahi puhtaks, uus vesi sisse ja siis kõva tuld nii, et vesi keeb aj siis umbes kell 10 liha ahju ja iga ca 15min järelt mopiga üle. Tunni tagant keeran ka lihal külge. Mopiks läheb kaks tervet küülauku üks ananassi konserv ilma vedelikuta(võib ka kaks) karrit, mingit ürdiaia segu, soola pipart, sinepit. Selle kõik köögikombainis büreeks ja siis pool pakki võid sisse ja keema.
Õhtul kella 18 paiku asi valmis. Aga ahjust võttes keeran liha kohe fooljumisse ja seisab seal ca 20 min. Selliselt valmistatud lihal on letud alati ainult üks ja see sama puudus, seda on alati liiga vähe. Jõudu. Ah jaa temperatuuri jälgin korstnasse puuritud aukku pistetud liha kraadiga.
naised saunas rääkisid
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas Olavi Kool »

Olen ka paar sellist ahju ehitanud nagu viimasel pildil on. Üks neist asub Voore külalistemaja välikamina komplektis ja on super asi. Nüüd vaatan kust sellise mehe leiaks kes omale ka sellise teeks :VS
naised saunas rääkisid
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas Olavi Kool »

Panen siis ühe enda tehtud ja nagu ka pildilt näha tihedas kasutuses oleva ahju siia ülesse http://www.hot.ee/sulikyla//suitsuahi%20002.jpg
naised saunas rääkisid
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Barbeque ahi

Postitus Postitas rajaleidja »

Üks klient hakkas ka BBQ ahjusid vorpima. Käisin vaatasin, päris korralikud asjad. 3mm paksuset materjalist tehtud, mitte 1mm nagu paljud poes müüdavad. Küpsetus kambris on all siis vee vann ja selle kohal veel rasva pann. Kes topelt ei taha, võib ühe ära võtta. Vee vanni saab täita välja poolt, küljepeale selleks koonus tehtud. Teisele poole on tehtud ülevoolu väljavõte, et üleliigne vesi põlemise ruumi ei voolaks. Mõõdud ja tehnoloogia võeti miski BBQ meistri ahju pealt. Tundub igatahes väga korralik asi olema. Lisan ka mõned pildid siis.

Pilt
Pilt
Piltidel on siis suurem versioon.
Vasta