Vorstiäri

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Pikk
Postitusi: 375
Liitunud: K Mai 26, 2004 4:35 pm

Vorstiäri

Postitus Postitas Pikk »

Täna käis üks müügimees firmas vorsti ja sinki müümas, alguses eriti huvi ei tundnud aga siis jäi kõrvu sõna põdravorst. Väitis et olla sügisel kokku ostnud ja nüüd siis lasknud Viljandis vorstiks teha. Kuna ma oma olemuselt olen väga umbusklik asjade suhtes mis on kahtlased siis kas see vorst üldse põtra sisaldas ( tean et lõpnud lehmastki tehakse vorste) või siis miks peaks üks ärimees hoidma pea pool aastat liha sügavkülmas et nüüd saaks vorsti teha, seega on sel juhul tegemist kevadel kütitud loomaga. Ühesõnaga asi tundub kahtlasena, juhul kui kellegil on selle kohta rohkem infot, andku teada

Auto oli valge VW Sharan numbriga 653 VWA.
Ka halb kogemus on kogemus!!!!!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas Feen »

Samas, miks mitte hoida looma pool aastat külmas. Ma ise korjasin ka külmikust kobrast ja kitse ja siga jms ning lasin kevadel vorstiks teha. Mitte küll müügiks, aga mõni ehk talitab ka sedasi. Muidugi, arvestades, et sellist kontingenti leidub, kes kevadel (või muul ajal) põtra lasevad ja siis sellest tehtud toodetest elatuvad (osaliselt), tasub asja ikka uurida.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Kolevoll
Postitusi: 249
Liitunud: E Apr 05, 2004 2:16 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas Kolevoll »

Kui palju peab vorstis olema põdraliha, et seda vorsti põrdalihavorstiks nimetada? Kui kaubandusvõrgus müüakse lihapirukat, mille kogumassist on liha ehk ainult 15% (ülejäänu on pirukatainas ja riisitäidis jms), siis võiks põdravorstiks nimetada ka toodet, milles põdraliha kasvõi 1%. Anekdoodis nimetati jänesevorstiks vorsti kus erineva liha suhe oli 1:1 - üks jänes ja üks härg. Üldiselt suhtun teatud kahtlustega kaubapakkujasse, kes pool aastat peale põdrajahi lõppu värskelt toodetud põdralihavorstiks nimetatavat kaupa pakub. Tavaliselt on põdralihavorsti loomalihavorstist lihtne eristada tumedama vorstisisu poolest. Aga seda ikkagi vaid juhul kui vorst umbes 70% ulatuses põdraliha sisaldab (nt 70% põdraliha ja 30% pekki). Pole võimatu, et keegi põtru vorstitegemiseks ületalve külmutatuna hoiab, aga kui pole tõendeid, et tegemist on faktiga, siis on mind lihtsam veenda kuu tagaküljel pesitsevate mõtlevate olendite olemasolus.
Kasutaja avatar
Olgerd
Postitusi: 787
Liitunud: P Apr 09, 2006 5:16 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas Olgerd »

Ühel vana kola laadal, müüdi ka põdravorsti mõned päevad tagasi, tuli mõttesse kohe küsida(nalja pärast), et kas sügavkülmutatud eelnevalt. Ja muidu veiseliha on samat moodi väga tumeda värvusega nagu metsloomaliha nii, et selle järgi väga vahet teha ei saa. :wink:
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas sooviku »

Küsisin ka Türi laadal vorstimüüalt,et kust liha võtad.Vastati,et terve Eesti pidi liha täis olema :? .Mees müüs igatsugu ulukivorsti,küll põdra ja isegi vist karulihavorst oli.
Vene aegas sai täidetud neppi teha......põdraga tuli täita ja päris hulka sai teist :wink: .
Naine võib olla,koer peab olema!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas honkomees »

Kolevoll kirjutas:...võiks põdravorstiks nimetada ka toodet, milles põdraliha kasvõi 1%. Anekdoodis nimetati jänesevorstiks vorsti kus erineva liha suhe oli 1:1 - üks jänes ja üks härg. ....

linnukeelepasteet: 1 linnukeel ja 1 hobuserümp (y)

To Olgerd: Aga lehmavorstist on põdravorst tumedam küll, no kui ei ole just põdravasika lihaga tegu
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
kaarelj
Postitusi: 70
Liitunud: E Dets 22, 2008 9:32 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas kaarelj »

no, mul üks tuttav teeb ka vorsti ja vorsti nimeks saab põdra vorst, põdraliha pole seal grammigi, ainult nimi on põdra vorst ja kui klient küsib sis seda ka õeldakse. Niiviisi ta laatadel juba aastaid müünud, sinnasekka muidugi muud lihakraami ja kanakoivad värgid kh. Kui mai eksi sis sildipeal on tal ''Põdra vorst''. Vist oli ei mäletagi täpselt. Niiet kerge on ka väikse sõnademänguga orki minna ja ostes Põdra vorsti, arvates ,et see põdravorst on, ja saad täitsa tavalise lehmavorsti vms. Muidu väga hea vorst on :D:D
Kasutaja avatar
duma
Postitusi: 523
Liitunud: N Mär 15, 2007 12:10 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas duma »

Olen poest ka ostnud "põdramaitselist" vorsti kus polnud ka grammigi põdraliha. Ega ta ka suurem asi ei olnud ja ise jagasin matsu välja kyll koha a linnameestele mõjub ikka :lol:
duo on parem
kalamees :)
Postitusi: 191
Liitunud: K Juun 21, 2006 11:26 am

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas kalamees :) »

Ühes lihakombinaadis küsisid ka audiitorid kevadel auditit tehes, et kuidas te kevadel põdravorsti saate teha - pole ju hooaegki! Selle peale öeldi, et: "Me teeme jahimehe vorsti ka, ega see tähenda, et me seda jahimeestest teeme 8) ".
Ja nii ongi :lol:
julged teha, julge ka vastutada...
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas Ahto Kattai »

duma kirjutas:Olen poest ka ostnud "põdramaitselist" vorsti kus polnud ka grammigi põdraliha. Ega ta ka suurem asi ei olnud ja ise jagasin matsu välja kyll koha a linnameestele mõjub ikka :lol:

Ja milline on see "põdraamaitse" ,ei tea kas lihatööstuse tehnoloogidki oskaks pimesi maitstes vahet teha,kui vorst sama retsepti järgi valmistatud :M
Kasutaja avatar
lant
Postitusi: 116
Liitunud: E Jaan 24, 2005 3:36 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas lant »

Tuli meelde juhtub eelmise aasta suvest.Tapal linnas oli laat ja ostsin siis ühe naisterahva käest 3 põdra ja metssea konservi.Viisin koju ja panin külmikusse.Viie-kuue päeva pärast märkasin, et kõikidel kaaned kummis.Lõin siis ühele avaja sisse, ning seda paska ja haisu oli terve köök täis.
Müüa ütles, et on Viljandimaalt ja mees jahimees.Konserve tegevat aastaringi :D
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas aivar00 »

Ja tõesti leidub veel arvajaid, et see põdra vorst, mis siin müügil on kohe salaküttide kätetöö.
Nagu juba mainiti, siis vorsti nimi ja sisu ei pruugi olla üks. Sama mainis ka Kult väga täpselt- need spekulatsioonid on aastakümneid olnud- näe see vorstitööstus pani oma lõppend lehma sinna jahimeeste põdra vorsti sisse ja põdraliha müüs linna kalli raha eest maha...
Mina olen saanud "põdralihast" vorstide koostise kohta vastuseks- Soome põhjapõdra liha. Tänapäeval on vist igal endast lugupidaval suuremal lihatööstusel aastaringselt värske "põdravorst" müügil.
ikka lõbusalt
JUC
Postitusi: 68
Liitunud: N Dets 30, 2004 7:38 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas JUC »

Hea kui Soome põhjapõder on. Kasutatakse ka suuri kodu kabjalisi.
skog
Postitusi: 150
Liitunud: R Mär 30, 2007 12:28 pm

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas skog »

Mehed kas te liha külmutamisest olete kuulnud. Mulle jätate hetkel "eitede" mulje. Ärge rääkige kui te ei tea. Vabandused kui kedagi solvasin.
Kristi
Postitusi: 256
Liitunud: E Dets 29, 2003 11:51 am

Re: Vorstiäri

Postitus Postitas Kristi »

Meie ka kogume mingi koguse enne külma ja siis viime alles vorstiks. Miks ei võiks kokkuostja siis nii teha? Loomulikult on sullereid aga 100% kindlaks me maitse ja välimuse põhjal sisu siiski ei tee.
Vasta