VET. tõendi hankimine

2004. aasta teemad
Suletud
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

VET. tõendi hankimine

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Mida asjast arvate ,kas on tegu ametnike pürokraatijaga v lausa jahimeeste mõnitamisega :shock: Kõik oleks nagu korras ,tahaks põdrast v seast tööstuses midagi teha lasta ,aga vot sellist vet arsti kellel oleks õigus ja võimalus sulle see pabber anda annab otsida :!: :?: Nii on see vähemalt järvamaal ,kas mujal eestis sellega ka probleeme on? Kivi kotti!
hunt
Postitusi: 138
Liitunud: T Mär 16, 2004 10:20 pm

Postitus Postitas hunt »

ma arvan,et probleem laiem. Lisaks on ametlik tõendi hind kah nagu mõttetult kallis, iga uluki puhul ei hakata alati tõendit taga ajamagi., lüüakse tükkideks ja igaüks vaadaku ise mis lihaga peale hakkab.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Minu vallas on kord selline, et valla volitatud vet. arst annab tõendi. Hind on 100 krooni. Muidugi vaatab sea kah üle. See volitatud vet. arst on mitme valla peale. Niisama veterinaaril seda paberi õigust ei ole enam. Enne muidugi oli. Siis oli asi muidugi lihtsam.
ikka lõbusalt
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

aivar00 kirjutas:Minu vallas on kord selline, et valla volitatud vet. arst annab tõendi. Hind on 100 krooni. Muidugi vaatab sea kah üle. See volitatud vet. arst on mitme valla peale. Niisama veterinaaril seda paberi õigust ei ole enam. Enne muidugi oli. Siis oli asi muidugi lihtsam.

Sel juhul peab selle arstil olema ka litsentsiga tapamaja,mille litsents lubab ulukeid esmaselt töödelda(nahastada).Teatavasti ei tohi ükski lihatööstus võtta vastu ühtegi ulukit ,ega ka kodulooma ,mis on kusagil kodustes tingimustes (metsas) esmaselt töödeldud.Ja kui sellise tapamaja leiad ,siis ei taheta paberit anda seepärast,et iga väiketapamajal on ette antud limmit (1000 loomühikut aastas) ja kuna näiteks põder annab ühe loomühiku võib jääda seetõttu majandi lehm tapmatta.Ja eestlased juba on nii "tublid"et igast seaduse pugalast peetakse hoolega kinni ,sest muidu tuleb gramm kõrgem ametnik ja siis on teadagi mis juhtub :twisted: Nii ei jäägi jahimehel (talumehel) muud üle ,kui otsida kõveraid teid kuidas oma põder/lehm vorstiks teha :wink: Kivi kotti!
Kasutaja avatar
pri:t
Postitusi: 388
Liitunud: E Dets 01, 2003 5:55 pm

Postitus Postitas pri:t »

Kuidas nende "eksport" loomadega siis on? Et kui looma omal aida lae alla tõmbad ja teda seal siseelunditest puhastad siis ei anta seda tõendit? Nahk ja pea jms. jääb küll külge, aga siseelundid tuleb eemaldada ju. Kogu see ekspordiks andmine tundub selline jube keeruline ja vaevanõudeb ettevõtmine.
Mine metsa!! ;)
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Ütleks ,et selle ekspordiga vähe lihtsam.Varuja hoolitseb suuremalt osalt ,et loom nendeni jõuaks.Vaja lihtsalt mõningad tingimused täita.Muidugi on võimalus ka neilt teenust (vorst,konserv)tellida,aga tingimused tava lihatööstusega selgelt jahimehele ebasootsamad. Kivi kotti!
Ps.paistab ,et probleemist eriti ei teata,küsiks siinkohal mida oma põtradega teete,kas jaotate liha kohe laiali,või toimivad mingid põranda-alused varjandid?
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Postitus Postitas Eik »

kult kirjutas: Sel juhul peab selle arstil olema ka litsentsiga tapamaja,mille litsents lubab ulukeid esmaselt töödelda(nahastada).


Loomaarst annab tõendi, et liha on toiduks kõlblik, mitte müügiks.
Kui müüa tahad siis tuleb viia tapamaija kus 20.- eek'i kg see müügi kõlblikuks tehakse (fileeritakse, töödeldakse, pakendatakse.....jne)
Ja ega siis vet'il pea tapamaja olema, et keeritsussi uurida. :D
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Mitte tapamajas ei töödelda liha (vorst ,sink,jne.)vaid lihatööstuses ja selleks ,et saaksid oma liha sinna tööstusesse töötlemiseks viia on vajalik see eelnevalt tapamajas (vet ameti tunnustatud punkt) eel töödelda(nahastada jne).Lihatööstusesse ei tohi viia liha mis on näiteks kodus laudas kuuris jne .nahastatud Kui vallas selline tunnustatud tapapunkt puudub pole valla vet arstil seda tõendit võimalik välja kirjutada ,kuna pole näidata kohta kus liha esmane töötlus on toimunud :M Nii,et seaduse järgi on kodus /metsas tapetud ja nahastatud loom kõlbulik ainult oma tarbeks ja ükski lihatööstus seda töötlemiseks vastuvõtta ei tohi Kivi kotti!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

kult kirjutas: Ps.paistab ,et probleemist eriti ei teata,küsiks siinkohal mida oma põtradega teete,kas jaotate liha kohe laiali,või toimivad mingid põranda-alused varjandid?

Meil eelmine aasta aeti välja näiteks see vet. arsti paber ja ta küsis selle eest portsu suitsuvorsti, aga samas töötab väga hästi ka see variant millest räägid oma postituses.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Ei ole küll kursis, kas tehakse vorsti pöranda all või mitte, kuid siiamaani on põdrad ikka vorstitsehhi läinud. Tänavu ei olnud isegi suurt järjekorda, nii et oleks pidanud vahepeal sügavkülma panema. Tean, et põdra puhul sai tõendi kirjutada sama lihatööstuse vet.arst, kes ise ka jahimees. Ainult pekiga oli jäma. Tuli ise 26.- kg juurde osta. Enam pekisigu pole vorstivabriku sigalas ka. Kõik puha taisead. Pole veel kuulnud, et see tapaliimiit täis saaks. Tundub imelik asi olevat, et kui mina oma pulli tapamajja viin ja sealt paberi looma tapmise ja tükeldamise kohta saan, selle liha edasi vorstivabrikusse, siis kohe jääb kolhoosi lehm tapmata kuna limiiti pole. Meie kandis pole enam inimestel loomigi. Varsti viin lapsed loomaaeda lehma vaatama. Aga ega eurohulluses ilma seebita p...e pugejate poolt tehtud seadustega võib kõik võimalik olla.
ikka lõbusalt
jahe
Postitusi: 743
Liitunud: K Mär 24, 2004 10:03 am

Postitus Postitas jahe »

asi täitsa teada ja probleem päris tõsine vorsti ja või konservi peaaegu võimatu teha,vähemalt ametlikult,mitte ametlikult on muidugi võimalik,meie teemegi oma põdrad suures osas lihaks,paremad tükid ja noorloomad jagatakse alati meeste vahel ära,kuna meil on hea jahutusruum toovad naabridki meile oma põdrad ripu ja tõsiasi on see et mehed pole sisefileed välja lõiganud,võite päris rahulikud olla üheski vorsti vabrikus need teil vosti hulka ei jõua :D ja välisfilee tasuks ka võmalikult peeneks lõigata.
243win
hunt
Postitusi: 138
Liitunud: T Mär 16, 2004 10:20 pm

Postitus Postitas hunt »

jahemees kirjutas:asi täitsa teada ja probleem päris tõsine vorsti ja või konservi peaaegu võimatu teha,vähemalt ametlikult,mitte ametlikult on muidugi võimalik,meie teemegi oma põdrad suures osas lihaks,paremad tükid ja noorloomad jagatakse alati meeste vahel ära,kuna meil on hea jahutusruum toovad naabridki meile oma põdrad ripu ja tõsiasi on see et mehed pole sisefileed välja lõiganud,võite päris rahulikud olla üheski vorsti vabrikus need teil vosti hulka ei jõua :D ja välisfilee tasuks ka võmalikult peeneks lõigata.


Tõsi ta on, vähemalt sisefilee võiks mehed küll enne vorstiks tegemist välja lõigata, muidu see tundub hea asja raiskamisega. Meil oli eelmine aasta juhus kui viisime põdra vorstitegemisele, tuli lihakarnis uksele selline tätoveeritud vennike vastu, omal silmad kilasid nagu hundil peas ja kohmas tervituse peale-pole ammu liha näinud. Esimene reaktsioon-põder tagasi kärusse ja minema siit.
Andres - saarlane
Postitusi: 174
Liitunud: E Dets 15, 2003 11:19 am

Postitus Postitas Andres - saarlane »

Aga on ju Delimeat ,mis teeb vorsti , konservi ja viib loomad ka laskekohalt minema.Sinna ei tohiks ju keeruline saada loomaarsti tõendit. Samas peaks olema Veterinaar ja Toiduameti koduleküljel olema volitatud loomaarstide kontaktandmed. Ja looma esmatöötlus toimub ju ikkagi laskekohas või suhteliselt selle lähedal.Edasi peab olema loomade tunnustatud kogumispunkt kus toimub rümba jahutamine.
Egas elevant pole siga!
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

saarlane kirjutas:Aga on ju Delimeat ,mis teeb vorsti , konservi ja viib loomad ka laskekohalt minema..

Jah on võimalik ,aga juba eelpool kirjutasin ,et see jahimehele ebasoodne tingimus ,kuna liiga palju võetakse kümnist . Vaata tingimusi "Jahimehest"Rümbast väljatuleku % on ainult 50,tegelt peaks olema 70 -ne kanti ja kuna loom võetakse vastu koos nahaga ei tea iial palju su põdrarümp tegelikult kaalus.Firma on endine"Villem".Müüsin eelmine aasta sinna suure kuldi ,mida kolmekesi ei jõudnud autopeale tõsta.Lastud oli pähe ,ja nende andmetel jäi rümba kaaluks 72kg.Samas viisin kesiku lihatööstusesse ja see kaalus 64 kg.Kus siin loogika on?Nii sai ka põdra kaalude üle vaieldud,ühel juhul tunnistasid nad oma viga ,et kirja oli läinud poole põdra kaal :shock: Selline asi tekitab küsimusi ,tänaseks firmal teine nimi ja vist ka omanikud mõningal määral teised ei oska öelda kas ka ausam asja-ajamine :? Kivi kotti!
Suletud