Metsanotsu suitsutamine.
Metsanotsu suitsutamine.
Tunneks huvi mis moodi metssea liha suitsutada? Kuidas liha ettevalmistada ja mida silmas pidada? Hetkel v6tsin liha sygavkylmast sulama ja selle n2dala jooksul on plaan ta suitsu panna. Niiet vanemad ja kogenumad jahimehed, ootan huviga Teie 6petusi ja n2pun2iteid!!!
Piipu, püssi ja naist ei laenata...
Re: Metsanotsu suitsutamine.
Lihtne.Mina olen teinud nii.Olen pannud lihatükkidele jämesoola peale,jätnüd ööpäevaks soolduma ,siis pesnud külma veega soola maha ,keeranud marli sisse ja ahju.Kui liha on kauem soolduma jäänud siis olen kergelt läbi keetnud ja edasi toiminud täpselt nagu esimese variandi puhul.Ahjus 6-10h(mul vana puukastiga ja 2m toruga ahi)olenevalt lihatüki suurusest.Liha võib enne ka marineerida,lisada maitseaineid,aga palja soolaga kõige parem.Ja veel,soovitan valida sellised lihatükid,kus ka pekiriba küljes ,saab parim.See puhtalt minu maitse.Ehk pakub mõni teistsugustvarianti ,liha võib ju tehaigat moodi.EDU.
Re: Metsanotsu suitsutamine.
Vaata, et liha hapuks ei lase, augustis on see lihtne juhtuma, paar päeva soojemat kohta ja ongi läbi. Mul küll piidruvad kogemused selles osas kopraga, aga küll see siga ka läheb, kui võimalust antakse. Ma arvan, et kusagil kopra suitsutamise teemas on mõned variandid veel, alates soolveest, keetmisest, mitte keetmisest jms-ni välja. Ise tahaks katsetada dekoori juurde, aga seda siis kui peaks juba järgmine kord midagi suitsu panema.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: Metsanotsu suitsutamine.
hundikütt kirjutas:Lihtne.Mina olen teinud nii.Olen pannud lihatükkidele jämesoola peale,jätnüd ööpäevaks soolduma ,siis pesnud külma veega soola maha ,keeranud marli sisse ja ahju.Kui liha on kauem soolduma jäänud siis olen kergelt läbi keetnud ja edasi toiminud täpselt nagu esimese variandi puhul.Ahjus 6-10h(mul vana puukastiga ja 2m toruga ahi)olenevalt lihatüki suurusest.Liha võib enne ka marineerida,lisada maitseaineid,aga palja soolaga kõige parem.Ja veel,soovitan valida sellised lihatükid,kus ka pekiriba küljes ,saab parim.See puhtalt minu maitse.Ehk pakub mõni teistsugustvarianti ,liha võib ju tehaigat moodi.EDU.
Palju seda soola peaks olema? Supilusikas kilo kohta aitab? Parem oleks vist meresoola kasutada (kuskilt on nagu k6rvu j22nud)? Liha valisin mingid ribitykid...paistis v2he pekki ka olevat
Piipu, püssi ja naist ei laenata...
Re: Metsanotsu suitsutamine.
Mina olen teinud sarnaselt koduseaga. Soolvette 2-3 päeva (jahedas). Esimese päeva õhtul vahetan soolvee välja. Siis marlisse ja suitsutanud olen tükid rippus. Olen teinud ka ilma marlita aga siis tuleks suitsutamisel kasutatavad puud ära koorida, et ei tekiks tahma.Liha suitsutamisel kasutan alati ainult kuiva leppa. Esimesed paar tundi lasen umbes 80 kraadi juures (peab jälgima, et ei hakkaks liha rasv sulama ja tilkuma s.t. ei hakkaks praadima) edasi vaikselt nii 30-45 kraadi juures 6-8 tundi oleneb tükkide suurusest. Olen ka pikkinud sisse küüslaugutükke, mis mulle aga eriti ei meeldi. Samas võib ka resti peal suitsutades pealmise liha poole katta erinevate ürtide ja piprasegudega. Tulem niiöelda suitsu-pipraliha. Pärast õhukese viilu üks serv kaetud mõnusa pipraga. Aga eks ta ole maitse asi. Kindlasti valida tükid kus on küljes ka pekki.
metsas on mõnus
Re: Metsanotsu suitsutamine.
Viimati, kui kobrast sai suitsutatud, siis oli ka siga omajagu sees. Tegin täpselt sama moodi nagu kopraga teinud, paariks ööpäevaks liha tugevasse soolvette. Pärast pikkinud küüslaugu ja kadakamarjadega. Väga hea sai, isegi parem millegipärast, kui kobras.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Re: Metsanotsu suitsutamine.
Mina olen teinud kuivsoolamist-hõõrunud liha ringiratast paksult soolaga kokku.Ja nagu öeldud,enne suitsutamist maha pesnud.Soola kogus polegi siinjuures tähtis.
Re: Metsanotsu suitsutamine.
Kas selliselt kuivsoolatud liha tõmbab ööpäevaga soola ühtlaselt sisse?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Re: Metsanotsu suitsutamine.
Õhemad tükid ,nagu ribi ja kõhuliha soolduvad väga hästi.Paksemaid tükke olen hoidnud kuni 3 ööp. ja siis kergelt läbi keetnud-nii 30min.Teeb liha pehmemaks ja ühtlustab soolasuse.
Re: Metsanotsu suitsutamine.
No nii....Eile sai liha suitsutatud.T2nud k6igile kes oma tarkusi jagasid.
Tegin siis n6nda: H66rusin lihatykid meresoolaga kokku ja j2tsin keldrisse ca 24h soolduma. J2rgmine p2ev pesin liha yleliigsest soolast puhtaks ja m2ssisin puhta marli sisse. Marlese m2ssitud tykid panin potti kylma veega keema. Keetsin ca pool tundi ja t6stsin kuumad lihad suitsuahju. Ahjus oli liha ca 3h. Ahju ajasin vees leotatud leppa, m2rga lepa saepuru, vees leotatud ploomi ja 6unapuud, m6ni toores lehtedeta 6unapuuoks, suur n6ges mida sai kaks korda ahju panna(oli lihtsalt nii suur et tuli kaheks teha) ja l6pus panin kimbu tooreid lehtedega kirsioksi. Tulemusega olen rahul ja esimese korra kohta (ennem pole metslooma suitsutanud) v2ga hea. Tegelikult oleks liha tahtnud natuke kauem ahjus olla, v6i v2heke kauem keeda sest natuke j2i liha sitke. Ahi oli ka kehva poolne...kuumsuitsu ahi ja kuumuse ning suitsu reguleerimine oli kehva, ka termomeeter puudus niiet kogu toiming k2is puhtalt sisetunde alusel. Aga yldiselt olen tehtuga rahul ja j2rgmine kord pyyan veel parema teha
Tegin siis n6nda: H66rusin lihatykid meresoolaga kokku ja j2tsin keldrisse ca 24h soolduma. J2rgmine p2ev pesin liha yleliigsest soolast puhtaks ja m2ssisin puhta marli sisse. Marlese m2ssitud tykid panin potti kylma veega keema. Keetsin ca pool tundi ja t6stsin kuumad lihad suitsuahju. Ahjus oli liha ca 3h. Ahju ajasin vees leotatud leppa, m2rga lepa saepuru, vees leotatud ploomi ja 6unapuud, m6ni toores lehtedeta 6unapuuoks, suur n6ges mida sai kaks korda ahju panna(oli lihtsalt nii suur et tuli kaheks teha) ja l6pus panin kimbu tooreid lehtedega kirsioksi. Tulemusega olen rahul ja esimese korra kohta (ennem pole metslooma suitsutanud) v2ga hea. Tegelikult oleks liha tahtnud natuke kauem ahjus olla, v6i v2heke kauem keeda sest natuke j2i liha sitke. Ahi oli ka kehva poolne...kuumsuitsu ahi ja kuumuse ning suitsu reguleerimine oli kehva, ka termomeeter puudus niiet kogu toiming k2is puhtalt sisetunde alusel. Aga yldiselt olen tehtuga rahul ja j2rgmine kord pyyan veel parema teha
Piipu, püssi ja naist ei laenata...
Re: Metsanotsu suitsutamine.
hundikütt kirjutas:Mina olen teinud kuivsoolamist-hõõrunud liha ringiratast paksult soolaga kokku.Ja nagu öeldud,enne suitsutamist maha pesnud.Soola kogus polegi siinjuures tähtis.
Ise toimin samamoodi. Vahetult enne suitsutamist hõõrun rohke jämesoolaga ja siis veega puhtaks. Ja ei ütleks et pikemaajaline soolamine tõhusam on, igat moodi proovitud. Nii saab asja kiirelt tehtud. Aga eks maitse asi.
Re: Metsanotsu suitsutamine.
Ei pea lugu liha keetmisest,sellega kiirendame asjata liha valmimist,aga jutt on liha suitsutamisest.Nii et suitsukäik nii ca 2m,kasuks tuleb keris ahju põhjas,temperatuur ei kõigu eriti.Ilmtingimata termomeeter.Esialgu ahi soojaks.Soolamine maitse järgi eelmainitud juttudest.Lisaksin süstlaga paksemale lihale veresoonte kaudu sisse soolvett.Liha rippu ahju,ahi pealt lahti temperatuur kuni 50,nii10-20min,liha kuivatamiseks ,märjale lihale hakkab pigi külge.Esialgu 60-70 kraadi,kuni 1tund,pärast kuni 80 kraadi,vältida tilkumist ja pigi sisalduvaid kütte materjale.Kuldpruuni värvi saab eelmise aasta kuivanud männikäbide lisamisega tulle nii umbes viimase 2 tunni jooksul,see juba vaataja silmades.Temperatuuri muutmine kaane ja tule abil,puu lepp,sekka mõni toores.Kogu tsükkel 12 tundi.Kui ribid varem valmivad,võib need ka varem välja võtta.Marlit ei ole vaja.Eelkirjeldatu oleks üks võimalusi.
Re: Metsanotsu suitsutamine.
Siili kirjutas:Ei pea lugu liha keetmisest,sellega kiirendame asjata liha valmimist,aga jutt on liha suitsutamisest.Nii et suitsukäik nii ca 2m,kasuks tuleb keris ahju põhjas,temperatuur ei kõigu eriti.Ilmtingimata termomeeter.Esialgu ahi soojaks.Soolamine maitse järgi eelmainitud juttudest.Lisaksin süstlaga paksemale lihale veresoonte kaudu sisse soolvett.Liha rippu ahju,ahi pealt lahti temperatuur kuni 50,nii10-20min,liha kuivatamiseks ,märjale lihale hakkab pigi külge.Esialgu 60-70 kraadi,kuni 1tund,pärast kuni 80 kraadi,vältida tilkumist ja pigi sisalduvaid kütte materjale.Kuldpruuni värvi saab eelmise aasta kuivanud männikäbide lisamisega tulle nii umbes viimase 2 tunni jooksul,see juba vaataja silmades.Temperatuuri muutmine kaane ja tule abil,puu lepp,sekka mõni toores.Kogu tsükkel 12 tundi.Kui ribid varem valmivad,võib need ka varem välja võtta.Marlit ei ole vaja.Eelkirjeldatu oleks üks võimalusi.
Ei tahaks küll igaühe kokaraamatusse tungida, kuid igasugu tõrvu/vaike sisaldavate lisandite lisamisele eelistan mina isiklikult toorest nõgest, mis lihale kena kuldse varjundi annab!
P.S marlit soovitaksin ikkagi, kui vähegi võimalik.
Minu kogemused põhinevalt eranditult nn. külmsuitsu tehnoloogial...kuumsuitsu ahjus olen vaid korra rääbised põlema pannud
- sammal.habe
- Postitusi: 1180
- Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm
Re: Metsanotsu suitsutamine.
lisan forumantide-kulinaaride pajatustele ka enda algaja kogemuse:
olen küll siiani metskitseliste tükke suitsetand. ahjuks on selline kahekambriline ahi, minu omal küll rattad all, linnamaja õues hea kuuri alla hoiustada suitsutamistevahelisel ajal.
liha kanges soolvees ca 2 ööpäeva, pärast esimest vahetan vett. pikin küüslauguga (sügavad torked noaga ja siis laukusid näpuga sisse) ja vahel ka kadakamarjaga.
esmalt 10 min lahtise uksega ja siis kinnisega. suitsukambris toored lepalaastud, ja õunapuuoksad vastavalt sisetundele, otse puu küljest.
üritan hoida ca 80-kraadilist temperatuuri, kõikumisega +- 10. 6-7h on lihale piisav.
mul ei ole õnnestunud tilkumist vältida, esimese tunnikese aegu tuleb üsna tähelepanelik olla ja rasvavanni tihedalt tühjendada. näpunäiteid selles aspektis?
olen küll siiani metskitseliste tükke suitsetand. ahjuks on selline kahekambriline ahi, minu omal küll rattad all, linnamaja õues hea kuuri alla hoiustada suitsutamistevahelisel ajal.
liha kanges soolvees ca 2 ööpäeva, pärast esimest vahetan vett. pikin küüslauguga (sügavad torked noaga ja siis laukusid näpuga sisse) ja vahel ka kadakamarjaga.
esmalt 10 min lahtise uksega ja siis kinnisega. suitsukambris toored lepalaastud, ja õunapuuoksad vastavalt sisetundele, otse puu küljest.
üritan hoida ca 80-kraadilist temperatuuri, kõikumisega +- 10. 6-7h on lihale piisav.
mul ei ole õnnestunud tilkumist vältida, esimese tunnikese aegu tuleb üsna tähelepanelik olla ja rasvavanni tihedalt tühjendada. näpunäiteid selles aspektis?
Re: Metsanotsu suitsutamine.
Lisaksin,et avanenud ja kuivanud männikäbid ei sisalda ei vaiku ega tõrva.Päikest.