Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas kakuke »

Siin on küll pikk teema jahinugadest, aga nende universaalsete asjadega on nagu on. Rääkides teadjamate meestega, väidetakse suht üheselt, et jahinoaga saab küll kuidagi robustselt selle töö ära teha, aga õige on ikka sedasi, et iga asja jaoks oma riist ehk siis kondistamiseks/lihalõikuseks oma nuga, mis selleks mõeldud. Mida keegid sellest teavad ja kasutavad? Millised on kogemused? Eks ole nüsitud ka, tahaks juba paremini. :M
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas aivar00 »

Loogiline ta on, et iga operatsiooni jaoks peaks olema oma kindel nuga. Kuna õhtul ootab põdravasika kondistamine ees, siis just mõtlesin millise noaga parem oleks :M
Lihalõikuseks kasutan paksu teraga koka üldnuga. Kondistamiseks aga olen müügil netis näinud, kuid käes ei ole hoidnud. Pildi järgi tundub täiesti tavaline nuga olevat. Ise olen köögis kondistanud ka koka üldnoaga (sellel pikk tera ning otsaga saab piki konti näiteks tagakintsust kenasti kondi välja opereerida. Käes hoidmiseks aga ei ole kõige mugavam, sest käepide muutub lihaga kokkupuutel libedaks ning tera ots nüriks vastu konti minnes üsna ruttu.
Kunagi pakuti nn. lihakombinaadi kondistaja kasutatud nuga, kuid selle hind oli ulmeline.
Kui mälu ei peta, siis oli ka foorumis vist miskil ajal teemaks uluki rümba töötlemise õppepäeva korraldamine. Mõttest aga edasi kahjuks asi vist ei edenenud.
ikka lõbusalt
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas Joosep Käba »

Kasutan Viktorinox-i kondistusnuga. Meenutab kujult kalafileerimise oma aga on suts laiema/jämmema teraga. Olen väga rahul. Maksis "hallil eesti ajal" ca 325.- krooni.

Üldine kokanuga opn kah Viktorinoks aga kondistamise oma on mugavam. Kui aga läheb juba praetükkide/viilude lõikamiseks siis on üldine kokanuga etem.
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas Joosep Käba »

Seda ka veel, et terav võiks olla. Isegi hea nuga ei võta kui nüri on. :wink:
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas kakuke »

Segaseks teeb asjaolu veel see, et kui kondistusnugasid vaadata, siis on neid jäiga, poolpainduva ja painduva teraga ja sirge ja kõvera teraga ja lühikesi ja pikki. Mis mille jeoks hea?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas rajaleidja »

kakuke kirjutas:Segaseks teeb asjaolu veel see, et kui kondistusnugasid vaadata, siis on neid jäiga, poolpainduva ja painduva teraga ja sirge ja kõvera teraga ja lühikesi ja pikki. Mis mille jeoks hea?

Painduvaga saad ümber nurga kondistada. Elementaarne ju 8)
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas kakuke »

Et poolpainduvaga kuni täisnurga taha ja painduvaga suisa teravnurga taha? Ma jälle imestan, mida see rajakas söönud, et nii tark on. :D
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
jaan juhus
Postitusi: 85
Liitunud: K Mär 10, 2010 2:55 pm

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas jaan juhus »

Joosep Käba kirjutas:Seda ka veel, et terav võiks olla. Isegi hea nuga ei võta kui nüri on. :wink:

Nüril ja teraval noal pole muud vahet kui nürile noale tuleb tugevamalt peale vajutada :D
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas kirp »

Eks ta rohkem nagu "mängu ilu" teema ole. Elukutselistel vajalik, et maksimaalse kiirusega ja võimalikult ökonoomselt (aja, energia suhtes) edukalt liha ette valmistada. Kuigi tavalisel jahimehel vaevalt, et suuri koguseid ja kogu päeva lõikuda tuleb, võib iga huviline pidevalt oma võtteid lihvida ja lõpuks end enneolematutesse osavus-kõrgustesse mediteerida. Selleks võib leida sobivaid kursusi - nt. http://www.frenchculinary.com/courses/n ... fe_skills/
või videosid
http://www.youtube.com/watch?v=roX3oZQxqGs (see küll kala kallal näidatav)

märksõnaks on "debone" või "deboning"

Ise ühinen Joosepi arvamusega, et Victorinoxi kondistusnuga (väheke kaares) on kondi välja lõikamisel hea, aga viiludeks lõikuda on parem sirgema ja laiema koka üldnoaga. Ega seda spetsnugade kättesaadavust ja valikut meil ju väga ka pole. Arvestama peab, et on nn. laiatarbe tase ja proffiomad. Nood viimased on hirmkallid (ju vast ka kvaliteetsed ja hästi mugavad) ja vaevalt, et tavainimese kööki satuvad. Victorinoxil on üle keskmise headusega tera, istub kätte ja on nõudepesumasinas pestav ja eks hinnagi poolest soodsam kui enamus sama kvaliteetse teraga jahinuge.
under
Postitusi: 47
Liitunud: T Mär 23, 2010 12:52 am

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas under »

ei soovita yhtegi nuga pesta nõudepesumasinas... mac teeb häid nuge.... global ka...
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas Joosep Käba »

Minul on siuke. Lihakeha tükeldamisel ja kilede/soonte eemaldamisel nahastamise nuga kasutan ainult siis kui see on maha ununenud. Ei ole just väga painduva teraga, jupi jäigem ikka kui kala fileerimiseks mõeldu. Lihakeha töötlemisel on vaja vahel "vägisi" suunda anda noale. Olin kahe-vahel kui ostsin, praegu rahul et jäigem sai.
Manused
5_6003_15%20kondistamisnuga.jpg
vallo
Postitusi: 463
Liitunud: P Aug 22, 2004 12:59 am

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas vallo »

Lihanugadest Rakvere lihakombinaadis

Nagu arvata on kasutatakse sealhullumoodi palju igatsugu nugasid. Läbi aegade on olnud tegija Victorinox - nuga väga hea selle ajani kui viiakse terameistri kätte kes käiaga hakkab uut nurka ette ajama. Saadakse küll heaks, aga ei pidanud enam see olema ( omal sama kogemus nende nugadega). Victorinoxi kõrval on tulnud tugevaks tegijaks Frost - samuti suurepärane nuga ja kannatab teritamist, igaljuhul teramees ja lõikus kiidab.
Siit võime teha järelduse , et saab hakkama ka kuni 7-8 Eurikut maksvate nugadega, võtad riiulist ja lõikad. Metsas võib tõesti ju ilus puss vööl kõikuda kui aksessuaar ja ka vajadusel soolika laskmise riist.
mustlesk
Postitusi: 635
Liitunud: N Dets 02, 2004 1:48 pm

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas mustlesk »

vallo kirjutas:Lihanugadest Rakvere lihakombinaadis

Victorinoxi kõrval on tulnud tugevaks tegijaks Frost - samuti suurepärane nuga ja kannatab teritamist, igaljuhul teramees ja lõikus kiidab.


Ostsin endale ka selle noa, hetkel küll rahul ja sain vist 6€ kätte.
Tormis
Postitusi: 290
Liitunud: N Juul 08, 2010 4:40 pm

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas Tormis »

Praegu kasutan Viktorinox`i ja Swibo`t kuid nutan taga Raadvad`i mis "jalad" alla võttis. Raadvad`iga sai ühe teritamisega põder nülitud, tükeldatud ja konditustatud, põdramullika rümba koputasid pikki selgroogu pooleks ja teral ei olnud häda midagi aga põdrahambaid kartis nii nagu teised teradki.
jahe
Postitusi: 743
Liitunud: K Mär 24, 2004 10:03 am

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks

Postitus Postitas jahe »

jaan juhus kirjutas:
Joosep Käba kirjutas:Seda ka veel, et terav võiks olla. Isegi hea nuga ei võta kui nüri on. :wink:

Nüril ja teraval noal pole muud vahet kui nürile noale tuleb tugevamalt peale vajutada :D

...ja sellest johtuvalt saab nüri noaga väga lihtsalt sõrme lõigata :roll:
243win
Vasta