Login    
    Registreeri KKK  •  Otsi    

Kõik on UTC + 2 tundi


Ava uus teema Vasta teemasse  [ 36 postitusi ]  Mine lehele 1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Postituse pealkiri: liha kuivatamine
PostitusPostitatud: T Nov 16, 2004 4:43 pm 
Käisin Itaaliamaal ja seal kõik poed täis kuivatatud sea-, lamba- ja muid kintse. Imehead. Kas keegi osakb? teab? jagab kogemust? kuidas seda siinmaal teha?


  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: K Nov 17, 2004 8:28 am 
Offline

Liitunud: K Juuni 16, 2004 2:09 pm
Postitusi: 3201
Asukoht: raplamaa
Meil ei ole sellist kliimat. Selleks peab olema väike õhuniiskus, suhteliselt palav ja tuuline. Selline liha on väga omane lõunamaades ja aasias. Seal ju külma talve ei ole nagu põhjamaades ning muid liha säilitamise viise seetõttu ei olnud. Ma usun, et, kui meie kliimas hakkad sellist asja tegema, siis võid toidumürgitusega haiglasse sattuda. Põhimõte peaks olema valmistamisel sama nagu vobla valmistamine.

_________________
ikka lõbusalt


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: K Nov 17, 2004 8:45 am 
Offline
Kasutaja Avatar

Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am
Postitusi: 1238
Asukoht: Viljandimaa
Eestis müüakse vinnutatud liha ehk jerky, tehakse vist Rakvere LK's. Saab ka ise teha, üks õpetus mis netist leidsin:
Vinnutatud liha (kaškvointš)

Vinnutamiseks valitakse välja kõige paremad tükid. Need riputatakse pikkadele lattidele päikese kätte kuivama. Seal hoitakse neid niikaua, kuni veesisaldus täielikult kaob ja liha muutub sitkeks ning kuivaks. Liha vinnutatakse tavaliselt märtsis-aprillis, kui pole kärbseid. Vinnutatud liha tarvitatakse kuni järgmise talveni.


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: K Nov 17, 2004 11:15 am 
Offline

Liitunud: N Märts 11, 2004 11:16 am
Postitusi: 65
Asukoht: Läänemaa
Mulle teadaolevalt pigistatakse suurem osa vedelikust enne
suure pressiga välja.Siis kuivab kiiremini ja ei jõua roiskuma minna.
Meie oludes peaks sellest kindlasti abi olema.


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: K Nov 17, 2004 12:13 pm 
Offline
Kasutaja Avatar

Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm
Postitusi: 1392
Asukoht: Tallinn, Raplamaa, Pärnumaa
Ehk on see link abiks http://www.consorcioserrano.com/servlet ... &idioma=in


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: K Nov 17, 2004 11:18 pm 
Offline
Kasutaja Avatar

Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm
Postitusi: 1392
Asukoht: Tallinn, Raplamaa, Pärnumaa
Siin see soolamisõpetus on. Kui keegi suudaks ära tõlkida http://bibliotecadigital.conevyt.org.mx ... errano.htm .
enda teadmised hispania keelest lõpevad aqua ja carne ( vesi ja liha) Una copa de vino, por favor muidugi kah.


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: N Nov 18, 2004 7:07 pm 
Offline

Liitunud: L Nov 29, 2003 10:14 am
Postitusi: 294
Asukoht: Tartu
On olemas veel sellised nimetused nagu sudzuk ja basturma, mõlemad sellised vinnutatud-kuivatatud lihatooted ja saadaval hästivarustatud turgudel, marketites...Kilohinnad, hm, odavad pole...nii 200 EEK :wink:
Ja see mida valmistab see Rakvere, Jerky, minu isiklik maitse, pole suurem asi kraam.
Eelistan minu poolt mainituid, ära tunned hää kraami kui vaatad tootjat, ehk mingi selline sahiibilik-armeni-aseri-pärane firma, kuskil vähetuntud aadressil...NEED MEHED teavad mida teevad, nad teevad seda suht väikestes kogustes, sageli otsid, juba müüdud, millal tuleb, ei tea keegi...See on nende meeste leib, retsept kiivalt salajas hoitakse, turg nende käes on ja kõik paremat taset hoidvad toidukohad-saslikikohad hindavad just neid tooteid...
Veel, Tallinnas Keskturul saadaval ja Tartus siseturul, singi-vorstimüüjate käest tuleb küsida, et millal taas saab jne.
Lisaks veel antud teemakohane link, Keskturul saada juust SULUGUNI, just see mis valmistet mitte Tallinnas vaid oli see Kehra või Kehtna, krt...alati need 2 kohta sassi ajan, see ülihää kraam on, mõistliku hinnaga ketas, a 50-60 RAHA ja igati hammustatav, ka suurepärase sulamisomadusega niiet kasutatav toidutegemisel kui niisama hää veini-liha-muu kõrvale haugata. Muideks, tasapisi eestlane hakkab seni tagaplaanil olnuid ja võõraid asju mekkima, alul saa pihta, pärast aga pidama... :)

Kokkuvõtvalt, omakandimeestele, Tartus saada kuivatatud suitsu SULUGUNI Kaukaasiast ja basturma, sudzuk...pidavat täitsa võimalik olema valmistada siin...ja retsepti saamise nimel teen tihedat kuid aeganõudvat tööd...
Proovige, ei kahetse!!


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: R Dets 03, 2004 11:42 am 
Offline
Kasutaja Avatar

Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am
Postitusi: 1238
Asukoht: Viljandimaa
kütt kirjutas:
On olemas veel sellised nimetused nagu sudzuk ja basturma, mõlemad sellised vinnutatud-kuivatatud lihatooted ja saadaval hästivarustatud turgudel, marketites...Kilohinnad, hm, odavad pole...nii 200 EEK :wink:


Sai siis ka nüüd see basturma ära proovitud, kilo hind 300.- eek aga maitsel polnud viga, nats kuivem oleks võinud olla, naine ja laps krimpsutasid nägu ja nüüd ei jää midagi muud üle kui kõik ise ära süüa. :D


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: R Dets 03, 2004 1:51 pm 
Offline
Kasutaja Avatar

Liitunud: E Apr 05, 2004 2:16 pm
Postitusi: 241
Asukoht: Valgamaa
zakslane kirjutas:
kütt kirjutas:
On olemas veel sellised nimetused nagu sudzuk ja basturma, mõlemad sellised vinnutatud-kuivatatud lihatooted ja saadaval hästivarustatud turgudel, marketites...Kilohinnad, hm, odavad pole...nii 200 EEK :wink:


Sai siis ka nüüd see basturma ära proovitud, kilo hind 300.- eek aga maitsel polnud viga, nats kuivem oleks võinud olla, naine ja laps krimpsutasid nägu ja nüüd ei jää midagi muud üle kui kõik ise ära süüa. :D


Bastruma kõlbab hamba alla visata küll. Hind tükib tal pisut mõistatuslikult kõrgetasemeliseks, aga ekstravagantsetele kaupadele ongi see omane. Nagu aru olen saanud, toodavad seda tavaari Eestis vähemalt kolm erinevat tegijat ja neist ühe toodang on küll teistest kraadi võrra maitsvam. Aga naisterahvad minu tutvusringkonnas ei hinda küll bastrumad mingiks eriliseks suupisteks.


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: E Dets 06, 2004 12:21 pm 
Offline

Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm
Postitusi: 1291
Asukoht: Tartu
Millalgi sõin soomlaste kuivatatud poroliha (nii et saab ka põhjamaal teha), oli kah päris huvitav. Hind muidugi astronoomoline.


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: E Dets 06, 2004 6:59 pm 
Offline

Liitunud: L Nov 29, 2003 10:14 am
Postitusi: 294
Asukoht: Tartu
Veel soovitus: sageli jah see basturma nö. liigvärske on, hea lasta tal veidi seista külmikus või laual, kuivab teine veits veel...ja siis parem jah, aga krõbuskiks ärge ka laske minna :wink:


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: R Dets 10, 2004 7:35 pm 
Offline
Kasutaja Avatar

Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am
Postitusi: 1238
Asukoht: Viljandimaa
Niih, nüüd siis mulgimaa mehe katsetus nn.radika jerky, võtad 1 kg loomaliha, lähed Viljandist Tartusse kesklinna siseturu piprapoodi ja ostad Beef Jerky maitseainet. Liha lõikad ca' poole cm paksusteks viiludeks, segad ainega, lased tõmmata 2-3 päeva, ajad nöörile ja siis kuivama. :D
Kui valmis, siis 7 x (b) ning nautima. Eks ma annan siis teada ka kuda oli, praegu veel kuivavad.
Pilt
Üks pilt siin ka basturma'st mulgi köögis (toodud Tartust). (y)

Pilt


Viimati muudetud by Eik P Dets 03, 2006 5:09 pm, muudetud 2 korda.

 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: L Dets 11, 2004 3:00 pm 
Offline

Liitunud: L Nov 29, 2003 10:14 am
Postitusi: 294
Asukoht: Tartu
NONOO, ZAKSLANE teab mis hea ja jagab matsu päris hästi :) ...ülesvõtted ajavad suu vett laksti täis...Ilmtingimata anna teada kuda kodune katsetus välja tuli! Sul nad kuivavad, kus, täpsemalt?


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: L Dets 11, 2004 4:18 pm 
Offline
Kasutaja Avatar

Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am
Postitusi: 1238
Asukoht: Viljandimaa
kütt kirjutas:
Sul nad kuivavad, kus, täpsemalt?


Eks nagu nimigi ütleb, et radika kõrval, köögi akna all :D


 Profiil  
 Postituse pealkiri:
PostitusPostitatud: K Jaan 12, 2005 8:33 am 
Offline

Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm
Postitusi: 5660
Asukoht: Tartu-Võrumaa-Põlvamaa
Räägi kuidas selle radika jerky`ga lood on. Kas ikka kuivab või juba kere vahel (kui kere vahel siis kuidas oli)? :)

_________________
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!


 Profiil  
Näita postitusi eelmisest külastusest:  Sorteeri  
Ava uus teema Vasta teemasse  [ 36 postitusi ]  Mine lehele 1, 2, 3  Järgmine

Kõik on UTC + 2 tundi


Kes on foorumis

Foorumis on hetkel kasutajad: Ei ole registreerinud kasutajaid ja 2 külalist


Sa ei või postitada uusi teemasi selles foorumis
Sa ei või vastata selle foorumi teemades
Sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
Sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
Sa ei või postitada manuseid selles foorumis

Otsi:
phpBB skin modifed by: Mart
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group