liha kuivatamine
liha kuivatamine
Käisin Itaaliamaal ja seal kõik poed täis kuivatatud sea-, lamba- ja muid kintse. Imehead. Kas keegi osakb? teab? jagab kogemust? kuidas seda siinmaal teha?
Meil ei ole sellist kliimat. Selleks peab olema väike õhuniiskus, suhteliselt palav ja tuuline. Selline liha on väga omane lõunamaades ja aasias. Seal ju külma talve ei ole nagu põhjamaades ning muid liha säilitamise viise seetõttu ei olnud. Ma usun, et, kui meie kliimas hakkad sellist asja tegema, siis võid toidumürgitusega haiglasse sattuda. Põhimõte peaks olema valmistamisel sama nagu vobla valmistamine.
ikka lõbusalt
Eestis müüakse vinnutatud liha ehk jerky, tehakse vist Rakvere LK's. Saab ka ise teha, üks õpetus mis netist leidsin:
Vinnutatud liha (kaškvointš)
Vinnutamiseks valitakse välja kõige paremad tükid. Need riputatakse pikkadele lattidele päikese kätte kuivama. Seal hoitakse neid niikaua, kuni veesisaldus täielikult kaob ja liha muutub sitkeks ning kuivaks. Liha vinnutatakse tavaliselt märtsis-aprillis, kui pole kärbseid. Vinnutatud liha tarvitatakse kuni järgmise talveni.
Vinnutatud liha (kaškvointš)
Vinnutamiseks valitakse välja kõige paremad tükid. Need riputatakse pikkadele lattidele päikese kätte kuivama. Seal hoitakse neid niikaua, kuni veesisaldus täielikult kaob ja liha muutub sitkeks ning kuivaks. Liha vinnutatakse tavaliselt märtsis-aprillis, kui pole kärbseid. Vinnutatud liha tarvitatakse kuni järgmise talveni.
Ehk on see link abiks http://www.consorcioserrano.com/servlet ... &idioma=in
Siin see soolamisõpetus on. Kui keegi suudaks ära tõlkida http://bibliotecadigital.conevyt.org.mx ... errano.htm .
enda teadmised hispania keelest lõpevad aqua ja carne ( vesi ja liha) Una copa de vino, por favor muidugi kah.
enda teadmised hispania keelest lõpevad aqua ja carne ( vesi ja liha) Una copa de vino, por favor muidugi kah.
On olemas veel sellised nimetused nagu sudzuk ja basturma, mõlemad sellised vinnutatud-kuivatatud lihatooted ja saadaval hästivarustatud turgudel, marketites...Kilohinnad, hm, odavad pole...nii 200 EEK
Ja see mida valmistab see Rakvere, Jerky, minu isiklik maitse, pole suurem asi kraam.
Eelistan minu poolt mainituid, ära tunned hää kraami kui vaatad tootjat, ehk mingi selline sahiibilik-armeni-aseri-pärane firma, kuskil vähetuntud aadressil...NEED MEHED teavad mida teevad, nad teevad seda suht väikestes kogustes, sageli otsid, juba müüdud, millal tuleb, ei tea keegi...See on nende meeste leib, retsept kiivalt salajas hoitakse, turg nende käes on ja kõik paremat taset hoidvad toidukohad-saslikikohad hindavad just neid tooteid...
Veel, Tallinnas Keskturul saadaval ja Tartus siseturul, singi-vorstimüüjate käest tuleb küsida, et millal taas saab jne.
Lisaks veel antud teemakohane link, Keskturul saada juust SULUGUNI, just see mis valmistet mitte Tallinnas vaid oli see Kehra või Kehtna, krt...alati need 2 kohta sassi ajan, see ülihää kraam on, mõistliku hinnaga ketas, a 50-60 RAHA ja igati hammustatav, ka suurepärase sulamisomadusega niiet kasutatav toidutegemisel kui niisama hää veini-liha-muu kõrvale haugata. Muideks, tasapisi eestlane hakkab seni tagaplaanil olnuid ja võõraid asju mekkima, alul saa pihta, pärast aga pidama...
Kokkuvõtvalt, omakandimeestele, Tartus saada kuivatatud suitsu SULUGUNI Kaukaasiast ja basturma, sudzuk...pidavat täitsa võimalik olema valmistada siin...ja retsepti saamise nimel teen tihedat kuid aeganõudvat tööd...
Proovige, ei kahetse!!

Ja see mida valmistab see Rakvere, Jerky, minu isiklik maitse, pole suurem asi kraam.
Eelistan minu poolt mainituid, ära tunned hää kraami kui vaatad tootjat, ehk mingi selline sahiibilik-armeni-aseri-pärane firma, kuskil vähetuntud aadressil...NEED MEHED teavad mida teevad, nad teevad seda suht väikestes kogustes, sageli otsid, juba müüdud, millal tuleb, ei tea keegi...See on nende meeste leib, retsept kiivalt salajas hoitakse, turg nende käes on ja kõik paremat taset hoidvad toidukohad-saslikikohad hindavad just neid tooteid...
Veel, Tallinnas Keskturul saadaval ja Tartus siseturul, singi-vorstimüüjate käest tuleb küsida, et millal taas saab jne.
Lisaks veel antud teemakohane link, Keskturul saada juust SULUGUNI, just see mis valmistet mitte Tallinnas vaid oli see Kehra või Kehtna, krt...alati need 2 kohta sassi ajan, see ülihää kraam on, mõistliku hinnaga ketas, a 50-60 RAHA ja igati hammustatav, ka suurepärase sulamisomadusega niiet kasutatav toidutegemisel kui niisama hää veini-liha-muu kõrvale haugata. Muideks, tasapisi eestlane hakkab seni tagaplaanil olnuid ja võõraid asju mekkima, alul saa pihta, pärast aga pidama...

Kokkuvõtvalt, omakandimeestele, Tartus saada kuivatatud suitsu SULUGUNI Kaukaasiast ja basturma, sudzuk...pidavat täitsa võimalik olema valmistada siin...ja retsepti saamise nimel teen tihedat kuid aeganõudvat tööd...
Proovige, ei kahetse!!
kütt kirjutas:On olemas veel sellised nimetused nagu sudzuk ja basturma, mõlemad sellised vinnutatud-kuivatatud lihatooted ja saadaval hästivarustatud turgudel, marketites...Kilohinnad, hm, odavad pole...nii 200 EEK![]()
Sai siis ka nüüd see basturma ära proovitud, kilo hind 300.- eek aga maitsel polnud viga, nats kuivem oleks võinud olla, naine ja laps krimpsutasid nägu ja nüüd ei jää midagi muud üle kui kõik ise ära süüa.

zakslane kirjutas:kütt kirjutas:On olemas veel sellised nimetused nagu sudzuk ja basturma, mõlemad sellised vinnutatud-kuivatatud lihatooted ja saadaval hästivarustatud turgudel, marketites...Kilohinnad, hm, odavad pole...nii 200 EEK![]()
Sai siis ka nüüd see basturma ära proovitud, kilo hind 300.- eek aga maitsel polnud viga, nats kuivem oleks võinud olla, naine ja laps krimpsutasid nägu ja nüüd ei jää midagi muud üle kui kõik ise ära süüa.
Bastruma kõlbab hamba alla visata küll. Hind tükib tal pisut mõistatuslikult kõrgetasemeliseks, aga ekstravagantsetele kaupadele ongi see omane. Nagu aru olen saanud, toodavad seda tavaari Eestis vähemalt kolm erinevat tegijat ja neist ühe toodang on küll teistest kraadi võrra maitsvam. Aga naisterahvad minu tutvusringkonnas ei hinda küll bastrumad mingiks eriliseks suupisteks.
Niih, nüüd siis mulgimaa mehe katsetus nn.radika jerky, võtad 1 kg loomaliha, lähed Viljandist Tartusse kesklinna siseturu piprapoodi ja ostad Beef Jerky maitseainet. Liha lõikad ca' poole cm paksusteks viiludeks, segad ainega, lased tõmmata 2-3 päeva, ajad nöörile ja siis kuivama.
Kui valmis, siis 7 x
ning nautima. Eks ma annan siis teada ka kuda oli, praegu veel kuivavad.
Üks pilt siin ka basturma'st mulgi köögis (toodud Tartust).


Kui valmis, siis 7 x


Üks pilt siin ka basturma'st mulgi köögis (toodud Tartust).


Viimati muutis Eik, P Dets 03, 2006 5:09 pm, muudetud 2 korda kokku.