|
Autor |
Sõnum |
kriss
|
Postituse pealkiri: konserv Postitatud: E Nov 17, 2003 8:45 am |
|
Liitunud: N Okt 23, 2003 9:59 am Postitusi: 157 Asukoht: harjumaa
|
kas keegi on koduste vahenditega teinud põdra konserve( konservi karpidesse) ja kuidas see täpsemalt välja näeb?
_________________ jaht eesti moodi
|
|
|
|
 |
Eik
|
Postituse pealkiri: Postitatud: E Nov 17, 2003 4:58 pm |
|
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am Postitusi: 1237 Asukoht: Viljandimaa
|
|
Kõige lihtsam ja ka odavam tuleb teha põdraliha 0,5 liitristesse purkidesse.
Spetsiaalseid maitseainete segusid saab Pärnust, sellisest firmast nagu A.K. OÜ Maitseained, Lõo 9a 80043 Pärnu, tel. 044 75 970
Selles firmas ka muid vajalike tooraineid nii liha kui ka vorsti tegemiseks. Kilone pakk tugevamaitselist mis me sõbraga kahe peale ostsime maksis 100.- EEK. 500 grammiga saab 100 kg liha valmistada, 2 aastat tagasi ostsin ja siiani on jätkunud.
Tükeldad liha, lisad veits pekki, siis vastavalt kaalule maitseainetesegu(5g/1kg liha kohta), purkidele kaaned peale ja autoklaavi, kuumutad 110 kraadini ning lülitad välja.
Kui õhtul kuumutad siis enne hommikut ära puutu, temp. peab olema langenud alla 50 kraadi, muidu veidi ohtlik avada. Üks jahimees kel nälg näpistas, kõrvetas kubeme ära kui kuum vesi välja purskas, ei saanud 2 nädalat korralikult kõndida.
Sinna firmasse saate nii, kui sõidad Pärnust välja Tallinna poole ja enne linnapiiri lõppu tähistava märgi eest keerad vasakule, eramajade vahele, sealt nats otse edasi ca'100m ja siis paremale, pikk madal hoone. Loodan, et leiate 
Viimati muudetud by Eik T Nov 18, 2003 10:17 pm, muudetud 1 kord.
|
|
|
|
 |
kriss
|
Postituse pealkiri: tänud Postitatud: T Nov 18, 2003 8:56 am |
|
Liitunud: N Okt 23, 2003 9:59 am Postitusi: 157 Asukoht: harjumaa
|
mul on autoklaav olemas küll, mahub sinna sisse ca 250 karpi. aga seda pole ma veel seoses elukoha muutusega enda vanast elukohast ära toonud. kuna laupäeval õnnestus lõpuks lasta põdravasikas siis tekkiski see küsimus päevakorda. kuna endal oli mingist vanast ajast karbid alles siis mõtlesin ,et prooviks potis kuumutades ,kas õnnestub? tegin proovi ,kaks karppi, tuli välja küll ja maitses ka hea:) eile tegin siis selle suurema laari ,aga hommikuks ei olnud veel maha jahtunud , kahjuks ei saa maitseelamusi jagada.
_________________ jaht eesti moodi
|
|
|
|
 |
kakuke
|
Postituse pealkiri: Postitatud: T Nov 18, 2003 8:48 pm |
|
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm Postitusi: 5744 Asukoht: Tartu-Võrumaa-Põlvamaa
|
Olen ka kunagi teinud just 0.5 l purki kala ja liha autoklaavis. Karpi tegemisel on vajalik spetsiaalset riistapuud, millega karbid kinni kaanetatakse. Mina pole, aga kunagi kasutanud spetsiaalseid maitseaineid vaid tunde järgi pannud terapipart, vürtsi, loorberilehte ja soola. Autoklaavi ei tohi minu meelest avada enne mahajahtumist veel sellepärast, et võib purkidel kaaned minema lennutada.
Ikka julget pealehakkamist ja häid maitseelamusi 
_________________ Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
|
|
|
|
 |
kriss
|
Postituse pealkiri: Postitatud: K Nov 19, 2003 9:15 am |
|
Liitunud: N Okt 23, 2003 9:59 am Postitusi: 157 Asukoht: harjumaa
|
mul terve varustus olemas. tegin karpidesse aga keetsin potis. maitsestasin ka ainult soola,pipra ja loorberiga. tegin proovi-pole viga aga kits tuli parem kui vasikas.
_________________ jaht eesti moodi
|
|
|
|
 |
vkx
|
Postituse pealkiri: Postitatud: N Nov 20, 2003 12:06 am |
|
Liitunud: R Sept 26, 2003 11:51 am Postitusi: 230
|
Kust seda autoklaavi ka soetada võiks ja mis hinnaklassi see jääb ka umbes?
|
|
|
|
 |
kriss
|
Postituse pealkiri: Postitatud: N Nov 20, 2003 8:18 am |
|
Liitunud: N Okt 23, 2003 9:59 am Postitusi: 157 Asukoht: harjumaa
|
ei oska öelda???
endal on juba vene ajast olemas selline suur sisse mahub- kui ma ei eksi siis 250-300 karpi saime kuskilt laboratooriumist kus sellega steriliseeriti neid riistu mis seal kasutusel olid. aga peale selle on vaja ka karbi kaanetajat ,mis sai lastud mingil asjamehel teha. omal ajal sai sellega kõvasti konserve tehtud.
_________________ jaht eesti moodi
|
|
|
|
 |
Eik
|
Postituse pealkiri: Postitatud: N Nov 20, 2003 8:47 am |
|
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am Postitusi: 1237 Asukoht: Viljandimaa
|
vkx kirjutas: Kust seda autoklaavi ka soetada võiks ja mis hinnaklassi see jääb ka umbes?
Vaata Kuldset Börsi ja liigu mööda komkasid, ise olen neid seal paaril korral näinud.
Veel parem, pane ise kuulutus Börsi, see ju tasuta, vaata mida pakutakse. 
|
|
|
|
 |
Ax1600
|
Postituse pealkiri: Postitatud: N Nov 20, 2003 9:19 am |
|
Liitunud: E Nov 10, 2003 10:58 am Postitusi: 414 Asukoht: I-Virumaa
|
Kuna autoklaavi pole, olen kasutanud suuremas pajas keetmist (karpe). Ajab asja ka ära.
|
|
|
|
 |
kriss
|
Postituse pealkiri: Postitatud: N Nov 20, 2003 10:46 am |
|
Liitunud: N Okt 23, 2003 9:59 am Postitusi: 157 Asukoht: harjumaa
|
tegingi proovi potis keetes ei tea ainult kas kõik on õigesti ja kas säilvad ka. 
_________________ jaht eesti moodi
|
|
|
|
 |
Eik
|
Postituse pealkiri: Postitatud: N Nov 20, 2003 11:27 am |
|
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am Postitusi: 1237 Asukoht: Viljandimaa
|
Ax1600 kirjutas: Kuna autoklaavi pole, olen kasutanud suuremas pajas keetmist (karpe). Ajab asja ka ära.
Autoklaavi eeliseks on see, et on võimalik saavutada suuremat temperatuuri ja survet, hoidmaks ära kaante minema lendamist 0,5 l purkidel.
|
|
|
|
 |
kriss
|
Postituse pealkiri: to ax Postitatud: N Nov 20, 2003 11:32 am |
|
Liitunud: N Okt 23, 2003 9:59 am Postitusi: 157 Asukoht: harjumaa
|
kui kaua sa oled seal potis neid keetnud ??? ma mõtlen keema minemisest
_________________ jaht eesti moodi
|
|
|
|
 |
Ax1600
|
Postituse pealkiri: Postitatud: T Dets 02, 2003 4:16 pm |
|
Liitunud: E Nov 10, 2003 10:58 am Postitusi: 414 Asukoht: I-Virumaa
|
Pole küll aega mõõtnud, vist ca 4-5h . Lihtsalt väikesel tulel mulisenud ja kõik, ise ajan sel ajal muid asju. Keedan puuküttega pliidil, mistõttu pole vaja kogu aeg juures kõlkuda, kui tuli otsa saab lasen samas ka jahtuda ja hiljem keldri. Mul säilinud kuni otsa saand (3-4 kuud). Viimati kasutasin ebakvaliteetseid karpe ja kuu möödudes olid allesjäänud rikkis ja koera toiduks. Eks vigadest ju õpita 
|
|
|
|
 |
Andres - saarlane
|
Postituse pealkiri: Postitatud: T Dets 16, 2003 10:15 am |
|
Liitunud: E Dets 15, 2003 11:19 am Postitusi: 174 Asukoht: Saaremaa
|
Tegin hiljuti ise ka põdrast konservi. Lisasin põdralihale umbes kolmandiku kodusiga.Ja karbikohta 4 tera pipart ja 3 vürtsi. Looeberilehest lõikasin umbes 1 cm riba ja üks viil küüslauku.Soola panin 5 g karbi kohta. Keetsin 3 tundi.Maitse suurepärane,kuid soola oleks võinud olla tiba vähem - 3,5 g ja küüslauku vähe paksem viil. HEAD ISU!
_________________ Egas elevant pole siga!
|
|
|
|
 |
kriss
|
Postituse pealkiri: Postitatud: T Dets 16, 2003 10:45 am |
|
Liitunud: N Okt 23, 2003 9:59 am Postitusi: 157 Asukoht: harjumaa
|
mina panin 5kg. kohta umbes1,5 kg koos kamaraga pekki seda on nii vähe ,et karbis pole aru saadagi , et pekk sees on.
_________________ jaht eesti moodi
|
|
|
|
 |
|
|