See. et võeti ülesse 2 aastatagune teema ei tähenda sugugi, et minu poolt 38 aastat tagasi ülikoolis õpitu(TPI`76) oleks mul äkki mälust haihtunud. Mõned sadused ja seaduspäraused siiani meeles, nagu naelutatud

jyri kirjutas:Lastes horisontaalselt lendab kuul algul ülesse( kuskil 15 graadi versus optika telg), siis gravitatsiooni jõu mõjul hakkab langema.
Tiit Karp kirjutas: Ehk mida suurema nurga all me laseme üles või alla seda sirgjoonelisemaks kuuli trajektoor muutum. Siit see erinevus tabamisega.
Õige juttkult kirjutas:Sega ei oleks vist korrektne rääkida,et kuul rauast väljudes tõuseb ,lihtsalt liigub suunas mille raua telg oma tavaliselt sihtjoone suhtes ülesuunatud trajektorile suunab.
Tiit Karp kirjutas:. Sealt see kuuli esialgne tõus tulebki.
jyri kirjutas:Tiit Karp kirjutas:. Sealt see kuuli esialgne tõus tulebki.
Õige jutt, ainult miskipärast ei taheta seda edasi arendada. Mistahes nurga alt lennutatud kuuli traektoori hakkab mõjutama gravitatsioon, ehk mingist hekest(punktist) alates hakkab kuul langema.Kui raud vaatab horisondi suhtes ülesse , siis see langemine algab hetkel, kui "tõusuvektor" tasakaalustub gravitatsiooni vektoriga. Selle üle vist keegi ei vaidle![]()
Kui aga raua ots on horisontaalne või vaatab hoopiski allapoole( tornist lastes), hakkab kuul KOHESELT langema. Mõlemal puhul on langemise kiirus sama( gxt ), erineb ainult langemise lähtepunkt. Seega samal kaugusel püssist on ühel juhul langemine olnud kauem kui teisel juhul, sest teisel juhul lendas kuul mingit aega ülesse, seega ka languse absoluutsuurus on teine.
Ma võin nõustuda "2" -ga väljendusoskuse eest( tundmatu kvalifikatsiooniga auditoorium, ei oska kohe kõigile arusaadavat väljendustasandit valida, sorry about that) , mitte jutu sisu eest. Siin peaks "puudased" kellelegi teisele jagama, kel just see vektorite tasemel kinemaatika algkursus lonkab.
Teisalt- milles küssa? Kui meeldib, sihi kõrgemale, kui ei-sihi madalamale. Vaevalt et hälve 3cm /100m pealt reaalset lasketulemust mõjutabVähemalt minu keskmist( 2 ulukit 3 padruniga viimase ca.30 aasta jooksul) see ei mõjuta karvavõrdki!
Välek kirjutas: Jyri, kas sellega oled nõus- kui selja taha jääb lõuna, siis tabamispunkt on sellisel juhul eeldatavasti sihtmärgist põhja pool?