Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
Kasutaja avatar
aadu kadakas

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Väga ilusti joonistus postitustest välja 2 varianti. Esmalt MTÜ kohase tegevusega ning teisalt MTÜ äriühingu loogikaga.
Välek

Postitus Postitas Välek »

andrus

Postitus Postitas andrus »

No aga iseenesest on Taavi jutt jumala õige...nii peakski olema aga ma miski pärast arvan,et asjad läheks hooga teist rada.
jahismurf
Kasutaja avatar
honkomees

Postitus Postitas honkomees »

andrus kirjutas:Mis on selliste jahtkondade aastane liikmemaks kus tuleb tegevuskulude katteks loomi müüa??...

Liikmemaks läheb ju ülespoole elik maakondlikule jahiseltsile, lisaks rendimaks. Meil on see ca 100€ nägu. Aga oma pundi kulud kaetakse osalt põtrade müügist ja osalt korjatakse söödavilja ostmiseks ja söödapõldude rajamiseks lisaraha, vastavalt kuludele. Lisaks veel kulud jahimajale. Eelmine hooaeg käisime lisaks välja 350€ nägu.
andrus kirjutas:... Söödakoha rajamine on puhtalt su enda lõbu,jahtkond mõned korrad aastas sind toetab söödaga aga kui see otsas pead ise vaatama kust juurde saad.

Meil pole pukijaht eriti levinud, sööt ja põllud on nö ühised. Aga on iga koha eest vastutaja - mees, kes iga nädal (või päev kott õlal nagu minusugune loll) sinna käib sööta vedamas, see saab aastas ühe sealoa kütusekulu kompensatsiooniks (mul jäigi see aasta pukisiga laskmata, ajapuudus ja ebasobivate asjaolude kokkulangemine). Aga peamine on ikka ühisjahiks hoida sead oma maadel söödakohtadega.

Kahjuks jah alati ühisvilja ei jätku, eks siis ikka on saadud ka omalt poolt juurde muretsetud ja soojamal ajal keldrist kartulit veetud jne.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
jyri

Postitus Postitas jyri »

Beretta kirjutas:Jyri, nüüd Sa panid küll puusse- väikekiskjate arvukuse kontrolli ja loenduse kulud. Kas palkad enda eest kedagi repse taga ajama ja jälgi lugema? Kui nii siis on see Sinu isiklik kulu.
Ma sõidan jahipäeval jahimaadele jõudmiseks ja tagasi 120 km maha ja ei tule mõttessegi kellelegi seda sõidupäevikuna kompenseerimiseks esitada.

Egas kehv näide asja sisu muuda. Minu keskmine jahipäeva sõit on ca.200 km. Ja iial pole nende kährade/repside eest midagi küsinud-asi ikka rohkem koerte lõbu ja kasulikkuse sümbioos. Asenda need kährad näiteks jahimaa kasutusrendiga ja tulemus ikka sama.Meil läheb 75% tabatud ulukitest lihakerede müügitulust oma tiiru ( 100m jooksev põder, 50m jooksev siga,35m siga + trap + sporting) ja jahimaja ehitusele, aga see pole ju kohustuslik omada.
Kasutaja avatar
Ain Aavik

Postitus Postitas Ain Aavik »

Avasin Maalehe ja leidsin päris hea kirjatüki Indrek Neivelt-i sulest
http://www.maaleht.ee/news/uudised/arva ... d=65477232

Lisan siia veel ühe kirjatüki Virumaa Teatajast ...
http://www.virumaateataja.ee/1071716/ei ... ge-uskuge/

Miks siis sellised arvamuslood siia tõin ... aga selle pärast, et üha rohkem tunneb siinse riigi inimene end häiritud olevat sellistest regulatsioonidest, kus asju enam rahvaga laiemalt läbi ei arutata, on vaid mingid huvigrupid koos mingite esindajatega ja nad otsustavad asju meie inimeste eest oma ilmeksimatuses, mille tulemuseks on kaos ja häving.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
gunnar

Postitus Postitas gunnar »

honkomees kirjutas:Meil pole pukijaht eriti levinud, sööt ja põllud on nö ühised. Aga on iga koha eest vastutaja - mees, kes iga nädal (või päev kott õlal nagu minusugune loll) sinna käib sööta vedamas, see saab aastas ühe sealoa kütusekulu kompensatsiooniks (mul jäigi see aasta pukisiga laskmata, ajapuudus ja ebasobivate asjaolude kokkulangemine). Aga peamine on ikka ühisjahiks hoida sead oma maadel söödakohtadega.
Kahjuks jah alati ühisvilja ei jätku, eks siis ikka on saadud ka omalt poolt juurde muretsetud ja soojamal ajal keldrist kartulit veetud jne.

Mul on teist kohe peris kahju :) Aasta otsa rassida ja siis 1 sealuba, mnjah, rohkem narritamine kui kompensatsioon. Aga kui süsteem ongi koerajahi peale ehitatud siis ma ei imasta kui sa Honkomees kirjtuad et teil sigu pole ja on alati väga vähe olnud.
puugi

Postitus Postitas puugi »

Koerajaht küll sigade hulka ei mõjuta kui rumalad emiseid ei laseks!Meil muud jahti polegi ja sigu liigagi palju. :VS :VS
Kasutaja avatar
honkomees

Postitus Postitas honkomees »

gunnar kirjutas:...Aasta otsa rassida ja siis 1 sealuba, mnjah, rohkem narritamine kui kompensatsioon. Aga kui süsteem ongi koerajahi peale ehitatud siis ... sigu pole...
1 luba söödakoha kohta, kes hooldab 3 või 5 kohta, sel ka vastavalt lube. Ei pea seda küll narritamiseks, lasen iga hommiku enne tööle minekut autoga metsast läbi, siis ca 1 km ots räätsadel söödani ja teist samapalju tagasi ja mul on alati ülevaade loomade liikumisest "oma" metsas.
Ise väga ei poolda seda pukis istumist, poole tunniga on selg ja p..se kange, tahaks võimlema hakata. Koerajaht on ikka kordades elamuslikum tegevus, lisaks saab liikuda jne
Siga ikka on, jätsime kord aasta seajahti vahele ja kohe kogunes karju hulgi. Kui otse söödalt ei lase, siis paar päeva pärast koerajahti on sead jälle tagasi.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
pano

Postitus Postitas pano »

Mina isiklikult ka puki jahist eriti lugu ei pea ,koeraga jaht ikka kordades huvitavam. (y)
Koertega on jaht!!!
andrus

Postitus Postitas andrus »

Paraku on jahtkonnas rohkem kui 2-3 meest ja arvestada tuleb kõigi huvidega.
jahismurf
Kasutaja avatar
aadu kadakas

Postitus Postitas aadu kadakas »

H:Owl kirjutas:Atsi viimase vihje teemal:

Olen ka kindel, et kohalike maaomanikega saavad kohalikud jahiseltsid üldjuhul kokkuleppele. Probleeme tuleb maaomanikega, kellel pole kohaliku kogukonnaga mittemingisugustki sidet. Kuna meie riik linnastub hoogsalt, siis jääb inimesi, kes omal põllul või omas metsas ise toimetavad järjest vähemaks. Siiski on neid rohkem kui suurfirmadest omanikke ja seepärast ässitavadki Varblane ja co neid kastaneid lõkkest enda poole välja koukima. Et jääks mulje üldrahvalikust probleemist, või nii. Seni õnneks ilma suurema eduta!

On veel üks teema, mille koha pealt peaks minu meelest suud puhtaks rääkima. See on otsese tulu teenimine teisele omanikule kuuluva vara abil ehk jahiäri. Ei ole kompetentne aga usun ja loodan, et end tulundusettevõttena registreerinud jahifirmad maksavad makse riigile ja kompensatsiooni maaomanikele. Samas on avalik saladus (avalik siis eelkõige kogukonnale), et kutsutakse külla `jahisõpru`, kellelt võetakse vastu `heldeid kingitusi` kas päris oma taskusse või paremal juhul jahiseltsile. Niisugune asi rikub harrastusjahinduse mainet, solgib ausa jahiäri turgu, jätab õigustatud osast ilma nii maaomaniku kui riigi. Lisaks sellele annab moraalse õigustuse püüdele korraldada kogu jahindust kommertsalustel. Harrastusjahile ja jahiärile tuleks selgem joon vahele tõmmata.

Kuna teema kisub siia-sinna, siis uuesti väga hea mõttelend H.Owl´ilt.
Ma pole eriti kindel, kas litsentseerimine made in Estonia asja lahendaks, kuid proovida võiks. Muidugi ei näe ma hetkel küll sellist jõudu, kes regulatsiooniga hakkama tahaks saada. Või isegi sellise võimaluse tekkimisel olen skeptiline, sest kuninga kukutamisega tahetakse ju mitte uut süsteemi, vaid ise kuningas olla endises süsteemis.
Kasutaja avatar
Beretta

Postitus Postitas Beretta »

Eik kirjutas:tuleks keelata jahisaaduste ametlik ost-müük (uluk kütitakse omale toiduks),.

Eik- ma kohe algul väga vabandan selle eest mida öelda tahan. Aga arvestades Sinu foorumlase staaži, peaksid nii vana olema, et õitsva sotsialismuse aega mäletada. Sinu ettepanek oli nagu külm hingus sellest ajast. Kõige lihtsam oli seal keelata- pikki juukseid, lääne muusikat, teisitimõtlemist.
Muide- sõna ametlik on ettepanekus liigne.
Grumpy old man
Kasutaja avatar
Ain Aavik

Postitus Postitas Ain Aavik »

Beretta kirjutas:
Eik kirjutas:tuleks keelata jahisaaduste ametlik ost-müük (uluk kütitakse omale toiduks),.

Eik- ma kohe algul väga vabandan selle eest mida öelda tahan. Aga arvestades Sinu foorumlase staaži, peaksid nii vana olema, et õitsva sotsialismuse aega mäletada. Sinu ettepanek oli nagu külm hingus sellest ajast. Kõige lihtsam oli seal keelata- pikki juukseid, lääne muusikat, teisitimõtlemist.
Muide- sõna ametlik on ettepanekus liigne.

Hea küll ... ''ostame, müüme ja vahetame'' ... kuid mille arvelt, ise-endi arvelt..
Kas jahiturismiäri naaberpiirkondade arvelt on foorumlaste arvates ''bro'' ... ma ei küsi siinjuures lihaäri teemat, vaid jahiturismiäri tegelikku tausta, mis tühjendab ulukiasurkondadest piirkond piirkonna järel ja arvelt (vaakumi tekitamine - keskel tühjus - äärtes - naaberpiirkodadega piirnevas jaht 24/7) ...

Meist paljud on sellest teadlikud, kuid on vait nagu ''vanad sokid toanurgas'' ...

Öelge, et see pole nii :!:
Viimati muutis Ain Aavik, N Jaan 10, 2013 10:14 pm, muudetud 1 kord kokku.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
Beretta

Postitus Postitas Beretta »

Ain. Sa loed minu postitusest seda, mida seal ei ole. Kus oli kasvõi üks piuksatus jahiturismist?
Ma ei väsi kordamast Soome kommunikatsiooniprofessori Osmo A Wiio
seadust
3. Alati on olemas keegi, kes teab sinust paremini, mida sa oled oma sõnumiga silmas pidanud.
Ja kui ei ole seda, mida kommenteerida tahad, siis ära tsiteeri! Ei leidnud piisavalt tugevat emotikoni.
Grumpy old man
Vasta