Hakati menetlema

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Vasta
renemr
Postitusi: 60
Liitunud: R Okt 28, 2011 1:26 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas renemr »

http://www.riigikogu.ee/index.php?id=175517
ei midagi uut siin päikese all.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Ain Aavik »

Hariduse ja harituse puudumisest tingitud ebakompententsus selle eelnõu juures on selline, et kehtib üks vana ütlemine kaasaegsemal kujul - ''anna edevale egole partei .. küll partei annab ka ''hariduse'' ja ilmeksimatu kompententsi igal alal kuhu partei truu sõduri suunab''
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
renemr
Postitusi: 60
Liitunud: R Okt 28, 2011 1:26 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas renemr »

Riigikogu kantselei õigus-ja analüüsi osakonna arvamus pindalapõhise jahimaa kasutaja väljavahetamise kohta.
Tsiteerin ühte lõiku: Võib öelda, et laias laastus on osaühingu osa nimiväärtus võrreldav pindalaühikuga jahipiirkonnas antud kontekstis – rohkem panustanud isikul on proportsionaalselt rohkem õigusi oma omandi kasutamisega seonduvates küsimustes.

Siinkohal läheksin natuke kaugemale minevikku ja vaataks seda perioodi, kui toimus maade erastamine või midagi ``sellelaadset`` ja kuidas sai keegi soetada endale suurema maatüki.
Ehk siis kuidas tekkis suurem nimiväärtus ja õigus.

Paljud, kellel oli tahtmine panustada ja omandada maad ning metsa, lihtsalt ei saanud seda teha.Põhjusi oli ilmselt mitmeid, kuid põhiline ja eestile omane oli parseldamine nn ``omadele``Neid näiteid teate vast igaüks oma kodukohas.
Nüüdseks on paljud esmased omanikud võõrandanud tühjaks tehtud metsad välismaalastele ja sellega koos ka pindalase nimiväärtuse elik otsustusosaku.Ehk siis mis ma öelda tahan: juba siis tekkinud ebavõrdsus vohab edasi uues seaduses.
Arusaamatu on, kuidas saab suurmaa omanik otsustada minu eest, sest minu väike maaomand ei võimalda mul olla võrdsel positsioonil.Kuigi põhiseadus ütleb ju selgelt, et kõik on võrdsed, sõltumata ..............
Miks kuradi pärast peab pastakast välja imema erisusi, kõrvalekaldeid jm. sellist, et õigustada ebavõrdsust.
Kui John Pullisilm tahab rentniku välja vahetada, siis peab ta seda saama.
Kusjuures RMK roll on täiesti selgusetu alles.Kelle selja taha see organisatsioon astub, kui hakatakse vahetama?
Manused
jahiseaduse§19 (1).pdf
(151.86 KiB) Allalaaditud 254 korda
Prohvet Maltsvet
Postitusi: 426
Liitunud: T Dets 11, 2007 5:26 am

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Prohvet Maltsvet »

renemr kirjutas:http://www.riigikogu.ee/index.php?id=175517
ei midagi uut siin päikese all.


kas peale pressika teab keegi ka täpsemalt mis seal toimus?
Ole kui leebe tuul...
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Ahto Kattai »

See väljavahetamine ,see selleks,aga jahindusliku maakorralduse ärakaotamine :!: :?: Kui siiani poniteeriti jahimaad /koostati jahinduskavad, arvesse võttes teadlaste väljatöötatud ulukite vajadusi arvesse võttes,siis nüüd peab ilmselt ütlema to jahindusnõugogu kui palju ,mis ja kuidas ,arvestades ilmselt ainult huvigruppide soovidega. :M Asi on ikka täiesti absurdne!
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Beretta »

No mis seal ikka toimus. 11.02. kell 16 sai ettepanekute esitamise aeg otsa. Vastutav väljaandja pidi sõna võtma. Juhtmele anti tekst pihku- säh kanna ette. Nüüd tuleb eelnõu teine lugemine. Kui tahetakse täiega üle sõita, siis võib kohe ka kolmanda lugemise teha. Kui tahetakse demokraatiat ettendada- siis jätavad max nädala vahele. Nii et 28.02 on vastne tõstament vastu võetud. Seda segaks ainult Eyjafjallajökull'i uus purse- kuskil väljamaal olevad riigikogujad ei saaks hääletamiseks tagasi. Sitta sest opositsioonist, peaasi et koalitsioonil hääled koos- see ju oravate seadus.
Grumpy old man
Prohvet Maltsvet
Postitusi: 426
Liitunud: T Dets 11, 2007 5:26 am

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Prohvet Maltsvet »

Beretta kirjutas:No mis seal ikka toimus. 11.02. kell 16 sai ettepanekute esitamise aeg otsa. Vastutav väljaandja pidi sõna võtma. Juhtmele anti tekst pihku- säh kanna ette. Nüüd tuleb eelnõu teine lugemine. Kui tahetakse täiega üle sõita, siis võib kohe ka kolmanda lugemise teha. Kui tahetakse demokraatiat ettendada- siis jätavad max nädala vahele. Nii et 28.02 on vastne tõstament vastu võetud. Seda segaks ainult Eyjafjallajökull'i uus purse- kuskil väljamaal olevad riigikogujad ei saaks hääletamiseks tagasi. Sitta sest opositsioonist, peaasi et koalitsioonil hääled koos- see ju oravate seadus.


Ma sain aru, et oleks pidanud toimuma komisjonis sinna esitatud ettepanekute läbihääletamine, et kas komisjon toetab ettepanekut või mitte.
Ole kui leebe tuul...
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Beretta »

Kindlasti toimub/toimus ettepanekute arutelu.
Väike mõtteharjutus- kes komisjoni liikmetest kuidas hääletab.
Esimees: Erki Nool
Aseesimees: Karel Rüütli
Liikmed: Annely Akkermann
Eldar Efendijev
Valeri Korb
Kaja Kreisman
Tõnis Kõiv
Kalle Palling
Rein Randver
Jaanus Tamkivi
Rainer Vakra
Grumpy old man
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Välek »

Vägagi teemakohane artikkel http://arvamus.postimees.ee/1143808/pri ... d-tanavale
Lõiguke artiklist: Hea õigusloome tavaga ei sobi kokku, kui eelnõu menetlemine riigikogus toimub ebatervete hirmude õhutamise tähe all. Iga eelnõu hädavajalikkust ei tarvitseks põhjendada ohuga Eesti energiajulgeolekule või eurole.
linnukütt
Postitusi: 182
Liitunud: K Dets 05, 2012 8:49 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas linnukütt »

Lugesin minagi seda artiklit ja olles omal ajal vaielnud ja rääkinud mõlema autoriga, jääb mul üle vaid avaldada neile tunnustust väljaöeldud mõtete eest.
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas sammal.habe »

kas mitte seesama Priidu Pärna polnud Omanike Liidu vms ühenduse esindajana jahiseaduse arutelu juures 2/3 pindalapõhisuse printsiipi õigustamas?
JOOSU
Postitusi: 82
Liitunud: E Veebr 28, 2011 9:19 am

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas JOOSU »

:VS Oli nagu küll Maalehes
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Välek »

Bingo.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Ain Aavik »

Suured ja väikesed maaomanikud? Ei, maaomanikud!

21.02.2013

EESTI ERAMETSALIIDU, EESTIMAA TAUPIDAJATE KESKLIIDU, EESTI OMANIKE KESKLIIDU ja EESTI PÕLLUMEESTE KESKLIIDU TEADE:

Eesti Erametsaliit, Eestimaa Talupidajate Keskliit, Eesti Omanike Keskliit ja Eesti Põllumeeste Keskliit kinnitavad, et jahiseaduse ettevalmistamisel on väikeomanike huvidega arvestamine olnud kõigi maaomanike organisatsioonide huvi kogu läbirääkimiste vältel.

“Meile on uue seaduse kõige olulisem aspekt lepingu nõue maaomaniku ja jahipiirkonna kasutaja vahel,” rõhutab Eesti Erametsaliidu tegevdirektor Priit Põllumäe ning lisab, et just nii on iga üksiku maaomaniku spetsiifilised huvid kaitstud.

Viimasel ajal on meedias ja ka kohtumistel Riigikogus viidatud aga veel ühele olulisele punktile – jahipiirkonna kasutusõiguse loa väljavahetamise kriteeriumitele. Vastavalt jahiseaduse eelnõule saaks jahipiirkonna kasutaja väljavahetamist algatada juhul, kui seda soovib 2/3 jahimaa pindala omanikest.

Eesti Omanike Keskliidu juhatuse liikme Priidu Pärna sõnul lähtuti oma esialgsetes ettepanekutes lihtsuse printsiibist. “Meil on hästi teada jahipiirkondade suurused ning sellest tulenevalt on 2/3 jahimaa pindala omanike kriteeriumi rakendamine lihtne.“ Põllumäe lisab, et läbirääkimiste käigus on organisatsioonide esindajad korduvalt rõhutanud, et sobivama kriteeriumi leidumisel ollakse valmis seda toetama.

Kõik ülalmainitud organisatsioonid on seisukohal, et eelnõus tuleks arvestada siiski nii pindala kui ka omanike arvu kriteeriumiga, sest vaid selliselt on vajalikul määral kaitstud maamajanduse edendajate, metsamajandajate ja põllupidajate, huvid, kes on teinud põllu- või metsakultuuri rajamiseks ja hooldamiseks investeeringuid ning keda jahiseadus tegelikkuses kõige enam mõjutab. Allakirjutanud toetavad sellise kriteeriumi kehtestamist, mille kohaselt jahipiirkonna kasutusõiguse loa väljaandmisel või väljavahetamisel on vajalik 50% piirkonna maaomanike, kellele kuulub vähemalt 50% jahipiirkonnas olevast jahipidamiseks kasutatavast maast, nõusolek. “Meie organisatsioonides on väga palju ka väikemaaomanikke, kelle jaoks jahipiirkonnas toimuv on väga oluline,” rõhutavad üheselt nii Priit Põllumäe kui ka Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm.

Maaomanike organisatsioonid peavad oluliseks, et selline muudatus tänases eelnõus oleks siiski ka praktikas rakendatav, ega oleks manipuleeritav. Selge peab olema kaasomanike ning jahipidamiseks mittekasutatavate aianduskooperatiivide omanike roll selle kriteeriumi rakendamisel. Ühtlasi peab nõue rakenduma jahipiirkondadele uute kasutuslubade andmisel. Kui mõistiku aja jooksul pole lepinguid sõlmitud vähemalt poolte maaomanikega, kes omavad vähemalt poolt jahipiirkonna maast, siis luba ei tohiks pikendada.
Lisainfo:
Taavi Ehrpais, Eesti Erametsaliidu juhatuse esimees, taavi.ehrpais@erametsaliit.ee

Kaul Nurm, Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor, kaul@taluliit.ee

Juhan Särgava, Eesti Põllumeeste Keskliidu president, saidafarm@saidafarm.ee

Priidu Pärna, Eesti Omanike Keskliidu juhatuse liige, priidu.parna@notarmail.ee

http://www.eramets.ee/uudised-1?art=3640
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Ain Aavik »

Uudiseid keskkonnakomisjonist läbi Maalehe Kalle Pallingult

http://www.maaleht.ee/news/mets/jaht/ka ... d=65740636
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Vasta